Skidanje linoleuma

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
velja
Vrhunski majstor

Skidanje linoleuma

Post by velja »

Trebalo bi da u predsoblju skinem linoleum koji je zalepljen na teraco. Neka ideja?
A posto se i prag (izmedju dva predsoblja) menja interesuje me koje je drvo osim hrasta dobro za prag?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam i ideju i sredstvo, al ti to slabo koristi :(
Festov LS-130 linear sander, koji je u sustini vibraciona brusilica, samo sto se ne krece u krugovima vec linearno napred nazad, ima dodatak bas za tu namenu. Jedna spahla koja se prikaci umesto nosaca za brusni papir. Skidao sam njime plutu koja je lepljena neostikom na kilav zid. Radi fenomenalno.

Sve u svemu neka dobra spahla i polako. A sta ces posle, mislim kad skines linoleum? Da ostavis teraco, ili da stavljas nesto novo preko njega?

Za prag moze i bukva, jasen...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Menjam balkonska vrata pa sam resio da ispravim taj pod koji je moj otac na brzinu odradio. U sustini, najvise vremena oko radova u kuci potrosim na ispravljanje gresaka. Juce sam probao sa grejanjem fenom i sa uzanom spahlom od 2cm. Za deset minuta sam skinuo 10x30cm. I kad se skine linoleum problem je kako ocistiti teraco od lepka. Sada je aktuelna opcija da se obije teraco zajedno sa linoleumom pa da se izlije samonivelirajuca masa a posle zalepe plocice preko. To predsoblje je povrsine 6m2.
Posto je pod pod padom na jednom kraju je 15-ak milimetara nizi. Da li masa za nivelisanje moze da se lije iz vise slojeva, posto ovaj Ceresit MN 69 koji mogu povoljno da nabavim pokriva do 10mm. Mislio sam da izlijem recimo, do zadnjih 5mm u prvoj ruci pa kad se osusi da izlijem do kraja. I da li bas mora onaj iglicasti valjak, s obzirom da ga je tesko naci a i kosta 15evra?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pretpostavljam da je ispod teraca kosuljica, pa tek onda ploca.
Bojim se da ces sa obijanjem teraca istovremeno razbiti i kosuljicu, posto je obicno teraco daleko tvrdji od nje.

Za Ceresit MN 69 ne znam, ali sto ne pozoves njihovu tehnicku podrsku pa pitas: http://www.ceresit.co.rs/kontakt-podrska.html

Proveri sa njima i da li je neophodna neka hemija izmedju starog betona/teraca i samonivelisuce mase. Obicno ide neki etching primer.

Ne pada mi na pamet cime bi jednostavno mogao da se skine lepak (pretpostavljam da je u pitanju neki tigar/neostik) osim mehanicki nekom cetkom, brusilicom ili tome slicno.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

probaj benzinom ili acetonom da skines lepak
Post Reply