mbole wrote:Rucni cirkular je sam po sebi gotovo (naravno ne i potpuno) "imun" na povratni udar.
Glavni razlog za to je sto je cirkular uvek pritisnut o obradak u zoni kraja lista to jest onog dela lista koji bi da odgura obradak od papucice. Toga kod stabilnog cirkulara nema, izuzev ako se koristi nekakav dodatak tipa feather.
Povratni udar nastaje tako sto se daska prvo odigne od ploce cirkulara (podize je zadnji deo lista), a zatim je zakaci vrh lista i zavrljaci u nazad. Prednji deo lista ne moze da napravi povratni udar, jer on gura uvek obradak na papucicu/radnu plocu.
ali zato umesto daske iskace cirkular ;);),sto je priznaces mnogo gore od daske(koja moze samo da te zvizne)dok cika cirkular moze i da secne malkice.:stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Naravno, samo kod rucnog je jako tesko uspeti da do toga uopste dodje.
Pored toga rucni cirkulari uvek imaju stitnik lista (osim ako neko nije talenat da ga skine).
djagi wrote:kolko ja videh covek pita da okraici dasku,tu rez nije ni bitan i nije bitno da li ce uz firung ili uz k, ali se rucnim cirkularom neces mnogo ovajditi za tu hrastovu peticu ti treba malo ozbiljnija masina jedino ako ne zuris pa moze i tako