Posto bole misli da potpuni idiot moze da montira metalnu kutiju, bez iskustva sa tesanjem, a ja tvrdim da za to mora da bude jednako tesar, ako nece da se to zavrsi katastrofom, pa da probam da objasnim.
Velika vecina greda bilo koje dimenzije, ako prvo nisu osusene u susari, a potom prizmirane, sto kod nas ni jedna nije, imace citav niz problema sa geometrijom. U prvom koraku, i strugari nisu to postali zato sto su redovno isli u skolu, nego su iz nje bezali, pa je ogromna vecina drveta isecena kako padne. Strane nisu paralelne, uglovi nisu pravi, srce stabla je gde proslo, proslo, rezovi valoviti. A onda se ta gradja oosalje na stovariste odmah, bez stajanja, i sa stovarista se kupuje tokom sezone, ne sacekavsi ni koju nedelju. I naravno paketi su raspakovani, i nista tu gradju ne sprecava da se uvija kako joj se hoce.
Na kraju se to svede da na neku montazu dodje gradja koja je kriva, nije u paralelogramu, a preseci na dva kraja su rotirani oko uzduzne ose grede, i to vrlo cesto poprilicno.
I sada neko bez znanja treba da tu gradju uvuce u spojeve i podigne. U prvom pokusaju, ono sto je bilo 5mm odstupanja na 12 cm dimenzije grede, a to je jako malo, bude i santimetar ipo, pretvara se u 15 cm na duzini od 3m. Na to dodamo neko duzinsko uvijanje, recimo u dva pravca, i odjednom, umesto da treba “samo” da se navuku okovi, dodjemo do toga da prva glavna osnova ne moze da se zatvori, nego treba samo malo za nekih 15-20 cm saviti gredu da upadne. To silom nece da moze bez poveceg cekica i procesora u glavi. A Chat GPT , tj vestacki idiot, tek nece da pomogne.
Resenja za ovaj problem ima vise. Prvo, nauci se da se razmerava gradja kako treba, sve sa adekvatnim alatom, i da se tako dovede u stanje u kome sredine mogu da rade sta hoce, al krajevi su tamo gde jesu. A onda se i sredine navuku, uz primenu mnogo manje sile a vise znanja. No cek, razmeri, obradi, eto nas na 50% majstora tesara, dva razreda osnovne nece da pomognu.
Opcija dva, kupi se suva prizmirana gradja, koja je tacna. Jedini problem je sto toga kod nas nema. Ima mozda LLD, ali cena LLD je jedno tri puta veca od cene gradje na prosecnom stovaristu, i to za tipske dimenzije, ne oravljeno.
U sustini ideja svih tih SSM pergola koje se prave preko bare je prakticno sisanje krajnjeg kupca. Umesto sirovine od koje on nesto napravi, industrija mu proda zapakovano resenje u kome je ostvarils vecinu profita. Prakticno ieks, koja koristi mulca koji je kupio da poveca sebi profit.
Iz gornjeg sledi prost zakljucak. Oocije su sledece. Zagreje se stolica, i nauci se kako se radi, tj postane majstor tesar ili se plati industriji vise nego tesaru, zato sto necemo da ucimo. Ili se plati neko da to izvede kako treba.
Opcija tri kod nas nema postoji, prema tome ostaje samo jedan ili dva.
--------------------------- spojene poruke
Na kraju uopste nemam nista pritiv metala. O njemu znam manje nego o drvetu, no ne preterano manje, ali ako ne znam znam gde pitam i gde trazim znanje, i to nije vestacki idot. Kada mi zatreba itekako cu se snaci sa onime sto mi treba, i to ce biti i dimenzionisano i uradjeno adekvatno nameni. Bilo kakva kombinacija drvo metal, a da se pravi od nule zahteva majstora sa velikim M u obe oblasti. Svi ostali apsolutno nisu svesni u sta se upustaju.
Kad se vec raspisah ajd jos malo izvan teme, al u istom pravcu.
Nikako mi nije jasno zasto se komercijalisti prave da nesto znaju. Trebaju mi krovni sendvic paneli, oni su ponesto drugaciji od klasicnih konstrukcija za pokrivanje i u sustini predstavljsju nosace sami po sebi. Da bi se proracunalo sta i kako, moraju da se dobiju odgovarajuci tehnicki podaci. Naravno oni se nalaze na dva mesta, ili u katakogu ili u tehnickoj dokumentaciji. Posto se kod nas paneli uvoze, i dostupna dokumentacija je prevedena sa jezika proizvodjaca, a onda ju je nepismeni komercijalista ispravio, da bi to bilo jasno i razumljivo. Pa se tako opterecenje u KN/m2 pretvorilo u Kg, bes ga ovi talijani ne znaju da napisu kilogram. To sto tada panel ne moze da nosi i sopstvenu tezinu, nema veze.
Ko ne veruje, evo dokaza.
https://sendvic-paneli.com/wp-content/ ... om-PUR.pdf
Ja kod ovih ne kupujem, iako su mi najblizi. Zato sto su idioti, a takve treba bojkotovati.
bobpp wrote: ↑07 Aug 2025 13:05
I ono osnovno,jos uvek nisam uspeo da saznam sustinsku razliku izmedju npr Tenon & mortise / Half-lap joint / celicni rukavac pod uslovom da je sve ostalo isto (rasponi,kosnici itd)
Eto gore ti je objasnjena sustinska razlika. Cep i rupu ces izvesti kako treba sa malo tesarskog znanja. Half lap se radi na vrlo specificnim mestima, i nekako onako kako se to radi kod nas, to nema nikakve svrhe. A za metal moras da uradis sve kao i za prvo, a pri tome platis i metal, pravis ga, i jos ti ne dozvoljava fleksibilnost.
Lepo sam te pitao jedno 3 puta kako planiras da kacis rogove, odgovor jos dobio nisam. A nisam dzabe pitao.