Izrada prozora....

Sve o obradi drveta
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

mbole wrote:naravno ne valja ni da je rupa prevelika, pa da cep u njoj "landara".
A.. To nikako!!! :)
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Tishler, ja sam izgleda najgluplji od sve dece...
Kad bi samo uneo i ostale dimenzije za ovu donju štafnu. Nisam uspeo da skontam dimenzije ovog uzdužnog "polunuta". Dimenzije čepa su mi kao jasne...ova desna strana je široka 28 mm a leva 13 mm. U sredini je ovaj čep koji je širine 22 mm, s gornje strane je sužen za 13 mm tj. sa 82 na 69 mm ali ovaj uzdužni nut koji ide sa spoljne strane preko kojeg naleže aluminijumska lajsna ne mogu da skontam koliki je.
Izvinjavam se što sam dosadan s ovim pitanjima ali ko pita bude glup 5 minuta a ko ne pita bude glup ceo život.
Pozz svima
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

nisam ni dao dimenzije falca ..moja greska :pucko: a taj falc zavisi od lajsne
kolega branimir je opiso kakvu on koristi i da pod odredjenim uglom radi falc i ja sam nekad koristio takvu
ima i ih znaci vise vrsta kod nekih se u lajsnu uvlaci guma ...tako da falc prilagodim lajsni ovaj koji ja radim je 28x25 a onaj mali utor radim testerom ,koliki je ne znam, jer ga ustimam po lajsni i nisam nikad izmjerio :)

samo ti pitaj sve sto te interesuje idemo step bay step i ja sam malo ogranicen vremenom al istjeracemo ovo do kraja ...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Sasa,
imas sliku donjeg dela i u principu radis samo jedan falc od 13mm x dubina prvog falca koji
radis na ostalim elementima stoka. Sve ostalo ti odredjuje lasna.Probacu danas naci uzorak donjeg
dela za nisalovu lajsnu pa cu slikati.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Evo slika, slikano mobilnim, posluzice.
Image
Image
Image
Image
Nadam se da ce ti pomoci.Lajsna je Nisalova uzeta pre desetak godina.Ove koje tishler
koristi su koliko vidim bolje jer pokrivaju ceo spiljni deo.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Na ovu lasnu dolazi keder.Ja falceve na predmeru odradjujem na cirkularu tako da dobijam
lajsne 9x20 mm i 9x45mm tako da samo malom propustim kroz frezer, a lajsne iskoristim za ovo
Image
Opsivam kucu od dole, pravim mrezu preko koje stavljav sitnu mrezu da se ne moze gamad
zavlaciti i ujedno mi sluzi za ventilaciju izolovanog krova.Jeftino (od otpada), prakticni i korisno.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

3d prikaz duplih cepova i rupa za stok prozora.

Da napomenem,na uspravnim elementima stoka radim rupe a vodoravnim cepove ali rupe na gorrnjoj i donjoj strani nisu iste ..

evo kako izgleda na gornjoj strani ..
Image

a ovo na donjoj strani koja se uklapa sa elementom na koji ide al lajsna (okapnica)

Image

ovo su cepovi
Image

i na donjem elementu za al lajsnu su isti cepovi

Image

nisam stavio mjere cepova da se ne bi zbunili ..znaci kako radim cepove na gornjem vodoravnom elementu tako isto i na donjem ...

tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

valjda je jasan ovaj dio price oko stokova :) ako jeste idemo na krila..

Da bi dobili dimenzije krila mjerimo duzine (prostor) izmedju prvih falceva na stoku ne onog koji sluzi za upadnice nego od falca 28x13 i na tu duzinu dodajemo 3cm a po visini od pocetka donjeg elemnta pa takodje do falca 28x13 i tu dodajemo jos 3 cm ...

Na krilima su obavezni dupli cepovi i zbog jednog falca 50x13 nisu teski za izradu ...

ImageImage

ImageImage

Prije sklapanja krila ja radim jedan mali rez ili falc (2x2mm)na stafli gdje se naslanja staklo jer ce silikon da popuni taj falc i imace jacu vezu izmedju drveta i stakla

Image

i skidam kosinu samo na donjim elementima krila zbog lakseg slivanja vode i kise na okapnicu

Image

slijedi sklapanje i provjera vinkla

ImageImage

caca
Majstor

Post by caca »

Alga napravi,svaka cast.
Posto kosta cena takvog prozora 120x120 primer?
DataS
Majstor

Post by DataS »

Znam da je trebalo dosta vremena da uradiš crteže.
Još nekoliko pitanja:
- Ako se radi spoj pod 45 stepeni, da li se koriguju samo krajnji segmenti čepova i rupa da budu pod 45 stepeni ili ima još nekih komplikacija? Da li je teže ostvariti takav spoj?
- Na slikama se ne vidi da li koristiš nešto za stezanje prilikom sklapanja?
- Da li je provera dijagonala dovoljna za proveru vinkla i da li koristiš neka pomagala za održavanje pravilnog oblika dok ne očvrsnu spojevi?
Last edited by DataS on 06 Apr 2011 01:22, edited 1 time in total.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Napreduje tutorijal, ako se ne varam i prvi autorski rad.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Zadnja vest od prijatelja iz nemačke " Brate skidaju aluminijumske prozore jer im se krive i nevole ih i vraćaju se na drvo " Mislim se u sebi može im se, al još samo kad bih im i mi prodavali malo ? Tishler svaka čast !
a evo jedan interesantan link kako to švabe rade http://www.suedtirol-fenster.com/de/auf ... 30,924,916 :buga: :buga: :buga:
Last edited by MapleMan on 06 Apr 2011 15:48, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takvih "zadnjih vesti" sam se naslusao vec godinama :)
Dajte ljudi, mislim stvaaaarno.
DataS
Majstor

Post by DataS »

Pre će biti da je to zbog njihovog poreskog sistema koji stimuliše sve investicije koje imaju za cilj smanjenje potrošnje energije.
A ne savijanje, zračenje, kancerogen PVC i sl.:stolt:
Last edited by DataS on 06 Apr 2011 18:42, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Tishler, ko bi drugi pitao ako to ne budem ja...Blago ostalima kojima je jasno...Ja sebe neću više pravdati da slabo kapiram...pa zato da te zamolim ako možeš opet da okačiš onakav skeč up sa poprečnim presekom i dimenzijama štafni za krila...normalno sa dimenzijama rupa i čepova...
Hvala unapred i pozdrav.
PS Ono oko futera za prozor sam savladao i to mi je kao jasno...Još samo ova krila...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Post Reply