Pokrivanje nadstresnice

Deo foruma namenjen velikim projektima, koji ne spadaju u nameštaj
BR
Moderator
Moderator

Re: Pokrivanje nadstresnice

Post by BR »

Cek koje drvo racunas 400 kg/m3? Ni jedno nije toliko, obicno 480, na nasim stovaristima i lepo preko 500. A i ofulao si sa zapreminom. Ili ti i dalje pricas o osnovi 3x3m? Jos gore sad i rogovi dobise bukagije. To nema veze sa mozgom.
--------------------------- spojene poruke

maricaiivica wrote: 06 Aug 2025 00:27 Mislim da bez potrebe odlazite u razlicite pravce i izlazite iz konstruktivne diskusije. BR misli da kutije nisu potrebne i da se spojevima u drvetu postiže bolji rezultat. Ja verujem da je u pravu. Eventualno neke metalne ploče, da dodatno ukrute. Za to je potrebna veština koju nema svako.
Sa druge strane, bobpp je izvario kutijaste spojke i drzi se istih.
Kada te kutije stegne sa ta dva srafa, drvo se skupi, dva zida kutije su naslonjena na gredu, a druga dva služe čemu?
Spojevi greda su tačno na varovima, a oni jesu slaba karika.
Ja sam siguran da to može podneti ozbiljne sile ali šta uraditi da bude bolje?
Šta uraditi sa kutijama da bolje podnesu opterećenja?
Te kutije trebaju biti zasečene, da možeš da stegneš kroz obe suprotne strane.
Kako uraditi u drvetu da bude ko da su radili starci u Japanu?
Vidis da ne odustaje od metala. I ne shoat koliko je to besmisleno, i koliko je ta konstrukcija koju posto poto drzi u glavi prekomplikovana, preskupa, nepotrebna. Ne shvata sta ce se desiti kada se greda uprede, sto ga ceka pod obavezno, i nema pojma kako ce da krajeve dovede u vinkl, da u cosku ne bude svaka vaska obaska., pa jedan stub gleda u mesec, a drugi u severnjacu..

Tako da nema potrebe da pricamo o spojevima i kako bi to uradili starci, ili danasnji japanci, tako da im se ne pobuni protomajstor na hrsmu od pre 1000 godina, a pri tome prodje i nadzor za zemljotres. Mozemo o tome u drugoj temi, da se odvojimo.

Nego, moram da se zahvalim Bobu, nadjoh jos jednu ideju cime cu da se bavim uskoro, cim se penzionisem. Pored ostalog, bice i tesarska skola, ionako pravim naselje, pa ce imati gde da se vezba. A i oprema za cep lastin rep spoj je uskoro sva na okupu.

Na kraju, moze i drvo bez gvozdja da se namontira na zemlji, pa podigne, ako neko bas voli da dize. I brze od tog metala. Al ajd, voli covek gvozdje.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Udaviste gnjurca :lol: :lol: :lol:
bobpp
Majstor početnik

Post by bobpp »

Sad od cele price ispade najvaznije jel ima 20kila vise ili manje i jel treba piva za dvojicu ili trojicu :)

Mozda ovo ne moze ovako kako je zamisljeno,to razumem ali sto se gvozdja kao takvog tice ja i dalje ne vidim problem.Pre 100 ili 200 ili 500 godina se radilo kako se radilo pa se pojavio Simpson i evo sad rade sa njihovim spojkama umesto drvenim klinovima.Ne zato sto to mora ( i ono pre 500 godina je sasvim lepo stojalo) vec zato sto je lakse i brze. Za mene je ovo bilo brze i lakse,ceo metalni deo je gotov prakticno za dan...ali ako ne moze onda ne moze,ok.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Simpson nema konstruktivnu spojku kakvu ti hoces da pravis. Iz prostog razloga sto ona ima citavu gomilu problema. Moze da bude i od dva santimetra debelog celika, ni jedan problem nece biti resen, jer zec lezi u drugom grmu. Spajas ono sto ne moze tako da se spaja.

I nije lakse i brze, to je tvoj utisak baziran na nula iskustva. Nema brze od cistog drveta, pogotovo danas kada je alat dostupan i brz. Gvozdje samo tamo gde mora.

Za vreme koje potrosismo na ovo, moglo je da se napravi 5 nadstresnica sa ukupno 5000 dinara alata, i bez i jedne celicne cevi. Ukupna potrosnja gvozdja, recimo 30 cm flaha, i nesto masinskih srafova i sajbni.i potpuno jednakom kolicinom drveta koliko i tebi treba.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

A klanfe ste zaboravili... :juhu:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ajd probaj da nadjes klanfu ovih dana. Ja kupio firket da kujem, al sta ce oni bez kovacke peci i nakovnja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mojih dva centa...
Koliko se ja razumem.. ne preterano, al po neku sitnicu i znam....
Ceo prroblem sa kutijama je sto su prekratke.
Sa 25 cm nisi dovoljno skratio poluge, momenti koje drvo treba da trpi su veliki.
Da su kutije ... lupetam, nisam racunao... 50cm... odnosno onoliko koliko bi bili kosnici udaljeni od spoja greda-stub.. nikakvih problema ne bi bilo.
Celik ce to da nosi bez nekih problema, naravno pod uslovom da je pristojno zavaren a ne da sam ja to radio :)
Samo je pitanje koliko opterecenja je ostavio drvetu.
Ako je kratak.. to je veliko.
Ako je dovoljno dugacak... samo je pitanje odnosa cena.
Al u cenu ulazi puno toga... ne samo cena materijala.
Ovo sa kutijama je "prosto" resenje, koje moze da sastavi i neko sa oba razreda osnovne.
Za razliku od spoja drvo na drvo, gde ti treba full Majstor (sa velikim M).
bobpp
Majstor početnik

Post by bobpp »

Eto,objasni covek sustinu ideje u dve recenice :)

Ne kazem da je ideja dobra ali to je bilo u osnovi - kako ja koji nista ne znam da sklopim nesto u zadnjem dvoristu a da ne pravim komplet od metala (gde bi zaista trebala dizalica),da ne platim 500e "majstorima" koji ,sudeci po radovima, znaju koliko i ja :) ili da ne moram uzimati skraceni kurs od 6 meseci o tesarskom zanatu.

Na prvih par stranica sam zaista saznao par korisnih stvari - drvo menja dimenzije,nosivost grede i sl. a kasnije se diskusija rasplinula ,pominju se neka upredanja greda i sl. sto je meni nepoznato i ne znam da li je to vezano za ovaj slucaj ili uopste kod drvenih konstrukcija,koji krajevi treba da budu u vinkl a sada to nisu i tako dalje...uglavnom se sve svodi na neki animozitet prama metalu generalno (ok,razumem,lepo pise stolarska radionica gore :) )
I ono osnovno,jos uvek nisam uspeo da saznam sustinsku razliku izmedju npr Tenon & mortise / Half-lap joint / celicni rukavac pod uslovom da je sve ostalo isto (rasponi,kosnici itd)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Posto bole misli da potpuni idiot moze da montira metalnu kutiju, bez iskustva sa tesanjem, a ja tvrdim da za to mora da bude jednako tesar, ako nece da se to zavrsi katastrofom, pa da probam da objasnim.

Velika vecina greda bilo koje dimenzije, ako prvo nisu osusene u susari, a potom prizmirane, sto kod nas ni jedna nije, imace citav niz problema sa geometrijom. U prvom koraku, i strugari nisu to postali zato sto su redovno isli u skolu, nego su iz nje bezali, pa je ogromna vecina drveta isecena kako padne. Strane nisu paralelne, uglovi nisu pravi, srce stabla je gde proslo, proslo, rezovi valoviti. A onda se ta gradja oosalje na stovariste odmah, bez stajanja, i sa stovarista se kupuje tokom sezone, ne sacekavsi ni koju nedelju. I naravno paketi su raspakovani, i nista tu gradju ne sprecava da se uvija kako joj se hoce.

Na kraju se to svede da na neku montazu dodje gradja koja je kriva, nije u paralelogramu, a preseci na dva kraja su rotirani oko uzduzne ose grede, i to vrlo cesto poprilicno.

I sada neko bez znanja treba da tu gradju uvuce u spojeve i podigne. U prvom pokusaju, ono sto je bilo 5mm odstupanja na 12 cm dimenzije grede, a to je jako malo, bude i santimetar ipo, pretvara se u 15 cm na duzini od 3m. Na to dodamo neko duzinsko uvijanje, recimo u dva pravca, i odjednom, umesto da treba “samo” da se navuku okovi, dodjemo do toga da prva glavna osnova ne moze da se zatvori, nego treba samo malo za nekih 15-20 cm saviti gredu da upadne. To silom nece da moze bez poveceg cekica i procesora u glavi. A Chat GPT , tj vestacki idiot, tek nece da pomogne.

Resenja za ovaj problem ima vise. Prvo, nauci se da se razmerava gradja kako treba, sve sa adekvatnim alatom, i da se tako dovede u stanje u kome sredine mogu da rade sta hoce, al krajevi su tamo gde jesu. A onda se i sredine navuku, uz primenu mnogo manje sile a vise znanja. No cek, razmeri, obradi, eto nas na 50% majstora tesara, dva razreda osnovne nece da pomognu.

Opcija dva, kupi se suva prizmirana gradja, koja je tacna. Jedini problem je sto toga kod nas nema. Ima mozda LLD, ali cena LLD je jedno tri puta veca od cene gradje na prosecnom stovaristu, i to za tipske dimenzije, ne oravljeno.

U sustini ideja svih tih SSM pergola koje se prave preko bare je prakticno sisanje krajnjeg kupca. Umesto sirovine od koje on nesto napravi, industrija mu proda zapakovano resenje u kome je ostvarils vecinu profita. Prakticno ieks, koja koristi mulca koji je kupio da poveca sebi profit.

Iz gornjeg sledi prost zakljucak. Oocije su sledece. Zagreje se stolica, i nauci se kako se radi, tj postane majstor tesar ili se plati industriji vise nego tesaru, zato sto necemo da ucimo. Ili se plati neko da to izvede kako treba.

Opcija tri kod nas nema postoji, prema tome ostaje samo jedan ili dva.

Na kraju uopste nemam nista pritiv metala. O njemu znam manje nego o drvetu, no ne preterano manje, ali ako ne znam znam gde pitam i gde trazim znanje, i to nije vestacki idot. Kada mi zatreba itekako cu se snaci sa onime sto mi treba, i to ce biti i dimenzionisano i uradjeno adekvatno nameni. Bilo kakva kombinacija drvo metal, a da se pravi od nule zahteva majstora sa velikim M u obe oblasti. Svi ostali apsolutno nisu svesni u sta se upustaju.

Kad se vec raspisah ajd jos malo izvan teme, al u istom pravcu.

Nikako mi nije jasno zasto se komercijalisti prave da nesto znaju. Trebaju mi krovni sendvic paneli, oni su ponesto drugaciji od klasicnih konstrukcija za pokrivanje i u sustini predstavljsju nosace sami po sebi. Da bi se proracunalo sta i kako, moraju da se dobiju odgovarajuci tehnicki podaci. Naravno oni se nalaze na dva mesta, ili u katakogu ili u tehnickoj dokumentaciji. Posto se kod nas paneli uvoze, i dostupna dokumentacija je prevedena sa jezika proizvodjaca, a onda ju je nepismeni komercijalista ispravio, da bi to bilo jasno i razumljivo. Pa se tako opterecenje u KN/m2 pretvorilo u Kg, bes ga ovi talijani ne znaju da napisu kilogram. To sto tada panel ne moze da nosi i sopstvenu tezinu, nema veze.

Ko ne veruje, evo dokaza. https://sendvic-paneli.com/wp-content/ ... om-PUR.pdf

Ja kod ovih ne kupujem, iako su mi najblizi. Zato sto su idioti, a takve treba bojkotovati.

bobpp wrote: 07 Aug 2025 13:05 I ono osnovno,jos uvek nisam uspeo da saznam sustinsku razliku izmedju npr Tenon & mortise / Half-lap joint / celicni rukavac pod uslovom da je sve ostalo isto (rasponi,kosnici itd)
Eto gore ti je objasnjena sustinska razlika. Cep i rupu ces izvesti kako treba sa malo tesarskog znanja. Half lap se radi na vrlo specificnim mestima, i nekako onako kako se to radi kod nas, to nema nikakve svrhe. A za metal moras da uradis sve kao i za prvo, a pri tome platis i metal, pravis ga, i jos ti ne dozvoljava fleksibilnost.

Lepo sam te pitao jedno 3 puta kako planiras da kacis rogove, odgovor jos dobio nisam. A nisam dzabe pitao.
bobpp
Majstor početnik

Post by bobpp »

Sto se ovog prvog dela tice dobio sam relativno suvu gradju pa je jos kod mene lepo slozeno stojalo neko vreme...i na kraju je nedelju dana dovodio do toga da sve bude ravno kao staklo.Nema macole,nema nabijanja,natezanja...samo "psss" kad istera vazduh iz kutije.Zato i moze jedan covek lako da sklopi umesto cetvorice koji na polugu natezu da bi uslo.Mozda zvuci nepotrebno ali radio bih svejedno to i bez kutija jer ne volim da bude krivo i cupavo.

Ovo oko nacina spajanja sam pitao jer ne vidim razliku...Odnosno znam razliku (malo sam proucavao) izmedju razlicitih nacina spajanja i koji gde ide ali sustinski,ako imam stub i na njega treba da nakacim gredu u obliku slova " Г " na primer,konstrukciji kao celini je svejedno da li sam to uradio ekserom,super lepkom,zvakom ili bilo kojim drugim nacinom sve dok taj spoj stoji odgovarajuce cvrsto.Ja se umesto zvake eto odlucio za kutiju sa kosnikom a mogao sam i za cep/rupu sa kosnikom.Pod pretpostavkom da greda moze da se stegne uz metal ja tu dalje ne vidim razliku,spoj stoji pa stoji.

Sta sa rogovima? Mislio sam da se vidi na slici...One stafle su zakacene "Y" spojevima,dva kraka su zavrnuta uspod i iznad grede a treci kraj je 25cm kutija 60x120 u koju ulazi 25cm stafle.Isto i na drugom kraju.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To kako ti zamisljas da ces to da postavis nece uspeti. Ocigledno da ne pomaze da ti se objasnjava, jer ne zelis da odustanes od ideje. U celoj prici ti ne vidis da imas jos jedno 40% neresenih detalja, koji se u cistom frvetu prosto resavaju, a koji su neresivi sa gvozdjem.

Slobodno nastavi kako si krenuo, zavrsices sa necim sto ce biti jednako lose ko da ti je pravio prosecan srpski majstor. Ne vredi pricati gluvom. Pitaj chat gpt i slicne za savet, posto mislis da su pametniji od tebe, mozda ces njih poslusati.
bobpp
Majstor početnik

Post by bobpp »

Pa naravno da necu zbog "glup si,odustani od ideje" :) vec zbog konkretnog problema na koji je jasno ukazano a koji se ni posle odredjenog prilagodjavanja ne moze resiti.

Znaci od pocetka teme ukazano je na problem sa rasponom greda,ukazano je na problem spoja metal/drvo,ukazano je na....ne,nista vise,to je to.Ostatak se svodi na nesto neodredjeno nalik na prethodnu poruku iz koje ja apsolutno nikakvu pouku koja bi mi mozda pomogla u nekom buducem radu ne mogu da izvucem.
drBouz
Majstor stolar

Post by drBouz »

Nama dobroj deci koji smo procitali, sada je jos manje lako u zivotu nego sto je bilo pre nego sto smo poceli da citamo. A ni tad nam nije bilo lako, jer kome je pa lako u zivotu? :) :)
Posle citanja, otprilike sam na stavu da bih da sam u ovoj situaciji lepo otisao u neku pivaru ili tako neku ustanovu i pitao "ko vam pravio one velike suncobrane sto date kafanama" - i met'o si u dvoriste. I skarabudzio neki quick lock/unlock skarabudz da usidrim coskove za slucaj da pirne vetar jak dok nisam tu.
bobpp
Majstor početnik

Post by bobpp »

Odustao sam od ideje i odlucio da kupim "fabricku" :)
Nemojte mi samo reci da ni ovo ne valja,ljudi zive od pravljenja toga. Ili bolje da sacekam da vidim hoce li poceti da stizu tuzbe zbog padova konstrukcije ,razbijenih kola i glava... posto sudeci po svemu sto sam saznao nema to sanse da stoji.

https://www.instagram.com/reel/DOdoc1SiBek/
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kad padne prva nadstresnica ovaj ce samo da promeni broj telefona. Vidi se da je neobrazovan, ovo ovako ne prolazi pod tackom razno.

Glavni domaci tesarsko zidarski uticajac na YT napravi krov sa prostim rogovima u nagibu u kome ne moze, bez i jednog elementa predvidjenog za prihvatanje horizontalnog opterecenja, sa pajantama koje je on smislio i koje su jao pao i u zivotu i na ispitu i sta se desava, nista. Jos nekoliko nepismenih ga kopiraju.

Na kraju kod nas ne postoji odgovornost. Sjebes konstrukciju tako sto nakalemis svasta na nju a da nisi proverio sta je tu i sta moze da nosi, ubijes 16 ljudi.

Sta mislis sta se desi kad padne nastresnica i sjebe ti auto. Pa nista. Ko ti kriv sto nemas kasko.

Svakom svome.. moze sve lepo je. Osim da se uci.
Post Reply