Konvektori za grejanje

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Dule
Moderator
Moderator

Konvektori za grejanje

Post by Dule »

Da li je ovo jos jedna prevara ili ima istine u ovome sto oni nude?
http://www.eldi-nis.co.rs/prezentacije.html
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dule,
topla voda je odavno izmišljena :)

Radi se o (još) jednoj varijanti "švedskih", ili ne znam kojih lamela i peći. Princip rada je uvek isti. Struju dovučeš do grejača koji el. energiju pretvore u toplotnu. I tu je kraj. Koliko el. energije toliko toplote. Ono što oni nude to je elegancija u elektronici prekidača i brzina kojom se temperatura prostorije UJEDNAČAVA. Ovim sistemom grejača se postiže veća brzina ujednačavanja temp., a ne manja potrošnja el. energije. Drugim rečima, da banalizujem. Ako uzmeš običan grejač od šporeta i po prostoriji staviš sistem ventilatora, ujednačavanje će biti jako brzo. Bez ventilatora, lokalno oko grejača bi bio vreo vazduh koji bi se po prostoriji samo širio prirodnom konvekcijom, a to je sporo. Brže širenje dobijene toplote ne znači i manju potrošnju el. energije za dobijanje te toplote.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Dule metabo je sto posto u pravu .Znase koliko energije mora da se utrosi za odredjenu kubikazu pa boga zovi jedini spas je spoljna ili unutrasnja izolacija da se smanje gubitci.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Premestio sam temu, ovo mi vise ide pod razno, posto nije bas vezano za stolariju.
Post Reply