Musav jeste ali se i sa time da boriti.
Radis u "hiruskim" rukavicama.
Visak skidas kada pocne da vezije, tada je dovoljno gust da ga spahtlom skidas u jednom potezu.
Koristis cistace za lepak koji nije otvrdnuo i koji jeste otvrdnuo. Da, i oni su skupi.
Bocu uvek zatvori stisnutu, nemoj da dozvolis da vazduh ulazi u nju. Tako propadne. Bocu zatvori cim si zavrsio sa radom.
Skup jeste ali probaj i one jos skuplje pu lepkove (citaj kvalitetnije) a istog proizvodjaca/dobavljaca. Postoji razlog zasto su skupi.
Razmak izmedju stega pri širinskom spajanju drveta
- maricaiivica
- Moderator
Sad čitam ,,The art of woodworking" i to deo cabinetmaking i na strani 20 daju savet da se koristi razmak izmedju prve i treće stege 24 do 36 incha što je oko 60 do 90 cm a da se druga stavlja odozgo na pola od tog razmaka. Dakle po njima je razmak 35 do 45 cm ali imaju pismeno rešenje da se rasporedi pritisak. Između stega i dasaka koje se lepe dodaju po jednu dasku iste dužine kao i one koje se lepe. te dve bočne ne lepe, već samo rasporede pritisak. Možda bi moglo i sa metalnim kutijama ko ima........
Te dve bocne moraju da imaju krivu sa ispupcenjem u medjuprostorima izmedju stega, tako da pritisak bude ravnomerno rasporedjen. Inace se vidi zazor na mestu spoja. Ta kriva moze da se zameni sa nekoliko slojeva papira, ili lepljive krep trak, ali to nije bas najsrecnije resenje. Kada se koristi, steg moraju da budu prilicno jake.
Mnogo jednostavnije resenje je imati puno laganih stega, koje ne postizu veliki pritisak, ali se postavljaju na kratkom medjurastojanju. Meni se kao idealana pokazala kombinacija Bahco automatskih stega, i Klemmsia drvenih sa ekscentrom. Kada stignem planiram da napravim barem jos desetak drvenih sa ekscentrom, sada imam 7 komada, kupovnih, raznih duzina.
Ako me pamcenje dobro sluzi, to u Art of woodworking je bese lepljenje prilicno sirkih dasaka u panel? Ako je tako, onda razmak od 35-45 cm radi, ako je sirina pojedinacne daske izmedju 17 i 22.5 cm. Prosta prica o medjusobnom rastojanju stega od dve sirine daske. No, opet, to je maksimalno rastojanje.
Mnogo jednostavnije resenje je imati puno laganih stega, koje ne postizu veliki pritisak, ali se postavljaju na kratkom medjurastojanju. Meni se kao idealana pokazala kombinacija Bahco automatskih stega, i Klemmsia drvenih sa ekscentrom. Kada stignem planiram da napravim barem jos desetak drvenih sa ekscentrom, sada imam 7 komada, kupovnih, raznih duzina.
Ako me pamcenje dobro sluzi, to u Art of woodworking je bese lepljenje prilicno sirkih dasaka u panel? Ako je tako, onda razmak od 35-45 cm radi, ako je sirina pojedinacne daske izmedju 17 i 22.5 cm. Prosta prica o medjusobnom rastojanju stega od dve sirine daske. No, opet, to je maksimalno rastojanje.
Pravim još pet metalnih da ih uparim sa starih 5.
Kad smo kod poprečnog spajanja, juče sam dobio ponudu za rusko cik-cak glodalo za poprečno spajanje 6 cm 50eura. Celo ide cik-cak, tako da može da se spoji i 10mm i 60mm.
32 osovina ali bih ga nekako nabudžio na 30 kod strugara.
Neki ljudi hvale ova glodala, ali imao sam kolegu koji nije.
Kolica na kombinirci nemam.
Može li to glodalo uz firung?
Å ta Vi mislite o tim glodalima?
Kad smo kod poprečnog spajanja, juče sam dobio ponudu za rusko cik-cak glodalo za poprečno spajanje 6 cm 50eura. Celo ide cik-cak, tako da može da se spoji i 10mm i 60mm.
32 osovina ali bih ga nekako nabudžio na 30 kod strugara.
Neki ljudi hvale ova glodala, ali imao sam kolegu koji nije.
Kolica na kombinirci nemam.
Može li to glodalo uz firung?
Å ta Vi mislite o tim glodalima?
Last edited by geronimo on 27 Apr 2017 08:33, edited 1 time in total.