Lakiranje namještaja

Sve o obradi drveta
Post Reply
Rimad
Zarezivač olovaka

Lakiranje namještaja

Post by Rimad »

Pozdrav, svima. :)

Znam da je ova tema više sažvakana, ali nikako da nađem ono što me interesuje.

Da li se obradjeno drvo (sastavljene daske, obrušeno, izrezano), koje će se koristiti za bračni krevet, može tretirati na slijedeći način:

- sredstvo za impregnaciju (nekoliko slojeva)
- temeljni lak (oko 2 sloja)
- lak (oko 2 sloja).

Možda je ovo gore pretjerivanje, ali me interesuje da li se može ovo raditi.

Pretpostavljam da je između svih slojeva potrebno brušenje brus papirom.

Koji je lak najbolji?

Može li vodeni temeljni lak ići poslije sredstva za impregnaciju?

Ima li bolji način da se ovo uradi, a da se ne moram maltretirati pravljenjem smjesa ?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ramid ovo sto si napisao vazi za lakove na vodenoj bazi
inpregnant ide u 2 sloja
vodeni osnovni u 2sloja
zavrsni vodeni u 2 sloja;ako hoces sa poliuretanom postupak je sledeci
bajc po ton karti ako ces da toniras ili bez njega ako ostavljas drvo u prirodnoj boji zatim
izolant obavezno ako je egzoticno drvo
osnovni lak u 2 sloja
zavrsni lak u jednom debljem sloju
srecan rad i pozdrav Radenko
smirglaj nikad dosta
kec
Zarezivač olovaka

Post by kec »

Radenko sad vidim da si iz valjeva.Ako je tacno da si odande odakle ti je zena onda sam i ja valjevac.heheh.
Jel imas iskustva sa farbanjem furniranog medijapana i koja je procedura.Dali moze da se radi bez komore.
Posto imam masinu za kantovanje koja moze da kantuje i drvene letvice a u zadnje vreme ima i furnir trake u obliku abs trake,predvidjene za kantovanje furniranih materijala.Interesu je me dali mogu izrezani pa iskantovani komadi furniranog medijapana da se izlakiraju a onda da se sklopi kao u radu sa plocastim materijalima.
Molim za pomoc svih clanova koji se bave furniranim materijalima da mi malo razjasne koliko mogu na ovu temu.
Unapred hvala.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

kec furnirani medijapan iskantuj letvicama ili furnir trakom na meru koja ti je potrebna izbusi rupe za tiplove da nebi busio lakirano da ostetis lak pa probaj na suvo bez lepka i rastavi u delove i farbaj tako je najbolje ofarbati inace moze i sklopljeno da se farba ali ima problema zbog coskova pa ti preporucujem rasklopljeno pozdrav Radenko
smirglaj nikad dosta
kec
Zarezivač olovaka

Post by kec »

Radenko,hvala ti.Citao sam postove nekih majstora i to je za mene izuzetno komplikovano.Dali postoji neki naj jednostavniji nacin,recimo da pripremljene komade izlakiram nekim bezbojnim lakom a da to lepo izgleda.Koja je uopste procedura lakiranja i dali to moze u radionici da ispadne kako treba.I zanima me dali ce se na spojevima trake i komada javljati neki problemi.
Hvala na pomoci,oduzicu se u tadica mlinu sa svezom pastrmkom na rostilju,heheh kad dodjem u valjevo.Usput ako svratis u butik kopra u kneza milosa preko puta skale,trazi vladu kopru i trazi popust ako ti se nesto svidi.inace radi extra kozne jakne.to mi je brat.reci poslao te prijatelj zeljko iz panceva.
Aj pozdrav.
Post Reply