Da vise ne bi oftopicarili i temi koja nema veze sa kolima, premestio sam par poruka ovamo.
Land rover se proizvodi u tri modela:
Difender
Discovery
Freelander
Pravi terenac je Defender, vrlo kockast, bez plastike, sve solidan celik.
Discovery je negde na pola puta, luksuznije opremljen ali jos uvek sposoban za ozbiljan off road
Freelander je najblizi asfaltasima.
Fabrika Land rover proizvodi jos dva modela:
Range rover, napravljen na osnovi Defendera, ali sa izgledom Discovery-a i vrhunskim luksuzom
Range rover sport, koji je u sustini asfaltas.
Sto se tice susreta lade i nekog od ovih, mislim da malo "masimo" sta je ozbiljan problem za auto. Skoro svi danasnji automobili imaju plasticne branike, i to nije nista ni novo ni cudno a nasuprot uvrezenom misljenju nije ni lose.
Problem jakih celicnih branika je upravo u tome sto su jaki, bez obzira koliko to blesavo zvucalo.
Svrha branika je da ublazi udarac, a ne da ga prenese na sasiju. Da sluzi kao neka vrsta amortizera. Stoga on mora da bude relativno "mekan". Dzaba ako je branik ostao citav, a preneo udarac punom silinom na sasiju i pokrivio je, ili jos gore sa sasije na putnike (auto citav, a Mujo "ko ziv").
Usled toga se moderni branici i prave od plastike, koja do nekih 10Km/h (pod uslovom da nije mnogo hladno), amortizuje kompletan udarac, i uopste nema ostecenja (izuzimajuci oguljenu farbu). Preko te brzine, negde do 20Km/h dolazi do pucanja spoljasnje plasticne obloge branika, ozbiljne deformacije unutrasnje PU obloge branika, ali jos uvek nema prenosa bilo kakve znacajne sile na samu sasiju. Preko te brzine, vec deluju sile koje pocinju da deformisu sasiju.
Kod celicnih branika, sto su veci i tvrdji, ranije dolazi do deformacije sasije, na putnike se prenosi veca sila (nema amortizovanja, udar je "na tvrdo").
E sad ako neko vise voli branik od sebe, to je vec druga stvar

Branik je u sustini jeftina stvar, i lako se menja, za razliku od ispravljanja sasije.
Land rover u Beogradu kupujes kao i bilo koji drugi auto. Udjes u radnju (ima zvanicnog zastupnika) i pazaris. Samo moras malo dublje da zavuces ruku u dzep

Ne znam odakle potice ta prica o dozvolama ministarstva, mada sam je cuo odavno. Zvuci prilicno "suplje" posto je to auto ko i svaki drugi. U doba SFRJ jednostavno nije bilo zastupnika za lend rover, pa nisi mogao da ga kupis kao sto nisi mogao ni drugi auto koji nije imao zastupnika. Obzirom da su terenci postali popularni tek devedesetih godina, nije ni cudo da nije bilo zastupnika. Individualni uvoz automobila nije bio dozvoljen, osim u slucaju povratka sa rada iz inostranstva, a land rover je oduvek bio prilicno skupa igracka, terenci nisu bili popularni kao danas, tako da se jako retko neko odlucivao da ga potera sa sobom kada se vraca.
Ono sto je u ta doba nabavljano za SUP i vojsku, je kao i sve druge nabavke tog tipa islo preko posebnih firmi koje su se bavile nabavkom vojne opreme. Usput land rover za civilno i vojno trziste nikada nije bio isti (kao uostalom ni drugi terenski automobili).