Prepravka usisivača

Razne teme o raznim stvarima
Bojan
Administrator
Administrator

Prepravka usisivača

Post by Bojan »

Da li neko ima ideju kako bih mogao da prepravim jedan stari usisivač da mi služi kao "izbacivač" prašine iz radionice. Pošto imam planove za ciklon, mogao bih njega da napravim, ali prepravka usisivača mi je nekako - jednostavnija. Usisivač je manji, sa malom kesom. Ono što sam ja mislio jeste da izbacim kesu, i da napravim još jednu rupu u koju bih stavio crevo koje bi prašinu izbacivalo kroz zid, napolje (a napolje u neku kesu, ili možda i dole, videću). Međutim, pretpostavljam da samo još jedna rupa nije dovoljna, pa sam mislio da ubacim i neki mali ventilatorčić koji bi prašinu duvao kroz tu stranu cev.

Ne znam koliko je ovo izvodljivo, pa ako neko ima neku ideju, da je čujem.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mislim da kod klasicnih usisivaca vazduh prolazi kroz motor tako da se pretpostavlja da je on cist pri ulasku u motor
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Pa to je zato što ima neki filter pred motorom, koji zaustavlja prašinu da ne uđe u motor. E, sad ideja je da pred taj filter stavim neki vent. koji bi duvao u neku drugu cev. Ne znam da li je ovo moguće.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

mozda je dobar pravac razmisljanja da ispred motora (na crevo usisivaca) stavis jednu kantu u koju bi se talozili krupni komadi a u usisivac klasicnu kesu za finu prasinu
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Pa dobro, to je već sistem ciklona. Moglo bi da se izvede sa nekom mrežom, krupnijom... :)
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ima veze sa ciklonom ali ne mozes da propustis piljevinu i iver kroz sam motor. Kod otprasivaca prolazi samo kroz impeler pa i tu postoji sansa da se zaglavi a kamoli kod kucnog usisivaca. Ne znam kakva bi varijanta bila da se koriste oni veliki usisivaci (poznatiji kao GORBACHOV).

Velja
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Pa pazi, ako stavim neku mrežicu, pred ulazak u usisivač, a sa donje strane neku kogu, ko što ti kažeš, ili možda neki džak, ili nešto slično, veći parčići bi padali dole, a sitniji bi odlazili u kesu, tako da uopšte ne bi ni stigli do impelera. Međutim, ono što me brine je razdvajanje usisnika kod mrežice, odnosno, usisivač bi vukao vazduh i kroz crevo i kroz taj deo što bi išao recimo u kofu. Ovo me baš zbunjuje.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

ne, bre! Ta kofa je na red sa usisivacem. Postoji samo jedna usisna linija. Kretanje vazduha je: usis (recimo frezer), crevo, kofa, drugo crevo, kesa, motor, izlaz.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Da, sad sam pogledao neke planove i čitao malo o tome, kofa treba da je u stvari ko što ti kažeš - na red. Znači, lepo zatvorena, nema ulaska vazduha i ostalo. Kao i kod ovog ciklona u samogradnji, mora da postoji taj "red".
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bojan wrote:Pa to je zato što ima neki filter pred motorom, koji zaustavlja prašinu da ne uđe u motor. E, sad ideja je da pred taj filter stavim neki vent. koji bi duvao u neku drugu cev. Ne znam da li je ovo moguće.
Tesko. Kolega masinac bi ti verovatno detaljnije objasnio (posto je on polozio fluide, a ja nisam :).
U sutini usisvac uvlaci vaduh zato sto je unutar njega pritisak manji nego onaj napolju. Ako dodas ventilator sa strane on ce povecavati pritisak unutar usisisvaca, to jest dobices usisvac koji slabo vuce.
Uvek se na neki nacin moras osloboditi onoga sto je usisivac uvukao (u ovom slucaju prasine) pre nego sto to nesto prodje kroz lopatice usisvaca. Kucni usisvac je jos tragicnija postavka posto kod se kod njega vaduh koji je uvucen (i pun prasine) koristi i za hladjenje motora, to jest ne postoji odvojeni pogonski deo od radnog dela.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja sam uništio jedan kućni usisavać, koristeći ga za usisiavanje prašine sa vibrirajuće brusilice.
Ubila ga je baš ona sitna fina prašina, ko brašno.

prašina je stvarno opasna stvar. I ja je imama preko glave u svojoj radioni.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Jeste li probali neki od usisivaca sa vodenim filtrom,... nema kesu, vec (prasnjavi) vazduh provlaci kroz vodu... kada se voda napuni prasinom, prospe se u kanalizaciju, sipa cista voda, i opet ispocetka...

Evo primera takvog proizvoda http://www.batagel.com/sesalniki/mec503.htm

taj je kao profesionalni... mada ima i manjih... i jeftinijih

pozdrav

bogi

p.s. Naravno, ovo je predlog samo za neintenzivne izvore prasine, odnosno hobi stolare.
Last edited by boggy on 03 Jan 2008 21:52, edited 1 time in total.
kaste
Šegrt

Post by kaste »

uploadovo sam sliku koju sam nacrtao kao primer samogradnje otprasivaca
ali ocito ne na pravi nacin neznam vise gde je slika?Image
Last edited by mbole on 26 Jan 2008 01:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ubacio sam ti sliku u poruku. Inace zavrsila je u konferenciji pokazite nam vas rad.
Tamo gde me je Bojan hvalio kako sam napravio dobro uputstvo za upload slika
Izgleda da jos nije dovoljno dobro :)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Izgleda da trebamo svakog člana ponaosob da upućujemo na određene delove foruma... :(
Post Reply