Pokrivanje nadstresnice
Re: Pokrivanje nadstresnice
Ne secem sa dve strane,secem jednu do druge sa iste strane.Sa druge strane ima samo rupe fi10/12/14...
Sigurno trocifren broj ako ne i vise.Postavljao par godina PP sisteme po halama,tu se redovno busi glavna cev (reda fi200/300 cak i vise) krunama 60-120mm da se povezu bocne grane a ja nekako ispao zaduzen bas za to busenje.Jeste zezanje i jeste sporo ali moze.
--------------------------- spojene poruke
A mogu da isecem i plazmom,meni svejedno.
Sigurno trocifren broj ako ne i vise.Postavljao par godina PP sisteme po halama,tu se redovno busi glavna cev (reda fi200/300 cak i vise) krunama 60-120mm da se povezu bocne grane a ja nekako ispao zaduzen bas za to busenje.Jeste zezanje i jeste sporo ali moze.
A mogu da isecem i plazmom,meni svejedno.
Vas dvojica ko da jedan prica kineski, druigi japanski 
Nema potrebe da pravis veeeliku rupu na profilu/kutiji. Dovoljno je da moze da prodje matica, tj da stane gedora.
Podloska uopste ne mora da bude okrugla, naprotiv, u ovom slucaju ti je zgodnije da bude pravougla, ili kvadratna.
Zaseces gredu za tih par mm koliko je debela podloska, i ubacis gredu zajedno sa njom u kutiju.
poluprovidna je kutija, sivo je podloska
Ili... evo ga presek
Crveno kutija, plavo podloska.
Godovi idu pogresno, treba da stoje vertikalno al mrzelo me da okrecem... i fali jos podloska pod glavom srafa
Nema potrebe da pravis veeeliku rupu na profilu/kutiji. Dovoljno je da moze da prodje matica, tj da stane gedora.
Podloska uopste ne mora da bude okrugla, naprotiv, u ovom slucaju ti je zgodnije da bude pravougla, ili kvadratna.
Zaseces gredu za tih par mm koliko je debela podloska, i ubacis gredu zajedno sa njom u kutiju.
poluprovidna je kutija, sivo je podloska
Ili... evo ga presek
Crveno kutija, plavo podloska.
Godovi idu pogresno, treba da stoje vertikalno al mrzelo me da okrecem... i fali jos podloska pod glavom srafa
Bob ti napisa dve sajbne fi 100, a ja sssm ucio skolu po Vuku karadzicu pa samo citam sta pise.
Bole, ima sa tim resenjem vise problema. Izgleda mnogo lepo ovako forumski, dok to ne pocnes da montiras na tri metra iznad zemlje sa gredama od dva tri metra. Moze to i da se resi konstruktivno pa da se lako resi, ali opet ogromna i bespotrebns komplikacija i torsak. Pri tome za to vise ne radi kvadratna cev 120x120, ionako u nju ide greda 112x 112, a ovako ce greda da bude 108x108. A jos kad se uprede, a koliko vidim iz svega postavljenog i u drugoj temi, Bob ne zna to da resi, zabava do suza.. posmatraca, onaj ko radi ce da place.
Nazad na te rupe.. Da moze da se busi rupa i od 600, ali je besmisleno. Ne radis celicnu halu ili most, a sve vreme pokusavas da izbegnes ono sto je jedino normal o resenje. Da se batalis gvozdja, i naucis da radis sa drvetom. Imam Srpska poslovica za to, al ajd. Zavrsices sa ultra ruznim resenjem koje s amo pokazuje neznanje majstora.
Bole, ima sa tim resenjem vise problema. Izgleda mnogo lepo ovako forumski, dok to ne pocnes da montiras na tri metra iznad zemlje sa gredama od dva tri metra. Moze to i da se resi konstruktivno pa da se lako resi, ali opet ogromna i bespotrebns komplikacija i torsak. Pri tome za to vise ne radi kvadratna cev 120x120, ionako u nju ide greda 112x 112, a ovako ce greda da bude 108x108. A jos kad se uprede, a koliko vidim iz svega postavljenog i u drugoj temi, Bob ne zna to da resi, zabava do suza.. posmatraca, onaj ko radi ce da place.
Nazad na te rupe.. Da moze da se busi rupa i od 600, ali je besmisleno. Ne radis celicnu halu ili most, a sve vreme pokusavas da izbegnes ono sto je jedino normal o resenje. Da se batalis gvozdja, i naucis da radis sa drvetom. Imam Srpska poslovica za to, al ajd. Zavrsices sa ultra ruznim resenjem koje s amo pokazuje neznanje majstora.
Pa dve.. za dva srafa pod 90 stepeni 
Ja sam naravno lenj i crtao sam samo jedan
al dovoljno da se skonta
Ne vidim problem sa montazom.
Grede se unapred pripremaju da udju u kutije, podloska se postavi na mesto, tri kapi super lepka da je pridrze da ne padne...
Naravno.. rupe imaju dovoljno zazora, ne prave se za desetu vece od srafa... gomila toga se montira na zemlji pa onda podize...
E ako greda vrisne zato sto je na tom mestu 108 umesto 112
Uopste ne ulazim u to dal treba sa ovim veznicima, ili ne. To ste vas dvojica vec prilicno apsolvirali
Samo kako izvesti ovu varijantu.
Ja sam naravno lenj i crtao sam samo jedan
Ne vidim problem sa montazom.
Grede se unapred pripremaju da udju u kutije, podloska se postavi na mesto, tri kapi super lepka da je pridrze da ne padne...
Naravno.. rupe imaju dovoljno zazora, ne prave se za desetu vece od srafa... gomila toga se montira na zemlji pa onda podize...
E ako greda vrisne zato sto je na tom mestu 108 umesto 112
Uopste ne ulazim u to dal treba sa ovim veznicima, ili ne. To ste vas dvojica vec prilicno apsolvirali
Samo kako izvesti ovu varijantu.
Ja opet pitam zasto dva srafa?
I zasto kutija.
I zasto kutija.
Zbog dve ravni.
Da ne bi u jednoj cepao stub.
Oko kutije.. ne pitajte mene
Da ne bi u jednoj cepao stub.
Oko kutije.. ne pitajte mene
Čoveku bi bilo bolje da napravi metalnu konstrukciju....
Isprepadaste ga pa sad ne zna di je levo di desno...
Isprepadaste ga pa sad ne zna di je levo di desno...
Izgleda da cu ja najpre da batalim ceo ovaj projekat...Nesto sto je trebalo da bude jednostavno postalo je komplikovano i onda se gubi smisao cele ideje - da bude jednostavno 
Ovo sa cetvrtastim podloskama u drvetu mi se dopada,nije tako tesko izvesti ali kako je sve krenulo pretpostavljam da i to nece drzati iz nekog razloga
Edit
Nista se ne montira na visini,sve se radi na zemlji.Kasnije se samo nagne i ubace duzi stubovi i podigne niza strana i podbace nizi stubovi.Jedan od razloga zasto kutije...
Ovo sa cetvrtastim podloskama u drvetu mi se dopada,nije tako tesko izvesti ali kako je sve krenulo pretpostavljam da i to nece drzati iz nekog razloga
Edit
Nista se ne montira na visini,sve se radi na zemlji.Kasnije se samo nagne i ubace duzi stubovi i podigne niza strana i podbace nizi stubovi.Jedan od razloga zasto kutije...
Lakse dici 120 kila na 2.5-3m nego podizati elemente koji ne prelaze 20 kg po komadu. Da ne bi radio na nekoj prostoj skeli, i izbegao visinu. Svasta moze da se cuje. Za prvu opciju treba ti barem 5-6 ljudi, a za montazu na visini jedan, max 2 coveka. I sve gotovo na licu mesta za dva tri dana, sve sa pokrivacem. Ajd da pravite 40 nadstresnica, pa da se isplati da napravis opremu za podizanje.
Napravio si ogroman problem zeleci da zaobidjes nesto ucenja.
A cetvrtasta podloska je nevidjeno bacanje materijala. Bez ikakve svrhe. Nije potrebna kao ni ostatak gvozdja. A i dalje ne znamo kako se na to kace rogovi, i kako ces vezati kosnike.
Napravio si ogroman problem zeleci da zaobidjes nesto ucenja.
A cetvrtasta podloska je nevidjeno bacanje materijala. Bez ikakve svrhe. Nije potrebna kao ni ostatak gvozdja. A i dalje ne znamo kako se na to kace rogovi, i kako ces vezati kosnike.
Za prvu opciju treba 1 covek da sastavi sve na zemlji i jos jedan na 30 sekundi da podbaci stubove kad prvi to nagne,do tada moze da stoji po strani i pije pivo.Sve ukupno umesto 2-3 dana traje 30min (sa pokrivacem bi,priznajem, trebalo nesto vise - neka bude sat vremena) .Tako je ovo sklopljeno,znaci ne pricam napamet. Uz to,nijedan od te dvojice ne mora da bude vrsni tesar,dovoljno je da znaju da zavrnu dva srafa - nivo znanja predskolski uzrast.To je prvi razlog zasto kutije.Drugi razlog - nije mi palo na pamet da kada se pola metra grede ubaci i sa sve cetiri strane ucvrsti u cevcuge koje mogu da nose krov hale to moze biti losije nego kada se ta ista greda samo krajem osloni na stub.Moja greska.
Takodje moja je greska sto nisam znao da se drvo skuplja i siri i da ga je tesko ucvrstiti na ovaj nacin za metal.Sad znam i time ,ako se ne pronadje neki odgovarajuci nacin, jednostavnost otpada pa samim tim i cela ideja.I sto se mene tice to je sasvim u redu jer ovo i jeste samo ideja
Takodje moja je greska sto nisam znao da se drvo skuplja i siri i da ga je tesko ucvrstiti na ovaj nacin za metal.Sad znam i time ,ako se ne pronadje neki odgovarajuci nacin, jednostavnost otpada pa samim tim i cela ideja.I sto se mene tice to je sasvim u redu jer ovo i jeste samo ideja
Voleo bi da vidim toga ko samo pridigne 250 kila sa jedne strane na dva metra, , pa neko drugi podbaci stub dugacak dva ipo tri metra. To hoce mozda u crtanom filmu.
Nego ti ovo hoces da radis komercijalno? Vise komada po narudzbini ili kako?
Nego ti ovo hoces da radis komercijalno? Vise komada po narudzbini ili kako?
Nema tu ni 150kg u gornjem delu - nesto ispod 100kg drveta i mozda 50-tak kg gvozdja.A ni ne dize se komplet nego samo jedna strana.Uostalom ja sam bio taj koji je dizao tako da znam da moze.Jesam malo ....ono sto kazu "ima me" ali nisam Herkules.Ali neka treba i dva coveka i tri,opet je samo 30 sek u pitanju,uvek moze priskociti komsija.
Ne,nista komercijalno nije bilo u planu,samo ideja da se proba.Eventualno da je uspelo mozda bi zajedno sa komsijom ili prijateljem pravili i njemu,da izbegne lokalne "majstore" cije sam majstorije slikao.
Ne,nista komercijalno nije bilo u planu,samo ideja da se proba.Eventualno da je uspelo mozda bi zajedno sa komsijom ili prijateljem pravili i njemu,da izbegne lokalne "majstore" cije sam majstorije slikao.
Ajd mala kalkulacija. U zadnjoj varijanti imas cetiri ugaona celicna elementa, svaki sa tri cevi duzine 25 cm, i sredinom od 12 cm. Ukupno 87 cm za jedan vezni element. Cevi su kvadratne, 120x120, debljine zida 3mm, a za taj profil tezina je 11.2 kg po metru. Ugaoni spoj je 9.8 kila po komadu. 4 komada da zaokruzimo na 40 kila. Onda imas dva srednja elementa, koja imaju cetiri kraka po 25 cm, i ajd da ne racunam sredinu. Jos 22 kila. Dakle gvozdje 62 kila.
Greda 12x12 je 7.2 kg po metru. Imas na prednjoj i zadnjoj strani ukupno 8m, da zaokruzimo na 58 kila. Pored toga bese 9 rogova, na oola metra, poludimenzije, raspona 3.2m. Jos 103 kila.
Sve ukupno gornjeg pojasa 103+58+62. 223 kila. Polovina 115, treba da je dignes na 2.02 metra da bi uglavio stub u vertikalnu cev, ako je stub visine 2.5m.
Od 25 do 30 godine sam vezbao u teretani pet puta nedeljno, rekord iz benca mi je 175 kila, iz mrtvog dizanja 215. I u to vreme bi vrlo razmislio da li bi se usudio da dizem 115 kila iznad glave, istegnut na prste dok neko ubacuje cev. Ove godine sam dizao stranu skele, na rame, preko 130 killa, sve sa betonskim blokovima naredjanim odozgo, ali sam je podizao za 10 cm, dok je neko poturao podupirace. Sve sa pojasom za dizanje oko struka, i strogom paznjom kako se dize, za moje godiste proizvodnje vise nema rezervnih delova a spone mi povremeno trokiraju, nose sopstveno opterecenje od skoro 135 kila svaki dan.
Bez opreme i znanja jako se dize povreda zagarantovana. No sta ja znam, mozda danas kilo nije ko staro.
Inace te tezine se dizu sa osloncima, podupiracima, sajlom, dvojcom jakih a glupih koji dizu jednim koji mota sajlu, jednim koji potura, i jednim koji zna sta radi i vice bacaj kad prokliza.
Greda 12x12 je 7.2 kg po metru. Imas na prednjoj i zadnjoj strani ukupno 8m, da zaokruzimo na 58 kila. Pored toga bese 9 rogova, na oola metra, poludimenzije, raspona 3.2m. Jos 103 kila.
Sve ukupno gornjeg pojasa 103+58+62. 223 kila. Polovina 115, treba da je dignes na 2.02 metra da bi uglavio stub u vertikalnu cev, ako je stub visine 2.5m.
Od 25 do 30 godine sam vezbao u teretani pet puta nedeljno, rekord iz benca mi je 175 kila, iz mrtvog dizanja 215. I u to vreme bi vrlo razmislio da li bi se usudio da dizem 115 kila iznad glave, istegnut na prste dok neko ubacuje cev. Ove godine sam dizao stranu skele, na rame, preko 130 killa, sve sa betonskim blokovima naredjanim odozgo, ali sam je podizao za 10 cm, dok je neko poturao podupirace. Sve sa pojasom za dizanje oko struka, i strogom paznjom kako se dize, za moje godiste proizvodnje vise nema rezervnih delova a spone mi povremeno trokiraju, nose sopstveno opterecenje od skoro 135 kila svaki dan.
Bez opreme i znanja jako se dize povreda zagarantovana. No sta ja znam, mozda danas kilo nije ko staro.
Inace te tezine se dizu sa osloncima, podupiracima, sajlom, dvojcom jakih a glupih koji dizu jednim koji mota sajlu, jednim koji potura, i jednim koji zna sta radi i vice bacaj kad prokliza.
Drvo 0.26m3 ukupno 100.96kg,cevi 120x120 4x75cm (3x25cm spojeno,nema u sredini nista),3m po 14.25kg/m,ukupno 42.75kg i jos 2m 120x60 po 10.29 kg/m sto je sve zajedno 164.29 kg
Inace sam i ja jos od klinackih dana bio (a ponekad i sad ) redovan posetilac teretana a imam i dobrih 127-8 kg...uglavnom ja digao.Nije lako ali nije mi delovalo nemoguce,posebno sto je sve stojalo cvrsto Ali nije to toliko ni bitno,neka trebaju i dvojica i trojica,poenta je da je to samo kratkotrajna potreba,sve ostalo moze covek sam.
Inace sam i ja jos od klinackih dana bio (a ponekad i sad ) redovan posetilac teretana a imam i dobrih 127-8 kg...uglavnom ja digao.Nije lako ali nije mi delovalo nemoguce,posebno sto je sve stojalo cvrsto Ali nije to toliko ni bitno,neka trebaju i dvojica i trojica,poenta je da je to samo kratkotrajna potreba,sve ostalo moze covek sam.
- maricaiivica
- Moderator

Mislim da bez potrebe odlazite u razlicite pravce i izlazite iz konstruktivne diskusije. BR misli da kutije nisu potrebne i da se spojevima u drvetu postiže bolji rezultat. Ja verujem da je u pravu. Eventualno neke metalne ploče, da dodatno ukrute. Za to je potrebna veština koju nema svako.
Sa druge strane, bobpp je izvario kutijaste spojke i drzi se istih.
Kada te kutije stegne sa ta dva srafa, drvo se skupi, dva zida kutije su naslonjena na gredu, a druga dva služe čemu?
Spojevi greda su tačno na varovima, a oni jesu slaba karika.
Ja sam siguran da to može podneti ozbiljne sile ali šta uraditi da bude bolje?
Šta uraditi sa kutijama da bolje podnesu opterećenja?
Te kutije trebaju biti zasečene, da možeš da stegneš kroz obe suprotne strane.
Kako uraditi u drvetu da bude ko da su radili starci u Japanu?
Sa druge strane, bobpp je izvario kutijaste spojke i drzi se istih.
Kada te kutije stegne sa ta dva srafa, drvo se skupi, dva zida kutije su naslonjena na gredu, a druga dva služe čemu?
Spojevi greda su tačno na varovima, a oni jesu slaba karika.
Ja sam siguran da to može podneti ozbiljne sile ali šta uraditi da bude bolje?
Šta uraditi sa kutijama da bolje podnesu opterećenja?
Te kutije trebaju biti zasečene, da možeš da stegneš kroz obe suprotne strane.
Kako uraditi u drvetu da bude ko da su radili starci u Japanu?