Pozdrav! Pitanje - da li se sirovo drvo moze koristiti u stolariji, ili iskljucivo suvo? Naime na placu koji sredjujem imam 3 velika orahova stabla koja na prolece idu napolje, a planiram da se bavim amaterskom stolarijom (tome je kriv i ovaj sajt), pa se pitam da li mogu nekako iskoristiti ta velika orahova stabla? Pozdrav svima...
Igor
Pa ako ne voliš orahova stabla, nema problema, žrtvovaću se i uzeću ih ja.
Po mom iskustvu i onome što znam, sirovo drvo možeš koristiti samo za izradu prostih stolica, dok za ostale "ravne" komade, moraš imati suvo drvo, kako se ne bi sve pokrivilo.
He..he..ma nije da ih ne volim nego morace napolje zbog gradnje...
Dakle tako, proste stolice... Ma daj sta das, steta bi bilo ložiti orahovinu...
A da li bi pomoglo lepo da ih iskrojim i složim na tavanu...možda se osuše za godinu-dve...
Po meni je najbolje da već sad isplaniraš šta ćeš da praviš od orahovine, i da po tome izrezeš daske. 3-jka, i 5-tica bi ti bile najpametnije. Najviše trojka, a ponešto i petica. Ostaviš na tavanu da se suši. Poređaš prvo dasku, pa red letvica na po 20 - 30 cm širine, pa onda ponovo dasku. Na najvišljoj dasci staviš nešto teško, da se gornje daske ne krive. Ostaviš ih tako par godina, i onda od njih nešto stvaraš.
Hvala na odgovorima...ipak izgleda da necu loziti orahovinu...
Precnik - najvece stablo 55 cm
dva manja - 40 i 35 cm
Hvala na pomoci...a na palacinke sa orasima zovem obavezno!
Hmmm,
Od ovog najveceg bi mozda mogao da se izvuce radijalni rez ako imas nameru da radis neke manje a kvalitetne stvari.
Mrzi me sad da racunam ali od 55cm precnika bi trebalo da moze da se dobije 15-tak colovih dasaka sirine 15-tak cm (i jos gomilica letvica).
Gubitak je najveci, ali je zato tako secena daska najkvalitetnija (ne uvija se).
U svakom slucaju trebalo bi planirati sta zelis da radis od toga pa onda odluciti kako da se reze.
Orahova (kao i druga) stabla treba sada iseci, jer je najbolje vreme za secu decembar-mart kada je stala
vegetacija, tako da je vreme susenja skraceno za 50 posto. Posle sece neophodno je skinuti koru
da crv potkornjak ne bi ulazio u deblo
mbole wrote:Hmmm,
Od ovog najveceg bi mozda mogao da se izvuce radijalni rez ako imas nameru da radis neke manje a kvalitetne stvari.
Mrzi me sad da racunam ali od 55cm precnika bi trebalo da moze da se dobije 15-tak colovih dasaka sirine 15-tak cm (i jos gomilica letvica).
Gubitak je najveci, ali je zato tako secena daska najkvalitetnija (ne uvija se).
U svakom slucaju trebalo bi planirati sta zelis da radis od toga pa onda odluciti kako da se reze.
Nisi dovoljno pazio na casu
Radijalnim rezom.
Znaci ne kako se standardno sece trupac, redom paralelnim rezovima, vec zamisli da se se prvo isece na "kriske" pa se onda od takvih kriski vade daske (ne radi se stvarno tako al to je princip, a komplikovano je za objasnjevanje, cini mi se da ima negde slika na forumu).
Iskoriscenje je najmanje, al su zato daske najkvalitetnije.
Sa svim savetima u ovoj temi, oko sirovih orahovh trupaca se slazem. I sve bih isto predlozio.
U mom poslu orahovo drvo je na prvom mestu, kao i sljiva, divlja tresnja, divlja kruska, jasen, javor (klen) itd...
E sad da i ja dodam, pravilo je kod prirodnog susenja, koliko je daska santimetara debela, toliko godina je treba susiti.