Dule wrote:Sloba 10
hvala na ideji a pogotovo na lektiri i tudjim tekstovima!
Koliko sam ja razumeo po ovom upustvu(jedinom na srpskom),paljenje se vrsi u dozatoru,on dobiva radnu temperaturu i vec upaljenu i zagrejanu piljevinu ubaca u kotao na dogorevanje.
Sta me buni:
onaj ventilator iza kotla(ako je neophodan,ondah pravi vakum,a ako sluzi za regulaciju nisam procitao u uputstvu)
i da li mora da bude kotao ili moze da bude samo neka pec(znam da kotao ima vece iskoriscenje itd.....)
ps.hvala na odgovoru koliko kosta predracun.
U jednom od onih dokumenata na švapskom ima dijagram na kom je dat opseg temperature u kom se odvija piroliza. Piroliza je proces u kom se vrši suva destilacija drveta i dobijaju gasovi koji posle gore. u istom prostoru se odvija i piroliza i sagorevanje a u kotao ide samo plamen i sitne čestice pepela od piljevine. ta komora se oblaže šamotom jer se tu razvija temperatura do 1000°C. Å amot se usija u prostoru jakog plamena. Time se u prostoru dodate piljevine održava temperatura iznad 260°C a to je minimalna temperatura za pirolizu. Kad se to postigne tad na dimnjaku nema dima ili se jedva vidi.
Za vaše radionice bi verovatno bolje bilo da se napravi peć da se u njoj greje vazduh i ili samo izbacuje u radionicu ili limenim kanalima razvodi ako je radionica kao ovoga đetića u Berane-jako dugačka.
Druga mogućnost je da se u nekoj od ovih razbucanih firmi kupe kaloliferi u koje ulazi vruća voda iz kotla a ventilator tera vazduh kroz njega i tako greje.
što se ventilatora tiče, ja sam napravio sa jednim -po uzorku koji sam video a sad hoću da pravim novo i da jednim ventilatorom stvorim situaciju kao da su dva.
Jedan ventilator produvava vazduh kroz piljevinu i nosi gasove nastale pirolizom. tu i počinje sagorevanje u sad ako hoćeš jaču vatru počinje da leti piljevina u kotao. Zato postoji drugi ventilator da doda svež vazduh i da se potpuno sagore gasovi. Kod velikih sistema su dva ventilatora sa elektronski regulisanim brojem obrtaja a to je za mene suviše posla pa hoću da stavim jedan ventilator i da mehaničkim klapnama regulišem količinu vazduha na jednom i drugom mestu.
ono "hvala" moram da odbijem-ne da mi žena ni jedno više u kuću da donesem;)