metabo: Malo sam sredio sliku. Molim te, koristi Thumbs/Forum link za dobijanje koda za forum;
Nemaju svi brz Internet link
Kad dođe do ove čamovače više ti ništa nije. Još te odozgo dobro ušuškaju ilovačom, ma nema ništa da te boli. Nema reuma, nema išijas, nema promaja da te bije. Hvala ja ne konzumiram.Å TRKIĆ wrote:A čuo sam da je još hrastovača najbolja em za popiti em za reumu pomaže,a čamovača ti je najbolja za leđne tegobe,naime uzmeš komad čamovače i udri po gobi ( naravno za lopovska leđa).:lol::lol:
I mene je vreme najviše bunilo. Našao sam razne članke u kojima su testirali mehanička svojstva bukovine kada se uparavo do 100 sati, debljina 55 mm. Došli su do zaključka da se tada izgubi i do 20% na mehaničkim karakteristikama (šta god to značilo), a da se dobija mekše drvo za obradu (gledali su lignin, celulozu, skrob, oslobađanje nekih kiselina...).mbole wrote:Koristi se zasicena para niskog pritiska temperature 95-100C. Temperatura mora da se odrzava sve vreme. Daske od 1 cola se uobicajeno pare oko 6-7 sati, a od 2 cola 12-14 sati. Ako se zeli tamnija boja produzava se vreme parenja. Ako se pretera sa duzinom parenja, drvo gubi na mehanickim karakteristikama.