Izrada prozora....

Sve o obradi drveta
Post Reply
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Utore radim originalnim glodalom tako da nisam mjerio koliki je bitno je da je isti utor za sve vrste okova.Ono po cemu se okovi razlikuju su solje Cijena okova zavisi od velicine a prosjecno kosta oko 15 eura .

Utore radim na dvije strane na krilu prozora a balkonska vrata na 3 strane

Uradicu i poprecne presjeke prozora i krila samo dok nadjem vremena :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

stolart wrote:На овим сликама 9 и 10 је показано како обележаваш место за бушење мушке шарке ?
yes :tummenupp:

stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Може ли онда која слика ове шарке ? Иако треба које објашњење око димензија .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa to su ti "obicne" sarke, kakve imas na svakim sobnim vratima.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

О.К.
Draggan
Precizni šegrt

Post by Draggan »

Ta "kurbla" sa obicnim anuba sarkama mu sluzi samo za obelezavanje.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Pokusao sam da nadjem, ali nisam... Koliko kosta kod tebe ovakav prozor? Trebao bih da menjam neke prozore, imam dvokrilne, stok 110cm cini mi se... I gde se nalazis?
Trt, mrt, zivot ili smrt!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Draggan wrote:Ta "kurbla" sa obicnim anuba sarkama mu sluzi samo za obelezavanje.
i za zavrtanje anuba :)

Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Nikola wrote:Pokusao sam da nadjem, ali nisam... Koliko kosta kod tebe ovakav prozor? Trebao bih da menjam neke prozore, imam dvokrilne, stok 110cm cini mi se... I gde se nalazis?
...jedno krilo je 1100mm...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
DataS
Majstor

Post by DataS »

Tishler, sta bi sa ovom temom. Čini mi se da ima još posla.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

ima jos malo posla :) dok nadjem vremena da nacrtam presjek krila i stoka

DataS
Majstor

Post by DataS »

Vreme prolazi, a tema još nije završena.
Dok ne stignu crteži, još nekoliko pitanja.
- Kad postaviš okov, kada vršiš štelovanje i možeš li da daš neka napomene na šta treba obratiti pažnju da se na kraju dobije prozor koji funkcioniše kako treba. Znam da dosta toga zavisi od iskustva i umeća majstora, ali ipak na šta treba obratiti pažnju u čitavom procesu izrade koji je do sada objašnjavan, da se ne naprave greške koje bitno utiču na krajnji rezultat.
- Koje su dimenzije staklenog panela u odnosu na dimenzije krila. U nekim presecima koje sam nalazio na netu, između staklenog panela i drvenog dela se ubacuju neki plastični delovi. Da li ti koristiš nešto od toga, a ako ne koristiš znaš li da li se to može nabaviti kao repromaterijal.
- Za krilo koje radiš, koja je maksimalna debljina panela koja može da se ugradi, odnosno koja je najmanja dimenzija letvica koje verovatno postavljaš zbog fiksiranja staklenog panela.
- Da li radiš ugradnju prozora u izvedbi sa mrtvim štokom i koje su dimenzije letvica od kojih se izrađuje mrtvi štok. U slučaju ovakve ugradnje, koja je razlika u unutrašnjoj dimenziji mrtvog štoka i vanjskoj dimenziji prozora.
rockenroll
Dodavač alata

Post by rockenroll »

Bravo bravo majstore :)

Ja, naprimjer, kada su vrsta posla drveni prozori, uvijek praktikujem radijal god, jer sam vršio neka ispitivanja na sopstvenim proizvodima i uvjerio se da štafla sječena po radijalnom godu ne može ni da pukne usled temparaturnih promjena a niti da se uvije... Doduše, cijena takve štafle jeste viša od tangentijalnog goda, ali određeni klijenti znaju da budu prilično cjepidlake po tom pitanju :)
Ali, super radiš samo tako nastavi ;)

***singer***
dovoljno je sto imas link ka tvom sajtu u profilu sa strane
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Mislim da je ovo najprikladnija tema za moje pitanje.
Skontao sam ovaj you tube ili sketcup ili šta je več koji je okačen...skontao sam dimenzija ovih falceva, čepova, rupa, donjeg futera i sve i počeo sa izradom prozora koji je pri samom kraju. Prozor ima spoljne dimenzije (101x86 spoljna dimenzija futera). Isti trebam da postavim na radionicu i pošto će mi to biti prvi prozor sa standardnim dimenzijama želeo sam da mu uglavim roto okov tj. da ima mogućnost da se otvara kao i svaki drugi prozor ali i da se kipuje pri čemu da se ne kipuje tako što se najpre zabravi sa donje strane pa se otpusni ona polugica sa gornje strane već da se željeno otvaranje bira na ručici.
Znam da mi to nije nužno obzirom da je za radionicu ali pošto mi je ovo prvi želeo sam da napravim ovo za sebe "muštuluka radi" i da se naučim. U životu uvek ima prvi put.
Eh sad kod nas u pridavnicama u gradu takav okov nisam našao ali mi je je u jednoj prodavnici rečeno da danas kod njega dolazi trgovac iz Dabela i da će da naruči takav okov.
Pregledom sajta ove firme naišao sam na ovo http://www.dabel.rs/wp-content/uploads/ ... ATALOG.pdf
Eh sad,...ja sam planirao da kupim ovaj "compact - S" jer smatram da on omogućava okretno i nagibno otvaranje uz pomoć ove jedne ručice sa slike.
Ono što mene buni su tri stvari a to su:
1. Koju veličinu kupiti ( ja mislim ovu za visinu krila od 801-1000 i širinu krila od 611-810) AKO NIJE ISPRAVITE ME!
2. Da li uz ovaj okov dobijam ovaj SREDNJI ZATVARAČ ili ga trebam posebno kupiti i koliko prihvatnika ide uz ovaj srednji zatvarač za ovu dimenziju prozora pošto je to naglašeno da ide odgovarajući broj prihvatnika? i
3. Koliki su dimenzije utora za postavljanje ovog mehanizma i da li se utor za postavljanje ovog mehanizma izradjuje na sve četiri strane krila...u stvari gde da nadjem ugradne mere za ovaj mehanizam pošto na slici ima više delova nego ovi noviji televizori?
Napominjem da sam iskopirao mere iz ovog tishlerovog prikaza koji je više nego odluičan i prava je šteta što nema prikaza za dvokrilne prozore sa i bez prečke i sve ono što je najavaio.
Hvala na odgovorima unapred.
Pozz

*** mbole ***
ispravljen link
Last edited by mbole on 17 Jan 2013 09:06, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

taj okov je ok po kvalitetu(nije rotto nemacki) imas 2 opcije sa spojnicama u stoku(futeru) prikazane su ti na slici,sa soljom za ubusivanje i bez,govorim ti za ""sarke"" na kojima se krilo okrece.

dimenzije falca zavisi od solja zatvaraca pa ako se odlucis da od njih kupis zamoli ih da ti posalju teh.nacrt za ugradnju istog .

posto prvi put pravis prozor- trebao si da ga pravis po unapred odabranom okovu jer ima razlicitih proizvodjaca istog pa se bas i ne podudaraju u svemu.

rotto je nabolji i najskuplji.njegove solje se fiksiraju glodalom 35mm i najmanje je podlozan istezanju.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply