Otvaranje radnje

Razne teme o raznim stvarima
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Otvaranje radnje

Post by slavijov »

Imam pitanje postavicu ga ovde,da ne otvaram novu temu,valjda ce oni koji to bolje znaju primetiti.Koji vid radnje je najbolje otvoriti,da li neki vid preduzetnicke radnje ili preduzeca(ustvari preduzece za sada otpada mozda u nekoj daljoj perspektivi).Pitanje je da li postoji mogucnost rada pausalnog tipa a ujedno vrsiti uslugu rezanja i kantovanja iverice (jer u toj varijanti se vrsi neki vid trgovine,gde je obaveza imati fiskalnu kasu).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nemojte se plasiti da otvorite novu temu, ne ujedaju garant :) , a teme ne treba mesati.
Usled toga ovorena je nova.
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

Ja sam u ovoj temi http://stolarskaradionica.com/forum/vie ... php?id=123 iscitao prilicno mada ima dosta od kad je pokrenuta i kad je poslednji put u njoj pisano.

Koliko sam razumeo najbolje je raditi "na crno" jer te tu drzava kazni samo zbog toga sto si neprijavljen a kad se registrujes onda krene da te kaznjava za sve i svasta (atest, zastitu na radu...)

Varijanta nekog stolarskog ateljea ne zvuci lose mada mislim da to ne pije vodu sa ivericom, kantovanjem i ostalim...
Last edited by Vinkl on 17 Jan 2013 14:04, edited 1 time in total.
caca
Majstor

Post by caca »

Da si postavio lakse pitanje,iz mog ugla u ovoj zemlji cim si posten ispadnes i glup. :forvonad:
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Hvala ti Vinkl za ovaj link,ja ga nisam pronasao,citajuci,emocije u meni su se lomile,jednog trenutka sam bio na ivici smeha a drugog na ivici suza.Razmisljam da vec sada poslusam jole,da rasprodam sve masine popnem se na tu palmu i skocim na Majorku.Nema podsticaja za ovaj zanat,od Isusa Hrista i njegovog oca (stolara) pa sve do dana danasnjeg.
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

Nikako ne treba da te obeshrabri. Samo treba da zauzmes "startnu poziciju". Ako ces po PS-u onda znam da mesecno moras da "namaknes" toliko i toliko samo da namiris drzavu. Meni to ima smisla kad se posao uigra do tog nivoa da uveliko (na mesecnom nivou) "preliva preko" svih potrazivanja.

Uredice se i to samo da dodje na red. Trenutno nam rasprodaju krupni kapital da ih daju strancima a raju da uposle ko roblje za saku boljeg zivota. Posle toga ce urediti preduzetnike i mala porodicna preduzeca samo mi se cini da to nije skoro. Uglavom se sete olaksica i stimulacija pred izbore a onda po starom.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Otvaranjem radnje, kakva god ona bila, duzan si drzavi da placas doprinose. Doprinosi za minimalac (23000 din) iznose 14104 din. Ako si vec negde zaposlen (ili neko na koga bi otvorio radnju) onda su ti doprinosi manji za nekoliko stavki i iznose 4676 din. Preko ovoga se nakupi jos troskova, knjigovodja koji ce te kostati minimum 100 eura/god (ili oko 1000 ako vodis knjige), gprs za fiskalnu 400din mesecno i atest kase par hiljada godisnje, banka ti svaki mesec skine par stotina dinara za odrzavanje racuna + procenat od prometa koji si imao, pa porez na lokal (ako placas zakup) u iznosu od 20%,...na kraju ide porez na ono sto si zaradio :)
Nakupi se toga, veruj mi. Ako mozes i dokle god mozes, radi bez radnje. Slepaj se uz nekog ko ima radnju i sve ovo vec placa,...
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Nije bitno koliko placas vec koliko prometa imas.
ako te niko ne dira mislim da je najbitnije da ne talasas.
e ako ti treba da radis,mislim da nikako pausal(mada sam ja pausalac),i nikako van pdv jer nemas mogucnost da kupis ivericu na crno
bigg
Šegrt

Post by bigg »

Ja sam imao radnju, ztr do pre godinu dana. Doduse, ne stolarsku, nego elektro, ali svodi se na isto. Mesecni izdaci su bili, u mom slucaju, kirija, gprs 500din, obaveze prema drzavi 6500, knjigovodja 4500, naravno struja tel i komunalije. Godisnje imas servis fiskalne oko 3000 i porez na dobit u visini 10%. Posto sam bio trgovinska radnja, nema opcije za pausalnim oporezivanjem, koje je u Somboru u iznosu oko 4-5000din.
Kao pausalac ti je povoljnije jer nemas nekih obaveza kao sto je knjigovodja, sam vodis knjigu usluga i nista vise. Ako imas fiskalnu vodis i knjigu dnevnih izvestaja. Ne znam tacno za stolarsku radnju postojili li bezuslovno koriscenje fiskalne jer se i to u neku ruku vodi kao terenski posao, a zanatlije terenci ne moraju svi imati kase, kao gradjevinse radnje, moleri, tesari, advokati :-) i sl. Za detalje bi se morao detaljno informisati u svojoj opstini i kod nekoliko kolega. To je najbolji izvor informacija.
Ovaj deo mi nije najjasniji od "dule: i nikako van pdv jer nemas mogucnost da kupis ivericu na crno". KOd nas jos uvek svu robu mozes kupiti na crno i bez pdv, ako si dobar kupac i redovan. I oni od koga kupujes nisu bas sve kupili potpuno legalno, tako da uvek ima prostora za popust na kolicinu.
Ako se registrujes u agenciji, na samom pocetku mozes birati u sistem pdv ili ne. Moj savet je da ne ulazis odmah, jer ti je to samo jedna briga vise ako si pausalac i bez knjigovodje. Ukoliko su ti gro musterija obicno stanovnistvo, ne znaci im nista tvoj status vezan za pdv jer ne dobijaju povrat pdv-a. Ako su to u pitanju firme u sistemu, onda ti je pogodnost ako si i ti u sistemu jer se njima kao tvojim klijentima pdv vraca. Nadam se da sam ti malo pomogao.
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

bigg wrote:Ako se registrujes u agenciji, na samom pocetku mozes birati u sistem pdv ili ne. Moj savet je da ne ulazis odmah, jer ti je to samo jedna briga vise ako si pausalac i bez knjigovodje.
Kasnije prijavljivanje u sistem PDV je moguće tek kada se probije limit od 8 mil. din prometa
bigg wrote:Ukoliko su ti gro musterija obicno stanovnistvo, ne znaci im nista tvoj status vezan za pdv jer ne dobijaju povrat pdv-a. Ako su to u pitanju firme u sistemu, onda ti je pogodnost ako si i ti u sistemu jer se njima kao tvojim klijentima pdv vraca.
Ulaskom u sistem PDV si konkurentniji sa cenama na tržištu jer se pri nabavci materijala tebi pdv uzima kao odbitna stavka.
Takođe ako kupuješ mašine za rad imaš odbitak PDV. Ulazak u sistem PDV značiće tebi više nego krajnjim kupcima.

Registruj se kao STZR( samostalno trgovinsko zanatska radnja)
To je savet knjigovođe (moja supruga)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Brate Slavisa, ko ne zapliva nece ni isplivati :)
Danas je svima cupavo, sto ne znaci da ne moze da krene :) Razgovaraj sa nekima koji su vec u tom poslu.
era
Majstor početnik

Post by era »

Nisam mnogo pametan, ali se vodim onom: Ako ja neznam bitno je da znam ko zna. E sad oko otvaranja "svojega preduzećeta", mislim da je to potez kome svi koji se ozbiljno bave nekim poslom, a pogotovu zanatom kao što je naše, ali treba biti pametan i kao prvo videti koji oblik , tj. da li je to zanatski onjekat ili preduzetnička radnja ili tako nešto nosi najmanje dažbine prema državi, a to najbolje znaju ekonomisti, pa ako imaš nekoga kome veruješ i dobar je drug, a usput nekim slučajem je knjigovođa, onda je to prava osoba za tvoje pitanje.
Da nisam pročitao sve, komentare, pa je možda neko to već rekao, ali sam video da se kolebaš.
Moj savet je nemoj se kolebati, već spremi živce za u početku više pisanja, nego deljanja i postani privatnik, ja doduše radim u državnoj administraciji i jedam sam od mnogih koji u 15:00 idu kući, ali posle toga sam u radionici. Za sada ne bih menjao status, ali ako si nezaposlen zvanično onda je moj savet kreni, nije strašno biti privatnik , Bio sam to 10 godina.Samo opet, najbitnije je da imaš osobu od poverenja koja je u ekonomskoj struci da te posavetuje na pravi način, jer znam iz ličnog iskustav, da ako kreneš sa jednim oblikom frme pa sad dođe do preregistracije malo je zakompilokovano i košta sva ta birokratija, tako da sedneš sa nekim ko već vodi neku firmu kao knjigovođa jer su oni najupućeniji oko sitnih detalja koji kasnije znaju da ti u mnogome pojeftine i olakšaju poslovanje.
Samo napred i sigurnim korakom.
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

E moj Ero! Pa sto se zaposli u drzavnoj administraciji kad nije strasno biti privatnik? Nekada, pre desetak godina i nije bilo strasno, ali danas je katastrofa.
Ja evo vec mesec dana lupam glavu dal da zatvorim radnju koja je radila ravno 8 godina. Jes da nije stolarska(trgovinska), ali sto se dazbina tice, sve je to manje-vise isto...
Krv su nam popili na cevcicu. Bas sam juce racunao. troskovi na mesecnom nivou su mi 600 evra (bez radnika, koje sam morao da otpustim).
Radio, ne radio, moras da platis i to ti je!!
caca
Majstor

Post by caca »

Ovde izgleda posteni i lud to je isto.
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

Vala jes! U ovoj zemlji je najbolje biti lopov. Čak i ako te uhvate, amnestirace te vrlo brzo...da oslobode krevet.

Sorry za off topic
Last edited by drjackas on 18 Jan 2013 14:07, edited 1 time in total.
Post Reply