Moderatoru se izvinjavam ako sam omasio sekciju foruma..
Postavio sam lamperiju u dnevnoj sobi, i necu biti skroman - odlicno je ispalo! Obzirom da nisam nikad radio pre toga jako sam zadovoljan.
Evo malo slika kako to izgleda:
Do zida je stiropor 3cm/17gr

kucano je na letve pomocu zabica ili kako ih vec ko zove.. sjajna stvar!

I naravno ko bi drugi prvo zauzeo mesto nego smrda

E sad, imam nedoumica i pitanja oko finisiranje i zastite.
Hteli bi da dobijemo nesto ovako :

Evo sta je meni palo na pamet do sada:
1. akrilnim slikarskim bojama da dobijem zeljene nijanse. Uz malo vise zezanja naravno.. bela "podloga" pa nijansiranje u zeljenoj boji , pa onda malo smirglanja da se skine "gornja" nijansa da "probije" bela tu i tamo.
2. U farbari mi covek preporucio neke tonere za poludisperziju-ne one jeftine naravno.. ali su mala pakovanja tako da bih mogao da podnesem par nijansi..oko 200 dinara su po komadu..
3. "bajcovanje" prirodnim varijantama- kuvana cvekla..spanac i te fore..
Probao sam varijantu sirce i korodirana zica i neki ekseri pa u teglu pa da odstoji, ali posle evo vec 5 dana nista se ne desava. Jutros sam probao da namackam na parcetu lamperije i nista.. To bi trebalo navodno da da neku sivkastu boju
I glavno pitanje u sustini, cime to lakirati posle?
Da li koknuti firnajz ili firniz? (jasna mi je razlika , da ne ulazimo u raspravu oko lanenog ulja, i kupovnog firnajza na bazi lanenog ulja-dakle kupovni firniz kako ga krste ovi na etiketi...)
Ako stavim njega cime posle da lakiram?
Ne jurim sjaj uopste...
Ili direktno lakirati nekim lakom...? Uljanim ili nitro?
Gledah po Uradi sam, mahom videh lazure.. i kupio sam neku cito probe radi.. premazao sam do sada 3 puta parce lamperije( bez bajca i boje) i nisam nesto primetio da ima neke razlike..sem sto je maaalko kao "masnija" na dodir.. Smirglao sam izmedju lakiranja kao i pre prve ruke.
Svaki savet, kritika i ideja dobrodosla!