Простор < oд потребног
Простор < oд потребног
Поштоване колеге , потребна ми је помоћ око једне ствари .
Пошто ми квадратура радионице није баш позамашна , приниђен сам да машине померам по радионици , како бих за различите фазе посла имао адекватан простор . Због тога ме интересује има ли неко од вас на машинама некакве точкове или некакав други систем којим се обезбеђује да се машине по радионици померају без већег напора и утрошка времена ?
Ако је неко већ успео да реши овакав проблем , молио бих га да ми поред речи решење прикаже и кроз коју слику .
Машина је иначе ливена комбинирка чију тачну тежину не знам тачно , али прелази 500kg .
Ја сам још пре хтео да је поставим на точкове али ми је продавац у радњи где купујем окове рекао да то не радим ни у ком случају , због вибрација у стабилности машине .
Пошто ми квадратура радионице није баш позамашна , приниђен сам да машине померам по радионици , како бих за различите фазе посла имао адекватан простор . Због тога ме интересује има ли неко од вас на машинама некакве точкове или некакав други систем којим се обезбеђује да се машине по радионици померају без већег напора и утрошка времена ?
Ако је неко већ успео да реши овакав проблем , молио бих га да ми поред речи решење прикаже и кроз коју слику .
Машина је иначе ливена комбинирка чију тачну тежину не знам тачно , али прелази 500kg .
Ја сам још пре хтео да је поставим на точкове али ми је продавац у радњи где купујем окове рекао да то не радим ни у ком случају , због вибрација у стабилности машине .
Stolart ! Druže dobro ti je reko prodavac ali ima rešenja uvek ima rešenja mada pre toga moraš jednu stvar da znaš koju nadam se i siguran si praktikuješ možda svesno ili nesvesno dok radiš ,ali na meni je da ti je predočim jer je vrlo,vrlo bitna jer tu se dešavaju greške prilikom rada (slučaj iz jednog iskustva ) 25-30 godina čovek nije pomerao kombinirku i jednog dana dobije neke dugačke grede ? Koje nisu mogle da uđu u radionicu ! Pomerio je kombinirku koja je bila na izlivenoj ploči ili ti postolju i dok je seko grede jednu po jednu ,jednu po jednu...desilo se sranje ! zapeo je za to postolje i izgubio šaku ! A u mesto šake moglo je i rame i glava da ode.. Padao je direktno na testeru ! Ovo je istinita priča mog prijatelja a to se desilo njegovom ocu !
No sada mislim da ti je bar jasno zašto iznekih razloga netreba stalno pomerati kombinirku ,iz recimo navike prostora i ostalog. Ali uljučujući da ti kuburiš sa prostorom?? Moj savet ti je da je uvek postavljaš tačno na isto mesto znači rešenje za to je da imaš u betonu ili podu mesta gde možeš je fiksiraš i obeležiš njeno radno mesto.
A pod pitanje kako i sa čim je jednostavno moraš imati neku hidrauličnu dizalicu tipa, kao mini viljuškar za palete ,po meni nemoj da stavljaš točkove jer prodavac je u pravu A ovo može da ti pude dobar i koristan savet sa viljuškarom ,nekog mini tipa recimo kao što neki vulkanizeri koriste i slično. Inače kombinirke su i preko 500kg Pozz
No sada mislim da ti je bar jasno zašto iznekih razloga netreba stalno pomerati kombinirku ,iz recimo navike prostora i ostalog. Ali uljučujući da ti kuburiš sa prostorom?? Moj savet ti je da je uvek postavljaš tačno na isto mesto znači rešenje za to je da imaš u betonu ili podu mesta gde možeš je fiksiraš i obeležiš njeno radno mesto.
A pod pitanje kako i sa čim je jednostavno moraš imati neku hidrauličnu dizalicu tipa, kao mini viljuškar za palete ,po meni nemoj da stavljaš točkove jer prodavac je u pravu A ovo može da ti pude dobar i koristan savet sa viljuškarom ,nekog mini tipa recimo kao što neki vulkanizeri koriste i slično. Inače kombinirke su i preko 500kg Pozz
Dva put zine , a tri put slaže
Livena kombinirka od preko 500Kg trazi da bude jako lepo nivelisana. To jednostavno nije masina koju mozes da setas.
Sve da je svaki put vratis tacno na isto mesto gde je bila, opet ce pobeci iz horizontale.
Drugim recima, ako je ikako moguce, nju fiksiraj na jedno mesto, a pomeraj sve ostalo.
Ili... gradjevina, to jest prosirivanje radionice
Mozda da das neku skicu radionicie i masine/masina u razmeri, pa da probamo da pomognemo oko rasporeda.
Sve da je svaki put vratis tacno na isto mesto gde je bila, opet ce pobeci iz horizontale.
Drugim recima, ako je ikako moguce, nju fiksiraj na jedno mesto, a pomeraj sve ostalo.
Ili... gradjevina, to jest prosirivanje radionice

Mozda da das neku skicu radionicie i masine/masina u razmeri, pa da probamo da pomognemo oko rasporeda.
јмам три просторије 6x3m . Оне су спојене вратима али једна просторија није у нивоу са ове две . јмам две машине , комбинирка око 1,8x1,5m , она је у тојвишојпросторији , фрезер 1x1m али има колица за попречну обраду око 1,5m , он је у средњојпросрорији . Итрећу просторију користим за фарбање и склапање . Поставићу слике па ће бити јасније .
Знаш како изгледа торзиона осовина за приколице? Направиш такву осовину само са точковима пречника 100-200 мм. На машину поставиш ту осовину помоћу два кућишта тако да се осовина окреће. У радном стању машине она (машина) стоји на свом постољу а точкови само лабаво дирају под. На осовину је причвршћена полуга којом је окренеш да точкови подигну ту страну машине. На супротнојстрани само поставиш шипку - довољно јаку да се не савије. Направиш ручицу за вучу на чијем је доњем крају точак исти као и она два. Са осовине точка а под углом од 60 степени навише иде носач који је завршен ушицом у коју упада лабаво напред поменута шипка. Кад подвучеш ту ушицу под шипку и притиснаш на доле треба да подигнеш тајкрајмашине. Кренеш и шеташ је по соби к'о мало дете.
Поштујем професорову "Livena kombinirka od preko 500Kg trazi da bude jako lepo nivelisana." Али мука закон мења....
Поштујем професорову "Livena kombinirka od preko 500Kg trazi da bude jako lepo nivelisana." Али мука закон мења....
Дођох, видех, побледех
- maricaiivica
- Moderator
Potrudio se Sloba da ovo objasni ali ja ga i pored dobre volje nisam potpuno razumeo 
Mislim da je pricao o ovako necemu
http://www.youtube.com/watch?v=W9hzeP1J ... re=related

Ð азумео си разумео само би мало да :oskyldig::pucko:maricaiivica wrote:Potrudio se Sloba da ovo objasni ali ja ga i pored dobre volje nisam potpuno razumeo
Дођох, видех, побледех
- maricaiivica
- Moderator
Da nisam skoro odgledao klip... tesko 
a trebalo je ovaj klip da postavim, vidi se u akciji
http://www.youtube.com/watch?annotation ... Fz0BkpWkts

Да сам очекивао толико :forvonad: неразумевања, помучио бих се да нацртам:hurra:maricaiivica wrote:Da nisam skoro odgledao klip... tesko
А и овако уз малу помоћ њих двоје :skool: биће направљено :hurra:
Дођох, видех, побледех
TO !!! kao stim stolom nemože ,jasno je na videu koji je princip ali nemože sa kombinirkom ,po meni to je početak muka za čoveka jer sve onda mora da bude od čelika i točkovi i masivne osovine svuda. To je pitanje veliko dali će se kriviti pri češćem podizanju ,plus poluga koja bih morala da bude duža ! Ili koju bih navlačio na neku cev pa dizao. Lično meni se ovo nesviđa da podiže kombinirku !
Комшија,MapleMan wrote:TO !!! kao stim stolom nemože ,jasno je na videu koji je princip ali nemože sa kombinirkom ,po meni to je početak muka za čoveka jer sve onda mora da bude od čelika i točkovi i masivne osovine svuda. To je pitanje veliko dali će se kriviti pri češćem podizanju ,plus poluga koja bih morala da bude duža ! Ili koju bih navlačio na neku cev pa dizao. Lično meni se ovo nesviđa da podiže kombinirku !
Да ли си видео дизалице којима подижу аутомобиле формуле 1 да би мењали гуме? А што се "свиђања" тиче - не свиђам се ни ја мом комшији:forbannad: ал' ћути и трпи:(, бољег нема:skratta:
Дођох, видех, побледех
Sa prednje i sa zadnje strane ulete dvojica i dignu F1 za nekih 10 centima cela formula neprelazi 800 kg možda i manje a mislim da neki imaju gasne hidraulčne dizalice koje dignu F1 u mili sekundi ,čim mu uleti pod vešanje. A za patent ( Arhimeda !!??? svaka mu čast što je izmislio polugu ) je dobar ali za radni sto ko na videu to se slažem i baš mi se dopada ! Ali druže Sremski Poguraj !! malo Pola palete robe pa ćeš videti kako ide krvavo ,Bolje da je vozaš na nekom manjem viljuškaru.Ko što sam napisao ! A inače ako stavlja točkove na kombinirku ili takav patent poluge sa točkićima neginemu skidanje i rasklapanje dotične da bi je izvario i osiguro vešanje ?? xexex ! U ostalom šta je lakše ???
Друже сремски,
То са дизалицама је од скора! годинама су дизали на полугу са точковима. Кажеш " cela formula neprelazi 800 kg" а столарт каже "Машина је иначе ливена комбинирка чију тачну тежину не знам тачно , али прелази 500kg" Не мисли човек по цео дан да воза машину по радионици него да је по некад помери да му не смета. Знам ја шта је лакше ал' знам и пошто је лакше! Јеси ли чуо оног ђетића у ТВ серију кад рече " Волијем и ја неранџе но трпим!" Мислиш ли да и он (столарт) не би волео да направи "радионичицу" као Сашина у Беране? Па да и камион може кроз њу да протера? Би он ал' "не дају комшије"
То са дизалицама је од скора! годинама су дизали на полугу са точковима. Кажеш " cela formula neprelazi 800 kg" а столарт каже "Машина је иначе ливена комбинирка чију тачну тежину не знам тачно , али прелази 500kg" Не мисли човек по цео дан да воза машину по радионици него да је по некад помери да му не смета. Знам ја шта је лакше ал' знам и пошто је лакше! Јеси ли чуо оног ђетића у ТВ серију кад рече " Волијем и ја неранџе но трпим!" Мислиш ли да и он (столарт) не би волео да направи "радионичицу" као Сашина у Беране? Па да и камион може кроз њу да протера? Би он ал' "не дају комшије"
Дођох, видех, побледех
Evo tako nesto na mom dihtu, samo su tri tocka u pitanju

Lako se dize i pomera, mogu veci tockovi i u tvom slucaju montirati rudu za
povlacenje.Postoji opcija i malog paletnog viljuskara (rucni).

Lako se dize i pomera, mogu veci tockovi i u tvom slucaju montirati rudu za
povlacenje.Postoji opcija i malog paletnog viljuskara (rucni).
Last edited by branimir on 24 Nov 2011 17:35, edited 1 time in total.
Прво ми је пао на памет палетни виљушкар и када сам свратио у једну радњу да питам имају ли , колико је , имају ли неку другу идеју и решење (јер поред продавнице имају и производњу металних производа) видим дизалицу за аутомобиле .
То је она крокодил или како се већ зове , а диже 3t . Подвучем је лепо под машину , машину подигнем , поставим испод металне шипке (цеви 50mm дебели зид) и лепо котрљам као у праисторији , ко Египћанин пирамиду . Мало на шипке , мало на дизалицу и ето решења .
Ђта мислите ?
Бранимире и твоје решење је одлично . Само не знам да ли би код мене радило због тежине машине .
То је она крокодил или како се већ зове , а диже 3t . Подвучем је лепо под машину , машину подигнем , поставим испод металне шипке (цеви 50mm дебели зид) и лепо котрљам као у праисторији , ко Египћанин пирамиду . Мало на шипке , мало на дизалицу и ето решења .
Ђта мислите ?
Бранимире и твоје решење је одлично . Само не знам да ли би код мене радило због тежине машине .