Jeftin alat protiv skupog alata

Razne teme o raznim stvarima
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

radmit wrote:Makitica je makitica
A jesi li mu ga obratio po pažnji na ono stidljivo "Made in Germany". Na Metabu, naravno ;)
Nemam taj model od Metaba, ali imam vibracionu. Jednom sam CEO DAN radio, sa pauzom za ručak. Malo su mi samo utrnuli dlanovi i to je cela priča. Grejanje? Å ta je to?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

GERSIVARIUS wrote:Na žalost ja sam jako daleko od tih dobrih situacija.Ima jedna stvar koja mi je pala na pamet pre neki dan a u vezi je sa boljim i lošijim el.alatima.Naime,gledao sam ekscentrične brusilice,jer je to jedina alatka koja mi treba a da je nemam(bar za sada).B&D,ZELENI BOÅ ,SKILS,MAKITA,METABO...i jedina koja je na sebi imala metalni deo kućišta je najjeftinija(SKILS,4500din).Nije mi jasno pošto koliko ja znam,dobro je da svaki el.aparat ima metalni deo kućišta i zbog čvrstine i zbog hlađenja.
Ja sam do sad u smece bacio jednu makitu, jednu plavi bos, dvije devalt i jednu metabo i opet sad u radionici imam dvije metabo jer su najbolje u odnosu cijena kvalitet! Upola su jeftinije od devalta a potpuno su identicne cak mi se cini da je kvalitet materijala kod metaba malo bolji!
Kod mene ekscentricne rade 9 sati dnevno sa dvije pauze po pola sata!

A sto se cijene tice mislim da su masine za koje treba izdvojiti manje novca(enhel, womaks isl) skuplje u odnosu na metabo devalt makitu isl kad pogledas sa stanovista radnih sati!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

A sto se cijene tice mislim da su masine za koje treba izdvojiti manje novca(enhel, womaks isl) skuplje u odnosu na metabo devalt makitu isl kad pogledas sa stanovista radnih sati!
To jeftino društvo se jednostavno NE KUPUJE u situacijama kada mašina treba da radi duže od 15 minuta bez prekida. Jednostavno, elektromotori su krš i brzo pregorevaju pri malo većem opterećenju. To je isto kao da od Juga tražiš da traje dugo, a dnevno prelaziš po 500 km. Mogu da razumem da profesionalac kupi jeftinu mašinu (ne glodalicu) kad je retko upotrebljava, ali kupiti jeftino, a dnevno raditi sa njom duže od jednog sata je bacanje para na sve strane.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

To su namotaji jednom lakirani i to ko zna kakvim lakom.Ma mora da se greje a kad se greje ode u p.m.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

radmit wrote:To su namotaji jednom lakirani i to ko zna kakvim lakom.Ma mora da se greje a kad se greje ode u p.m.
Nije samo problem u laku. Kućište, elise za hlađenje, lageri... Sve to utiče na kvalitet. Ono što se spolja vidi je samo delić onoga po čemu se određuje kvalitet alata.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

GERSIVARIUS wrote:Nije mi jasno pošto koliko ja znam,dobro je da svaki el.aparat ima metalni deo kućišta i zbog čvrstine i zbog hlađenja.
Sa druge strane metal ima prilican problem sto provodi struju, pa je zeznuto izvesti zastitu.
Sto se tice cvrstine, danasnje plastike uopste vise nisu tako naivne. Recimo 90% pistolja napravljenih u zadnjih 10 godina ima ram od "plastike". Glock se hvali time da radi bez problema i kad preko njega predje Hummer.
Hladjenje jeste bolje na metalnim kucistima, ali se da izvesti.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ma ljudi moji koja Makita, Bosh, De Walt, Metabo i ostali .
Cuo sam za Mafel i juce ih potrazih na netu da vidim sta je sta , kad ono ovima Festool moze burek da nosi. Cene boli glava
portabl stolni cikular (Erika 85 Ec - Pull-Push Saw - 230 volt) 2800$, a od Accessories samo "sliding table" kosta 500$.
Veeeeliki rucni cirkular 13.000 $
Imaju strava alat , ali sto je skupo jeste skupo.
Evo Vam sajt
http://www.mafelltoolstore.com/ bogami ima sta i da se vidi Obavezno pogladajte onaj frezer sa dva glodala
http://www.mafelltoolstore.com/duodowel-systems.html

Pozdrav svima
Last edited by dikar on 31 Oct 2009 12:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Erika nije "obican" stoni cirkular, vec "push-pull", sto bi rekli kratilica samo sa motorom odozdo.
Festo ima nesto slicno ali kao kombinaciju rucnog cirkulara i odgovarajuceg stola i ako se secam cifra za taj komplet lepo premasuje odgovarajuci erica 60 (oko 850Eur).
Pa i ova erica 85 je negde oko 1900 evra, sto i nije bas tako mnogo za masinu koja ima mogucnost rezanja do 85mm, i motor od 2.5KW

Inace taj deo masina, koje su vise "gradjevinske" nego "stolarske" (veliki cirkulari, lancane testere, velika renada...) kod festa radi sestrinska firma protool (pisali smo svojevremeno o njoj po forumu).

Ne znam da li si obratio paznju na detalj ove "monstrum" testere da je to za DVA coveka, 400V 3 faze :)
Dubina reza do 245mm, snaga 4380W. Stvarno cudoviste.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Meni se najvise dopao ovaj dowel frezer DD 40 P Duo-Dowel System PowerMAX in Mafell-Max - 230 volt
http://www.mafelltoolstore.com/dd40pdusypoi.html posto sam pristalica tiplovanja, Sta ces ovde dole se tesko nalaze keksi , keksarica ima ali za keksi moras u Skoplje
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

dikar wrote:Meni se najvise dopao ovaj dowel frezer DD 40 P Duo-Dowel System PowerMAX in Mafell-Max - 230 volt
http://www.mafelltoolstore.com/dd40pdusypoi.html posto sam pristalica tiplovanja, Sta ces ovde dole se tesko nalaze keksi , keksarica ima ali za keksi moras u Skoplje
To nije frezer to je "tiplerica", a kako se kako se kaže po naški to ne znam.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

da dowel=tipl lose sam je preveo
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad vec pricamo o tome, jel zna neko sta je tih 230V u USA?
Njima je standardni napon 110V. Trofazna im je 400V (koliki im je napon izmedju faza na trofaznoj?).
A sta im je ovaj 230V?
Jel su to resili da polako prelaze na sistem koji koristi ostatak sveta?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

230V/400v je za evropsko trziste .
Za USA valjda imaju drugi sajt to nisam gledao. Malo sam gledao sajt sve im je ok ali cene strava. Ovi sigurno ne rade i Kini.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

230V/400v je za evropsko trziste . a cene u dolarima ??? -stvarno zbunjuje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne nije to.
Na vise mesta sam citao da imaju neku instalaciju od 230V.
Evropska trofazna je 380V.
Post Reply