Wolfcraftov stalak za bušilicu

Forum za razmenu ideja o stolarskim pomagalima i šablonima, samo za članove
maricaiivica
Moderator
Moderator

Re: Wolfcraftov stalak za bušilicu

Post by maricaiivica »

Ovaj nisam držao u ruci.
Onaj iz Lidla, koji deluje vrlo slično nije ni za šta.
Mislim da je bolje da u prvih 10 rupa budeš pažljiv, dobro pogledaš, a polako vežbaš ruku.
Moja ruka je preciznija od tog koji sam imao u rukama.
Za izradu kuhinje na srafove i tiplove, ovo zaista nije neophodno
drBouz
Majstor stolar

Post by drBouz »

Ako imas stabilnu busilcu na kojoj mozes lepo da podesis prav ugao napravi si sablon u nekom drvcetu tvrdom eventualno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre... rupe za srafove su uz samu ivicu (nisanis nekih 9mm od ivice ploce, bilo boka, bilo dna, zavisno kakvu konstrukciju radis)).
Ovo dosta lose radi u takvim slucajevima, posto ima mali oslonac.
Imam dva komada, i ko i marica.. nisam bas nesto bio zadovoljan.

Drugo.. koristi srafilicu, a ne busilicu.
Srafilice imaju mnogo bolji "balans" kada ih drzis horizontalno, sto je najcesca pozicija kad srafis kuhinju. Rucka im je na sredini tela, baterija na dnu rucke... kod busilice je sva masa ispred rukohvata, pa je ok kada busis vertikalno na dole.

Za pocetak... napravi obicnu kockicu tipa 5x5x5cm od nekog drveta, ili bilo cega, moze i postojeca decja igracka. Samo je bitno da joj sve stranice budu lepo pod 90..
Postavi je blizu mesta gde busis, kad gledas u plocu koju busis da jedan cosak bude blizu buduce rupe, to jest da jedna ivica normalna na plocu bude uz burgiju.
Sad samo pratis da ti burgija bude paralelna sa ivicom kockice, sto uopste nije tesko, iako na prvi pogled tako deluje.
Uskoro ce ruka sama da se postavlja kako treba.
Post Reply