Azmafon i izolacija od saobracajne buke

Razne teme o raznim stvarima
Kelah
Zarezivač olovaka

Azmafon i izolacija od saobracajne buke

Post by Kelah »

Videla sam na jednom forumu da je neko napisao kako u muzickim studijima prave panele od Azmafona,koji su pokretni,i ako ih stavite oko muzicara,dobijate gluvi deo sobe.
Zanima me sledece:Posto zivim u jako bucnoj ulici,da li bi mi pomoglo ako bih napravila tako neki panel od jedno 5 cm Azmafona,i po potrebi ga navukla preko prozora?Da li bi to delimicno upilo zvuk?Zalepila bih,dakle,nekoliko slojeva jedan na drugi i sve to pricvrstila nekom drvenom konstrukcijom,ili bih vec nekako naterala to da stoji zajedno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A azmafon je...? Pretpostavljam neka zvucna izolacija, ali nisam do sada cuo za nju.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Citat sa http://www.azma.co.yu/azmafon.php i radi se o komercijalnom imenu Azmafon

Azmafon je višenamenski porozni apsorber zvuka proizveden u obliku filcanog tepiha na bazi fino raščešljanih pamučnih vlakana povezanih smolom. Takođe je i izvanredan izolator toplote.

Ne videh na sajtu nigde zvučne karakteristike ovog materijala. Ako je došlo do toga da se oklopiš u zvučnu izolaciju, ja tu onda vidim samo jedno rešenje tvojih problema sa bukom, a to je da odeš na mesto sa manjom bukom ... :(
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kelah wrote:Videla sam na jednom forumu da je neko napisao kako...
Da li se secas na kom? :)
Kelah wrote:u muzickim studijima prave panele od Azmafona,koji su pokretni,i ako ih stavite oko muzicara,dobijate gluvi deo sobe.
Ne dobija se "gluvi deo sobe", nego se samo malo smanji zvucno "curenje" koje smeta pri snimanju... pre bi se moglo reci da su paneli kompromis izmedju potpuno akusticki odvojenih soba za svakog muzicara i bas nicega!... dalja primena panela je smirivanje srednjih frekvencija u sobi za snimanje, ali za koriscenje i pravilnu upotrebu potreban je snimatelj iskusan a treba i dosta eksperimentisanja...
Kelah wrote:Zanima me sledece:Posto zivim u jako bucnoj ulici,da li bi mi pomoglo ako bih napravila tako neki panel od jedno 5 cm Azmafona,i po potrebi ga navukla preko prozora?Da li bi to delimicno upilo zvuk?Zalepila bih,dakle,nekoliko slojeva jedan na drugi i sve to pricvrstila nekom drvenom konstrukcijom,ili bih vec nekako naterala to da stoji zajedno.
Slicno kao za vrata o kojima smo pricali ovde na forumu, vazi i za prozore,... znaci... prvo ... prozori moraju da dihtuju... (kuda moze da prodje vazduh, proci ce i zvuk!)... dalje, dupli prozor, sa dva krila, mislim... jedno iza drugog, sa "termo staklima", koji dihtuje (!)........... je odlicna izolacija od buke.

Sto se azmafona tice, on jeste zvucni izolator... slican ostalima, (kao sto su kamena i staklena vuna) samo sto se sastoji od cerupanih krpa... znaci konci su u pitanju... nije bas namenjen da se pojede, ali je zdravstveno prihvatljiviji daleko vise od staklene i kamene vune (ko nije alergican na prasinu poznatu u tekstilnoj industriji!... to vazi samo za enormne kolicine). Osnovna karakteristika mu je (kao i svim ostalima) da nije "svemocan" (barem ne toliko koliko laik ocekuje)

Veliki problem koji postoji u stanu, od gradske buke su niske frekvencije... koje najcesce poticu od motora kamiona i autobusa... i jos nize od vibracija tla (usled kretanja tramvaja recimo...)... te frekvencije nije uopste lako, niti jeftino, potisnuti... cak ni ozbiljnim "plivajucim" podom, zidovima oblozenim od rigips+staklena vuna (vise slojeva), uz poveliko smanjenje zapremine sobe, ... poveliku cenu kostanja... itd... tako da mislim da ne treba posezati za zvucnim izolatorima ako se barem prethodno ne proveri da li su prozori uopste ispravni.

Za prostorije za stanovanje, najcesce su dovoljni standardni "tretmani" buke koji se primenjuju u gradjevinskoj industriji... ako su pravilno primenjeni i ako nisu dotrajali... sve preko toga je preterivanje, po meni... a to "parcence" azmafona nece puno doprineti... to sam hteo da kazem...
Last edited by boggy on 15 Sep 2008 16:55, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

To mi lici na filc :/
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:To mi lici na filc :/
materijal vrlo slican tom, po belom svetu zovu filc.
Last edited by boggy on 14 Sep 2008 12:04, edited 1 time in total.
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

OK,hvala na savetima.
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

E,da,da objasnim,posto je neko pitao-Azmafon je materijal za zvucnu izolaciju koji proizvodi kragujevacka firma Azma.On je nesto poput tepiha,zuto-zelene boje je,i,koliko sam cula,vise deluje na visoke frekvencije,mada sam takodje cula da moze da ublazi i niske ako se stavi veca kolicina.Je li to tacno?Gledala sam neki grafikon na sajtu firme,i po njemu,na frekvenciji od 125 Hz ubija samo 5dbB,a onda se iznos dB penje kako raste frekvencija.Zna li neko kolike su otprilike frekvencije koje proizvodi autobus,cisto da znam okvirno gde bi se one nasle na grafiku?
A da zalepim vise slojeva Azmafona jedan za drugi,pa sve to na parce plute,(cisto radi boljeg prijanjanja,a ne radi izolacije),pa da sve to zalepim na prozorsko staklo?Uopste mi nije bitna svetlost,ionako tu provodim minimalno vremena,prakticno samo prespavam,a i to sto provedem tamo,to je uvece,kad ionako palim lampu?Postoji li lepak koji bi zalepio plutu na PVC od koga je prozorski okvir,jer bih tu lepila,da ne stavljam lepak bas na staklo?
Znam da ce vecini ovo izgledati kao,u najmanju ruku,neobican predlog,ali meni je samo bitno da utisam buku,estetika mi je skroz sporedna.Molim vas da mi ,ako znate,kazete da li smatrate,naravno ako je to lepljenje tehnicki izvodljivo,da bi to bar delimicno pomoglo (ne trazim neki veliki pomak,samo da se buka svede na nesto manju meru).
Inace,trenutno je menjanje stana nemoguce (veeelika steta!!!),sta da se radi,ali tako je...U takvoj smo situaciji trenutno.
A sto se tice kvaliteta prozora,u smislu kako je postavljen,jedan covek koji se razume kaze mi da je dobro uradjen.Valjda je u pravu,ne znam...
Inace,forum na kome sam to cula je Muzicki forum.
Last edited by Kelah on 14 Sep 2008 13:28, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kelah wrote:....,mada sam takodje cula da moze da ublazi i niske ako se stavi veca kolicina.Je li to tacno?
Jeste tacno, ali sam sumnjicav da imamo istu predstavu o tome sta znaci "veca kolicina"... za studije koji pretenduju da imaju izolaciju sve do nekih 40-60Hz, prica se o kubnim metrima materijala... cesto "pun kamion" (a, neki standardni... kamion)... podrazumeva se da prostorija koja se time "tretira" ima dovoljnu zapreeminu da od nje ista ostane... posle "tretmana" :)
Nadam se da sam stvorio neku predstavu o "vecim kolicinama" (govorim o smanjenju dimenzija prostorija i do jedan metar po svakoj dimenziji... negde i vise.
Elem... pricam o studiju... ovde to nije slucaj.. naravno.
Kelah wrote:Gledala sam neki grafikon na sajtu firme,i po njemu,na frekvenciji od 125 Hz ubija samo 5dbB,a onda se iznos dB penje kako raste frekvencija.Zna li neko kolike su otprilike frekvencije koje proizvodi autobus,cisto da znam okvirno gde bi se one nasle na grafiku?
To sto ta jedna "tabla" azmafona "ubija"... apsolutno moze i dobar zatvoren prozor, sa duplim "termo" staklima.
Kada autobus polazi sa stanice... tada je najgori slucaj, postoji poveliki zvucni pritisak ispod navedenih 125Hz, a to nazivamo "tutnjanjem"... sirene i obicni automobili... nisu toliki problem...
Kelah wrote:A da zalepim vise slojeva Azmafona jedan za drugi,pa sve to na parce plute,(cisto radi boljeg prijanjanja,a ne radi izolacije),pa da sve to zalepim na prozorsko staklo?Uopste mi nije bitna svetlost,
Hmmmm.... boldovano je bitna informacija!!!! Ovako, da li se taj prozor mora barem otvarati, ili ne?
Kelah wrote:ionako tu provodim minimalno vremena,prakticno samo prespavam,a i to sto provedem tamo,to je uvece,kad ionako palim lampu?Postoji li lepak koji bi zalepio plutu na PVC od koga je prozorski okvir,jer bih tu lepila,da ne stavljam lepak bas na staklo?
ok... jasno... bitno mi je da znam da li ce se prozor otvarati i ako je zatovren da li dobro dihtuje....
Kelah wrote:Znam da ce vecini ovo izgledati kao,u najmanju ruku,neobican predlog,ali meni je samo bitno da utisam buku,estetika mi je skroz sporedna.
Nije problem... srecom... imam takvih "slucajeva"... doduse ne bas u prostorijama za stanovanje... ali dobro...
Kelah wrote:Molim vas da mi ,ako znate,kazete da li smatrate,naravno ako je to lepljenje tehnicki izvodljivo,da bi to bar delimicno pomoglo (ne trazim neki veliki pomak,samo da se buka svede na nesto manju meru).
ok... ok...
Kelah wrote:Inace,trenutno je menjanje stana nemoguce (veeelika steta!!!),sta da se radi,ali tako je...U takvoj smo situaciji trenutno.
A sto se tice kvaliteta prozora,u smislu kako je postavljen,jedan covek koji se razume kaze mi da je dobro uradjen.Valjda je u pravu,ne znam...
Kakva je razlika kada se jedno unutrasnje krilo otvori i zatvori.. po pitanju buke... subjektivno... koliko se utisa... pokusaj da opises...
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

Prozor dobro dihtuje kad se zatvori,prilicna je razlika,mislim da se buka smanji na trcinu od onoga sto se cuje sa otvorenim prozorom.Mozda i cetvrtinu.Otprilike.
Prozor treba da se otvara,radi provetravanja,ali otvaram samo jedno krilo,drugo (vece) uvek stoji u mestu.Ako ne mogu da,zbog otvaranja,izolujem to pokretno,da li bi pomoglo da bar izolujem ovo drugo na gorenavedeni nacin?
Inace,svetlost mi stvarno nije bitna.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda glupam luposti :)
Bogy, da li bi pomogle spoljasnje roletne (zaluzine ili kako se vec zovu)? Nekako se prisecam starog stana (prvi sprat, 29 Novembra, na uglu kod Pancevackog mosta, autobusi, kamioni...). Koliko se secam buka se dosta smanjivala kad spustimo roletne (davno bese, pre 20-tak godina). Ako nista drugo korisne su same po sebi, odnosno i ako ne smanje mnogo buku, radice osnovni posao to jest zastitu od sunca.

Sad znam sta je taj azmafon. To je svojevremeno ugradjivano u zastavine automobile kao zvucna izolacija. Samo je sa jedne strane bilo presvuceno nekom smolom tipa kobita.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.....
Bogy, da li bi pomogle spoljasnje roletne (zaluzine ili kako se vec zovu)? Nekako se prisecam starog stana (prvi sprat, 29 Novembra, na uglu kod Pancevackog mosta, autobusi, kamioni...). Koliko se secam buka se dosta smanjivala kad spustimo roletne (davno bese, pre 20-tak godina). Ako nista drugo korisne su same po sebi, odnosno i ako ne smanje mnogo buku, radice osnovni posao to jest zastitu od sunca.
Da, mudro zboris.... i to znaci... malo... samo ja ovde slutim poveliku osetljivost clanice foruma na buku... tako da nisam siguran da li ce joj i to biti dovoljno... a kod zastite od buke... cim utisas jedan izvor... pocnes da cujes drugi koji do tada nisi cuo od prvog... itd... to je skoro neminovno u ovakvim slucajevima...
mbole wrote:Sad znam sta je taj azmafon. To je svojevremeno ugradjivano u zastavine automobile kao zvucna izolacija. Samo je sa jedne strane bilo presvuceno nekom smolom tipa kobita.
To za automobile se drugacije zove... ne secam se... ..... jedan sloj azmafona pa na njega zalepljen sloj slican kondor traci za hidro izolaciju...

Kelah,... uzmi komad linoleuma velicine stakla na prozoru, i sintelanom zalepi nekoliko cicak traka sa strane koja ce da bude prema staklu, drugu stranu cicak traka zalepi na staklo, a na drugu stranu linoleuma zalepi jedan sloj azmafona od 2cm, celom povrsinom, s jedne strane, beskiselinskim (zbog smrada!) silikonskim gitom... ne razmazuj... samo nanesi direktno na jednu stranu linoleuma, (bez onog aplikatora koji se srafi na tubu) cetiri do pet tuba silikona, kao paralelne linije, debljine otprilike kao mali prst, sa razmakom od 5-10cm. Cicak trake predlazem da bi se taj panel ikada mogao skinuti i vratiti kad treba... za svaki slucaj... neka se i vide na staklu.. nadam da ti to ne smeta...

Vrlo je vazno da napravis sto bolji kontakt sa srednjim delom stakla.. zato je dobro staviti nekoliko cicak traka u oblast sredine stakla na prozoru... okolo stavi samo da ne spada s prozora i da se ne oklembesi..

Ako ipak krene da se otkacinje od cicak trake... povecaj broj cicak traka.

NE ocekuj "revoluciju" i "spektakl" od ovog predloga..... bolje ce ti biti.. ali ne znam koliko... iiii.. ne znam sta ces posle drugo da cujes...
Ako ti se dopadne i hoces jos... onda zalepi na drugu stranu azmafona, onu prema sobi, ponovo linoleum pa opet azmafon.. i dodaj jos cicak traka.. jer je sada teze...

A ako ti to bude super... onda lepo tapaciraj taj "jastuk" nekim lanenim supljikavim tekstilom po volji, zelji i ukusu...

Srecan rad! :)

p.s. kolege mozda imaju bolji predlog za lepljenje cicak traka.. nekim lepkom koji se lakse moze nekad ukloniti sa stakla.. a da ipak zalepi... meni na pamet ne pada nista bolje od sintelana (neoprenski lepak)

p.p.s. Kelah, ako ti je smorno da "gadjas" cicak trake po prozoru ... i ako nikada neces pozeleti da skines ovo... onda lepi direktno na staklo.. nadji neke motke da ga pridrzavas... dok se lepak ne osusi. Ili skini krilo pa lepi na stolu....
Last edited by boggy on 15 Sep 2008 16:36, edited 1 time in total.
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

Boggy,hvala puno na savetu,bas ste se angazovali oko ovog mog problema.
Inace,znala sam da ce iz mojih postova izgledati da sam krajnje osetljiva na buku,ali to je zato sto nisam objasnila celu situaciju.Naime,stan je jednosoban,a ja nisam u mogucnosti da spavam u sobi,jer ostali clanovi porodice hrcu,pa spavam u trpezariji.Dok sam spavala u sobi,bilo mi je sasvim OK,nije mi smetala buka.Ali u trpezariji je znatno bucnije,nisam sigurna zasto,ali svi u kuci se slazemo da je tako.Mozda zbog veceg broja glatkih elemenata,nadostatka tepiha,sto je manji prostor,a dva prozora (a samo 1 prozor u sobi)...Meni bi,zapravo,odgovaralo samo da smanjim nivo buke na onaj koji je prisutan u sobi,to bi mi bilo sasvim OK.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bogme cini mi se da ce lakse biti da izlecis familiju od hrkanja :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kelah wrote:Boggy,hvala puno na savetu,bas ste se angazovali oko ovog mog problema.
Inace,znala sam da ce iz mojih postova izgledati da sam krajnje osetljiva na buku,ali to je zato sto nisam objasnila celu situaciju.Naime,stan je jednosoban,a ja nisam u mogucnosti da spavam u sobi,jer ostali clanovi porodice hrcu,pa spavam u trpezariji.Dok sam spavala u sobi,bilo mi je sasvim OK,nije mi smetala buka.Ali u trpezariji je znatno bucnije,nisam sigurna zasto,ali svi u kuci se slazemo da je tako.Mozda zbog veceg broja glatkih elemenata,nadostatka tepiha,sto je manji prostor,a dva prozora (a samo 1 prozor u sobi)...Meni bi,zapravo,odgovaralo samo da smanjim nivo buke na onaj koji je prisutan u sobi,to bi mi bilo sasvim OK.
Auh... ovo za trpezariju je bilo bolje da si odma' ispricala...

Prozor ostavi po strani... za sad... nije to GLAVNI problem.

E sad... nemam pojma koliko kostaju vunene tapiserije (bilo kakve... ali vunene i chupave!), i ako ti je to finansijski dostupno, a moze se i seliti nekad, nije "bacen novac"... nabavi ih, u dezenu i boji po sopstvenom ukusu.... postavi ih na slobodne zidove i plafon (!)... sto veca povrsina, to bolje...

Drugi savet je azmafon i lamperija... klasican rostilj, u unutrasnjost okaca u rostilju... ispod lamperije... stavi par slojeva azmafona od 2cm, aaa sad... kakva lamperija? ... drvena, naravno! Bilo kakvo drvo... ali drvo(!), prema tvojim finansijskim mogucnostima! Lakiraj i finisiraj po sopstvenom ukusu.

Tretiraj SAMO slobodne zidove i slobodan plafon,.. ili njihove delove.... ako treba... tamo gde nema namestaja i kuhinjskih elemenata...

Zidove mozes i kombinovano da tretiras... negde tapiseriju.. negde lamperiju (sa azmafonom ispod) , a negde mozes i jedno i drugo! (mislim... tapiserija preko lamperije!)

E sad... pod... na pod, ako neces tepih... onda stavi neki od linoleuma koji imaju ispod nekakav "tepih" zalepljen... mislim da "Galerija podova" treba da ima nesto (Tarkett ili sta god...) pogledaj...... opet ne mora ceo pod... od zida do zida... nego samo deo... koji je laksi da se izvede...

Na ovaj nacin, ako se ovo uredno napravi.. moze ostati za stalno... ne mora biti privremeno resenje. A tebi ce sigurno soba biti "mirnija"... nego sad...

p.s. Primeti kako si rasvetlila problem (odnosno resenje) uporedjenjem sa prostorijom gde si MOGLA da spavas (ako zanemarimo hrkanje clanova porodice)... tako da nije bilo potrebe da zadiremo u nauku... nekakve decibele i herce... pricamo o kamionskim motorima.... podrhtavanju tla usled tramvaja... postaviti pravo pitanje i dati prave informacije je pola resenja problema... ;)

p.p.s. eeee... daaa.... posle ovog tretmana PUSENJE U TRPEZARIJI MORA BITI ZABRANJENO!
Last edited by boggy on 15 Sep 2008 16:44, edited 1 time in total.
Post Reply