Veoma prakticna stega za lajsne
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... dJnF4do3f8
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... dJnF4do3f8
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
- peradetlic
- Majstor majstora
- maricaiivica
- Moderator
Pezzo, ako preko lajsne stavis jos jednu na kojoj ces da ostavljas trag a pride da ti bolje rasporedjuje pritisak... 
ja sam se svojevremeno odusevio sa ovakvima (desno na slici, stoji na stolu)
https://picasaweb.google.com/1182350162 ... 4269747058

ja sam se svojevremeno odusevio sa ovakvima (desno na slici, stoji na stolu)
https://picasaweb.google.com/1182350162 ... 4269747058
Mozes Pezo da nalepis i neku coju ili etison na stegu i da napravis gurajuci krug na srafu a ne da se on okrece pri stezanju i da isklizava.Meni se na prvi a i na ostale poglede mnogo svidjaju,cim uhvatim neko slobodno vreme pravim ih...
I ovo ce da prodje.
Pa mozes da se igras, a lakse ti je i korisnije da napravis dva tri knehta od stafni na bok i kad ubacis panel samo mu stavis zastitnu letvicu i potkajlujes. Dobar brzi pva lepak uhvati za 10 minuta, a kneht ce ti sigurno vise i trebati, prakticno je zamena i za ram presu. Trebace i meni jer mi se ne kupuje gomila skupih stega, a ove jeftine mi se brzo pokrive, valjda imam jaku ruku 

A mozda preterujete sa stezanjem?
Da bi PVA lepak uhvatio kako treba potrebno je da povrsine budu stegnute, ali nije neophodno, pa cak nije ni pozeljno da budu pretegnute.
Procitajte: http://woodgears.ca/joint_strength/glue_methods.html
Nije bas da verujem svemu sto matias napise, odnosno verovatno bih dodao ili oduzeo ponesto iz njegovih eksperimenata ali ovo je sasvim dovoljno egzaktno.
Sto bi rekli: ne kudi konja koga nisi jahao.
Tako da dok neko ne proba, i ustanovi da li je ovo dobro ili lose resenje... sve je samo prica.
Kao ideja deluje interesantno, a nije skupo za probanje.
Da bi PVA lepak uhvatio kako treba potrebno je da povrsine budu stegnute, ali nije neophodno, pa cak nije ni pozeljno da budu pretegnute.
Procitajte: http://woodgears.ca/joint_strength/glue_methods.html
Nije bas da verujem svemu sto matias napise, odnosno verovatno bih dodao ili oduzeo ponesto iz njegovih eksperimenata ali ovo je sasvim dovoljno egzaktno.
Sto bi rekli: ne kudi konja koga nisi jahao.
Tako da dok neko ne proba, i ustanovi da li je ovo dobro ili lose resenje... sve je samo prica.
Kao ideja deluje interesantno, a nije skupo za probanje.
Bole, po slikama se vidi da je koristio PVC lepak, a on je drugaciji.
ispravka...
ipak pise da je old yellow pva, a kakav mu je taj zuti, to ne znam. Za beli znam da mozes da ga nalepis i manjom snagom pritiska, ali uz zagrevanje. Tako se radi ako se on koristi kod furniranja na primer, greje se fenom i onda lepi i slabijim i kracim pritiskom.
I metalne stegice koje tako hvataju, sa gumenim valjcima, vec postoje u trgovinama, a napravljene su poput one sa linka Ivice. Znaci nista novo.
evo, Ivica je postavio i sliku: viewtopic.php?pid=50656
ispravka...
ipak pise da je old yellow pva, a kakav mu je taj zuti, to ne znam. Za beli znam da mozes da ga nalepis i manjom snagom pritiska, ali uz zagrevanje. Tako se radi ako se on koristi kod furniranja na primer, greje se fenom i onda lepi i slabijim i kracim pritiskom.
I metalne stegice koje tako hvataju, sa gumenim valjcima, vec postoje u trgovinama, a napravljene su poput one sa linka Ivice. Znaci nista novo.
evo, Ivica je postavio i sliku: viewtopic.php?pid=50656
Last edited by Pezzo on 15 Feb 2013 18:04, edited 1 time in total.
Zuti PVA je samo drugacija varijanta belog. Takav je recimo titebondov (i originalni, ne samo ovi D2/D3).
Velika je razlika kada lepis povrsinu tipa furnira i kada lepis ivicnu letvicu.
Povrsina je ta koja ... nase koke
Pritisak je sila/povrsina, a ova jedna stegica pritiska reda 20-tak kvadratnih santimetara (sto ce reci kvadratic 4X5cm), posto ih redja na svakih 10-tak cm. Neka je i duplo opet je to reda 40 cm kvadratnih.
Kad furniras nesto, to je povrsina barem reda 40X40cm, sto ce reci 1600 kvadratnih santimetara odnosno 80puta veca povrsina. Da bi sa 4 stege postigao isti pritisak kao sa ovim stegicama treba ti daklem 20 puta veca sila ako stegice idu na svakih 10cm, a 10 puta veca sila ako stegice idu na 20cm.
Velika je razlika kada lepis povrsinu tipa furnira i kada lepis ivicnu letvicu.
Povrsina je ta koja ... nase koke
Pritisak je sila/povrsina, a ova jedna stegica pritiska reda 20-tak kvadratnih santimetara (sto ce reci kvadratic 4X5cm), posto ih redja na svakih 10-tak cm. Neka je i duplo opet je to reda 40 cm kvadratnih.
Kad furniras nesto, to je povrsina barem reda 40X40cm, sto ce reci 1600 kvadratnih santimetara odnosno 80puta veca povrsina. Da bi sa 4 stege postigao isti pritisak kao sa ovim stegicama treba ti daklem 20 puta veca sila ako stegice idu na svakih 10cm, a 10 puta veca sila ako stegice idu na 20cm.
Knehtove imam odavno i to gvozdene ,profil 4x6cm ,ito sam napravio sa obe strane zatezace tako da mogu kod manjih sirina(gazista i sl)da stezem po dva i vise komada.Ali za lajsnu ovih gabarita ako je drvo lepo obradjeno dovoljne su i tri cetri ove stegice,(4 eksercicada bi zavrsila posao) da je samo priljube dok lepak uhvati...Pezzo wrote:Pa mozes da se igras, a lakse ti je i korisnije da napravis dva tri knehta od stafni na bok i kad ubacis panel samo mu stavis zastitnu letvicu i potkajlujes. Dobar brzi pva lepak uhvati za 10 minuta, a kneht ce ti sigurno vise i trebati, prakticno je zamena i za ram presu. Trebace i meni jer mi se ne kupuje gomila skupih stega, a ove jeftine mi se brzo pokrive, valjda imam jaku ruku
Evo nadjoh slke knehtova ako mislis slicne da pravis...

Last edited by zvecanac on 16 Feb 2013 22:31, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.