Stolarske dogodovstine ^_^

Razne teme o raznim stvarima
Arax
Majstor početnik

Stolarske dogodovstine ^_^

Post by Arax »

Evo da napravim jednu opustenu temu:D

Da ovde svako isprica svoju neku gresku tokom svog posla koja je bila smesna drugim ljudima.
Ja cu da zapocnem moju bruku
Pravio sam santrac za bunar, posto je bila zima, radio sam u radionici, lozio moju bubnjaru i sklapao santrac,
najvise me je brinulo sto su bili jaki mrazevi, kada zalepim da mi lepak ne propadne od mraza, i odlucio sam da lozim celu noc, kako bi se lepak lepo stegao. sklopio sam santrac, ispala je velika kocka 120 cm x 100 cm, lozio celu noc, ustajao na svaki sat vremena. ujutro kada sam otisao lepak je stegao kao lud, rekoh ja sebi dobro je, sada treba da pravim rostilj od letvica ali ne mogu od te velike kocke, pa izadjem da vidim gde da je stavim da oslobodim radionicu.
Imam dosta objekata kuci ali nemam gde da je stavim, kazem mom caletu, ne mogu u kucu vrata su siroka 80, ne mogu u staru kucu vrata su siroka 70 ni kroz prozor ne mogu, ne mogu ni u staru stalu tamo su vrata 90 siroka a santrac je 120 sa 100, cale se samo nasmeja i pitao me a kako ces da izneses iz radionice, kad su ti vrata i tamo siroka samo 80?
E to kad me je pitao, ja nisam znao gde se nalazim, da li da se ubijem zbog onolike muke koje sam ulozio, ili u zemlju da propadnem zbog te greska :lol:
Moji drugovi se pocrkavali od smeha dok sam im pricao, a ja :rolleyes:
Naravno zavrsio sam taj santrac, ali morao sam da ga secem, izbacim, ponovo sastavim ali je bio kraci za 10 cm.

Da li se vamo desilo da zbog neke svoje greske rasplacete ljude od smeha.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravnoucenije: Prosiruj pod hitno vrata na radionici :)

Usput, santrac je pretpostavljam "ono dole" to jest ona ograda oko bunara, pa na njega posle dodju krov i vitlo?
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Da, mada sam ja radio krov i vitlo, to se sve ukupno zove santrac. Postavicu slike za par dana. Radionica mi je dosta mala, tako da vrata koja imam deluju ogromno
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E ova ti je dobra.Nije se meni desilo nego mom tastu.Ata priča ide ovako,pošto ima koze i htio je pred zimu da uzme više kukuruza u zrnu i da ga uskladišti da nemora svaki tjedan da naručuje po par vreća.I sada pošto je on bravar čovjek od željeza imao i koristio neku veliku bačvu od nekih 500 litara za rezanje sa brenerima ali na karabit.I ta je bačva stajala u jednom dijelu radione koji je naknadno proširen i sada mjeri on širinu bačve ona prolazi kroz jedna vrata ali ova stara treba izbiti štok a pošto je to sve od željeta uhvati on brusilicu i opiči po štoku.Kuri on ploču ko lud dimi se sve gori oko njega i ajde oslobodi si prolaz i kroz ta vrata i nekako izvuče tu bačvetinu.Ali onaj Slavonski ponos ( pošto je slavonac ) nedozvoljava mu da mu ja nešto kažem a niti pomognem,no dobro maknem se pa neka bude.I nekako izvukao on tu bačvu i dovukao do prostorije u koju bi se ona kao trebala smjestiti kad vrata od te prostorije uža za skoro 20 cm a da stvar bude gora kolika su vrata toliki je i otvor u zidu debljine skoro 50 cm .I ništa štemanje se neisplati nego vuci bačvicu nazad gdje je i bila ,a ima obadva koljena operirana i kao nemože hodati a od ljutnje ju je odnesao u jednoj ruci.A jega kad neće da posluša.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

To sa predimenzionisanjem nije tako redak problem. Mene je "polilo" kad sam sklapao jedan garderober kod sebe u stanu, a koji je trebalo da ide do plafona. Srećom, pa sam ostavio oko 5 cm "da diše", a ne zbog mere. Tek kad sam trebao da podignem sklopljen ormar, shvatio sam da je malo falilo za belaj. I tada sam se mučio jer sam ga mogao podići jedino "po užoj" strani.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobro si prosao. 5cm je bas tesno. Za sobu visine 2.6, ako je visina ormana 2.55 maksimalna dubina koja moze da se uspravi je 50cm (skoro isto je i za 2.7 ima jos 1cm fore).
Ja sam na zalost u prethodnom stanu imao preusku sobu, siroku taman koliko je garderober visok (2.5m), pa sam morao da ga sklapam u stojecem polozaju (sto nikome ne zelim). Pri tom je "malisa" duzine 3 metra, sa teskim kliznim vratima (jeste ima i ogledalo :(), donje i gornje ploce su iz delova, prethodno je seljen i razvaljivan n puta, pa su naravno rupe za okove obusene...

Nego, jel se desilo jos nekom osim meni da kuca na vrata od ormana :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E to nije nego jednom zgodom društvo se napilo ili bolje reći oblokalo do besvjesti i kad su gospoda krenula kući nekako su došla (ovo gospoda čitajte između ostalog i ja sam) do kuće i sada treba uterati ključ u vrata da ih otključamo.I tako se ja naslonio na vrata i gađam ključanicu i gađam i to traje i traje a mami dosadilo to nabijanje na vrata i ona došla i otključala sa unutarnje strane kako je ona otključala tako baja bio naslonjen na kvaku i otvorio i onako ljepo se razlio po hodniku i pločicama ko stara krpa za brisat pod.

A ima i još jedna dogodovština mog kolege s posla.Inače isto društvo se napilo i krenuli kući , a da stvar bude bolja oni su zaljevali njegov novi auto i sad zalili ga pošteno i krenuše doma ali nema auta cijeli grad obišli i auta nigdje.Odoše oni na policiju da prijave krađu auta i kad su obavili sve formalnosti kod policije izlaze iz zgrade policije i jedan od njih govori a jel možda onaj preko tvoj a auto ljepo parkiran preko puta policijske stanice i čeka.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

hehehe - pa ovde ce neko i medalju da zaradi
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Nego, jel se desilo jos nekom osim meni da kuca na vrata od ormana
Da, kad sam kod prijatelja išao u WC :)
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Imam i ja nekoliko stolarskih dogodovstina. Ova prva bas i nije smesna ali neka bude za nauk drugima, tek sto sam u firmi unapredjen u majstora i nakon mesec dana doslo vreme da se menjaju nozevi na dihtu sve ja lepo skinem, zamenim, zasrafim i nastavljam sa radom, ja ispred dihta jedan iza radimo ko i obicno kad nakon jedno 2 sata odjednom pocese da izlecu nozevi iz dihta da vidite sta je bilo zaleganje po raionici.
Sedim u radionici, jos 15 minuta do kraja radnog vremena, nemam sta da radim ono vrucina pa uzeo pistolj za izduvavanje malo se hladim vise zajebavam sedim na nekim dascicama a ispred mene kanta sa lepkom od 25 kila i ja iz cista mira prislonim pistolj na neku rupicu (koju sam tu izbusio da bi vazduh ulazio kad se sipa lepak) i pritisnem, trebalo joj je trecina sekunde da joj eksplodira dno i celu radionicu usere lepkom brze otrcim po neku lopaticu ako vidi gazda ima da mi naplati ko puna da bila ono bilo mozda 6-7 kila, skupljaj, bacaj nesto u kante za djubre nesto u trinu.
Jednom se kolega zakucao klamericom za drvo pa morao da zove da donesem kljesta na ga skinem sa daske a ima i jednom kad sam pretupao CNC masinu ali je dugacka i mrzi me da pisem.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

metabo wrote:
mbole wrote:Nego, jel se desilo jos nekom osim meni da kuca na vrata od ormana
Da, kad sam kod prijatelja išao u WC :)
Ti si odlican. Ja sam kucao kad sam hteo da otvorim bas vrata od ormana :)
A desilo mi se i da kucam kad sam hteo da izadjem iz svoje kancelarije. Vidi se da su mi vaspitanje temeljno uterali u glavu (posto sam bio "veoma mirno" dete, uterivali su ga uglavnom duzim putem, al izgleda da se tako temeljnije primilo :))
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Slušajte ovo
Žena i ja sami kod kuće a ja prehladio stomak pa popiškujem ko trudan, MALO MALO PA U WC.
I izlazim i onako opušteno ( znam da smo sami ) ni pet ni šest nego
" uh nemogu više ni da stojim ni da pišam........"
A moja komšinica koja je došla nešto da traži od žene i KOJU UOPÅ TE NISAM PRIMETIO:
PA POBOGU KOMÅ IJA Å TO NE ČUČNEÅ  KAD MORAÅ ....
Ja ne da sam čučnuo hteo sam da se srušim od blama
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Jedmom moj ujak trazio da mu napravim ogromnu policu za njegov nov podrum, poliza je bila od zida do zida i od poda do plafona, meni je trebalo od jutra do mraka da je sastavim kod njega na licu mesta e sada posto sam sklopio trebalo je da se premaze sandolinom, a bilo je vec kasno ja malo brze pocnem da sandoliniram, da bih pre otisao kuci da spavam. Kada sam zavrsio sandoliniranje odmakao sam se da vidim kako je ispala polica, se lepo u vinkli sve insadolirana, zidovi insandodirani, STA zidovi insandolirani!!!! Bili lepo okreceni u belo, nov podrum, a ja kako sam mlatio cetku sve male tackice se razletele po zidu, jao smirglao sam do 2 ujutru da skinem onaj sandolin!!!
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Kad smo već kod predimenzioniranih ormana. Tastu sam pravio orman, garderober ili tako već nešto ali su dimenzije bile od zida do zida, a do plafona sam ostavio dovoljno mesta da može da se uspravi, pošto sam ga sastavljao na licu mesta. sa obe strane plakara do zidova bilo je možda 2-3cm. Prilikom sastavljanja bio je okrenut licem ka patosu i trebalo je kad se uspravi da dođe baš tamo gde treba. Radovi privedeni kraju, zakucavaju se "leđa" i sledi uspravljanje. Njih dvojica podižu sa prednje strane a ja preskočim od pozadi da pridržim neke kablove koji treba da idu iza njega. Jedva ga nekako uspravimo (dimenzije otprilike 3,5m x 2,7m x 0,6m ). Kako je posao bio završen odu njih dvojica da piju kafu a ja samo da leđa prikucam još na jedno, dva mesta pa ću da im se pridružim. Zakucam to i onda ukapiram da se nalazim u prostoru između zidova i ormana. Nemam prostora da jače udahnem a kamo li nešto više. Probam da gurnem orman, da ga malo iskosim, nema šanse. Knap je od zida do zida a ima veliku dubinu tako da ni slučajno ne može da se okrena. Da ga preskočim nema šanse. Niti da dohvatim do gore niti gore ima prostora da se provučem. Pokušam da ih pozovem ali svi su na drugom spratu u drugom delu kuće. A i kad bi došli d... bi mi pomerili od zajebancije. I onda jedino što mi je palo na pamet u donjoj desnoj ćoški polako rukama i čekićem pošto drugi alat nisam imao odlomim lesonit od leđa. Tu je sa prednje strane pregrada nekih 50 x50 sa vratancima. Računao sam neće da se vidi. Međutim javlja se novi problem. Otvor je prilično tesan a ja sa moje strane nemam dovoljno prostora za manevar da pod odgovarajućim uglom svoje zmijsko telo uvučem u taj otvor. Bogami je to egzibicionisanje potrajalo i ja na kraju kao neki fakir uspem da su nekako uvučem, guram se i lagano sa unutrašnje strane glavom guram vratanca od pregrade kako bih izašao i u momentu kad mi glava otvara vratanca i izviruje, na vrata ulazi moja tašta. Videli nema me pa pošli da me pozovu. Žena se svemu nadala ali da će iz novog praznog ormana da izviri glava nije mogla ni da pomisli. To je bio takav vrisak da su momentalno svi dotrčali. Svi došli a zet viri iz pregrade zaglavljen kao čupavac iz kutije. To je bilo pre skoro četiri godine a još uvek kad se pomene garderober primeti se po neki osmeh.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovo je jedna dogodovština mene kao mulca od nekih 6 godina i taj me događaj prati cijeli život i uvjek se cijela familija rado nasmije na to.Ide to ovako,kao što rekoh imao sam nekih 6 godina i moja familija se u to vrijeme bavila zeljem ( kupusom ) .Cijeli dan svi mi na njivama siječemo i utovaramo to zelje i naravno navečer još sljedi istovar iz prikolica u bazene za kiseljenje.I sada pošto sam je bio manji mene ubacili na prikolicu da oslobodim stranicu da se ona može otvoriti kako bi oni stariji sami uzimali iz prikolice .A mene moja pokojna baka tješi i pomaže i govori mi "ajde dago još malo pa ideš spavat "ono tepa ona meni samo da ja oslobodim tu stranicu šta prije.A ja sav nikakav cijeli dan po njivama a već se i pola noći bliži , amjesec sija koda je pola bjelog dana i kažem ja baki "A BAKO NEMOGU MISEC MI IDE U OČI".E svi se odvalili od smjeha i dan danas me pitaju jel mi misec ide u oči,a mama me još više zeza pošto sada vozim po noći i stalno "a kako ti sad neide misec u oči".
Post Reply