Kako okrajcati daske?

Sve o obradi drveta
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole wrote:Rucni cirkular je sam po sebi gotovo (naravno ne i potpuno) "imun" na povratni udar.

Glavni razlog za to je sto je cirkular uvek pritisnut o obradak u zoni kraja lista to jest onog dela lista koji bi da odgura obradak od papucice. Toga kod stabilnog cirkulara nema, izuzev ako se koristi nekakav dodatak tipa feather.

Povratni udar nastaje tako sto se daska prvo odigne od ploce cirkulara (podize je zadnji deo lista), a zatim je zakaci vrh lista i zavrljaci u nazad. Prednji deo lista ne moze da napravi povratni udar, jer on gura uvek obradak na papucicu/radnu plocu.
ali zato umesto daske iskace cirkular ;););),sto je priznaces mnogo gore od daske(koja moze samo da te zvizne)dok cika cirkular moze i da secne malkice.:stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, samo kod rucnog je jako tesko uspeti da do toga uopste dodje.
Pored toga rucni cirkulari uvek imaju stitnik lista (osim ako neko nije talenat da ga skine).
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Sad kad netko nov pročita ovo mislim da bi mogao pomisliti da bi mu ručni cirkular mogao iskočiti iz ruke dok pili dasku.

A ovaj način piljenja kad se oslanjaš na jednu već ravnu stranu nije krajcanje daske....daska koju treba okrajcati nema nijednu ravnu stranu.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Sad kad netko nov pročita ovo mislim da bi mogao pomisliti da bi mu ručni cirkular mogao iskočiti iz ruke dok pili dasku.
Mnogo smo ovo razvodenili,ručni je mnogo opasniji kada se krati daska nego kada se rastruguje.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Tako je! Potrebno je mnogo više opreza pri poprečnom rezu.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

djagi wrote:kolko ja videh covek pita da okraici dasku,tu rez nije ni bitan i nije bitno da li ce uz firung ili uz k, ali se rucnim cirkularom neces mnogo ovajditi za tu hrastovu peticu ti treba malo ozbiljnija masina jedino ako ne zuris pa moze i tako
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole wrote:Pored toga rucni cirkulari uvek imaju stitnik lista (osim ako neko nije talenat da ga skine).
kao ja :skratta::skratta::skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply