Radionica i pomagači
Radionica i pomagači
Koliko u stvari imate nekoga ko vam pomaže u radionici, ili možda sve stvari odrađujete sami?
Meni su pomagaći uglavnom stege. Ne mogu da naprave štetu i rade upravo ono što očekuješ od njih, ne moraš ih kontrolirati, ne odlaze kad misle da mogu raditit samostalno, ne prave se pametne, ne svade se s mušterijama i ne kasne na posao.
Pomagaći su najveći problem. Kome mirne duše ostaviti materijal vrijednosti tisuću eura bez straha da ga neće upropastiti?
Nevjerovatno je to koliko ima ljudi koji ne žele za dnevnicu od 30 eura pomagati u radionici ili prilikom montaže, jer im je ili ispod časti, ili im je preteško. Razumio bih kad bi imali kakvu kvalifikaciju, ali takvi obično nemaju pojma o ničemu.
Pomagaći su najveći problem. Kome mirne duše ostaviti materijal vrijednosti tisuću eura bez straha da ga neće upropastiti?
Nevjerovatno je to koliko ima ljudi koji ne žele za dnevnicu od 30 eura pomagati u radionici ili prilikom montaže, jer im je ili ispod časti, ili im je preteško. Razumio bih kad bi imali kakvu kvalifikaciju, ali takvi obično nemaju pojma o ničemu.
Ovo otprilike znači da si sam samcat u radionici... Zar ne?zoranp wrote:Meni su pomagaći uglavnom stege. Ne mogu da naprave štetu i rade upravo ono što očekuješ od njih, ne moraš ih kontrolirati, ne odlaze kad misle da mogu raditit samostalno, ne prave se pametne, ne svade se s mušterijama i ne kasne na posao.
Jel ti smeta to ponekad?
Kao što sam već pisao u rubrici » Ja se bavim obradom drveta, zašto se bavim obradom drveta? Radio sam kod par majstora (izrabljivača) za sitnu lovu čak i džabe!, vukao daske naj crnje poslove samo da nučim nešto!! Radio sam kod Majstora pre podne a posle podne kuću u svojoj radionci gde sam u glavnom radio sam 

pozdrav svima

Pa ako već vidiš da konta neke stvari i da ga to interesuje što ga nepustiš da radi??djagi wrote:A neznam da li bih nekog smeo da pustim na abrihter a pogotovo na veliki frezer.Sta ce mo za to?

pozdrav svima

Vidi, svako od nas je jednom prvi put morao da se uhvati za abrihter, ili cirkular. Pa mora i radnik/saradnik/ili kako ga vec zovemo.
E sad ima tu naravno problema. Od zakonskih (ako je tvoja radionica, a on se povredi, bice svasta ako ti legnu oni iz zastite na radu na grbacu), preko moralnih (bice ti krivo), do materijalnih (upropastio materijal ili spalio motor).
Sto se tice materijalnih problema oni su verovatno najmanji. U svakom poslu imas nesto sto moze da se upropasti. Hiljade glupana svakog dana seda za racunare od po 600-tinak Eur, pa nikom nista. U svakom magacinu imas robe za daleko vece pare, pa ipak tu neko mora da radi (a najcesce nije sa IQ-om genija). Ne moze gazda sve sam.
Moralni su individualna stvar (nekoga je bas briga, neko ne moze sebi nikad da oprosti).
E ovi zakonski su prilicno nezgodni. Ako se bavis hobijem, pa je dosao ortak da ti pomogne, to nije problem, medjutim ako se time profesionalno bavis, pa se radnik povredi... uh. Jos gore je ako ti uz to nije prijavljena radionica. Koliko sam ukapirao onda ces imati troskove "da se smrznes", plus materijalnu kaznu, a bogami moze da se desi i da malo zaglaviš zatvor (skoro su menjali ovde zakon o zastiti na radu, ne znam kako je u Hrvatskoj, al pretpostavljam da je tamo promenjen jos ranije, zbog sporazuma o pridruzivanju EU).
Nego, dobre dnevnice kod tebe zorane, jel primate gastarbajtere? Ako pomocnik, maltene fizikalac dobija 30E dnevnicu, koliko placas nekog ko zna posao? Da se ja batalim racunara
E sad ima tu naravno problema. Od zakonskih (ako je tvoja radionica, a on se povredi, bice svasta ako ti legnu oni iz zastite na radu na grbacu), preko moralnih (bice ti krivo), do materijalnih (upropastio materijal ili spalio motor).
Sto se tice materijalnih problema oni su verovatno najmanji. U svakom poslu imas nesto sto moze da se upropasti. Hiljade glupana svakog dana seda za racunare od po 600-tinak Eur, pa nikom nista. U svakom magacinu imas robe za daleko vece pare, pa ipak tu neko mora da radi (a najcesce nije sa IQ-om genija). Ne moze gazda sve sam.
Moralni su individualna stvar (nekoga je bas briga, neko ne moze sebi nikad da oprosti).
E ovi zakonski su prilicno nezgodni. Ako se bavis hobijem, pa je dosao ortak da ti pomogne, to nije problem, medjutim ako se time profesionalno bavis, pa se radnik povredi... uh. Jos gore je ako ti uz to nije prijavljena radionica. Koliko sam ukapirao onda ces imati troskove "da se smrznes", plus materijalnu kaznu, a bogami moze da se desi i da malo zaglaviš zatvor (skoro su menjali ovde zakon o zastiti na radu, ne znam kako je u Hrvatskoj, al pretpostavljam da je tamo promenjen jos ranije, zbog sporazuma o pridruzivanju EU).
Nego, dobre dnevnice kod tebe zorane, jel primate gastarbajtere? Ako pomocnik, maltene fizikalac dobija 30E dnevnicu, koliko placas nekog ko zna posao? Da se ja batalim racunara

Ovde, u Pozarevcu je dnevnica za pomagaca, obicno Rumuna, do pre godinu-dve bila 10 evra i to za 10 sati. Odnosila se iskljucivo na nosenje i pridrzavanje. Nikakav rad na masinama. S obzirom na ulozeno znanje i mentalni napor, to je dobra zarada. Ovde je plata po buticima 200 evra. A sto se tice 30E u Hrvatskoj, to prevazilazi moru dnevnicu duplo pa i vise.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ja sam počeo na fiksnu plaću u salonu namještaja (stvarno neznam koliko je bila placa ali recimo ko danas 3000 kn = cca 450 eura ali sam imao sreće da mi je glavni majstor bio "pravi" stolar" i puno sam od njega naučio, zato sam se dugo i zadržao u toj firmi a popodne sam sa istim stolarom radio u fusu
)) mislim da sam puno više profitirao što sam sa njim radio nego što sam stvarno bio plaćen ;-))

Djordje razumem ja tebe tebe je zanimalo to i hteo si da naucis i secao si radio i trudio se al kada ti dodje neko samo da bi navodno radio a mislio samo da mu prodje vreme i da nabije sto vecu satnicu a ja kad izadjem iz radionice sve stoji i ceka da se vratim da bi krenulo dalje.Vise se isplati da platis majstora da radi kod tebe nego 3 pomagaca.Za vece radionice se slazem da svi koji rade se kategorisu pa svako radi po nesto sta mu odgovara,za manje nije to slucaj bar kod mene pogotovu sto to nisu serije ili ustaljen poso vec stalno razlicito,razliciti materijali itd.Sto se tice da nesto zasjebe od masina i masterijala meni nije bitno ali da se covek povredi ili da mu se nesto desi, e tu bas nebi ostao miran i ruzno bi se osecao i nebi mi bas bilo sve jedno.Posla bas nesto i nema pa trenutno nemam potrebu za radnikom i sam bih otisao negde da radim za platu i cini mi se da bih bio najbolji radnik bez da me neko tera bilo sta da uradim jer sam iskusio sve i svasta.
Kod nas je situacija s plačama i dnevnicama strašno šarena, ali se u prosjeku sve kreće oko nekih 300-400 eura za obične šljakere, majstori koji rade u privatnim firmama zaradjuju od 450 do 600 eura. Dipl ing može imatu od 1000 pa na više. Sve ovisi o poslodavcu i tvrtki u kojij se zapošljavaš. neki puta plaće mogu biti i manje ako se radi o izrabljivaču i radnicima koji pristanu na te uvjete. Neto iznosi.velja wrote:Ovde, u Pozarevcu je dnevnica za pomagaca, obicno Rumuna, do pre godinu-dve bila 10 evra i to za 10 sati. Odnosila se iskljucivo na nosenje i pridrzavanje. Nikakav rad na masinama. S obzirom na ulozeno znanje i mentalni napor, to je dobra zarada. Ovde je plata po buticima 200 evra. A sto se tice 30E u Hrvatskoj, to prevazilazi moru dnevnicu duplo pa i vise.
Cijena od 30 eura koju sam naveo je na crno i naknada za povremenu ispomoć, iako kada bi čovjek bio redovito zaposlen to bi iznosilo u negdje, možza čak i malo više sa svim porezima i davanjima.
U HR se počelo jako mnogo graditi, i gradjevinarstvo je u usponu, a s njom dolazi i sve ono vezano uz opremanje novih zgrada i stanova. Istovremeno se adaptiraju stanovi radjeni 60 ih i 70 ih godina. Posla ima i preko glave, ali sve više nedostaje ljudi koji znaju držati čekić u ruci, a pogotovo da to i žele.
Većina stolara kod nas rade u principu sami, u suradnji sa drvnim centrima koji odrade krojenje i kantiranje i ako je MDF u pitanju daju ga lakirati specijaliziranim lakirnicama. Po logici stvari se više isplati dati dio posla partnerskim tvrtkama nego investirati u pile, kantirke na kojima nema tko raditi.
Nije problem osposobiti čovjeka ili više njih da odradjuju posao u serijskoj proizvodnji. Ali kako mu objasniti što treba učiniti kad svaki puta mora savladati barem dva do tri nova okova za ugradnju i sklopiti materijal po potpuno različitom nacrtu od bilo kojeg drugog nacrta do sad.
To može samo iskusan i dobar stolar, ali takav obično ima vlastiti obrt.
S nekim pomagačima koje sam povremeno angažirao imao sam mnogo više problema i brige nego koristi.
Kažeš mu da mi pripremi aku izvijač sa križnim nastavkom PZ2 a on ako ne zna niti ne pita što je to, već gleda u onaj set bitova k'o jumfer golu žensku. Objasnim mu, a on nakon tri dana opet ima isti pogled.
Ako netko i zna nešto raditi od svih njih, tada obično od pet stvari koje napravi, jednu tako izbrljavi da moram iza njega popravljati.
Možda sam prevelika picajzla ili imam previsoke standarde, ali moram biti takav jer mušterije za svoj novac i očekuju da sve bude na milimetar i uredno napravljeno. Razmišljam da uzmem jednog dečka iz škole, pa ga laganu uvedem u posao. Ne bi mi bilo žao da zaradi i isto toliko koliko i ja samo da je odgovoran, pedantan i radišan.
Vi Hrvati ste ranije posli u reforme pa ce mozda i kod nas jednog dana da se poboljsa situacija. Dalje, mentalit je malo drugaciji (to sam video kad sam u Samoboru bio u vojsci). Ovde je problem i to sto svako ko ima elektricni srafciger kaze da je majstor i srafi ivericu. Sto rece jedan moj drug, da bacis ciglu iz aviona, pala bi na stolara.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
S reformama ili bez njih treba zasukati rukave i uključiti mozak, to je jedini način da se uspije ili barem preživi u kapitalizmu. Na kraju se samo zbroji rezuiltat i učinak.
Ima i kod nas mnogo takvih s aku bušilicom za 10 eura koji se prodaju za velike face, a još je više onih koji kupe dobar mobitel, auto i laptop na lizing, zaposle sekretaricu i proglase se direktorom, a bave se poslom kojeg ni sami ne znaju objasniti, ali bitno je da izgledaš kao biznismen. S druge strane imaš izrabljivače koji drže ljude na minimalcu i ne plačaju račune svojim dobavljačima, onda zatvore firmu pa krenu ispočetka.
Ali na kraju ipak stranke prepoznaju kvalitetu i znanje, a kvalitetne tvrtke ne žele poslovati s diletantima, tako da je sve manje onih koji mogu prodavati maglu.
Ima i kod nas mnogo takvih s aku bušilicom za 10 eura koji se prodaju za velike face, a još je više onih koji kupe dobar mobitel, auto i laptop na lizing, zaposle sekretaricu i proglase se direktorom, a bave se poslom kojeg ni sami ne znaju objasniti, ali bitno je da izgledaš kao biznismen. S druge strane imaš izrabljivače koji drže ljude na minimalcu i ne plačaju račune svojim dobavljačima, onda zatvore firmu pa krenu ispočetka.
Ali na kraju ipak stranke prepoznaju kvalitetu i znanje, a kvalitetne tvrtke ne žele poslovati s diletantima, tako da je sve manje onih koji mogu prodavati maglu.