Prepravka usisivača
Prepravka usisivača
Da li neko ima ideju kako bih mogao da prepravim jedan stari usisivač da mi služi kao "izbacivač" prašine iz radionice. Pošto imam planove za ciklon, mogao bih njega da napravim, ali prepravka usisivača mi je nekako - jednostavnija. Usisivač je manji, sa malom kesom. Ono što sam ja mislio jeste da izbacim kesu, i da napravim još jednu rupu u koju bih stavio crevo koje bi prašinu izbacivalo kroz zid, napolje (a napolje u neku kesu, ili možda i dole, videću). Međutim, pretpostavljam da samo još jedna rupa nije dovoljna, pa sam mislio da ubacim i neki mali ventilatorčić koji bi prašinu duvao kroz tu stranu cev.
Ne znam koliko je ovo izvodljivo, pa ako neko ima neku ideju, da je čujem.
Ne znam koliko je ovo izvodljivo, pa ako neko ima neku ideju, da je čujem.
Ima veze sa ciklonom ali ne mozes da propustis piljevinu i iver kroz sam motor. Kod otprasivaca prolazi samo kroz impeler pa i tu postoji sansa da se zaglavi a kamoli kod kucnog usisivaca. Ne znam kakva bi varijanta bila da se koriste oni veliki usisivaci (poznatiji kao GORBACHOV).
Velja
Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Pa pazi, ako stavim neku mrežicu, pred ulazak u usisivač, a sa donje strane neku kogu, ko što ti kažeš, ili možda neki džak, ili nešto slično, veći parčići bi padali dole, a sitniji bi odlazili u kesu, tako da uopšte ne bi ni stigli do impelera. Međutim, ono što me brine je razdvajanje usisnika kod mrežice, odnosno, usisivač bi vukao vazduh i kroz crevo i kroz taj deo što bi išao recimo u kofu. Ovo me baš zbunjuje.
Tesko. Kolega masinac bi ti verovatno detaljnije objasnio (posto je on polozio fluide, a ja nisamBojan wrote:Pa to je zato što ima neki filter pred motorom, koji zaustavlja prašinu da ne uđe u motor. E, sad ideja je da pred taj filter stavim neki vent. koji bi duvao u neku drugu cev. Ne znam da li je ovo moguće.

U sutini usisvac uvlaci vaduh zato sto je unutar njega pritisak manji nego onaj napolju. Ako dodas ventilator sa strane on ce povecavati pritisak unutar usisisvaca, to jest dobices usisvac koji slabo vuce.
Uvek se na neki nacin moras osloboditi onoga sto je usisivac uvukao (u ovom slucaju prasine) pre nego sto to nesto prodje kroz lopatice usisvaca. Kucni usisvac je jos tragicnija postavka posto kod se kod njega vaduh koji je uvucen (i pun prasine) koristi i za hladjenje motora, to jest ne postoji odvojeni pogonski deo od radnog dela.
Jeste li probali neki od usisivaca sa vodenim filtrom,... nema kesu, vec (prasnjavi) vazduh provlaci kroz vodu... kada se voda napuni prasinom, prospe se u kanalizaciju, sipa cista voda, i opet ispocetka...
Evo primera takvog proizvoda http://www.batagel.com/sesalniki/mec503.htm
taj je kao profesionalni... mada ima i manjih... i jeftinijih
pozdrav
bogi
p.s. Naravno, ovo je predlog samo za neintenzivne izvore prasine, odnosno hobi stolare.
Evo primera takvog proizvoda http://www.batagel.com/sesalniki/mec503.htm
taj je kao profesionalni... mada ima i manjih... i jeftinijih
pozdrav
bogi
p.s. Naravno, ovo je predlog samo za neintenzivne izvore prasine, odnosno hobi stolare.
Last edited by boggy on 03 Jan 2008 21:52, edited 1 time in total.