Savet oko šmirglanja drvene građe

Sve o obradi drveta
kajcho
Zarezivač olovaka

Savet oko šmirglanja drvene građe

Post by kajcho »

Pozdrav svima,

Imam manji problem, šlajferica mi je crkla na mrtvo, a do nedelje bih želeo da sredim drvenu građu čije slike stavljam u prilogu, hrastovina i čamovina je u pitanju. Ne treba previše šmirglanja, priločno je glatko drvo, lepo izrezano, ali nedostaje završni dodir.

Nemam vremena da tražim novu šlajfericu, da li postoje neki dodaci za brusilicu, bušilicu, šrafericu koji bi mogli da posluže? Ako postoje, koja granulacija bi mi trebala (pretpostavljam da zbog velikog broja obrtaja treba sitnija nego za šlajfericu)? Da znam šta da tražim, a da me ne gledaju u gvožđari kao da sam pao s Marsa. :skratta:

Image

Image
Lepota će spasiti svet. Spašavam svet.

Čačanin na privremenom radu u Beogradu
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Postoje diskovi za brusilicu i busilicu a na njih se stavlja cicak smirgla ista ona kao i na rotacionu brusilicu a te dodatke mozes naci u svakoj prodavnici alata i u bolje snabdevenim farbarama, ali s ovim se ne moze postici fino brusenje kao sa *slajfericama*-kako god da ih pazljivo koristis uvek naprave riseve, no ako ti nije potrebno *extra* odradjeno onda ce ti ovo posluziti :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

U woby hausu imaju brusni diskovi na cicak koji mogu da se montiraju i na busilicu i na brusilicu.
Kad se montira na brusilicu super skida i glača ali dize opasno velinu prasinu (budes beo kao vodenicar☺)
I šmifgle imaju da se kupe u woby hausu za te diskove
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... em=0102155
Za ovaj disk ima i redukcija i za busilicu.
Jedan savet, ja kada brusim sa ovim kupujem malo vece brusne papire, jer se manje zacepljuju kada se prilazi obradku.
kajcho
Zarezivač olovaka

Post by kajcho »

Hvala momci na brzom odgovoru! :)

Ništa, vodeničar - vodeničar, šta da se radi. :D Ne mora da bude savršeno, ali bih voleo da dobro ispadne.

Danas ću da radim sa ovim dodacima, uzeo sam u gvožđari, a pogledah za vreme rucka internet, isporučuju brzom poštom u roku od dan pojedine radnje, pa bih sutra nastavio finije smirglanje sa šlajfericom. Na brzinu videh ova tri modela koja su mi po ceni dostupna, šta mislite valjaju li? O villageru ne znam ništa, blackdecker znam da je ranije važio za solidnog.

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... ker-ka300/

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... -villager/

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... -villager/

Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Hmmm ja mislim da ces se na gredama sa vibracionom napatiti tj potrajace, tu bi ti bolje posao zavrsila tracna brusilica a u tom rangu cena imas recimo ovako nesto

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 850-womax/

Pazi nije profi nemoj je pregrejavati a posao ce ti u hobi varijanti zavrsavati :)
Jos ako izbrusis do granulacije 180 bices prezadovoljan finocom povrsine :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Meni ovo nekako vuce kao da je za dihtarice, a ne slajfarice... Mozda grijesim.
Kajho, oprezno sa brusilicom, pregruba je.
Sto se tice slajfarice slazem se sa Koletom, nikad nisam imao dobra iskustva sa vibracionim slajfaricama. Imam utisak da bi rucno napravio i vise posla i postigao bolje rezultate.
Ako mislis kupovati slajfaricu, predlazem ti ili tracnu ili ekscentricnu, u zavisnosti od toga sta radis.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

rucni abrihter sa malim spanom i bude savrseno,smirglanje ti i ne treba :stolt:

ovako ces se ubiti od smirglanja jer drvo ima fleka od susenja pa ces sa abrihterom to pocistiti ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja bih to uradio sa rucnim rendetom, za najmanje para, i uz nesto znoja, ali je to drugacija prica.

Vibraciona slajferica je pogresan izbor alata za taj posao.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

BR wrote:Vibraciona slajferica je pogresan izbor alata za taj posao.
u potpunosti podrzavam :tummenupp:

ja bih ipak da radi struja -da se mene pita :pljesk::part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

singer wrote:rucni abrihter sa malim spanom i bude savrseno,smirglanje ti i ne treba :stolt:

ovako ces se ubiti od smirglanja jer drvo ima fleka od susenja pa ces sa abrihterom to pocistiti ;)
kaze da ima i hrastovine, mozda mu brzo stradaju nozevi... a na tracnu moze staviti i smirglu 80 ili 60 i to nosi ko ludo, a posle malo izravna sa 120 na primer i bilo bi dovoljno.
Tu je problem sto ne bi mnogo da se potrosi i kupice neko g... od alatke koje mu nece dugo trajati. Ali sve ima svoju cenu, ne platis na mostu ... Ako bih se odlucio za tracnu, kupio bih bar Maktec, nesto sto ima izgleda da mi potraje.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Zavisi kakav kvalitet se zeli postici, sa brusilicom sa brusnim diskom ili tracnom brusilicom, necu reci da se postize isti rezultat ali moze dosta fino da se pobrusi i sa ugaonom brusilicom ako se ne pritisce i ravnomerno krece po obradku ali na disk treba da se stavi brusni papir veceg precnika od samog diska da nebi doslo do ukopavanja u obradak. Ja cak i drvene ploce brusim sa diskom pa onda excentar brusilicom i zadovoljan sam rezultatom, samo je jako prljavo tj prasina toliko leti svuda okolo, tako da gotovo uvek napolju to radim.
E sad ako ce Vam Kajcho i posle trebati tracna brusilica onda ce Vam biti u svakom slucaju lakse da zavrsite taj posao sa njom
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ma ja bih to najradije odneo kod komsije stolara da malo uvinkli na abrihter ,lakse ces ces je postaviti a i onda mozes slobodno da smirglas s alatom koji si kupio :D
borism25
Majstor

Post by borism25 »

mi smo to radili s brusilicom i fiber diskom njegova cijena je bila ako me sijecanje sluzi oko 10-15kn uzeo sam 4 kom za 10 greda od 4m. i ispalo je vrlo dobro, super ravnina se postic nemoze kao s abrihterom, ali uz malo truda i jednakim pomacima odradit ce posao. Prednost svega je sto se nemora nigdje nositi, ali zato prasine kasnije ima ko u prici.
singer wrote:rucni abrihter sa malim spanom i bude savrseno,smirglanje ti i ne treba :stolt:

ovo je najbrze rijesenje no bitno je uvijek ici od pocetka do kraja, najcesce se radi o 8cm sirini skidanja i ako ima vodilica onda je stvar vrlo jednostavna (vodilica se namjesti tako da skida malo vise od pola grede) i kad dodete do kraja naslonite u suprotnom smjeru. Nekazem ovo sad zato sto smatram da netko to nebi dobro odradio vec jednostavno sam vidio di ljudi zakopaju te grede i to kasnije izgleda ruzno i vidi se di su isli 2 puta pa onda vuku kroz sredinu i to onda nije ni blizu ravnom.
Last edited by borism25 on 02 Sep 2016 09:07, edited 1 time in total.
kajcho
Zarezivač olovaka

Post by kajcho »

Momci, hvala na odzivu. :)
Izveštaj od danas, radio sam brusilicom i dodatkom na čičak. Uzeo sam šmirglu granulacija 120 i sve je bilo super, dok nisam krenuo da zamenim šmirglu - onaj dodatak od plastike se bukvalno istopio, i više nije mogla da se nalepi šmirgla. Valjda od trenja. Ne znam u čemu je problem, možda ja nisam verziran, pa sam "silovao". A nastavak nije bio ni jeftin dve hiljade dinara. Rezultatima sam bio zadovoljan, dobro je izgledalo, ali posle 4 stuba sam upropastio taj nastavak.
Sutra cu abrihter da stavim u funkciju, imam jedan u podrumu, pa ako ne upali, moraću da uzmem tračnu brusilicu. Imaće šta da se radi s njom kasnije. :D
Last edited by kajcho on 03 Sep 2016 23:56, edited 1 time in total.

godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Au mora da ste bas jako stiskali brusilicu ili je sam disk bez obzira na cenu bio los. A tih diskova imate da kupite za 300\400 din u woby hausu
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... em=0102155
Ima woby haus u Čačku. Da ne kupujete tracnu ako Vam nece trebati posle.
A kad se brusi sa nestisce se uopste, samo koliko je teska masina\brusilica, ruke samo vode po materijalu
Post Reply