Crtanje, tj nalazenje duzina ugloa i ostalog po elementima i konstrukcija cvoova su potpuno dve razlicite discipline, i nemaju mnogo veze.
Knjiga koju je bole naveo nije sa crtkanjima, vec sa cvorovima.
Sto se crtkanja i obelezavanja tice, ono se uci u svakoj tradicionalnoj arhitektonskoj skoli, ali zahteva prilicno predznanje iz nacrtne geometrije i stereometrije. Pa pocnes od toga, posto su prodori ravnio prodori ravni, i uvek se crtaju na isti nacin bz obzira u kojoj se zemlji nalazis. Gotovo ist tehnike obelezavanja i pravljenja krovnih konstrukcija su se nekada ucile i na AF uiveziteta u Beogradu, a siguran sam i u Zagrebu.
Da bi video kako to izgleda, potrazi recimo neku od knjiga Petra Anagnostija o nacrtnoj geometriji. Evo ti skenirane strane iz njegove kjige, sa jednog bloga o nacrtnoj.
Blog je na ovoj adesi
https://nacrtna-geometrija.blogspot.com/
Inace, sto se crtanja tice, treba pogledati L'art du trait, vstinu koja se u Francuskoj koristila za projektovanje ovakvih konstukcija jos od srednjeg veka.
recimo na ovom linku.
http://www.historicalcarpentry.com/l-art-du-trait.html
Mene strasno nervira sto nemam vremena da sednem i obnovim znaje, i nastavim dalje, posto sam zaboravio vise nego sto se secam

No, sasvim dovoljno da resim sve prostije krovne konstrukcije na pravougaonim osnovama. Skoro mi je trebalo nesto sa zasecanjem praouglih greda na sestougaonoj osnovi, i uspeo sam da zavrsism, mada, da me ubijes, vadio sam sve iz malog mozga, a da objasnim malo sutra. Hoce to kada se priosecas necega posle 25+ godina.
A sto se cvorova tice, jedna od najboljih knjiga za japanske spojeve u arhitektonskim objektima je Wood Joints in Classical Japanese Architecture, Torashichi Sumiyoshi, Gengo Matsui, prevod Ferenc Kovacs, izdavac Univerzitet u Vidziniji.
Tu knjigu imas i online, upravo na blogu predmeta Complete Manufacture, namenjenog Master studijama arhitekture, na bas tom univerzitetu, ali mi jos uvek nisu jasna autorska prava, pa potrazi na netu. Da ne postavljam link. Inace knjige nema u prodaji, posto je izata 1991, pa je mozda i to razlog zasto je sada online.