Pokrivanje nadstresnice
Re: Pokrivanje nadstresnice
E da, sad mi pade u oci, nisam razmislao ranije. Sa kutijom 120x120, strane 3mm, dimenzija drvenog elementa je 114x114. Kako u to ubacujes gredu 120x120? Steses je na krajevima?
Popu kada je dosadno i jarice krsti. Pogledah malopre jedan video naseg najpoznatijeg YT tesar influensera, cak i kada nesto uradi kako bi trebalo, to uradi toliko aljkavo da je to cudo. Cepove i rupe radi motornom testerom, sto se vidi iz daljine. I onda to kao prenosi opterecenje, nece da mrdne, i bez poprecnog eksera, tik uz ivicu popreko, a testira se tako sto mile gurne rukom. Koliko gurne u tom testu? Jedno 200 N ako bas zapne. A gde su KN koje racunamo?
Popu kada je dosadno i jarice krsti. Pogledah malopre jedan video naseg najpoznatijeg YT tesar influensera, cak i kada nesto uradi kako bi trebalo, to uradi toliko aljkavo da je to cudo. Cepove i rupe radi motornom testerom, sto se vidi iz daljine. I onda to kao prenosi opterecenje, nece da mrdne, i bez poprecnog eksera, tik uz ivicu popreko, a testira se tako sto mile gurne rukom. Koliko gurne u tom testu? Jedno 200 N ako bas zapne. A gde su KN koje racunamo?
Sta ce mi veeeelika sajbna na obe strane, ako je sa jedne strane zid kutije (ili L, ili U profila)?BR wrote: ↑31 Jul 2025 00:13 Kad me vec zeza insomnija, ajd sad da pisem odgovor.
Bole, kad kazem masinski sraf, mislim na sraf kroz ceo element, sa veeelikim sajbnama sa obe strane. Recimo planiram sajbnu fi 44 mm, za M12, i 35 mm za M10. I cetvrtaste sajbne, recimo 40x40, za pojedine stvari, pogotovo sto je njih prosto ukopavati glodalicom poprecno na vlakna, sve sa navojem u sajbni, tj matica je sama po sebi 40x40. Japanci koriste navojna vretena na taj nacin, ali je on jako kilav, zato sto je napon smicanja na drvetu uzduzno na vlakna jako mali, ispod 1 MPa, pa to moze samo u vrlo ogranicenom broju slucajeva.
Bob, postoji jedan mali problem sa tim spojevima u zatvorenim kutijama. Obrati paznju kod Simposona, nema rupa na donjoj strani, tj sve su na bocnim.
...
Ok.. treba nekakva sajbna, i na toj strani, al ne velika.
Ovo "nema rupa na donjoj strani" kod simpsona ic ne razumem? Sta ti je donja strana?
Daj neki link na njihov konkretan element.
Mislio sam prvo sa kutijom da razgovaram ali nisam uspeo da je ubedim da saradjuje pa sam morao sa tesem gredu 
Nego ima nesto i meni nejasno...zapravo vise stvari
ali jedno po jedno...
Razumem ono krak 10cm i ostalo ali ne vidim kakva je razlika u odnosu na gredu koja stoji na 10x10cm stuba prikucana ekserom.Ja jesam ranije pitao moze li ovo bez kosnika zato sto je kruta veza ali tada nisam znao da drvo menja dimenzije i da ce se mrdati u kutiji.Tako da su kosnici vec odavno u planu.
A sto se rupa tice mogu biti na bilo kojoj strani,ja sam samo kao primer naveo dole zato sto racunam da 99% vremena opterecenje pritiska gredu na dole.I ona podloska moze biti 35,55...100mm.
I jedno pitanje - kako uopste drvo moze biti stegnuto bilo cime,nebitno jel metalna plocica,U profil...kad drvo "dise"? Ako ja zavrnem dve grede jednu za drugu u jednom momentu ce taj spoj biti labav jer se drvo skupilo par mm...ili nece?
Nego ima nesto i meni nejasno...zapravo vise stvari
Razumem ono krak 10cm i ostalo ali ne vidim kakva je razlika u odnosu na gredu koja stoji na 10x10cm stuba prikucana ekserom.Ja jesam ranije pitao moze li ovo bez kosnika zato sto je kruta veza ali tada nisam znao da drvo menja dimenzije i da ce se mrdati u kutiji.Tako da su kosnici vec odavno u planu.
A sto se rupa tice mogu biti na bilo kojoj strani,ja sam samo kao primer naveo dole zato sto racunam da 99% vremena opterecenje pritiska gredu na dole.I ona podloska moze biti 35,55...100mm.
I jedno pitanje - kako uopste drvo moze biti stegnuto bilo cime,nebitno jel metalna plocica,U profil...kad drvo "dise"? Ako ja zavrnem dve grede jednu za drugu u jednom momentu ce taj spoj biti labav jer se drvo skupilo par mm...ili nece?
Razlika je sto kosnik preuzima momente.
Bez njega.. ne moze samo sa dva eksera, osim ako ce da sluzi ko pritka za krastavac
Ako su u pitanju masinski srafovi.. njih dotezes. U jednom trenutku ces dobaciti do minimalne dimenzije, i vise nema potrebe.
Bez njega.. ne moze samo sa dva eksera, osim ako ce da sluzi ko pritka za krastavac
Ako su u pitanju masinski srafovi.. njih dotezes. U jednom trenutku ces dobaciti do minimalne dimenzije, i vise nema potrebe.
Pa imam i ja kosnike,sav materijal je vec odavno iseceni i ofarban,samo iz nisam postavio jer nije bilo potrebe za probu.A onda sam pitao da li ima uopste potrebe za njima pa ako nema jos bolje ali ako ima tu su.
Sto seces pre nego sto pitas. Kako vezujes kosnik? Postoji samo jedan ispravan nacin, sa zasekom, sve ostalo su krpezi. Bole lepo napisa kosnik prima momente. Bez kosnika moze u nekim momentima ali moras da tacno znas sta radis.
Nije jos iseceno do kraja,samo su odgovarajuca parcadi ostavljena.Ali predvidjeno je za njih,bili su od pocetka u planu,kupljen materijal i za njih itd.
Greda cep ekser nece da moze a da bude dobro. Ja bi taj spoj ojacavao masinskim srafom, u vertikalnom pravcu da ga ne ponese vetar, ali. Islim da ces to tesko ds izvedes, a da bude dobro. Jos kod nas mora da se budzi, jer je vijak Din 931, recimo M10x300 ili M12 iste duzine nemoguce naci. Moraju da se prave i matice, al to je druga prica, opet moja budzevina.
Neverovatno, pisem ovo i ajd da pogledam i nadjoh vijak u BGD.. jeste da je cena po usima ali njih bar ne ide mnogo.
--------------------------- spojene poruke
Druga opcija su celicne trake, ali to da ne bude ruzno mora da se pravi.
Neverovatno, pisem ovo i ajd da pogledam i nadjoh vijak u BGD.. jeste da je cena po usima ali njih bar ne ide mnogo.
Druga opcija su celicne trake, ali to da ne bude ruzno mora da se pravi.
Cek,sad meni nesto nije jasno... Jel cela ova matematika na prethodne dve strane oko srafova,podloski,rupa itd krenula zbog pretpostavke da nece biti kosnika?
Auu bre ljudii... 
Pa kad zivimo proste zivote.
Sve i sa kosnicima moras da osiguras celu pricu.
Nesto razmisljam,vise ovako neobavezno...A kako bi se ponasale dve podloske od po fi100mm? To je 2x po 7854mm2,ukupno 30+KN
Za sta dve podloske? Kako namontirane? Kako izgleda spoj?
Kao na onoj slici samo umesto fi25mm dva puta po fi100mm.Vertikalno ili horizontalno,kako je vec bolje... Izbusim krunom,odmah imam i rupu i podlosku
Ako iseces podlosku sa dve strane, sta vezuje drvo za metal?
Drugo pitanje. Koliko puta si sekao celik debljine 3m krunom? Pogotovu krunom 100 mm ?
Drugo pitanje. Koliko puta si sekao celik debljine 3m krunom? Pogotovu krunom 100 mm ?