patiniranje drveta

Sve o obradi drveta
Post Reply
hak1
Majstor majstora

patiniranje drveta

Post by hak1 »

pozdrav ljudi

zna li neko kako dobro patinirati drvo.konkretno ikonu,treba li bajc pa zatim neki vosak,ako neko zna postupak zamolio bih ga da napise na forumu.
pozdrav
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Patina kao sredstvo a ne kao metoda, se nanosi posle osnovnog laka. Posle susenja se visak skida sa SCOTCH BRITE-om. Onda ide zavrsni lak. Na vosak ne znam kako ide. Ono sto mozes da probas je da stavis malo gusci bajc pa kad se osusi da trljas sa vlaznom krpom i na taj nacin sa istaknutih mesta skines visak. Naravno to se odnosi na bajceve rastvorene u vodi, hitro i sintetickim rastvaracima. Moras da probas. Nikako ne trljaj bajc na suvo jer ce biti mnogo sareno. Neko stavlja patinu preko bajca sto je po meni glupo.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

hvala na odgovoru veljo
mene zanima da ikone u duborezu malo prevucem nekom patinom ne bih da ih lakiram vec da izgledaju starije,znam kako da ostaram drvo hemijskim putem ali kada ga izbajcam krpama ,presmirglam sitnom smirglom i izlakiram lakom 20% sjaj ne ispane to kako bih ja zelio zato sam mislio da ga bajcam i samo voskiram utrljavanjem ali ne znam koje komponente da upotrijebim.to mene interesuje.
pozdrav
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
digger
Majstor

Post by digger »

hak1 wrote:znam kako da ostaram drvo hemijskim putem
Mozda bi mogao da nam saopstis kako da se drvo ostari hemijskim putem.

Milos
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

hajde na ovu temu, ko zna gde mogu naci patinu u boji oraha!! Rekose mi da Golda nema, zna li neko gde da se kupi!?
Unapred hvala!!
NEX
Majstor

Post by NEX »

ProbJ FABRIKA ZEMUN, PRAVE PO RAL I NCS ton karti.
Ja sam skoro narucio nesto/ 011 30 77 905,bosanska 65 zemun.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

e bas ti hvala! Sad zovem!
Lendov_x
Šegrt

Post by Lendov_x »

velja wrote:Patina kao sredstvo a ne kao metoda, se nanosi posle osnovnog laka. Posle susenja se visak skida sa SCOTCH BRITE-om. Onda ide zavrsni lak. Na vosak ne znam kako ide. Ono sto mozes da probas je da stavis malo gusci bajc pa kad se osusi da trljas sa vlaznom krpom i na taj nacin sa istaknutih mesta skines visak. Naravno to se odnosi na bajceve rastvorene u vodi, hitro i sintetickim rastvaracima. Moras da probas. Nikako ne trljaj bajc na suvo jer ce biti mnogo sareno. Neko stavlja patinu preko bajca sto je po meni glupo.
Da,sve je tako.Sticajem okolnosti imam iskustva sa vodenim lakovima i patinama,dakle,ako radiš prvo bajc(pričamo o vodenim bajčevima),bilo bi preporučljivo da preko njega ideš neku drugu bazu nikako vodeni osnovni lak a ne ni nitro,već neki sintetički(bar sam ga ja koristio) da se napravi barijera između vodenog bajca i patine.kada ostružeš patinu tek tada ideš sa završnim vodenim lakom a ako možeš da nabaviš neki hidro plus završni za spolja.Pokazao se mnogo bolje nego lak za unutrašnju primenu,te mnogo brže suši.
Razlog pravljenja ove barijere od druge baze laka jeste taj što patina zna da povuče bajc preko osnovnog vodenog laka te taj rad ne liči ni našta,čak je i ružno.
Post Reply