Ne znam što je tu čudno . Onaj u Kievu će morat prodati tri ovakve mašine da zaradi ko ovaj u Pirotu :oskyldig:
Ne znam kako je tamo , no kod nas odavno važi pravilo za uvoznike da rade sa tvornički preporučenim cijenama , te nema neke razlike od trgovca do trgovca , jedino ako neki od njih i na same cijene da dodatni popust , dok se nekada od trgovca do trgovca dalo uštediti pozamašna svota novaca, naravno , uvijek su stvari bile preplaćene :forbannad:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
Pa eto kako je u Srbiji, nude nam "kvalitetne i jeftine" prefarbane kineske masine, poznatih bugarskih brendova
Ali... masina, sto vise kilometara predje, to je jeftinija. Valjda se pohaba od putovanja
to nije nista cudno,yakoruda u bugarskoj pravi istu masinu(e) ali u 2 boje,bela-tamnosiva za istocna(i nasa)trzista,bela-crvena za zapadno trzista poznata kao HOLZMAN
itd,itd......
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ima puno stavki koje odredjuju kolika ce biti razlika u ceni izmedju proizvodjacke i one koju placa krajnji kupac.
Recimo, jedna od bitnijih je kolicina koja se uvozi, to jest koja moze da se proda (posto ni jedan trgovac ne uvozi da bi mu stajalo). Pored toga sto trgovac moze da dobije povoljnije od proizvodjaca (mada to uopste nisu razlike koje ljudi zamisljaju), transport i svi ostali troskovi vezani za njega za 50 masina kostaju daleko manje po komadnu nego kada transportujes samo jednu ili dve.
50 komada posaljes kontejnerima za Ukrajinu, a jedan komad treba da vozis kamionom do Pirota. Iako je Pirot blize, transport kontejnerima te kosta daleko manje po jednoj masini.
naravno da je transport važna stavka, kao i robna razmjena , tj . koliko je Bugarima bitna robna razmjena sa vama i/ili sa ukrajinom .
Ovisi o tome koliko oni uvoze iz tih zemalja , potpore itd ...
Većina proizvođača ima preporučene prodajne cijene koje uvećaš za troškove transporta i to je to ( naravno , ako ti je stalo do kupca , daš kakav popust ili ne zaračunaš transport ).
Last edited by ropee on 06 Feb 2013 12:13, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
Kome je stalo da kupi masinu, 10% je carina na masine i prevoz 100-200 evra i moze da kupi 2 takve za cenu jedne u Srbiji. I ne vidim sta je u ovoj ponudi "jeftino", kako pise na sajtu Veldimex-a. I da je narucis i iz Kine, stize ti na adresu u roku od 20 dana. Ako malo zagledas po sajtovima proizvodjaca, nalazis jedan te isti proizvod sa ispisanim raznim nemackim imenima, a sve Kina... Uostalom, koga interesuje neka uporedi po slikama i karakteristikama Holzmann, Bernardo, DM i slicnih, razlike su samo u bojama i ceni.
Na tih 10% carine (koja se obracunava na cenu plus transport), dodas i 20% PDV-a, odnosno ukupno 32%, plus spediterske troskove, lezarinu (mora da odlezi barem 1 dan u carinarnici), verovatno ima jos po neka taksica...
Razlike obicno nisu samo u bojama i ceni, iako se to ne vidi na reklamama po internetu.
Opsti izgled masine jeste isti, cak najcesce svuda vidis jednu istu sliku, ali recimo, ploca moze da bude samo glodana, a moze da bude i brusena, vodjice na masinama koje ih imaju isto tako, lezajevi ovi ili oni, firung ovakav ili onakav, motor iako je iste nazivne snage moze da bude od raznih proizvodjaca...
Sve u svemu, Kinezi rade gomilu varijanti, i naravno cene im se razlikuju.
Ista je to masina Bole i u Ukrajini i u Srbiji i nema nikakve logike da kod nas bude vise nego duplo skuplja. osim APP (ako prodje prodje). PDV i carinu placas uvek kako god okrenes. Za carinjenje spediter naplati nesto sitno jer ne vozi samo tebi, tek da pokrije troskove cekanja na carini dok mu obave proceduru. Troskovi uvoza uopste nisu toliko veliki. Jesmo mi malo trziste, ali skoro sve sto Bugari izvoze ide preko Srbije i logicno bi bilo da je kod nas sve to jeftinije, a ne kad ga vozi 5000 km dalje.
Mesate babe i zabe
koliko znam u Pirotu se dila Yakoruda http://www.zmm-yakoruda.com/index.php?o ... 71&lang=en
a Stomana je sasvim druga firma http://www.stomana.net/default.aspx
Jeli Yakoruda bolja od Stomane ne znam, znam da su u Bugrskoj tu negde sa cenama.
Sto se tice skupjlih masina na Balkanu u odnosu na ostatak sveta mislim da je balkanski problem. Dosta nasih uvoznika u startu marziraju sa najmanje 50% za bilo koju robu a masine idu vise, posto "nije to hleb, pa se trosi svaki dan, ovo je masina koja se prodaje i mesec dana, a nekad i vise meseci" to je najcesca urecica uvoznika.
Inace ovo su bile prekrasne masine u periodu od 1990 do 2000 godina- vreme bugarske tranzicije. Kombinirka K-320 je mog prijatelja kostala 700 maraka+100 maraka "podmazivanje" sefa +200 maraka carine.
Sad je sasvim druga prica.....
......................
:rodna: sad sam primetio Pezoov post #1 u pitanju je Stomana T-1004 u obe drzave
Last edited by dikar on 06 Feb 2013 19:05, edited 1 time in total.
Pezzo, onu masinu od 1895eura neces dovesti, istovariti i ocariniti bez 3200 eura. u mojom matematici su 400eura prevoz, 50eura spediter, 100eura carinsko skladiste sa manipulacijom, 10% carina i 20% porez. Tu masinu dalje treba utovariti, odvesti negde, istovariti, mozda joj uraditi atest ako te naguze a ti nemas papir da ga je neko radio,... Verujem da se ta masina moze i povoljnije kupiti u Bugarskoj pa cifra malo pada ali i ovaj prodavac je sigurno ostavio sebi prostora za cenkanje. Da je moglo koju stotkicu nize, moglo je a ti uvek imas izbor da potegnes za Bugarsku
Prevoz neces naci bez 400 eura zato sto ce njihovi prevoznici radije da voze za Austriju i Nemacku jer im je to vise para a odande ce nesto da voze nazad.
Pa Ivice, mene kosta 150 eura ukupno i putarina i gorivo kad odem do Venecije i nazad. Kakvih 400 evra od Bugarske do Pirora 45 km. I robu spedicija i ne istovaruje na carini, samo se pogleda kamion i zapecati, ostalo je administracija.
Dikar, ja se secam da je k-320 bila oko 2500 DM u Beogradu u prodavnici, prodavali su ih u Balkanskoj, mislim da je firma bila Agrooprema. A one 410 su bile 3800. A taj tvoj prijatelj je verovatno isao sam po nju u Bugarsku. Frezercic im je bio 700. Inace, ko god je kupio Yakorudu, svi su im menjali lezajeve, a ljudi su se zalili i da mnogo rdjaju. E sad je verovatno fabrika privatizovana od strane nekog nemca, pa nose i nemacke nazive, medjutim ne mogu oni tako lako da izjednace cene sa felderom i scm... mogu da pokusavaju, ali tradicija je nesto za sta su potrebne godine.
ja sam svoju Yakorudu KP-320 plati 3000e za kes,radio i zaradio na njoj i na kraju je prodao za 2500e :happy:
menjao sam lezajeve na abrihteru,samo zato sto nisu imali nikakvu zastitu(lezajevi) koji su bili u izvedbi 2Z pa sam ja promenio u 2RS i super je radila.
sve u svemu masina 10 u glavu za te pare :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!