Ortakluk i šta on podrazumeva

Razne teme o raznim stvarima
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Ortakluk i šta on podrazumeva

Post by Slavkoooooo »

ma ja bi najradije pobegao u neku firmu da radim, ali ima malo normalnih firmi u bg, a te koje su dobre su na po 3 gradska prevoza od mene :( (ili ti 3 sata u 1 pravcu do posla)

********* metabo
Ova diskusija je premeštena sa ove (otišla u off topic) viewtopic.php?pid=42717#p42717
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

malo je offtopic ali:zasto bi isao u neku firmu da radis ako si poceo sam svoj posao???
ako ti neide momentalno to nije razlog da ides negde(zar mislis da bi ti bilo bolje raditi za nekog drugog?)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

ma ja imam jedan veliki problem koji se zove moj cale i bivsi kolega, delimo pare na 3 dela, ali ne delimo tako i posao oni dodju posle radnog vremena i rade 2 sata i misle da je to dosta, a ja padam na nos od posla, pogadjam poslove, vodim finansije uglavnom sve radim tako da sam poceo da kipim i bolje je da odem nego da kazem nesto u afektu ipak mi je to cale :(
Savke
Zarezivač olovaka

Post by Savke »

E tako sam se ja vise puta zakucao sa ortackim poslovima ,nikada ortacki jer cim osete da guras dok oni zavrsavaju svoje poslove ili bleje u kafani gotov si.Odmah se osete bogom dani za sefovanje i razmisljanje kako oni to bolje znaju.Ni sa rodjenim bratom u ortakluk iz dva razloga ;slomices kicmu radeci njihov posao, na kraju ces se posvadjati sa svima. A sto se tice poliestera, cula zaba da se konji kuju...poliester treba da koristi onda kada ti procenis da treba na primer kada lakiras veliku povsinu pa ga nalivas da ne bi imao talase kad pogledas iskosa na svetlu, velike ploce stolova itd ili svartnovane elemente jer je PE elasticniji pa je manja verovatnoca da pokaze sastav itd....
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)

Veliki broj poslova je poceo ortalukom,svi veliki poslovi nemogu bez nekog vida ortaluka(doduše strogo definisanog,za razliku od tvog)
a u ortaluku je najbitnije regulisana pravila,
sve se da rešiti pričom,moj predlog popričaj sa njima,priča ne boli.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja znam da "ortacka kobila brzo krepa"
i onda si opet na istom,zato bolje sam polako bice tesko u pocetku ali ce ti posle biti mnogo lakse.
ako radis sa caletom i njegovim ortakom(neznam u kom si svojstvu)imas pravo da kazes (ako to osecas)da tvoj posao ili rad vise vredi.
daj njima nek rade pripremu a ti zavrsnu(brzo ce se promeniti strane.:skratta:
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

ma probao sve svadjao se ne vredi, a kad p*p*z*im ima da pokupim sav alat (POSTO GA JA KUPUJEM OD SVOG DELA ZARADE :) ) i nadjem prostor i polako sam pocnem..... :) otisli smo u off, a i koga interesuju moji problemi :)
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ni sa rodjenom zenom se ne otvara posao.Ako ne mozes sam, nemoj nikako.
Sa svojima jedi i pij, ali ne trguj i ne sklapaj posao.U svoje vreme i kooperantske
poslove sam otkacio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Slavkoooooo wrote:ma probao sve svadjao se ne vredi, a kad p*p*z*im ima da pokupim sav alat (POSTO GA JA KUPUJEM OD SVOG DELA ZARADE :) ) i nadjem prostor i polako sam pocnem..... :)
samo tako ili nikako.:tummenupp:
ortakluk da ali sa tacno naznacenim dogovorom oko posla i podele para(mada ni tako ne funkcionise dugo):groota:
pozdrav!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravljate prvi princip ortakluka: ulaganje
Deco moja, zivimo u kapitalizmu. Rad je nesto sto se placa i nema nikakve veze sa vlasnistvom.
Pokusacu da objasnim (mala skola kapitalizma :)).

Ti mozes da otvoris lakirersku radnju i da odes na pecanje, a sa radnicima si se dogovorio za toliku platu i toliko posla.
Niko ne brani da ti istovremeno budes i radnik, ali to sto si radnik nema nikakve veze sa vlasnistvom, za rad primas platu ko sto bi placao i "ziku".

Drugim recima:
Ti, tata i Pera ste otvorili radnju. U radnju je svako od vas ulozio xxxxx para (pri tom to ulaganje ne moraju da budu bukvalno pare, moze da bude i vrednost necega na primer patenta, poslovnih veza... ).
Nakon toga primate radnike koji ce raditi u toj radnji i odredjujete im platu i posao kjoi ce obavljati.
Ti radnici mogu da budu Laza i Mika, ali mozete da budete i ti i tata, samo tvoja i tatina plata se ni pocemu ne razlikuju od Lazine i Mikine. To sto si vlasnik, nema nikave veze sa tvojom platom. Platu dobijas za rad, a dobit delis kao vlasnik (naravno i gubitak delis kao vlasnik).

Kad tako postavis stvari, vise nemas problem sto tata i Pera idu u kafanu, a ti radis. Ti primas platu zato sto radis, tata i Pera ne primaju platu zato sto ne rade. Tati i Peri je dobit manja zato sto im radnici (oni sami u ovom slucaju) ne rade. Doduse dobit je i tebi manja, al onda mozes da trazis vecu platu, posto ceo posao obavljas sam.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

:hurra::hurra::hurra:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Zaboravljate prvi princip ortakluka: ulaganje
Neće da bude. Profit i samo profit je ono što spaja ljude, a ulaganje je osnov za deobu profita (ako ga ima). Ovo JESTE PRVI PRINCIP kad dođe do profita koji je motiv ortakluka. U suštini, to je pitanje ko kokoška i jaje, ali ipak kapitalizam se zasniva na profitu, a ortakluk je kapitalistička izmišljotina.
mbole wrote:Ti, tata i Pera ste otvorili radnju.
Veliko je pitanje da li bi Ti, tata i Pera zaposlili baš tebe za TU platu. Ti tražiš (i dobijaš) svašta-nešto što nikako ne bi bio slučaj da si običan radnik.

Sopstveni rad u firmi u kojoj si ortački suvlasnik shvati kao hobi. Tada niko od ortaka ne može da ima primedbe na tvoj rad :) a ti ne možeš da se ljutiš na ortake što oni ne rade. Jedini pravilan princip za taj slučaj je da se tvoj rad u firmi dogovori kao ortački udeo (sa istim pravima kao i patenti ili poslovni kontakti). Na ovaj način se povečava tvoj ortački udeo, a nadoknadu za to ćeš dobiti kroz %profita, a NE KROZ PLATU.

Ako si u nekoj firmi ortak, sva svoja prava i obaveze ostvaruj KROZ ORTAKLUK, a ne kroz neki drugi vid povezivanja sa tom firmom (radom za platu). Ne možeš biti dobar ortak i dobar radnik jer su te dve pozicije po definiciju suprotstavljene. Kao radnik, nisi zadovoljan svojom platom i to nezadovoljstvo pretačeš u ortakluk, a ne kroz "legitimne" institucije kakve su razgovor sa nadređenim ili preko sindikata.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

meni se Boletov nacin razmisljanja vise svidja :)
Last edited by singer on 04 Jun 2011 12:51, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Profesor je profesor!Bitan je u startu dogovor to je naj bitnije.Koliko je dobar ortakluk toliko i los.Ali i vecina velikih firmi se deli procentualno na vise vlasnika.Slazem se i sa Singerom za sve ove narodne umotvorine!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ja sam sa zenom preko trideset godina u ortackom odnosu i to
jos funkcionise.Tacno se zna ko je gazda u kuci......
Post Reply