Land rover

Razne teme o raznim stvarima
mbole
Profesor
Profesor

Land rover

Post by mbole »

dikar wrote:veoma lepa kombinacija oraha, celika i jipa
Molim bez nepristojnih reci :)
Dzip je za skorojevice, novopecene mafijase i one koji misle da znaju sta je auto, a ne umeju ni da se parkiraju kako treba.
Range Rover je Auto (sa velikim A) napravljen da bi lord mogao da ide u lov :)

Range je kao luksuzni terenac izmislo tu kategoriju 70-tih godina i u sustini je land rover defender sa koznim sedistima, drvenom instrument tablom,, klima uredjajem... al i dalje moze da se popne uz drvo :)
Jedino sto je ikada moglo da mu pridje blizu kako po luksuzu tako i po sposobnostima je mercedesova G serija (verovatno zato sto uopste nije mercedes vec stajer puh :))
Last edited by mbole on 18 Apr 2010 00:33, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sory
Veoma lepa kombinacija oraha, celika i Auta za odlazak u lov, ribolov, piknik i normalno safari, a mozda i do konjusnice lorda. ;) :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

A ja mislio da bas skorejvici voze ove Aute za spec. namene.
Sto se mene tice ja preferiram Ladu Nivu .
Pre par meseci ispred moje kuce je bila sobracajka izmedju jednog defendera i lade, sto da ti kazem sva sreca je bila da onaj u ladi nije bio kriv pa nije trebao da plati vise hiljada eura za popravak prednijce defendera, a ladi se polomio samo zmigavac, celicni branik se nije ni savio
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel si siguran da se radilo o defenderu a ne o discovery-u ili freelander-u.
Defender je onaj sto izgleda kao stari land rover, odnosno bas kao vojno vozilo. Sa sve uvucenom maskom (da ne bi ostetio hladnjak) klasicnom sasijom, celicnim (debelim) branicima...
Nivi svaka casst, ona radi tacno ono za sta je napravljena i to radi jako dobro.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Jel si siguran da se radilo o defenderu a ne o discovery-u ili freelander-u.
Nisam pratio evoluciju Discovery-ja u poslednjih 10-ak g, ali ona prva verzija je bila i za Camel Trophy, tako da mislim da je ipak u pitanju bio asvaltaš FreeLander :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Bio je sa plasticnim branicima, free lander (ali cena 70.000 eur) full verzija, nakon bliskog susreta sa Nivom izgledao je nikako.
Zanima me dali i kod vas za kupnju Land Rovera traze dozvolu od Ministarstva odbrane,
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da vise ne bi oftopicarili i temi koja nema veze sa kolima, premestio sam par poruka ovamo.

Land rover se proizvodi u tri modela:
Difender
Discovery
Freelander

Pravi terenac je Defender, vrlo kockast, bez plastike, sve solidan celik.
Discovery je negde na pola puta, luksuznije opremljen ali jos uvek sposoban za ozbiljan off road
Freelander je najblizi asfaltasima.

Fabrika Land rover proizvodi jos dva modela:
Range rover, napravljen na osnovi Defendera, ali sa izgledom Discovery-a i vrhunskim luksuzom
Range rover sport, koji je u sustini asfaltas.

Sto se tice susreta lade i nekog od ovih, mislim da malo "masimo" sta je ozbiljan problem za auto. Skoro svi danasnji automobili imaju plasticne branike, i to nije nista ni novo ni cudno a nasuprot uvrezenom misljenju nije ni lose.
Problem jakih celicnih branika je upravo u tome sto su jaki, bez obzira koliko to blesavo zvucalo.
Svrha branika je da ublazi udarac, a ne da ga prenese na sasiju. Da sluzi kao neka vrsta amortizera. Stoga on mora da bude relativno "mekan". Dzaba ako je branik ostao citav, a preneo udarac punom silinom na sasiju i pokrivio je, ili jos gore sa sasije na putnike (auto citav, a Mujo "ko ziv").
Usled toga se moderni branici i prave od plastike, koja do nekih 10Km/h (pod uslovom da nije mnogo hladno), amortizuje kompletan udarac, i uopste nema ostecenja (izuzimajuci oguljenu farbu). Preko te brzine, negde do 20Km/h dolazi do pucanja spoljasnje plasticne obloge branika, ozbiljne deformacije unutrasnje PU obloge branika, ali jos uvek nema prenosa bilo kakve znacajne sile na samu sasiju. Preko te brzine, vec deluju sile koje pocinju da deformisu sasiju.
Kod celicnih branika, sto su veci i tvrdji, ranije dolazi do deformacije sasije, na putnike se prenosi veca sila (nema amortizovanja, udar je "na tvrdo").
E sad ako neko vise voli branik od sebe, to je vec druga stvar :)
Branik je u sustini jeftina stvar, i lako se menja, za razliku od ispravljanja sasije.

Land rover u Beogradu kupujes kao i bilo koji drugi auto. Udjes u radnju (ima zvanicnog zastupnika) i pazaris. Samo moras malo dublje da zavuces ruku u dzep :)
Ne znam odakle potice ta prica o dozvolama ministarstva, mada sam je cuo odavno. Zvuci prilicno "suplje" posto je to auto ko i svaki drugi. U doba SFRJ jednostavno nije bilo zastupnika za lend rover, pa nisi mogao da ga kupis kao sto nisi mogao ni drugi auto koji nije imao zastupnika. Obzirom da su terenci postali popularni tek devedesetih godina, nije ni cudo da nije bilo zastupnika. Individualni uvoz automobila nije bio dozvoljen, osim u slucaju povratka sa rada iz inostranstva, a land rover je oduvek bio prilicno skupa igracka, terenci nisu bili popularni kao danas, tako da se jako retko neko odlucivao da ga potera sa sobom kada se vraca.
Ono sto je u ta doba nabavljano za SUP i vojsku, je kao i sve druge nabavke tog tipa islo preko posebnih firmi koje su se bavile nabavkom vojne opreme. Usput land rover za civilno i vojno trziste nikada nije bio isti (kao uostalom ni drugi terenski automobili).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne znam odakle potice ta prica o dozvolama ministarstva, mada sam je cuo odavno
U "ono ludo vreme" je vojska "pozajmljivala" terence od privatnih lica. Ne samo njih, nego i kamione...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je doslo malo kasnije. Ludih 90-tih
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Neki su lepo profitirali od tog iznajmljivanja vozila 90 tih(ali ne ja).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:A ja mislio da bas skorejvici voze ove Aute za spec. namene.
Zaboravih na ovo.

A, ne. Oni voze nesto sto "se vidi" ili sto je "u trendu". Znaci recimo nesto sa "bull-barell" branicima, iako se krecu na potezu gde je najvece sto moze da im istrci pred auto visoka plavusa, ili gume ekstremno niskog profila sirine omanjeg potoka preko koga te gume nikada ne bi mogle da ih prebace. Eventualno "mecka" al da je najnoviji model ML klase (gradske), ili jos bolje AMG posto je za to cuo svaki mamlaz iz njihovog drustva.

Ovo je spolja manje vise neupadljiva naprava (dobro lak jeste poseban, ali po kvalitetu i posebnoj H&H zelenoj, nista upadljivo). Glavne stavke su unutra gde ne mogu da ih vide i dive im se prolaznici i komsije.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa ko onda vozi ove aute za spec namene
Ja u ribolov idem ladom nivom (na plin naravno) koja kosta oko 1000-1500 eur.
Mog ortaka nikako da ubedim da Tuskonom odemo, kao plasi se da cemo ga ogrebati u siprazju.a jadni Tuscon kosta svega 20.000 eur. Da je neki land rover od 50-70000 eur. aj da ga razumem.
Za asfalt definitivno razmisljam da i sam kupim Tuscon posto sam se uverio da ima veooooma dobru voznju i veoma lako i brzo ubrzava iako je dizel.
Sto se kupovine Land Rovera tice ovde u Makedoniji su trazili dozvole od ministarsva odbrane kao to su "specijalna vozila za ratne uslove"?????? Jedini jip koji je bio pripremljen za te uslove bio je ruski UAZ.
Sto se branika tice ja licno volim metalne posto se ne lome. Na sieri sam za 4-5 godine promenio 4 branika koji nikako nisu jeftini prednji 90 eur zadnji 130 eur i to neoriginal za origanl ford + 100 eur i sve to u Grckoj naravno.
Druga velika istina je da se mi ne pitamo sto volimo ili ne . Treca generacija plasticnih branika treba da bude jos meksa (U americi izgleda od 2011 ili 2012- ne secam se tacno lane sam citao). U slucaju udara auta na pesaka kosti noge ne trebaju se slomiti do brzine od 25km/h. Prva generacija "metalaca" ovo je garantiralo do 5-7 km/h druga generacija plastike(ovo sto sad vozimo) garantira bezbedan udar do 17km/h. -naravno uz kocenje .
Tacno je i to da se prilikom sudara auto/auto ovi branici amortiziraju udarce.
Kod velikih brzina karoserije su dimenzionirane da se guzvajucu amotrtiziraju udarac ( e to se upravo dogodilo freelenderu u kontaktu sa staromodnom Nivom)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

iskreno Mbole ne bih imao nista protiv mecke ml klase sa niskoprofilnim gumama, a verujem ni ti (naravno ako je na lutriji - ipak su to golemi novci :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne bih ni ja, odmah bi je prodao :)

Stvar sa modom terenaca je upravo u tome da su besmisleni. Cemu sluzi podignuta karoserija, pogon na svim tockovima, robusna sasija, ako se vozis do prodavnice iza coska ili do kafica?
Hoces veliki prostor, visok polozaj vozaca, preglednost? Kupi kombi. Uzmes lepo Sprinter ili Tranzit, i mozes pozadi da namontiras kompletnu dnevnu sobu sa sve trosedom na razvlacenje :) Ko misli da ne postoje luksuzne verzije jako se vara. Sa sve koznim sedistima, zatamnjenim staklima, dodatnim webasto grejanjem, satelitskim navigacijama...
Ako ti treba terenac koji ces zaista voziti po "sumama i gorama", jer recimo ides ulov, imas veeeeeliko imanje koje treba da obilazis, ides na pecanje... tada je naravno pitanje budzeta bitno. Nasa je nevolja sto pazarimo polovnog skupog terenca za male pare, i onda kukamo kako je skup za odrzavanje. Moras da se protegnes koliki ti je guber.
Nemas love: lada niva, Gaz...
Imas love: defender, discovery, patrol...
Imas puno love: range rover, G klasa
Imas stvarno puno love: specijalni modeli.

X5, X3, freeelander, ML... to su gradski automobili i potpuno su besmisleni osim za kur*enje
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Skorojevici kazu da podignuta karoserija pridonosi vecoj "bezbednosti", e ko zna sta ce biti kad cuju da ameri u njihovoj klasu voze raznorazne de luuuux kamione bas radi povecane bezbednosti. Pogon 4x4 za gradsku ili medjugradsku slazem se totlano nebitna stvar(samo podize cenu), zbog toga preferiram Tuscon.
E sad za Sprintere, Berlinga i Patrnere (de lux klase) malo tesko da ces proci pogotovo sa spavacim sobama na razglabanje. Pa ti tipovi imaju love da "spavaju" u bilo kom hotelu, ako im ukines ovu "asfaltnu" klasu nece oni u kombije -pa zato u garazi cuvaju drumske krstarice klase 5-6 sec 100km/h. Ne da nemaju sprintere i ostale kombije imaju i to, ali to voze njihovi soferi u firmi da bi razneli robu.
Pre par godina na kabelskoj bio je neki francuski kanal za auto i sve sto ide na 2,4 ili vese tockova. Tu je bio i jedan test terenasa i asfaltasa naravno u off road voznji. Bili su tu Roveri, Bmw, Mercedes, Cheeroki Jeep, Puh i jos neki koje se ne secam a nakraju je bio i jedan Renault (Scenic mislim posto u to vreme Reno jos nije imao terenca) Sve testove off road su presli samo Land rover, Puh, Jeep i ovaj Reno
Sto se Nive tice mogu ti reci pravi terenac, nema prepreke koju ne moze preci. Od delux opreme ima upaljac za cigarete, asov i sekiru :). Kvalitet sto da ti pricam 4 puta u ribolov, peti kod mehanicara, koliko para toliko muzike, sreca da mu delovi nisu skupi

Pozdrav
Last edited by dikar on 23 Apr 2010 18:59, edited 1 time in total.
Post Reply