Pokrivanje nadstresnice
Pokrivanje nadstresnice
Da li je ovakva konstrukcija dovoljno jaka da podnese krov (od limenih ploca npr) na sebi ili ce se uvijati pre svega ova ceona i zadnja greda na tom rasponu? Dimenzije su 3x3 m a radjena je od greda 12x12 cm,stafli 6x12 cm i celicnih cevi debljine 3,8mm

Re: Pokrivanje nadstresnice
Nije problem krov 
Problem je recimo sneg koji padne na njega, i ima tonu-dve.
Ali.. da krajnje uprostimo problem, radi jednostavnije racunice...
Povrsina krova je reda 9m kvadratnih.
Dobro sabijen i mokar sneg moze da ima oko 350-500 kila po metru kubnom (gledamo najgori slucaj, svez sneg ima oko 50-100).
Sumnjam da ces ikada imati vise od 20-30cm snega na njemu, al ajd da kazemo da imas pola metra i to najtezeg moguceg snega.
Sve u svemu, u najgoroj kombinaciji ukupno opterecenje ce biti 9*0.5*500=2200 kila
Ako imas 2 tone snega na tom krovu (sto je skoro pa neverovatno), i da kazemo da svaka od greda trpi pola tog opterecenja, sto nije bas tacno, posto deo nose i uzduzne grede, one ce se na sredini saviti za oko 9mm.
Nemam bas tacann modul eleasticnosti za camovinu, al trebalo bi da je negde oko 9 GPa, tako da racunicu treba uzeti sa malo rezerve, al posto smo isli na najgoru mogucu varijantu...
Nema to kud
(znam da svako njesra pocinje sa tom recenicom, al...
)
PS
Grede se nece uvijati, nego savijati
Znam... tupim, ali to su dva sasvim razlicita pojma.
Uvijanje je deformacija oko uzduzne ose, upredanje.

Problem je recimo sneg koji padne na njega, i ima tonu-dve.
Ali.. da krajnje uprostimo problem, radi jednostavnije racunice...
Povrsina krova je reda 9m kvadratnih.
Dobro sabijen i mokar sneg moze da ima oko 350-500 kila po metru kubnom (gledamo najgori slucaj, svez sneg ima oko 50-100).
Sumnjam da ces ikada imati vise od 20-30cm snega na njemu, al ajd da kazemo da imas pola metra i to najtezeg moguceg snega.
Sve u svemu, u najgoroj kombinaciji ukupno opterecenje ce biti 9*0.5*500=2200 kila
Ako imas 2 tone snega na tom krovu (sto je skoro pa neverovatno), i da kazemo da svaka od greda trpi pola tog opterecenja, sto nije bas tacno, posto deo nose i uzduzne grede, one ce se na sredini saviti za oko 9mm.
Nemam bas tacann modul eleasticnosti za camovinu, al trebalo bi da je negde oko 9 GPa, tako da racunicu treba uzeti sa malo rezerve, al posto smo isli na najgoru mogucu varijantu...
Nema to kud

(znam da svako njesra pocinje sa tom recenicom, al...

PS
Grede se nece uvijati, nego savijati

Znam... tupim, ali to su dva sasvim razlicita pojma.
Uvijanje je deformacija oko uzduzne ose, upredanje.
Da,nisam se dobro izrazio
Savijati.
Sve nesto racunam da mi ovde u Vojvodini bas i nemamo snega kao na planinama a i nagib je 15 stepeni pa ce nadam se nesto i skliznuti dole ali bolje da pitam.Ostalo mi je nekih parcadi pa sam razmisljao da stavim i kosnike ali ako nije bas nuzno radije ne bih komplikovao.
Hvala na odgovoru

Sve nesto racunam da mi ovde u Vojvodini bas i nemamo snega kao na planinama a i nagib je 15 stepeni pa ce nadam se nesto i skliznuti dole ali bolje da pitam.Ostalo mi je nekih parcadi pa sam razmisljao da stavim i kosnike ali ako nije bas nuzno radije ne bih komplikovao.
Hvala na odgovoru

Aj pitacu ovde, posto je slicna tematika u pitanju - da li postoji neka tabela, tj kako masinci/metalci racunaju savijanja pri opterecenju metalnih konstrukcija.
Recimo ovo isto pitanje, ali da je sve od recimo onih bravarskih kutija. I sad one imaju neke dimenzije i debljinu zida. -kako sad ja da nadjem podatak lupam -koliko je ugibanje nosece grede profila X x Y i debljine zida Z mm, na rasponu W i pri opterecenju od xyz kg? -ono, sta da pitam vestacke pametnice? ili da li postoje neke knjige/katalozi na te teme?
Recimo ovo isto pitanje, ali da je sve od recimo onih bravarskih kutija. I sad one imaju neke dimenzije i debljinu zida. -kako sad ja da nadjem podatak lupam -koliko je ugibanje nosece grede profila X x Y i debljine zida Z mm, na rasponu W i pri opterecenju od xyz kg? -ono, sta da pitam vestacke pametnice? ili da li postoje neke knjige/katalozi na te teme?