Stolarske dogodovstine ^_^

Razne teme o raznim stvarima
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Jedan moj prijatelj,davno,zidao kucu,dosao do krova,znaci grede.Postavio sta je postavio,medjutim jedna greda od 4m je trebalo da se presece na pola po duzini.Posto nije imao cirkular,odnese je kod jednog stolara,kaze mu da treba da se presece na pola,ovaj bio zauzet,pa kao ostavi je pa dodji sutra po nju.I ode on sutra,i dobije fras,pa je..te i ja sam kod kuce mogao da je isecem rucnom testerom na bukvalno pola,2x2m!!!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

trivun wrote:Kad smo već kod predimenzioniranih ormana. Tastu sam pravio orman, garderober ili tako već nešto ali su dimenzije bile od zida do zida, a do plafona sam ostavio dovoljno mesta da može da se uspravi, pošto sam ga sastavljao na licu mesta. sa obe strane plakara do zidova bilo je možda 2-3cm. Prilikom sastavljanja bio je okrenut licem ka patosu i trebalo je kad se uspravi da dođe baš tamo gde treba. Radovi privedeni kraju, zakucavaju se "leđa" i sledi uspravljanje. Njih dvojica podižu sa prednje strane a ja preskočim od pozadi da pridržim neke kablove koji treba da idu iza njega. Jedva ga nekako uspravimo (dimenzije otprilike 3,5m x 2,7m x 0,6m ). Kako je posao bio završen odu njih dvojica da piju kafu a ja samo da leđa prikucam još na jedno, dva mesta pa ću da im se pridružim. Zakucam to i onda ukapiram da se nalazim u prostoru između zidova i ormana. Nemam prostora da jače udahnem a kamo li nešto više. Probam da gurnem orman, da ga malo iskosim, nema šanse. Knap je od zida do zida a ima veliku dubinu tako da ni slučajno ne može da se okrena. Da ga preskočim nema šanse. Niti da dohvatim do gore niti gore ima prostora da se provučem. Pokušam da ih pozovem ali svi su na drugom spratu u drugom delu kuće. A i kad bi došli d... bi mi pomerili od zajebancije. I onda jedino što mi je palo na pamet u donjoj desnoj ćoški polako rukama i čekićem pošto drugi alat nisam imao odlomim lesonit od leđa. Tu je sa prednje strane pregrada nekih 50 x50 sa vratancima. Računao sam neće da se vidi. Međutim javlja se novi problem. Otvor je prilično tesan a ja sa moje strane nemam dovoljno prostora za manevar da pod odgovarajućim uglom svoje zmijsko telo uvučem u taj otvor. Bogami je to egzibicionisanje potrajalo i ja na kraju kao neki fakir uspem da su nekako uvučem, guram se i lagano sa unutrašnje strane glavom guram vratanca od pregrade kako bih izašao i u momentu kad mi glava otvara vratanca i izviruje, na vrata ulazi moja tašta. Videli nema me pa pošli da me pozovu. Žena se svemu nadala ali da će iz novog praznog ormana da izviri glava nije mogla ni da pomisli. To je bio takav vrisak da su momentalno svi dotrčali. Svi došli a zet viri iz pregrade zaglavljen kao čupavac iz kutije. To je bilo pre skoro četiri godine a još uvek kad se pomene garderober primeti se po neki osmeh.
od mene 10 (desetka) :)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

To nemojte da Vas čudi kod nas u Kragujecu su 70% majstora gola GO ...na, ako ne stojim pored njega ma naj...bo sam em mi odalami cenu em za....re stvar i upropasti materijal
" Te trte te mrte drž nedaj ovako onako pa ispadne da mi umesto jednog oblika u stvari treba nešto deseto, zato pitam jer može odmah i ja da budem tu. Može dobro, ne može dovidjenja....
nikolaz wrote:Jedan moj prijatelj,davno,zidao kucu,dosao do krova,znaci grede.Postavio sta je postavio,medjutim jedna greda od 4m je trebalo da se presece na pola po duzini.Posto nije imao cirkular,odnese je kod jednog stolara,kaze mu da treba da se presece na pola,ovaj bio zauzet,pa kao ostavi je pa dodji sutra po nju.I ode on sutra,i dobije fras,pa je..te i ja sam kod kuce mogao da je isecem rucnom testerom na bukvalno pola,2x2m!!!
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ja sam predprosle godine dogovorio kuhinju za brata od mog prijatelja.Ja sam 120 km od njega a on je u bg.
Sve smo mi utanacili i izgled i sve.Prvo usli u Bg i ne znamo kud sad,.Ja vozim a do mene sedi moj radnik i gleda u kartu i vice,levo levo a rukom pkazuje desno.SOUprogram.Ajd nadjemo mi ulicu i stan i krenemo.I hiltuj i zavrci i ovo i ono i tamo i vamo kad vreme rucku.I ... k...c.
NISTA OD RUCKA.
Vidm ja kolko je sati i odem u market daj kobaje salame majoneza mortadele i slanne i piva.
Kad ja to donesoh, dodje gazda dodje komsija i krenuse oni to da cepaju.Ni da kazem izvolte ni da kazem nemoj.Tamo vamo pojedose oni sve.Ja i moja 2 radnika cutimo i gledamo sta bi.Zgledamo se i al ne progovaramo.
Zavrsimo posao trk u kombi i na obrenovacki put kod ostruznickog mosta u kafanu LAV daj kilo jage i kilo vina i kisele.A kad sam zavrsni racun pravio rekao sam 50 e plus za 3 coveka hrna i pice .Idobio sam.
Ne mogu da verujem ja kupio hranu a on uzeo i pojeo. A umesto da nas on pocasti al...
KO GA J... OPET SAM TO NAPLATIO,ZVOT JE CUDO...
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Ha, ha, ha barem si naplatio, jos mu ugradjujes na prazan stomak jos gledas kako ti jede hranu. Je..ga nije imao kuhinju da spremi rucak, mozda ni on nije jeo par dana ^_^
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Izlakiram ja coveku kuhinju od mdf u RAL-1013 (svetla nijansa bež-slonova kost).Posle par meseci dolazi njegov komsija.isto svajcarac hoce i on isto.Ja zoboravio koju sam juce farbao a kamoli pre par meseci,kaze komsija hocu i ja bež-slonovu kost kao kod Slavka.A meni ostalo par kilograma od nekog posla malo tamnije nijanse RAL-1015.Odradim ja u toj nijansi i posaljem komsiji.Posle par sati dolazi komsija i vraca kuhinju i pokazuje mali komad kuhinje-uzorak i kaze da sam promasio nijansu.Ja mu brzo pokazujem ton kartu gde ima par nijansi beža i objasnjavam da on nije precizirao koju.Kaze komsija mozes li ti ospricati ponovo sve ali ovako kao na uzorku PARE NISU PROBLEM,naravno da mogu odgovaram ja,to je sad prekoreda,vama se zuri,moram produziti radno vreme,ukljuciti jos ljudi sve to kosta.MOZE SAMO URADI DA BUDE OVAKO KAO NA UZORKU.KAO KOD KOMSIJE.Ode on kuci a ja na posao. Prelakiram ali samo uzorak u istu boju kao njegova kuhinja i posaljem za par dana.Zove on zahvaljuje bog zna kako,placa farbanje opet i sto je najgore objasnjava pred ovim mojim radnicima KAKO SAM POGODIO ISTU BOJU KAO NA UZORKU. Sto je opet najgore cascava komsija sve i odlazi zadovoljan.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

:) Bravo, trebalo se setiti. Znači i toga ima.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

dok ima ovce - bice i vune
NEX
Majstor

Post by NEX »

Cuti ciro bar nisi podlogu morao nanositi vec samo blago presmirglati i 1015 naneti extra brzo i pare odmah uzeti.SUPER.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

NEX nisi rayumeo nisam ni lakirao kuhinju,nego samo prelakirao uzorak u 1015.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ok,Ok.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gledam ovih dana neke filmice o stolariji, i naleteh na par mudrosti jednog amerikanizovanog Madjara (Frank Klausz).

Kad sam zavrsio zanat u ocevoj racionici, polozio majstorski ispit, i konacno postao "majstor", otac mi je rekao: Cestitam, sine. Vidis, vec za jedno 15-20 godina, moci ces da pocnes da ucis stolariju.

Druga je mozda i vaznija da se zapamti:
"Cirkular ne pravi nikakvu razliku izmedju daske i vasih prstiju, odrezace obe stvari sa istom lakocom"
caca
Majstor

Post by caca »

Pravi majstor brzo konta (misli)
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

Evo jedne dogodovštine koja se desila kod nas u firmi. Uzeo kolega da sastavi brusnu traku za tračnu šlajfericu. Stavio jednu dasku na nogare, odmerio dužinu trake, i sad da bi mu traka mirno stajala dok je namaže lepkom, on provuče traku kroz sredinu nogara. Namaže on sve, zalepi traku , a traka ispala dobro kao nikad do tad. Kad je trebao da skine traku vidi kakvu je grešku napravio i što je najače odlazi da pita gazdu da li da seče nogare da izvuče traku. Naravno ovaj mu kaže da seče traku pa da je ponovo nastavi.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pre par godina dodje kod mene jedan moj prijatelj i kaže mi da je bio na zdravstvenu komisiju da mu produže bolovanje i dok je tamo čekao red unesu jednog starijeg čoveka sa uvijene obe noge i nekim ranama po glavi...Pošto se čekanje oteglo zapodene moj prijatelj priču sa tim dedom o tome šta mu je sa nogama, kako se povredio i sl. a deda mrtav ladan "Sine ne pitaj...isekao sam noge na abrihter..."Ovaj moj prijatelj mi kaže da je u tom momentu pomislio da je deda "zaladjen" ili što stolari kažu "otakčila mu se šarka". "Kako bre dedo abrihter da ti iseče noge?" pita ga ovaj..."pa obično stradaju prsti ruke ali noge to još nisam čuo".
A deda mu kaže "Sine nestane struja i isključi se u radionici sve. A ja, pošto sam imao problem sa sijalicom iznad kombinirke koja je često pravila kratak spoj zbog kojeg je izbacivala sklopka, se popnem da je mrdnem pa da odem da uključim sklopku i dok sam stajao na abrihterske noževe struja dodje. Čim sam ukapirao šta se desilo ja sam skočio od mašine i ubio glavu ali nije to ništa...djonovi od opanaka i tabani stradali skroz..."
Mene i dan danas prodje jeza kad se setim ove priče. Katastrofa.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Post Reply