Verski praznici

Razne teme o raznim stvarima
stolart
Majstor majstora

Verski praznici

Post by stolart »

Interesuje me koliko postujete verske praznike i da li radite na njih ? Ja licno nikada ne radim kada je crveno slovo , a inace sam pravoslavac . Ovih dana sam u problemu oko roka , ne mojom greskom , a majka mi brani da radim za sve dane Uskrsa .
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

kod nas u firmi ne radimo kad su crvena slova. i ja takođe ne radim praznicima.
mada mi se dogodilo pre četiri godine da sam otišao samo da uzmem mere na treći vaskrs(utorak). iako su mi žena i tašta govorile da je praznik, ja sam rekao da je to samo uzimanje mera da to i nije neki rad. kad sam u sredu krenuo da obrađujem letve za taj posao, prilikom obrade prvog komada na abrihteru, skliznula mi je ruka i posekao sam prst i 20 dana nisam mogao da radim ništa. možda to nema veze jedno sa drugim ali moj savet je bolje pomeri rok ili pozovi još nekoga da ti pomogne nego da radiš za vaskrs.
p.s. lep provod za praznike - a posle punom parom napred
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Хвала
caca
Majstor

Post by caca »

Pa gospodo moja sve ima svoje.
Ako ste toliko vredni da i na praznik radite svaka vam cast.
Pozzz...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam vernik, ali cini mi se da crkva nema nikakvih ogranicenja po pitanju rada, vec da je to vise stvar nekog obicaja (mozda gresim).

Ja licno, naravno ne radim u firmi (posto je drzavni praznik, mada ako ima potrebe radim i u ponoc na novu godinu, takav mi posao), ali radim kod kuce kao i bilo kog drugog dana kada sam slobodan.
E sad, stvarno ne znam, jel uobicajeno za neke praznike da se "praznuje" sto bi rekli (svecana klopa, rostilj ili tako nesto), da ljudi idu u goste jedni drugima... Mozda odatle potice da ne treba raditi, posto bi bilo malo nezgodno da ti navrate recimo kumovi, a ti: "samo da zavrsim ovo sto sam zapoceo".
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

mbole wrote:cini mi se da crkva nema nikakvih ogranicenja po pitanju rada.
jednom prilikom sam čuo od jednog sveštenika da nije greh ako nešto dobro i korisno radiš na verski praznik.
A ako radiš nešto naopako - nema veze da li je praznik ili ne
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ni u jednim crkvenim knjigama ne pise da ne valja raditi na svetac(cak stavise kazu da je pozeljno),medjutim ja radim i svecom i radnim danom a to neznaci da sam nevernik,a ona logika "danas se neradi" kod mene nepije vodu ,nego lepo da se obuce svecano pa prepodne na sluzbu u crkvu!!!
e to rade pravi vernici.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Мада и кажу ко ради Бог не брани . Нисам сигуран у вези тога шта да радим .
danijel
Šegrt

Post by danijel »

Није ствар обичаја,за Хришћане то је четврта Божија заповест која гласи:''Сећајсе дана одмора да га светкујеш;шест дана ради и сврши све своје послове,а седми дан је одмор Господу Богу твојему.''
Бог заповестима не ограничава људску слободу,него саветује човека из много разлога за његово добро.
Верујући људи знају да је човек саздан из душе и тела,као што је потребно телу посветити пажњу да би функционисало,тако је и души све ово потребно..''Сећајсе дана одмора да га светкујеш'',па зар је човек сам на овом свету? Ђта је са породицом,ближњима,пријатељима?јмају ли и они душу која вапи?Људски век је кратак,ако стално вијамо материјално,а душу стављамо у други план,за чега ми онда живимо и чему се надамо?Можда да ће потомци боље живети?Неће,учимо их да и они тако живе..Није грех радити о празнику ако је човек стварно принуђен,али пре него што ''уђе у радионицу'' нека преиспита савест да ли је могао стићи на време позавршавати све послове да није губио време на доколицу и личну не организованост,ако савест дозвољава онда нека ради.Ако погрешиш,запамти то,па се идући пут исправи..
ХРСТОС ВАСКРСЕ БРАЋО!!!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Još nikome popovi i njihovi praznici nisu platili račune...
danijel
Šegrt

Post by danijel »

ST STOLAR wrote:Još nikome popovi i njihovi praznici nisu platili račune...
Ђта је писац хтео да каже????
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Neko ne radi sto mora, vec sto mu je zadovoljstvo (rad je stvorio coveka :)).
Nazalost velika vecina radi i danas i juce i prekostutra, i pre i posle podne i... jednostavno zato sto mora. Dokolica? To mnogi nisu doziveli godinama.
danijel
Šegrt

Post by danijel »

Може доколицом да се сматра и оно што је корисно,ако нешто битније,корисније стави у други план,било из незнања или задовољства.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

danijel wrote:Може доколицом да се сматра и оно што је корисно,ако нешто битније,корисније стави у други план,било из незнања или задовољства.
:P E pa ti si dokon cim iza ponoci sedis za tim racunarom
danijel
Šegrt

Post by danijel »

Ово пишем гледајући прво себе.
Post Reply