Glupo pitanje oko spajanja dasaka

Sve o obradi drveta
munja
Pred-majstorsko zvanje

Glupo pitanje oko spajanja dasaka

Post by munja »

Pozdrav,

prije svega bih zamolio admine da ne zamjere ako sam fulao temu, pa neka presele topic gdje pripada :groota:

imao bih pitanje oko uzdužnog spajanja dasaka :)

naime, u projektu sam izrade kutije za drva za ogrjev koja bi stajala pored peći u dnevnom boravku, pa bi trebala na nešto i ličiti.

što se materijala tiče, najvjerojatnije bi bio jelove colerice, i gornja površina (poklopac) bi bio presvučen za sjedenje.

moje pitanje je: mogu li te colerice uzdužno spajati drvenim tiplama (moždanicima)? imam drvene tiple 8x30.

napomena: totalni sam početnik, al imam puno volje za učiti, iako mi se neke stvari na ovom forumu čine prekompliciranima i jedva ih ili ih uopće ne razumijem :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Jako ćeš se namučiti ako daske spajaš moždanicima, a rezultat je neizvjestan, pogotovo za početnika. Bolja je varijanta spajanje dasaka keksima kao u ovom primjeru: viewtopic.php?id=2369 Daske je tako lakše poravnati. Svejedno, nakon ljepljenja daske treba oblanjati i pobrusiti. Nadalje, daske za uzdužno spajanje trebaju biti pomno odabrane i sljepljene na naročiti način kako bi se spriječilo uvijanje plohe. Sve ovo je prezahtjevno za početnika pa ti predlažem da kutiju napraviš od šperploče. Pođi u Friecheis i izaberi neku šperploču koje će ti biti cijenovno prihvatljiva a da je debljine barem 18 mm. Spajanje stranica kutije izvedi keksima. Spojevi će biti dovoljno čvrsti i pogodni za dalju obradu. Radi uljepšavanja kutije pokušaj savladati furniranje glačalom: http://picasaweb.google.com/Kicho27/Res ... jaStolica# U već sponutoj trgovini imaju i furnir raznih debljina, no na opisani način je najlakše raditi sa furnirom debljine 0,6 mm. Savjet: izbjegavaj bukov furnir. Sretno i pitaj sve što ti nije jasno!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto biljeznik napisa, veliko je pitanje da li imas odgovarajuci alat za tako nesto (abrihter/diht).
naime daske koje spajas uzduzno zaista drzi lepak namazan na njihove bokove. Tiplovi ili keksi su tu samo da ne daju da daske prilikom lepljenja "pobegnu".
Naravno da bi to uspelo bocne ivice daske (one koje lepis) moraju da budu savrseno ravne, i moraju jos da budu i tacno pod 90 stepeni u odnosu na povrsinu daske. Za takvu obradu neophodan je pomenuti abrihter/diht.
Nadalje trebaju ti i odgovarajuce stege (dovoljno dugacke i dovoljan broj).

Sve u svemu ako is se bas nameracio da to bude od daske (sto jes jes, stvarno lepse izgleda), mozda je najbolje da napravis konstrukciju ploca sa poprecnim letvama.
Poslazes ove sto ce biti "lice" jednu do druge, na krajeve popreko stavis dve letve koje prilepis i prisrafis (srafovi su tu da stegnu dok lepak ne uhvati). Ako te letve fino obradis i okrenes na spoljasnju stranu, pa jos uz neke sarke i bocne okove od kovanog gvozdja, mozes da dobijes sasvim pristojan rustican izgled.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Bilježnik, možeš li mi malo, onako za budale :) objasniti postupak furniranja što si radio?

mbole, svakako sam mislio staviti napraviti okvir od letvica koji bi cijelu konstrukciju učvrstio, moždanici su mi bili samo da spoje daske, a sve skupa bi kostur držao.
u svakom slučaju ne očekujem bogzna kakav uspjeh, ali ako ništa drugo, uvijek kutija može biti u podrumu za zimnicu ili alat :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Najbitnija komponenta za ručno furniranje je ljepilo. Najboljim mi se pokazalo ljepilo Mekol. Nanesi izdašan sloj ljepila na podlogu, tanji sloj na donju plohu furnira. Pričekaj tridesetak minuta da se ljepilo na podlozi počne sušiti. Tada rukama zaljepi furnir za podlogu i zapeglaj ga peglom na srednjoj temperaturi. Ljepi traku po traku furnira pazeći na spojeve. Posebnu dobro zaljepi rubove furnira. Ovo su okvirne upute i nije tako jednostavno kao što se čini. Treba dosta vježbe i probe da se dobije dobar rezultat. Uzmi malo furnira i nekih ostataka ploča pa probaj ljepiti na više načina, sa više slojeva ljepila, raznim vremenima sušenja... Tako zaljepljene komade furnira ostavi da se suše nekoliko sati, najbolje do drugog dana pa ih probaj odljepiti. Onaj koji se najteže odljepljuje, odnosno kojeg je nemoguće odljepiti bez kidanja je zaljepljen ispravnim postupkom. Ukoliko ti se kod bajcanja, na primjer, pojave mjehuri, odnosno furnir se odljepi na nekom mjestu, samo ponovno pritisni peglom preko papira za pečenje biskvita kad se bajc osuši. Prilikom kupnje furnira traži da ti poravnaju rubove škarama za furnir ako ih imaju.
danijel
Šegrt

Post by danijel »

BILJEŽNIK wrote:Najbitnija komponenta za ručno furniranje je ljepilo. Najboljim mi se pokazalo ljepilo Mekol. Nanesi izdašan sloj ljepila na podlogu, tanji sloj na donju plohu furnira. Pričekaj tridesetak minuta da se ljepilo na podlozi počne sušiti. Tada rukama zaljepi furnir za podlogu i zapeglaj ga peglom na srednjoj temperaturi. Ljepi traku po traku furnira pazeći na spojeve. Posebnu dobro zaljepi rubove furnira. Ovo su okvirne upute i nije tako jednostavno kao što se čini. Treba dosta vježbe i probe da se dobije dobar rezultat. Uzmi malo furnira i nekih ostataka ploča pa probaj ljepiti na više načina, sa više slojeva ljepila, raznim vremenima sušenja... Tako zaljepljene komade furnira ostavi da se suše nekoliko sati, najbolje do drugog dana pa ih probaj odljepiti. Onaj koji se najteže odljepljuje, odnosno kojeg je nemoguće odljepiti bez kidanja je zaljepljen ispravnim postupkom. Ukoliko ti se kod bajcanja, na primjer, pojave mjehuri, odnosno furnir se odljepi na nekom mjestu, samo ponovno pritisni peglom preko papira za pečenje biskvita kad se bajc osuši. Prilikom kupnje furnira traži da ti poravnaju rubove škarama za furnir ako ih imaju.
Svasta sam cuo i video,da se ovako furnira prvi put..:forvonad:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Svasta sam cuo i video,da se ovako furnira prvi put..
Da budem iskren, ni meni nije jasno.... Da li taj furnir ima već nanet lepak pa ga lepiš peglom, ili peglom naknadno "aktiviraš" naneti lepak. U prvoj varijanti, dodatni lepak ne treba, a u drugoj je nemoguće osušeni lepak za drvo naknadno "aktivirati" zagrevanjem peglom (pod uslovom da to nije bio PVC lepak za pištolj).
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Koliko znam furnir se uzima sa poravnatim ivicama.Trake su 20cm sirine i ako je podloga
sira onda se pre lepljenja furnir spaja(krepa trakom ili papirnom trakom).U zavisnosti
da li se presuje ili ne koriste se odgovarajuci lepkovi.Tako se nekad radilo.
veciti optimista
Zarezivač olovaka

Post by veciti optimista »

a zasto prosto ne uzmes ploce od lameliranog drveta ima ih sigurno u baumarketima debljine 18, 25 ili 40mm, umesto da ih sam spajas. vec su povrsinski obradjene, mogu biti nastavljane ili iz celih komada
danijel
Šegrt

Post by danijel »

Administratore,trebalo bi ukoliko nije vec negde navedeno,iskuckati ceo postupak furniranja ''u kucnim uslovima'',jer bi bilo od koristi pocetnicima...onaj iz teme projekti ili pitanja,nisam siguran, u pitanju je dnevni boravak,ako ga bude radio po uputima kolege Biljeznika proklinjace i tebe i sve nas skupa na forumu..Kolega Biljeznik neka se ne ljuti,neka pojasni taj njegov postupak,jer ga ocigledno niko nije razumeo..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pisano je svojevremeno o tome, cak ako se dobro secam pisano je o dosta slozenijoj varijanti odnosno izradi intarzije.
Sto se tice ovoga sto biljeznik pise, slazem se da deluje malo cudno, ali jel neko od vas to probao?
Nemam mekola (ustvari nisam ga nikada koristio), pa ne znam da li je u pitanju obican PVA lepak ili je drugaciji.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:Pisano je svojevremeno o tome, cak ako se dobro secam pisano je o dosta slozenijoj varijanti odnosno izradi intarzije.
Sto se tice ovoga sto biljeznik pise, slazem se da deluje malo cudno, ali jel neko od vas to probao?
Nemam mekola (ustvari nisam ga nikada koristio), pa ne znam da li je u pitanju obican PVA lepak ili je drugaciji.
Па сад ја као пензос имам МЕК-ола али не лепим ни папир с' њим а камо ли нешто друго :oskyldig:
Дођох, видех, побледех
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Pisano je svojevremeno o tome, cak ako se dobro secam pisano je o dosta slozenijoj varijanti odnosno izradi intarzije.
Ja sam radio tako i nema nikakvih problema.

Ja sam radio sa običnim PVA ljepilom (Mekol je najobičnje PVA ljepilo).

Fora nije da se na toplinu reaktivira ljepilo jer nije to tutkalo, već da se pod toplinom pegle ljepilo u kratkom roku osuši.

Sve što je napravljeno stoji već duže vrijeme i nikakvih problema nema tako da svi koji pljuju po toj metodi bi trebalo prvo da razmisle a onda pišu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tomislavm wrote:tako da svi koji pljuju po toj metodi bi trebalo prvo da razmisle a onda pišu.
mozda da probaju pa tek onda da.....;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

singer wrote:
tomislavm wrote:tako da svi koji pljuju po toj metodi bi trebalo prvo da razmisle a onda pišu.
mozda da probaju pa tek onda da.....;)
što god, ali pisati tako napamet i pljuvati po kolegi nije u redu, čak i da nije u pravu (a u pravu je 100%)
Post Reply