bajcovanje camovine

Sve o obradi drveta
becka75
Pred-majstorsko zvanje

bajcovanje camovine

Post by becka75 »

Treba da camovinu dovedem u stanje hrasta.Koji bajc i koji lak da koristim(malo sjaja) i kako to da izvedem(cetka,krpa...?),inace drvo je smrca,gotove ploce koje imaju da se kupe u hipermarketima.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Od čamovine ne možeš da dobikeš hrast :). Å are i godovi su im potpuno različiti. Da ne govorim o tvrdoći... Čamovinu možeš da toniraš raznim "sadolinima", ali ni tada ne možeš nikad da potrefiš boju hrasta. Nameštaj od čamovine nije bruka i sramota. Å ta misliš od čega se pravi nameštaj po Alpima, ili u skandinavskim zemljama? Tamo je čamovina skoro jedina vrsta drva.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa šta joj fali po meni najljepše miriše a i iskreno meni je boja najljepša od jele smreke ili kako god hoćete to drvo nazvati.
Čovijek sniva a Bog realizira!
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Mislio sam samo na boju,bar priblizno,znam da je textura totalno drugacija.Inace kako je najlakse,prirucnim sredstvima,bajcovati drvo?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

becka75 wrote:Mislio sam samo na boju,bar priblizno,znam da je textura totalno drugacija.Inace kako je najlakse,prirucnim sredstvima,bajcovati drvo?
Na brzinu, ja to radim "četkama" od sunđera.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Good morning.
Ja krpicom, i drugom većom kojom brišem višak da ne ostane šareno.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Najbolje je kompresorom sa menjom diznom osrednim protokom i malim pritiskom.Ako nema uslova onda nakvasi krpu i sto brze predji preko povrsine.Vazi i za cetku.Odmah zatim suvom krpom pritisni i obrisi sve da nestane sarenilo i da se pokupi visak,Kad se otprilike izjednaci namazi to bezbojnom podlogom koju ces zamesati po unapred dobijenoj recepturi.Onda smirgla 240 pa lak bezbojni u sjaju po zelji.Bolje je malo manji sjaj.Lak ce malo posvetliti lak, tj malo ce ga otvoriti.Najbolji je kompresor,ali moze i rucno.Veruj da nije tesko.Kad probijes led radeci samo 1 sa pu lakovima,posle je lako.Kao sa zenama.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Hvala majstori!!!
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Najbolje ti je da naneses prvo rezredjen bezbojni temeljni lak 30-40%,pa onda bajcati pištoljem jer tako dobiti uniformisano obojenje citave povrsine,a mozes i direktno na drvo bajcati naravno sa pištoljem.Imam praksu da tvrdo drvo bajcam cetkom,krpom,pogotovo ako ima duboke pore,a meko drvo obavezno bajcam pištoljem.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ako covek nema kompresor i pistolj,moze i improvizovati krpom i cetkom.Nije idealno ali kolko para tolko muzike.
Nadam se da je ova tema skoro 93 posto objasnjena.Pozdrav.
digger
Majstor

Post by digger »

Ne znam da li ti moze pomoci, ali da drvo koje ima smole u sebi ne bi ispalo sareno, pre bajcovanja se koristi rastvor lanenog ulja i spiritusa u odnosu 1:10 (odnos nije kritican). Nisam probao, ali majstor na zapadu koji se laboratorijski bavi lakovima koristi taj rastvor. U sustini taj rastvor sluzi da bi zatvorio sve pore na drvetu kako ono ne bi razlicito upijalo bajc. Nakon toga se bajcuje i lakira.

Milos
Lendov_x
Šegrt

Post by Lendov_x »

Već negde napisah,jedino rešenje za to su vodeni i sintetički bajčevi,nema šanse da drvo ostane šareno.Vodeni bajc je lak za rad i može se postići ton koji želite razređivanjem sa vodom.Bajc se kupuje kao koncetrat,recimo ako kupite orah i zlatno žutu.....neverovatno je kakve sve boje možete dobiti mešanjem ova dva bajca.Namažete pola ploče danas a drugu polovinu sutra,prelaz se definitivno ne vidi.Naravno,vodeni bajc i lak imaju mnogo drugih prednosti.Vrsta ima raznih,za spolja,za parket,nameštaj i šta sve ne.Ja već duži niz godina radim samo sa Vodenim bajčevima i lakovima a ako nekoga zanima mogu mu sve to objasniti detaljnije.Garantujem da ko bude probao neće se pokajati....da napomenem,lak se suši malo sporije od nitro laka....:)
petras
Šegrt

Post by petras »

Pozdrav za lendov,da li bi rekao kog proizvodjaca (vodene preparate) koristis,da li se vodeni bajc razredjuje vodom,da li je pozejlno da voda bude destilisana i koji promer dizne koristis za vodene lakove.Unapred hvala.
kam taj rock n roll
Lendov_x
Šegrt

Post by Lendov_x »

petras wrote:Pozdrav za lendov,da li bi rekao kog proizvodjaca (vodene preparate) koristis,da li se vodeni bajc razredjuje vodom,da li je pozejlno da voda bude destilisana i koji promer dizne koristis za vodene lakove.Unapred hvala.
SAYERLACK najviše,mada ga je u poslednje vreme teško naći,meni je baš lak za rad.Sada trenutno koristim SYLVINE vodene bajčeve i lakove.(da napomenem;Obavezno ovakvu robu kupovati u orginalnoj ambalaži zbog malverzacije trgovaca)
Vodeni bajc se razređuje samo sa vodom,imam literature za to i garantujem da ne treba destilovana voda,međutim imaju i sintetički bajčevi koji se mogu razređivati sa acetonom kao i sa vodom i oni su mnogo bolji jer imaju bolju pokrivnu moć,pogotovu ako radite bajcovanje sa krpom.Kod SAYERLACK-a ti bajčevi nose oznaku XM.

Dizna za vodene lakove mora biti 1.9-2.2 .Ja sam u početku koristio 1,7 al sam tada morao da razredim lak malo više.Inače,vodeni lak,pogotovu lak za spoljnu upotrebu(završni) je kao puding kada tek skinete sa šporeta(bukvalno).Ako njega razredite previše ne dobijate pravu stvar,dugo suši itd.Lak se inače razređuje maximalno 10-15 %vode.(što manje to bolje) i suši u dobrim uslovima za manje od jednog sata(naravno na dodir).
blasko
Dodavač alata

Post by blasko »

sta je bajcovanje drveta?:)
Post Reply