Zvučnička kutija
Ne bih ni pokusavao sa punim drvetom jer drvo prenosi rezonanciju zato se i koristi za izradu instrumenata. Koliko je meni poznato tu je neki fazon sa kasnjenjem oscilovanja drveta u odnosu na zvucnik. Drvo kasni za oscilacijom zvucnika pa dolazi do pomaerenih faza sto se odrazava na zvuk. Naj mrtvija je iverica i sama ne osciluje sa zvucnikom. Ja sam koristio furniranu ivericu za moje zvucnike.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Čista estetika. Čak je spolja, ako se koristi mekani furnir, on manje otporan na habanje od površine sirove iverice ili MDF-a.Zanima me dali je furnirana jaca ili je to samo estetski postupak....Pozzz
Pa to se ne radi nikad posle, već na sirovu ploču, u komadu. Kasnije dolaze te dorade o kojima si govorio.buduci da furnir ne mogu drugi zalepiti posle busenja rupa za srafove i secenja rupe za zvucnike
da li je šminka moglo bi se testirati.Damir 66 wrote:To nema veze sa zvučnicima to je samo šminka.Da mi je samo čuti kako zvuče.Ili iverica ili MDF, nema alternative.
Kad sam pravio prve zvučne kutije od iverice nije bilo ni "I". Radili smo od panel-ploča i sve probleme vezane za rezonanciju rešavali elementima za ukrućenje i dampiranjem pamukom.
Bile su to kutije sa za ono vreme "strašnim" snagama reda 700-2000W.
Vrhunac je bio par kutija koje je naručio teški zaljubljenik u dobar zvuk. Kutije su bile duple-kutija u kutiji sa gumenim distancama i gumenim prstenovima na rupama za zvučnike a prostor između kutija ispunjen peskom. Obe kutije su imale preko 300 kg težine.
da napomenem da su sve te kutije pre isporuke bile u laboratoriji radio- Beograda da snime frekventnu karakteristiku.
Дођох, видех, побледех
Runer ti je odgovorio zašto se za kutije koriste mat. kao što su iverica i MDF.Kutija mora biti "mrtva" odnosno njezin materijal mora što manje utjecati na zvuk.Puno drvo nema ta svojstva i zato se ne koristi za kutije.Te kutije koje si radio i ispunio sa pijeskom i skroz umrtvio kutiju samo potvrđuju pravilo da je najbolja kutija "mrtva kutija".Svojevremeno su neki probali raditi kutije od punog drveta ali s tim da su između dva komada drveta stavljali ploču od aluminija odnosno čelika ne bi li tako umrtvili drvo ali su odustali od toga jer nije bilo najbolje rješenje.
Pozdrav,
koliko je meni poznato, a nek me neko ispravi ako gresim, najbolje zvucne kutije bi bile od mrtvog materijala. Videces po net-u ima onih ludaka koji to prave od mermera pa cak i betona. Medijapan se koristi jer je relativno jeftin, tezak i kompaktan materijal, ali onda imas problem sa finisom, tako da to mnogi ili furniraju ili predju spric gitom pa farbaju kao kola sto se farbaju - mat ili sjaj zavisi od ukusa. Ima i furnirani mdf.
Bitno je da zidovi kutije ne vibriraju pod uticajem zvuka, tako da ozbiljne kutije uvek imaju neka ojacanja unutra izmedju paralelnih stranica. Time se i utice inace na rezonancu neke stranice, ali i kutije uopste.
Stavi i one siljke za noge isto.
E sad..kad bi hteo da pravis kutiju od drveta, prvo to treba a bude tvrdo drvo. Podrzavam ti ideju radi muke sa finisom i lepote zavrsene kutije, s tim da bi ja tu dodao sledece: sve unutarnje stranice, odnosno povrsine, bi oblozio recimo azmafonom 2 cm ili vise, i samim tim povecao spoljne dimenzije da mi zapremina od 2 cm oblaganja azmafonom ne utice na izracunatu, optimalnu zapreminu. Zalepio bi ga necim za zidove. Panele bi radio iz komada pa sastavljao, a prednju plocu, onu na kojoj stoje zvucnici od mdf-a (recimo ofarbas ga u crno) debljine preko 19. Sve u svemu, kutija, od cega god napravljena, treba da bude dobro spojena, t.j. utegnuta, znaci ne stedi na srafovima ili kako vec spajas.
Takodje, bas deo fizicki treba biti odvojen od prostora za srednjetonski i visokotonski zvucnik, ukoliko nemas "pravi" srednjetonac koji je inace fabricki zatvoren sa zadnje strane. Sve ovo zbog uticaja bas membrane tokom svog "povratka" u kutiju (odnosno vazdusnog talasa) na membranu srednjetonca. Zvucnike u odnosu na vertikalnu osu centra prednjeg panela pomeri blago levo ili desno (zavisno od toga jeli desni ili levi zvucnik), ali...dobro sad vec odoh u detalj...da ne bude off.
U glavnom, ja mislim da je moguce i od punog drveta.
poz.
koliko je meni poznato, a nek me neko ispravi ako gresim, najbolje zvucne kutije bi bile od mrtvog materijala. Videces po net-u ima onih ludaka koji to prave od mermera pa cak i betona. Medijapan se koristi jer je relativno jeftin, tezak i kompaktan materijal, ali onda imas problem sa finisom, tako da to mnogi ili furniraju ili predju spric gitom pa farbaju kao kola sto se farbaju - mat ili sjaj zavisi od ukusa. Ima i furnirani mdf.
Bitno je da zidovi kutije ne vibriraju pod uticajem zvuka, tako da ozbiljne kutije uvek imaju neka ojacanja unutra izmedju paralelnih stranica. Time se i utice inace na rezonancu neke stranice, ali i kutije uopste.
Stavi i one siljke za noge isto.
E sad..kad bi hteo da pravis kutiju od drveta, prvo to treba a bude tvrdo drvo. Podrzavam ti ideju radi muke sa finisom i lepote zavrsene kutije, s tim da bi ja tu dodao sledece: sve unutarnje stranice, odnosno povrsine, bi oblozio recimo azmafonom 2 cm ili vise, i samim tim povecao spoljne dimenzije da mi zapremina od 2 cm oblaganja azmafonom ne utice na izracunatu, optimalnu zapreminu. Zalepio bi ga necim za zidove. Panele bi radio iz komada pa sastavljao, a prednju plocu, onu na kojoj stoje zvucnici od mdf-a (recimo ofarbas ga u crno) debljine preko 19. Sve u svemu, kutija, od cega god napravljena, treba da bude dobro spojena, t.j. utegnuta, znaci ne stedi na srafovima ili kako vec spajas.
Takodje, bas deo fizicki treba biti odvojen od prostora za srednjetonski i visokotonski zvucnik, ukoliko nemas "pravi" srednjetonac koji je inace fabricki zatvoren sa zadnje strane. Sve ovo zbog uticaja bas membrane tokom svog "povratka" u kutiju (odnosno vazdusnog talasa) na membranu srednjetonca. Zvucnike u odnosu na vertikalnu osu centra prednjeg panela pomeri blago levo ili desno (zavisno od toga jeli desni ili levi zvucnik), ali...dobro sad vec odoh u detalj...da ne bude off.
U glavnom, ja mislim da je moguce i od punog drveta.
poz.