Zavarivanje - Korak po korak

Razne teme o raznim stvarima
Vinkl
Majstor početnik

Zavarivanje - Korak po korak

Post by Vinkl »

Majstori,

Sigurno ste imali potrebu da tu i tamo nesto "pecnete" u toku proizvodnje i drugih potreba u samom procesu proizvodnje... da li ste se upustali u samostalno zavarivanje ili ste "postovali zanat" pa zvali kolegu da to odradi?

Koliko je proces zavarivanja komplikovan za DIY potrebe (par varova tu i tamo) i da li je skup da bi pojedinac uopste nabavljao neki pristojniji alat u te svrhe?

Koju literaturu treba procitati da bi se uopste napravio prvi var?

*znam da je stolarski forum al' se dosta clanova javlja da su metalci, masinci ili da su radili ranije sa metalom pa zato pitam*
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Zavarivanje je posebna nauka i o tome ima napisanih kjiga kolko oš a raspravljati o zavarivanju oliti varenju je besmislica sa nekim vrhunskim majstorom.

Opet imaš nekoliko načina zavarivanja REL postupak pa TIG,MIG i ko zna kakvih sve još.

Za svaki postupak je razlika u opremi oliti aparatu a i kvaliteti vara a i razlika koji se materijali vare pojedinim postupkom.

Najbitnije je da sam sa sobom razlučiš šta ćeš ti sam variti u koju svrhu onda u skladu s time ideš u nabavku alata.

Ovako napamet predpostavljam da tebi treba za varenje najobičnijeg željeza nekic crnih cjevi profila i tih stvari.
Za ove stvari najjednostavnije i najjeftinije ti je uzeti neki transformatorski aparat za varenje do 150 A i pitaš za ESAB-ove elektrode naziva kisele ili rutilne promjera od 2,5 mm jer to ti je neki standard neka recimo sredina kojom u domaćinstvu odrađuješ sve potrebe,i naravno zaštitna maska za varenje neki špičasti čekićak za šljaku otući s vara i rukavice ako nisi navikao na vrućinu.::neznam::

Cjene takvih kompleta se kreću kod nas u HR već od nekih 100€ pa nadalje naravno.E sada pazi ovako AKO si pri nekim parama pa da si možeš priuštiti nešto malčice bolje ja bih ti preporučio da investiraš u INVERTERSKI aparat za varenje a njihova cijena počinje od 170€pa naviše ALI su bolji jer s njima možeš koristiti i tzv. bazične elektrode koje su danas više zastupljene.

Sigurno ćeš se pitati zašto je tome tako.

Pa recimo sam aparat je lakši i ima elektroniku koja je bolja,neznam točno zašto jer tolko nisam upućen u taj dio stroja ALI znam da se PUNOOO lakše vari i ljepše gori elektroda nego kad variš sa običnim transformatorskim aparatom.

I još jedno sa inverterom možeš variti i one obične kisele oliti rutilne elektrode i ove bazične.

Kako variti to ti ja nemogu ovdje opisati to bi ti najbolje bilo otići kod nekoga ko ima dobru opremu uzmi jedan paket elektroda i masku si i odi kod čovjeka da ti pokaže da vidiš na licu mjesta kako to ide a i da sam probaš.

Samo jedan trik škole zavarivanja uzmi par elektroda i skini s njih na par mjesta onaj plašt koji one imaju i počni variti KAD skuriš tih par elektroda a da ti se ona nezaljepi za materijal koji variš možeš reći za sebe da si solidan majstor varioc.
Čovijek sniva a Bog realizira!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

2005. sam od čeličnih cijevi i profila sebi napravio dvokrilna garažna vrata, trokrilni i jednokrilni prozor i jedna vrata za spremište. Još sve stoji kao prvog dana. Do tada nikad nisam vario, potrošio sam nešto elektroda i materijala na vježbanje i krenuo. Trebalo mi je više vremena nego nekom majstoru, varovi nisu onako lijepi kao majstorski, ali kvaliteta nije upitna. Radio sam sa kutnom brusilicom na stalku i elektro aparatom teškim kojih 50 kg koji od onda više nisam upalio. Dakle, samo naprijed!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Inverter ne da je laksi, nego je MNOOOOGO laksi i mnogo manji od transformatorskog. Pricamo o odnosu tipa 5 prema 25 Kg.

Meni nazalost varanje ne ide pa to ti je. Probao nekoliko puta, svaki put em var nije licio ni na sta, em sam preplakao naredni dan (da znam da ne treba gledati u luk, al izgleda da sam preosetljiv). Nisam probao inverterom, svaki put sam radio sa klasicnim transformatorskim.

Nisam probao da varim MIG-om, a imam utisak da bi mi to islo bolje. Nekako mi je elektroda na ovom klasicnom "landarava", ne mogu da upravljam njom dok je dugacka. Kad se skrati na pola, vec mi ide bolje. Kod MIG-a je pistolj kraci, blize je ruci, ima jedno kretanje manje (posto sam dodaje zicu), pa mi se cini da bi mi bilo lakse.

Autogeno sam vario davno, i to mi je islo kako treba.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Tko proba inverterom, mislim da se više ne vraća na klasičan aparat. Prvenstveno zbog mase koja je kao što Mbole reče 1:5 već i zbog stabilnosti i lakoće uspostavljanja luka što bi amaterima trebalo biti važno. Praktički ga možeš objesiti na rame i skakutati s njim po skeli ako baš treba. Mislim na aparat do 100A ili 2,5mm promjera elektrode što je sasvim dovoljno za varenje limova do oko 4-5 mm debljine. Više od toga teško da će ti trebati.
Å to se literature tiče, Končar je imao neku brošuricu za varenje u hobi varijanti. Možda bi se moglo naći na "mreži". Proguglaj malo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh da, zaboravih. Imas invertere kojima naknadno moze da se doda TIG ili u varijanti gde odmah dobijes i TIG komplet. A sa njim vec moze jako ozbiljno da se vari (sve sem aluminijuma i magnezijuma, za njih ti treba AC TIG aparat).
Ne znam kolika je razlika u ceni izmedju obicne i TIG varijante, al isplati se pogledati. Recimo: http://www.varstroj-s.rs/varin-1705.php
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Inverter :trafo =?
Ja sam u tvojoj situaciji za trafo - klasični aparat za varenje pod uslovom da mu se struja ne reguliše prekidačem nego "kurblom".
Kad se tebi kao početniku počne lepiti elektroda pa se pitaš ko je sipao lepak po varenom materijalu trafo-aparat će to mnogo lakše da preboli nego elektronika.
Å to se težine tiče trafo je mnoooogo teži al' se ja pitam da li ćeš da radiš u svojoj radionici ili ćeš da šetaš od kuće do kuće i da varuckaš usput pa ti zato treba lak aparat.
Činjenica je da inverter vari jednosmernom strujom pa je var kvalitetniji i lepši, na to možeš da gledaš tek kad savladaš pljuc-varenje
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

Nasao sam ovu literaturu a telefon za porudzbine je u stvari autorov telefon (http://www.termozavar.com/knjige_zavarivanje.html). Super covek, siti se napricasmo... Doduse on prosipa informacije na sve strane a ja posto gotovo nista ne znam o varenju nisam mogao da ga bas prekidam na svakih pet sekundi. :)

Neki njegovi raniji naslovi su;
- Osnovi nauke o zavarivanju materijala
- Tehnologije zavarivanja u praksi
- Invetorski nacin zavarivanja itd.

Predlozio mi je o ovu knjigu o invetorskom zavarivanju i to potkrepio sa nekih tonu informacija jer lakoca/kvalitet/dijapazon upotrebe je _______________ (ubaciti tonu tehnickih termina i podataka) i obzirom na moje potrebe to je cak i vise nego sto mi je potrebno. Druga stvar je to sto invertorske opreme i prateceg alata ima na sve strane te je lako nabaviti ga, servisirati i sve ostalo.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Moj tast oliti od žene otac je stari majstor koji je penziju zaradio vareći.Imamo u radionici jedan stari transformatorski aparat koji teži nekih 50-60 kila i taj je za raditi da ti jaja otpadnu kod toga nema ćik pauze samo deri ako možeš.

Naravno kad su se pojavili inverteri odmah je išao isprobati i naravno kupio jedan takav mali od Varstroja za njegove potrebe u penziji sasvim dovoljan samo se malo zeznuo šta ga je išao kopčati na agregat pa ga je skuril ALI ima pametnih i sposobnih ljudi koji su ga sredili i opet radi bez beda ALI samo u radionici.

Ovo šta priča kolega Feniks po meni nema smisla jer se danas u varenju manje više sve okreće inverterima ili TIG postupku ili ako Vam je lakše CO2 aparatima.

Najmanji Varstrojev inverter kojega je tast kupio je platio 200€ i može variti 2,5 mm bez problema a tebi doma neće trebati skoro pa nikada deblje elektrode od 2,5 mm.

S druge strane ovo šta predlaže Bole da uzmeš i imaš mogućnost REL i TIG sve zavisi o novcima s kojima raspolažeš.

Po meni i po mišljenjima ljudi koji rade ovakav posao s jednog drugog foruma bila bi idealna kombinacija TIG aparata ALI sa žicom punjenom prahom jedino se trebaju zamjeniti polovi i ntreba ti boca sa CO2.

Isto to mi je rako moj serviser alata koji se bavi i takvim aparatima najjeftinije i najlakše za raditi je znači najobičniji CO2 aparat i kolut punjene žice prahom i samo se trebaju zamjeniti polovi znači ako je na ručki plus na nju ide minus i to je to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

феникс wrote:Inverter :trafo =?
Kad se tebi kao početniku počne lepiti elektroda pa se pitaš ko je sipao lepak po varenom materijalu trafo-aparat će to mnogo lakše da preboli nego elektronika.
Tehnika je "malkice" napredovala :)

Citat sa Varstroj sajta:
# MMA (REL) postupak varenja sa elektrodom sa plaštom
# zavarivanje sa rutilnim, baznim i celuloznim elektrodama (VARIN 2000 CEL)
# HOT START - povećana struja zavarivanja kod paljenja luka
# ANTI STICKING- automatsko isključivanje luka kod lepljenja elektrode
# ARC FORCE – sprečavanje lepljenja elektrode za vreme varenja

Tako da nema sta da preboli, odnosno upravo je za pocetnika lakse da vari inverterom.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovo mi je nazanimljivije "ljepljenje elektrode za vrjeme varenja".

To se dogodi jednom u milijardu varova a možda niti tada.Istina sve šta su napisali pogotovo mi se dojmilo na početku varenja dogodi se da se elektroda zaljepi a on se odmah isključi mlina.

Problem ljepljenja elektrode se ljepo rješi da se prije početka varenja elektrodom povuče ili po stolu (ako je metalni i na njemu varite) ili po komadu kojega varite naravno ako njegova veličina dozvoljava vrh elektrode se otopi malčice i zagrije i spreman je za stvaranje luka bez problema.

Te stvari su sve stvar prakse s jedne strane ALI moram naglasiti da neke elektrode ma koliki stručnjak bili imaju teže paljenje i malo im treba poticaja.

Naime imam doma dva paketa elektroda od 2,5 mm koje je tast nabavio i vjerujte nemoguće ih je upaliti nemoguće uspostaviti luk s njima probao sa malim inverterom i sa malim trafo i sa velikim trafo ALI neide i neide.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Meni ide normalno sa "Jadran" 2,5 a imam jos neke isto 2,5 ali sa njima nikako, odmah mi se zalepi. Podesavao i struju, isto opet. Inace sam kupio onaj aparat najjeftiniji od 50 evra i dosta sa njim izvario. Za pocetak nije lose, mada cim je neko duze varenje, on se iskljuci i onda cekam da se ohladi. Trebao sam da kupim jaci da mi se ne iskljucuje, mada koliko meni treba i ovaj mi je dosta. Ranije su bili oni mali Iskrini u plasticnom kucistu, vrlo zgodni da se ponesu na teren, ali sad ih izgleda vise ne prave.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pokušao sam da na fin način kažem nešto drugo:
Ako se danas za 30 do 50 € može kupiti polovan Varstroj aparat sa kontinuelnom regulacijom struje i sa maksimalnih 180 A zašto bi neko kome će to trebati 5-10 puta po pola sata u toku godine da da 200 € za inverter aparat?
Ako daje tih 200 onda nek' doda još nešto i neka kupi CO2 i "vozi Miško"
Aparati sa punjenom žicom jesu jeftini ali žica skupa...
Da pojednostavim - hajde da smatramo da nisam ništa pisao o ovome. Ipak, nisam ja pravi stolar pa da to dobro znam
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pezzo wrote:Meni ide normalno sa "Jadran" 2,5 a imam jos neke isto 2,5 ali sa njima nikako, odmah mi se zalepi. Podesavao i struju, isto opet. Inace sam kupio onaj aparat najjeftiniji od 50 evra i dosta sa njim izvario. Za pocetak nije lose, mada cim je neko duze varenje, on se iskljuci i onda cekam da se ohladi. Trebao sam da kupim jaci da mi se ne iskljucuje, mada koliko meni treba i ovaj mi je dosta. Ranije su bili oni mali Iskrini u plasticnom kucistu, vrlo zgodni da se ponesu na teren, ali sad ih izgleda vise ne prave.
Meni se jedino do sada nisu ljepile na početku ESAB-ove elektrode a ovo drugo jadran,elektroda zagreb i ko zna koje još uvjek se zna zaljepiti ALI kako sam i napisal imam metalni radni stol na kom skoro uvjek varim i potegnem po njemu i opiči.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

феникс wrote:Pokušao sam da na fin način kažem nešto drugo:
Pa onda reci na način da te svi odmah razumiju nije ovo rasprava o prodaji nuklearne bombe.
Post Reply