Parenje drveta u kucnoj amaterskoj varijanti

Razne teme o raznim stvarima
nikolaz
Precizni šegrt

Parenje drveta u kucnoj amaterskoj varijanti

Post by nikolaz »

Listam neku moju literaturu pa pronadjoh parenje manjih komada drveta u kucnoj,uradi sam varijanti.Mozda nekome bude interesantno.

Image

metabo: Malo sam sredio sliku. Molim te, koristi Thumbs/Forum link za dobijanje koda za forum;
Nemaju svi brz Internet link
Last edited by metabo on 15 Jan 2009 08:51, edited 1 time in total.
MadVlad
Precizni šegrt

Post by MadVlad »

A evo i jedan pdf u kojem je također detaljno objašnjeno to isto
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Evo kako ja parim drvo. Mozda ovo nije pravilno, ali ovo kako ja radim je moj izum.
Posto radim sa manjim dimenzijama drveta (do 30sm.) koristim kazan za pecenje rakije zapremine oko 120lit.
Na dnu kazana je resetka, preko resetke stavljam drvo do vrha, nalivam vodu i poklopim kapkom.
Drvo kuvam toliko dugo odnosno proizvoljno. Kad zavrsim sa kuvanjem, drvo odmah vadim iz kazana.
Vecinom parim sirovo drvo, posle parenja ono je skoro suvo. Pareno drvo je mirnije (ne trze se) lepse se obradjuje i dobije lepsu boju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde priznaj da si ustvari prvo hteo da napravis rakiju daskovacu :) pa se pokazalo kao dobro za stolariju, a daskovaca dodje kao nusproizvod.

Ustvari kad razmislim, mozes da pravis razne sorte: camovacu, hrastovacu, bukovacu...
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A čuo sam da je još hrastovača najbolja em za popiti em za reumu pomaže,a čamovača ti je najbolja za leđne tegobe,naime uzmeš komad čamovače i udri po gobi ( naravno za lopovska leđa).:lol::lol::lol:
Last edited by Strkic on 16 Jan 2009 09:50, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Å TRKIĆ wrote:A čuo sam da je još hrastovača najbolja em za popiti em za reumu pomaže,a čamovača ti je najbolja za leđne tegobe,naime uzmeš komad čamovače i udri po gobi ( naravno za lopovska leđa).:lol::lol::lol:
Kad dođe do ove čamovače više ti ništa nije. Još te odozgo dobro ušuškaju ilovačom, ma nema ništa da te boli. Nema reuma, nema išijas, nema promaja da te bije. Hvala ja ne konzumiram.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Nema potrebe za recept, imam hektar pod sljivom, pa izvolte na casicu.

A sada da se vratimo temi.
Sve jedno je u kakvoj posudi pariti, meni je lampek dobro dosao.
Drvo ne valja ostaviti u posudi da se ohladi. Ovo mozda nije najbolje resenje, ali ja ovako radim od kako sam poceo da izradjujem suvenire.
Ako neko zna bolji nacin neka napise...
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Sta je dovoljno dugo,odnosno proizvoljno u vremenu?
Pominjete kuvanje,zar se bukva ne pari,koliko sam ja razumeo para se ubaca u prostoriju gde je slozena daska.
Da li ima nekakav tekst na srpskom?
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ovo sigurno nije najbolje resenje. Nikada nisam imao priliku, da vidim kako se to radi.
Zato i pitam imali neko iskustva u parenju. Parenje! nikad manje od 15 sati. Probao sam da voda bude samo ispod resetke, onda moram duze da parim, a efekat losiji.
Ako je voda delom ogrezla drvo a jos bolje do vrha, onda kuvam krace vreme. Tokom kuvanja voda brzo isparava, pa moram cesce da dosipam.
Pri kraju pustim da voda ispari skoro do kraja tako da drvo ostane suvo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek malo,

Parenje ovakvo kakvo je na pocetku sluzi da bi mogli da neku dasku savijemo.
Sad pominjete susenje.

Ako se dobro secam parena bukva nije bukvalno parena, vec bese rec o nekoj hemiji.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ja gledam slike i mislim o onom sto mene muci,pa to i komentarisem.
Bukva u sebi sadrzi veliku kolicinu skroba,nije ravnomerno rasporedjen i zato se desava da kada napravim nesto od bukve posle izvesnog vremena bude sasvim drugog oblika od zeljenog.
Kada koristim parenu bukvu,nema tih problema,ali je znatno skuplja.
Znam da sam gledao prostoriju gde rade parenje(tehnicki nemoguce da rade kuvanje),ali sam postupak i da li ima hemije ne znam.
Last edited by Dule on 17 Jan 2009 07:33, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Bukva se uparava na u komori u kojoj je 100-110 stepeni Celziusa i gde je 100% relativna vlaga. Ukoliko nisu zadovoljeni ovi uslovi rezultati će biti loši. Å to se tiče vremena uparavanja, ono je, aproksimativno, 1 sat / 1 inč (za sušenu bukvu na vazduhu) i 0,5 sat / 1 inč za bukvu iz šume. Pravo vreme se dobija iskustveno.

Samo pod tim uslovima bukva dobija ružičastiju boju i finije je površine. Fizičko-mehaničke osobine se pogoršavaju ukoliko se pretera sa uparavanjem!

Image

Za one koji ne znaju engleski, u kazanu se zagreva voda i dobijena para odvodi u komoru u kojoj su položene daske na nosačima, uzdignutim od poda komore. Komora mora biti zakošena da bi se kondenzovana voda mogla odvoditi.

Znači, nema hemijskog tretmana.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo sta sam uspeo da pronadjem o tome (od kud mi se utuvilo da se radi o nekoj hemiji pojma nemam, bice da sam nesto pobrkao).

Parenje bukve treba obaviti najkasnije par dana nakon sto je isecena u daske. Neophodno je da vlaga bude najmanje oko 35% po celoj zapremini drveta jer ce inace biti neravnomerne boje.
Koristi se zasicena para niskog pritiska temperature 95-100C. Temperatura mora da se odrzava sve vreme. Daske od 1 cola se uobicajeno pare oko 6-7 sati, a od 2 cola 12-14 sati. Ako se zeli tamnija boja produzava se vreme parenja. Ako se pretera sa duzinom parenja, drvo gubi na mehanickim karakteristikama.

Odmah nakon parenja, treba ga susiti u susari posto ga u suprotnom napada budj u roku od dan dva.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Sto se tice dosadasnjih komentara, cinimi se da se podudaraju sa mojim nacinom parenja.
Nadam se da ce ih biti jos. Dobro bi bilo da se neko javi sa licnim iskustvom, da ne ostanem usamljen.
Zaboravijo sam reci, (da neko ne pomisli da parim i camovinu) uglavnom parim tvrdo drvo: bukvu, sljivu itd.
Mozda vam se cini glupo, veruj te, moze da se pari i pojedino meko drvo ali listopadno, bar u mom poslu je izvodljivo i pozeljno.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Koristi se zasicena para niskog pritiska temperature 95-100C. Temperatura mora da se odrzava sve vreme. Daske od 1 cola se uobicajeno pare oko 6-7 sati, a od 2 cola 12-14 sati. Ako se zeli tamnija boja produzava se vreme parenja. Ako se pretera sa duzinom parenja, drvo gubi na mehanickim karakteristikama.
I mene je vreme najviše bunilo. Našao sam razne članke u kojima su testirali mehanička svojstva bukovine kada se uparavo do 100 sati, debljina 55 mm. Došli su do zaključka da se tada izgubi i do 20% na mehaničkim karakteristikama (šta god to značilo), a da se dobija mekše drvo za obradu (gledali su lignin, celulozu, skrob, oslobađanje nekih kiselina...).

Bilo bi dobro da se javi neko sa iskustvom po ovom pitanju.
Post Reply