DataS wrote:Znam da je trebalo dosta vremena da uradiš crteže.
Još nekoliko pitanja:
- Ako se radi spoj pod 45 stepeni, da li se koriguju samo krajnji segmenti čepova i rupa da budu pod 45 stepeni ili ima još nekih komplikacija? Da li je teže ostvariti takav spoj?
- Na slikama se ne vidi da li koristiš nešto za stezanje prilikom sklapanja?
- Da li je provera dijagonala dovoljna za proveru vinkla i da li koristiš neka pomagala za održavanje pravilnog oblika dok ne očvrsnu spojevi?
spoj pod 45 stepeni nisam radio jer je meni ovako lakse a sigurno je i kvalitetnije..
za stezanje koristim stege i al ekser sto se vidi na slici
nakon eksera pustam stege i provjeravam vinklo dijagonalama i ostavim na susenje i to je sasvim dovoljno
saša wrote:Tishler, ko bi drugi pitao ako to ne budem ja...Blago ostalima kojima je jasno...Ja sebe neću više pravdati da slabo kapiram...pa zato da te zamolim ako možeš opet da okačiš onakav skeč up sa poprečnim presekom i dimenzijama štafni za krila...normalno sa dimenzijama rupa i čepova...
Hvala unapred i pozdrav.
PS Ono oko futera za prozor sam savladao i to mi je kao jasno...Još samo ova krila...
Ljudi mante se aluminijumskih i plasticnih prozora, ovde to nije tema.Ovde su u pitanju
drveni prozori i toga se drzite.Covek je ulozio truda, vremena i materijala a vi razvodnjavate
temu. Otvorite drugu temu.
Sasa nemoj da brines savladaces ti to, dalje prepustam tishleru, ja necu vise komentarisati i
prepustam coveku od zanata i zato Vas molim da uvazite covekovo znanje i htenje da pokaze.
DataS wrote:Pre će biti da je to zbog njihovog poreskog sistema koji stimuliše sve investicije koje imaju za cilj smanjenje potrošnje energije.
A ne savijanje, zračenje, kancerogen PVC i sl.:stolt:
Pa naravno da ima nelupaju oni 20cm žešćeg stiropora bez veze na kućama ,mada ima to i kod nas nebirini ko ima možemu se !!
branimir wrote:Ljudi mante se aluminijumskih i plasticnih prozora, ovde to nije tema.Ovde su u pitanju
drveni prozori i toga se drzite.Covek je ulozio truda, vremena i materijala a vi razvodnjavate
temu. Otvorite drugu temu.
Sasa nemoj da brines savladaces ti to, dalje prepustam tishleru, ja necu vise komentarisati i
prepustam coveku od zanata i zato Vas molim da uvazite covekovo znanje i htenje da pokaze.
Ako Branimire čoveče ja sam dao info al pa šta ? Nije bezveze usput dao sam link koji nisi video možda ? al ta informacija je došla od lika koji mi je tu Martin se zove Eto ! Mbole kaže ma ljudi dajte naslušose ja i ja brate ali šta je van teme kad moram sada Čovek radio u češkoj jbg nekih par kuća nadrndanih video sam na slikama sve ono ključ u ruke univerzala je ima ih troje braća ima firmu ovde otvorenu dobar je i u Frankfurtu otvorio čovek jednu što nije problem opet ,ali nije od nemaca mogo da uđe ??? i gde je ušo video je kojom brzinom se tamo radi ponaročito stolari jbg Tamo nije dnevnica 18 eura nego sat ljudi ! To je bitno e aj sad ja sam reko ali !!!
Tišler je maher i nema tu šta ! moje pitanje njemu je evo što me zanima koji si lepak ili sredstvo koristio kada si ? uklapao tangentno po godovima sve tri štafle grede nebitno i jesi ih čepovao al se nevidi pre prese ! ili stegama kako već ?? Ovo ostalo je kako ko uzme i sa čime može da radi ili hoće !! Ima varijanti nekažem da nema li kolko para tolko i muzike !! jbo aluminijum to ni k ? nevredi !
Stavljaš li dihtunge, pošto ne vidim na profilima mesto gde bi se montirali.
Za spoj pod 45 % će se valjda neko javiti ko ga je radio.
Samo napred, za sada je tema dovoljno detaljna, što je bitno nama početnicima.
Prilikom oblovanja stafle kroz diht moze doci do greske pa stafla bude manja za pola mm (81,5mm)pa kad krene falcanje stoka i tu se „omakne“pa falc bude 13,5 mm to je vec 1 mm na spojevima cep-rupa sto ne valja jer i tu moramo da mijenjamo dimenzije .
Najbolje da uvijek probate na jednom otpadnom komadu stafle i posle svake operacije napravite sablon koji ce sluziti za lakse stimanje poslije..
Tishler, samo da rekapituliram...barem ja...ostalima je izgleda sve jasno...
U ovaj polunut na krilu dimenzija 50x13 dolazi staklo a sa druge strane se to staklo učvrsti drvenom lajsnom koja se ukuca ekserima kao na poslednjoj slici u tvom prethodnom postu.
Ono što mene interesuje je koliko je dubok polunut na suprotnoj strani krila koji naleže na futer prozora.
Pošto smo prilikom određivanja dimenzija krila dodali po 3 cm svaku dimenziju tj. i visinu i širinu, a imamo po dva utora na svakoj dimenziji (odnosno čitavim spoljnim obimom krila) ti utori bi trebali da budu 17xnekoliko mm pri čemu je tih nekoliko milimetara u stvari širina čepa kojim naleže na futer prozora sa unutrašnje strane i eventualna praznina ako je ima uopšte.
Ala sam ovoobjasnio...
Ta dimenzija a ni utor uopšte nije vidljiv u tvom skeč ap-u.
Ako bi samo to mogao da mi malo bolje objasniš...Isto tako ne bi bilo na odmet da okačiš skeč ap sa poprečnim pregledom futera i krila kako bi videli bolje kako krilo naleže na futer...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
sasa polako ako sam skonto tebe zanimaju falcevi na krilima ..bice i to i okovi dihtunzi lajsna pa "kenfer" (poprecna stafla koja dijeli dva krila na jednom prozoru) kontrafalc (iber falc)ako nema kenfera ...
Da, da...to me interesuje Tishler...i tim redom kako si naveo...ali jedno po jedno...nemoj da prelazimo na sledeće delove dok ovo ne raspetljamo inače "ima da se umrsim kao pile u kučine"
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi