Jednom mi je ovde neko rekao " oštar alat je čudo "
https://youtube.com/shorts/BztRRovqx_Y? ... -9azOira1M
Kad sam prvi put video i meni je bilo smešno , a sada evo treću god . ovako spremam kupus za kacu .
Samo sipam soli u rupe , slozim i ostavim 4 dana pa nalijem vodu .
Naravno slažem u kacu naopako .
Kiseli kupus
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Re: Kiseli kupus
Jelkicom izbušim koren,složim sve u kacu napravim slanu vodu(na 10l vode 300gr soli), napunim i veselim se kiselom kupusu godinama...
Moje druzenje sa kiselim kupusom se zavrsilo za sva vremena, kad sam pre 30-tak godina praznio bure koje je odstojalo negde do sredine leta
No.. zato postoje suraci, pasenozi, tece... koji se vecito sazale i udele po par glavica, sto je za nas sasvim dovoljno
No.. zato postoje suraci, pasenozi, tece... koji se vecito sazale i udele po par glavica, sto je za nas sasvim dovoljno
Uh.. sunce ti.. sad sam ukapirao da nije pre 30-tak, nego pre 40-tak
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Sad se setih .
Upravo si mi ti napisao ovo za " oštar alat "
A što se tiče kupusa nikada me nije bilo strah zbog neke eventualne novčane štete već ne znam ni sam šta bi i kako radio ako se pokvari
Živimo u stanu , kupus u podrumu a kištra za djubre ispred zgrade i ako ga tu bacim ( 80kg ) smrdelo bi ko wugaaaaaa
--------------------------- spojene poruke
Ma ovo je bilo .. samo voda da se prospe...
Stara dobra vremena.. nema "zelenih" i slicnih gluposti, neka ulicica na periferiji Paracina, odneli ja i pok. teca bure do prvog slivnika kanalizacije na ulici.
Al kad smo ga otvorili... tebra... mislim da su u okolnim kucama otpadale plocice sa zidova, kvarilo se mleko u frizideru, a ne daj dva bozeta da je neko izlegao jaja, neki diosaurusi bi se ispilili...
Ma bre.. da ameri i rusi znaju kakvo dejstvo to proizvodi.. batalili bi se davno persinga, sarmata, patriota, kindzala i slicne boranije... otvoris bure... i pola drugog kontinenta je u totalnom transu
Stara dobra vremena.. nema "zelenih" i slicnih gluposti, neka ulicica na periferiji Paracina, odneli ja i pok. teca bure do prvog slivnika kanalizacije na ulici.
Al kad smo ga otvorili... tebra... mislim da su u okolnim kucama otpadale plocice sa zidova, kvarilo se mleko u frizideru, a ne daj dva bozeta da je neko izlegao jaja, neki diosaurusi bi se ispilili...
Ma bre.. da ameri i rusi znaju kakvo dejstvo to proizvodi.. batalili bi se davno persinga, sarmata, patriota, kindzala i slicne boranije... otvoris bure... i pola drugog kontinenta je u totalnom transu
Šta zna dete šta je deset godina
*Fini - pa ne moraš da staviš svih 80kg.. - dovoljno je da bude potopljen, t.j. da nema dodira sa vazduhom, kako bi se sprečio dodir sa vazduhom i aerobnom mikro-ekipom koja se muva po tom istom vazduhu.
PS. taj koren koji raja provrti i baci - nema nikakve potrebe da se baci, pošto mlečne bakterije koje odrade to vrenje, po principu šta zna mali mbole šta je deset godina - šta zna mala bakterija koja je celuloza u listu a koja u korenu.
Bitne stavke su higijena - u smislu da posuda treba da bude čista, i da se ne radi štrokavim rukicama, i salinitet vode, pošto so tu služi zapravo kao konzervans. Vrenje koje se vrši je anaerobno - znači tim (tzv mlečnim) bakterijama nije potreban vazduh za da prave žurku, a so je tu da spreči aerobne bakterije i ostale mikroorganizme, a koji bi bili zainteresovani za da i oni akcijaju po tom kupusu (truljenje recimo). -pošto neko voli mrtvo more, neko voli obično more, neko voli jezero, a nekog boli uvo.
Kupus je inače jedna od najtretiranijih poljoprivrednih kultura, kao i jabuke. Ne znam da li može da se uzgoji u solo-režiji, ono kad ne radiš komercijalno, pa te baš briga i koliko ima, i kako izgleda - kao jabuke što raja ima po placevima, i ostale voćke po vikendicama itd od kojih bi mnoge bez blama dobile organic sertifikate.
Tu i tamo stavim povrće (može praktično sve) u teglice na isti fazon, i pustim da isfermentira. Baš sam nedavno stavio par tegli cvekle i onog crvenog luka. Isto je samo kvaka da se stavi dovoljna količina soli. Otvorio sam jednu pre par dana, okej je.