furniranje

Sve o obradi drveta
Post Reply
set69
Precizni šegrt

furniranje

Post by set69 »

mozda je krivo mjesto za to, ali malo sam trazio po forumu i nsiam bas nasao sve na jednom mjestu, zanima me dosta stvari oko furniranja pa krenimo :D neznam ako ima sve na jednom mjestu ako ima molim vas da me uputite ako ne evo mojih pitanja

1. ljepilo neostik ili drvofix? sta je dugotrajnije ili sta je bolje, s cime je lakse, prese nemam pa sve moram rucno, drvofix on se radi s peglom ili ne?

2. spajanje furnira, to sam vise manje pohvato ali mozda sam krivo pohvato :D

3. radenje nekog mozaika od furnira, ne mislim nsita kompleksno nego onako, malo drugaciji oblik da nije cisti kvadrat ili pravokutnik, kako izrezati ta dva furnira a da se poklope kako spada, s cime popuniti rupe koje su fulane

4. razlicite vrste furnira, kao na starim stolovima, pa kad se radi obrub od svjetlijeg furnira, pitanje se vise veze na pitanje br 3 ali opet :D

5. zavrsetak furnira, tj kad nije kvadrat nego kad je npr elipsa, i kad nije drvo odrezano pod 90 stupnjeva nego kad je ruba npr izglodan i furnir zavrsava na uzem djelu, kako ga izbrusit/izrezat a da to ispadne kako spada

6. kada obradivat furnir, ili rubove, kad je skroz suh ili kad je u fazi susenja, ili furnir stavljati na podlogu skroz izrezanog tako da nema kasnijeg obradivanja rubova

nadam se da me svi shvacate sta mislim rec :D
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Drvofix je bolje resenje ako nadjes nacin da pritisnes i ostavis tako na pola sata. Ako nisu velike povrsine, nece biti veliki problem. Peglu zaboravi, za popravke to je ok ali za kompletno furniranje meni ne uliva preveliko poverenje (to je samo moje mosljenje).
Ostar skalpel i "lenjir" pa strpljivo, nema nauke, samo strpljenje. Moras se potruditi da ti ne ostaju rupe :)
Furnir obradjujes kada se lepak osusi (ako je drvofix, mozda i sutradan). Probaj da sve radis sa nadmerom i posle obradjujes, isecas,... Glodalica i kopirno glodalo bi mogli biti od pomoci.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Imaš ovdje nešto: viewtopic.php?id=2685 potraši još malo, dosta se raspravljalo o furniranju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Potpuno je sve jedno sto se tehnike tice, da li imas dva kvadratica ili kompletnu sliku u intarziji. Svodi se na perfektno uklapanje.
Testerica za furnir, ostar i dobar skalpel (ali ne "obican" skalpel posto njemu secivo isuvise "landara", vec nesto tipa "X-acto", znaci gde je secivo cvrsto stegnuto i stabilno a pri tom tanko)... Ima tehnika koje se rade rezbarskom testericom...
Prilicno je siroka tema, i ima puno nacina da se postigne dobar krajnji rezultat, nazalost nije moguce ukratko odgovoriti. Citave knjige su napisane o tome. Potrazi po netu na temu marquetry, veneering i inlay posto su principi veoma slicni (recimo zanimljiv je video "Steve Latta - Fundamentals of Inlay")

Za kucne uslove, i vece povrsine, i ja mislim da je lakse raditi sa kontaktnim lepkom (nekada je postojao Neostik-K ne znam da li ga ima jos uvek). Kontaktni nije isto sto i univerzalni ("obican" Neostik). Razlika je u tome sto univerzalni za zaista kvalitetan spoj trazi slabiji pritisak tokom duzeg vremena, a kontaktni jak pritisak u kratkom vremenu.
Post Reply