Pokrivanje nadstresnice

Deo foruma namenjen velikim projektima, koji ne spadaju u nameštaj
Post Reply
bobpp
Precizni šegrt

Pokrivanje nadstresnice

Post by bobpp »

Da li je ovakva konstrukcija dovoljno jaka da podnese krov (od limenih ploca npr) na sebi ili ce se uvijati pre svega ova ceona i zadnja greda na tom rasponu? Dimenzije su 3x3 m a radjena je od greda 12x12 cm,stafli 6x12 cm i celicnih cevi debljine 3,8mm

Image
mbole
Profesor
Profesor

Re: Pokrivanje nadstresnice

Post by mbole »

Nije problem krov :)
Problem je recimo sneg koji padne na njega, i ima tonu-dve.

Ali.. da krajnje uprostimo problem, radi jednostavnije racunice...

Povrsina krova je reda 9m kvadratnih.
Dobro sabijen i mokar sneg moze da ima oko 350-500 kila po metru kubnom (gledamo najgori slucaj, svez sneg ima oko 50-100).
Sumnjam da ces ikada imati vise od 20-30cm snega na njemu, al ajd da kazemo da imas pola metra i to najtezeg moguceg snega.
Sve u svemu, u najgoroj kombinaciji ukupno opterecenje ce biti 9*0.5*500=2200 kila

Ako imas 2 tone snega na tom krovu (sto je skoro pa neverovatno), i da kazemo da svaka od greda trpi pola tog opterecenja, sto nije bas tacno, posto deo nose i uzduzne grede, one ce se na sredini saviti za oko 9mm.

Nemam bas tacann modul eleasticnosti za camovinu, al trebalo bi da je negde oko 9 GPa, tako da racunicu treba uzeti sa malo rezerve, al posto smo isli na najgoru mogucu varijantu...

Nema to kud :)
(znam da svako njesra pocinje sa tom recenicom, al... :))

PS
Grede se nece uvijati, nego savijati :)
Znam... tupim, ali to su dva sasvim razlicita pojma.
Uvijanje je deformacija oko uzduzne ose, upredanje.
bobpp
Precizni šegrt

Post by bobpp »

Da,nisam se dobro izrazio :) Savijati.
Sve nesto racunam da mi ovde u Vojvodini bas i nemamo snega kao na planinama a i nagib je 15 stepeni pa ce nadam se nesto i skliznuti dole ali bolje da pitam.Ostalo mi je nekih parcadi pa sam razmisljao da stavim i kosnike ali ako nije bas nuzno radije ne bih komplikovao.
Hvala na odgovoru :)
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Aj pitacu ovde, posto je slicna tematika u pitanju - da li postoji neka tabela, tj kako masinci/metalci racunaju savijanja pri opterecenju metalnih konstrukcija.
Recimo ovo isto pitanje, ali da je sve od recimo onih bravarskih kutija. I sad one imaju neke dimenzije i debljinu zida. -kako sad ja da nadjem podatak lupam -koliko je ugibanje nosece grede profila X x Y i debljine zida Z mm, na rasponu W i pri opterecenju od xyz kg? -ono, sta da pitam vestacke pametnice? ili da li postoje neke knjige/katalozi na te teme?
Post Reply