Grejanje na piljevinu

Razne teme o raznim stvarima
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Dule wrote:
probaj ovde:
http://www.4shared.com/file/240270664/d … bosna.html
Moje citanje na prvu,ovo uopste nije tako jednostavno :/ ,
kolika je orjentaciono vrednost ovog "Dozatora"(u sam svoj majstor izvedbi ili da se kupi)
Pisao sam kako je to kod mene počelo. Mušterija hoće to ,predloži cenu, da kaparu i ja napravio.
Cena zavisi od dosta faktora - počev od veličine preko dopunske opreme do šacovanja mušterije........
Možeš da računaš sa minimalnom cenom (mojom) 550€ . Dalje nadogradnje povećavaju cenu.
E, sad sledi od tebe pitanje : Å ta dobiješ za tu cenu?
Dobiješ mašinu sa komorom za pirolizu - sagorevanje, potrebnim ventilatorom i motor-reduktor pogonom doziranja i elektro-opremom da sve to radi kad priključiš struju.
Nadogradnje: dostava piljevine, daljinska kontrola i slično-već prema zahtevu .....
Дођох, видех, побледех
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Znaci ti hoces da prodas svoj proizvod, a ne da podijelis znanje i iskustvo u pravljenju sa nama ostalima?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Pa ajde i da proda ,ali to za te pare nemoze da smo nacisto.Koliko je jedan malo ozbiljniji elevator za transport piljevine do kotla ,kako da ne za 500e nemozes da kupis ni Vranjanski kamin na cvrsto gorivo.A maglu mogu ja da prodajem posto je ima u Pozezi.Imalo ozbljnije postrojenje nemoze da se odradi bez par hiljadarki(da nemam te probleme pa da mi neko nesto prica).Nas bre kotao za susaru 95kw kostao pre cetri godine 1450 e sa rukajle punjenjem.Nikola ako prodajes nesto daj sliku i reci to toliko kosta i sta dajes za to bez ljutnje .
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Sasa wrote:Znaci ti hoces da prodas svoj proizvod, a ne da podijelis znanje i iskustvo u pravljenju sa nama ostalima?
sve opcije su moguće. Ako hoćeš da praviš pomoći ću mojim iskustvom koliko je moguće. ako hoćeš da ti sve detalje sažvaćem a ti ćeš da nađeš ( i platiš) nekog ko će to da uradi-što ne bi platio meni?
čini mi se da sam u pravu a ako nisam nema problema , hajde da se vratimo na diskusije o briketu i peletima. Imam i o tome nešto lektire.

Evo, kotlovi na pelete sa cenama, slikama sklopova i delova i adresama proizvođača:

http://www.4shared.com/file/241039280/2 ... test_.html

vidiš trudim se da pomognem, poštujem ja i narodne umotvorine a jedna lepo kaže:" nije znanje znanje znati no je znanje znanje dati"
Дођох, видех, побледех
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Cekaj malo, kakvo vracanje pa ti si zapoceo pricu o ovome, a mene samo zanima na sta se ti to grijes kakvo si to cudo napravio!!?

Najbolje bi bilo da pomognes svojim iskustvom a ne lektirom i tudjim tekstovima!
A ako si za to raspolozen zanima me:
Kako si rijesio doziranje tj. kako je rijeseno da se piljevinom plamen ne prenese vani? (ovo sam te vec pitao al nisam dobio odgovor)
Gdje je pozicija ulaza vazduha i ventilatora i koji treba protok vazduha?
Koja je snaga tog kotla koji si pravio?
Last edited by Sasa on 14 Mar 2010 16:20, edited 1 time in total.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sloba10 wrote:mislio sam da to pajja uradi u Beloj Crkvi-tamo je Đovani kog ja znam
onaj visoki sto se mlati po Dunavu?
ako je to on "no problemo"
Last edited by pajja on 14 Mar 2010 16:59, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Sloba 10

hvala na ideji a pogotovo na lektiri i tudjim tekstovima!
Koliko sam ja razumeo po ovom upustvu(jedinom na srpskom),paljenje se vrsi u dozatoru,on dobiva radnu temperaturu i vec upaljenu i zagrejanu piljevinu ubaca u kotao na dogorevanje.

Sta me buni:
onaj ventilator iza kotla(ako je neophodan,ondah pravi vakum,a ako sluzi za regulaciju nisam procitao u uputstvu)
i da li mora da bude kotao ili moze da bude samo neka pec(znam da kotao ima vece iskoriscenje itd.....)
ps.hvala na odgovoru koliko kosta predracun.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

@saša,
grejem se na: piljevinu-strugotinu-trinju i kako se još ne zove i to sam već rekao.
lektira je da ne bih morao baš sve da pišem nego da diskutujemo o nejasnim detaljima iz lektire.
Doziranje se kod tih sistema u lektiri rešava reduktorima sa varijatorom tako da se podesi da se dodaje toliko koliko sagori.
kod mene to radi gusana ploča i mikroprekidač i štelovanje. To održava stalnu količinu piljevine u prostoru za pirolizu i sagorevanje.
Piljevina koliko god da je suva ne može da gori plamenom ako nema drugih uslova (i to je detaljno opisano u lektiri). ona samo tinja kao u pušnici za meso.
pre će ti napraviti čudo u radionici ako cirkular naiđe na geler u drvetu i ukreše varnice a ciklon daje dovoljnu promaju da se razgori. Tako je izgorela fabrika u Ivangradu tamo neke 77-8 a tek smo je napravili-još je bila u probnom radu. Ja gasim potpuno samo kad idem od kuće na više od tri dana inače radi cele godine jer grejem sanitarnu vodu o leti- dok nešto ne napravim "na sunce".(I veš mašina uzima toplu vodu iz bojlera -em ne stvara kamenac u mašini em ne trošim struju za grejanje vode)
ulaz vazduha imaš ua šematskom prikazu u lektiri a količina vazduha zavisi od piljevine.
što se snage tiče- tamo gde sam video tehniku čovek mi reče da greje dve kuće po 210m2-pisao sam o tome.
ako računam po nekim tablicama ja sam kad je temperatura bila -10 do -18 trošio 2-2.5 džaka bukove piljevina koja je dosta suva. džak je oko 25 kg pa to znači da sam trošio 50-70kg za 24 sata rada sa prekidima. ako iskustvo kaže da drvo sa do 20% vlage po kilogramu daje 5kW onda račun kaže 50kg do 70kgX4kW=200kW do 280kW za dan što je zadovoljilo moje potrebe. Uzeo sam 4kW jer je piljevina napolju pa je vlaga sigurno iznad 20%.
a moraš priznati da su oni kotlovi na pelete mnogo lepi a i nisu skupi
ja sam kod mene radio malu komoru za sagorevanje jer mi je dovoljna a u lektiri imaš i sliku gde je kao soba. I ovaj što greje 420m2 nije ništa veću imao od ove moje.
Дођох, видех, побледех
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

pajja wrote:
sloba10 wrote:mislio sam da to pajja uradi u Beloj Crkvi-tamo je Đovani kog ja znam
onaj visoki sto se mlati po Dunavu?
ako je to on "no problemo"
preziva se Marković i vaćari po Dunavu pecaroše bez dozvole
Дођох, видех, побледех
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Dule wrote:
Sloba 10

hvala na ideji a pogotovo na lektiri i tudjim tekstovima!
Koliko sam ja razumeo po ovom upustvu(jedinom na srpskom),paljenje se vrsi u dozatoru,on dobiva radnu temperaturu i vec upaljenu i zagrejanu piljevinu ubaca u kotao na dogorevanje.

Sta me buni:
onaj ventilator iza kotla(ako je neophodan,ondah pravi vakum,a ako sluzi za regulaciju nisam procitao u uputstvu)
i da li mora da bude kotao ili moze da bude samo neka pec(znam da kotao ima vece iskoriscenje itd.....)
ps.hvala na odgovoru koliko kosta predracun.
U jednom od onih dokumenata na švapskom ima dijagram na kom je dat opseg temperature u kom se odvija piroliza. Piroliza je proces u kom se vrši suva destilacija drveta i dobijaju gasovi koji posle gore. u istom prostoru se odvija i piroliza i sagorevanje a u kotao ide samo plamen i sitne čestice pepela od piljevine. ta komora se oblaže šamotom jer se tu razvija temperatura do 1000°C. Å amot se usija u prostoru jakog plamena. Time se u prostoru dodate piljevine održava temperatura iznad 260°C a to je minimalna temperatura za pirolizu. Kad se to postigne tad na dimnjaku nema dima ili se jedva vidi.
Za vaše radionice bi verovatno bolje bilo da se napravi peć da se u njoj greje vazduh i ili samo izbacuje u radionicu ili limenim kanalima razvodi ako je radionica kao ovoga đetića u Berane-jako dugačka.
Druga mogućnost je da se u nekoj od ovih razbucanih firmi kupe kaloliferi u koje ulazi vruća voda iz kotla a ventilator tera vazduh kroz njega i tako greje.
što se ventilatora tiče, ja sam napravio sa jednim -po uzorku koji sam video a sad hoću da pravim novo i da jednim ventilatorom stvorim situaciju kao da su dva.
Jedan ventilator produvava vazduh kroz piljevinu i nosi gasove nastale pirolizom. tu i počinje sagorevanje u sad ako hoćeš jaču vatru počinje da leti piljevina u kotao. Zato postoji drugi ventilator da doda svež vazduh i da se potpuno sagore gasovi. Kod velikih sistema su dva ventilatora sa elektronski regulisanim brojem obrtaja a to je za mene suviše posla pa hoću da stavim jedan ventilator i da mehaničkim klapnama regulišem količinu vazduha na jednom i drugom mestu.
ono "hvala" moram da odbijem-ne da mi žena ni jedno više u kuću da donesem;)
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

sloba10 wrote:Ko je zainteresovan poslaću mu na PP ili u Batajnicu pa neka administrator bira šta hoće da postavi
Sad gledam ovo... Jel smo mi to komsije, ili sam lose shvatio?
mladen978
Precizni šegrt

Post by mladen978 »

interesuje me da li imate neki nacrt kotla na piljevinu koji se na puni pužnim dozatorima nego radi na principu uložaka
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:
sloba10 wrote:Ko je zainteresovan poslaću mu na PP ili u Batajnicu pa neka administrator bira šta hoće da postavi
Sad gledam ovo... Jel smo mi to komsije, ili sam lose shvatio?
pa i jesmo i nismo. Ova nam država sad tako mala da smo skoro svi komšije.
malo sam čitao po forumu i pročitao kako neki sa ironijom pišu da ovi matoriji ne znaju da se snađu sa kompjuterom pa ko rekoh da im ne kvarim utisak nego da pošaljem na mail adminu lektiru i da ga zamolim da on to kači kako ume da svi mogu da vide.
Al' opet žao mi čoveka ima on svog posla a i nisam navikao da drugi radi moj posao pa za sad upotrebih samo dva sajta za takve namene.
a to što sam rođen u prvoj polovini prošlog veka je moj problem.
a i prvi kompjuter koji sam koristio su stolari pravili!!!
Дођох, видех, побледех
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mladen978 wrote:interesuje me da li imate neki nacrt kotla na piljevinu koji se na puni pužnim dozatorima nego radi na principu uložaka
hoćeš li samo da greje oko sebe ili i radijatore?
Дођох, видех, побледех
mladen978
Precizni šegrt

Post by mladen978 »

bilo bi mi potrebno da greje i radijatore. Imam negde oko 100m2
Post Reply