Parenje drveta u kucnoj amaterskoj varijanti

Razne teme o raznim stvarima
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Za kućnu radinost neznam ama baš ništa ali zato samo jedan podatak,pilana za koju sam ja vozio trupce pretežno je vršila prorez bukve i sve je išlo u samice i parenje i onda izvoz u Italiju a parenje se vršilo u parnim jamama i kad su se one napunie postupak parenja je trajao tjedan dana.Jest to su bile količine od nekoliko desetaka kubika.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kolicina sama po sebi nije bitna za vreme parenja. Vreme se produzava sa debljinom daske.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ne znam koje su kolicine u pitanju,ali u mom kraju to niko ne radi.Zasto!zato sto parenu bukvu moze kupiti na 10 mesta takoreci u dimenziji po zelji.
Nekad se parila daska da boja bude skoro tamno crvena.Sada izvozno strano trziste zasteva blago parenu suvu bukvu,zato joj je boja svetlija.Takva parena i susena bukva se jako dobro obradjuje i lakira u svim varijantama laka i bajca.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Pilane to rade na veliko.Kod nas to rade u ..zvonima...Upitanju je vise hiljada m3,na godsnjem nivou.Posle parenja pod zvonom daska ide u susaru a posle u izvoz i nama stolarima.A mi onda u stepenista i kuhinje i krevete,pa sve u krug.
Post Reply