Konacno :)

Razne teme o raznim stvarima
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

mislim da se nismo razumeli. Pricam o internet karticama. Ne o kreditnim i debitnim
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stigla prva knjgica placena PayPalom :)

Image

Image

Ukupni troskovi=0, nula, nista, ninch, nada :happy:
Na kartonskoj omotnici u kojoj je stigla opaljen pecat: "Ne podleze carinskoj kontroli".
Dostavljeno regularnom postom (doneo postar).

Naruceno 31.5. 2013, poslato iz trgovine u Engleskoj 4.6.2013 (posto je naruceno u petak uvece, otpremljeno je u utorak), stiglo juce ili za vikend, nisam siguran, posto sam narucivao na adresu od drugara jer kod njega uvek ima neko kuci (a i ja malo eskiviram pozive za saobracajne prekrsaje dok ne zastare :))
luci
Šegrt

Post by luci »

sa kog sajta je narucena?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pise na racunu: bookdepository.co.uk
luci
Šegrt

Post by luci »

nisam ni pogledao racun... hvala puno...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ja bih ovo da kupim: http://alturl.com/mm4z4 ali nemam pojma kako se to placa. Kod Filosa je to 265 evra, doduse Omas, ali isto radi. Ovde su dve cene, ne znam koja je za nas :) Jel moze da se placa sa karticom komercijalne banke, mislim na one pri pejd za placanje preko neta ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za nas je cene bez poreza (exkl. MwSt.) posot se roba izvozi.
Pri tom, racuna da ces morati da platis carinu i PDV posto ovo prevazilazi limit od 50 Eur do kog si oslobodjen placanja carine.
Carinu placas na vrednost robe + transportne troskove, a PDV na vrednost robe + transportne troskove+carinu.
Odokativno to izadje:
recimo da je transport reda 15 eur.
100+15=115 E
Carina je obicno po opstoj stopi 10% znaci ona je 11.5 E
PDV: 115+11.5=126.5 pa 20% =25.3
Sve skupa: 151.8

Uz to moras da platis i carinski pregled i lezarinu (reda 10-15 E), a u zavisnosti od toga kako stigne, moze da se desi da platis i speditera (reda 40-50E).

E sad, ne razumem bas Nemecki, pa ne znam da li prodavac uopste salje za Srbiju.

Da li ta kartica radi, proveris tako sto otvoris nalog na PayPal-u. Kad uneses sve podatke o kartici, oni ti skinu 1.5E, i vrate ih nazad (meni su vraceni maltene trenutno, cujem da je negde trajalo po dan dva dok je vraceno).
Ako je neka od kartica iz Visa, Master... i slicnih sistema, ne vidim sto ne bi radila i na PayPalu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da, to je visa kartica i treba samo licna karta da se dobije. Hvala ti na detaljnoj informaciji. Kolko znam da se carina naplacivala na robu preko 150 evra, a vidim sad da spominjes 50e. Znaci i tu smo utanjili... :) I da meni treba samo to... Kod nas ti je sve sto ulazes u poso 50% skuplje, a roba koju proizvedes jeftinija. To ide nekom cudnom logikom, ali ko se snadje snade da lovi u mutnom. Ja se bas i ne snalazim najbolje sa tim racunicama, ali trudim se :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mesas unosenje robe (kada ti ulazis u zemlju sa robom), i primanje posiljki.

Kada primas posiljku, vaze druga pravila.

Postoje dve granice.
1. kada ti posiljku salje fizicko lice (ne znam dal su bas tako krstili, ali u prinicpu je to), to jest kada nema racuna, i tada je granica za oslobadjanje od carine 70 E (cini mi se da se to zove "posiljka nekomercijalne prirode")
2. Kada ti salje pravno lice (postoji i racun), i tada je granica 50E (ovo je "posiljka komercijalne prirode").

Do pre nekih godinu dana ili tako nesto, obe granice su bile 20 evra, tako da se stvar bar malo popravlja :)
Nekada je ta granica bila 150 (ili bese cak 200), ali onda je krenuo masovni uvoz preko Neckermana, sa robom izdeljenom u pakete vrednosti 150 E, pa je granica oborena na 20. To se desilo jos pre desetak godina (2002 ili 2003 ako se ne varam).

U ovu granicu NE ULAZI cena transporta, barem prema terminima koji su korisceni, i prema par tumacenja koja sam nasao. Posto je to "vrednost robe".

Medjutim, kada nema oslobadjanja od carine, i kada se carina obracunava, tada se carina racuna u odnosu na "carinsku osnovicu" (mozda je i malo durgaciji termin, mrzi me da sad trazim), koja pradstavlja vrednost robe + troskove transporta.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne vredi ni da trazis, oni bi ti uzeli i zadnji zalogaj iz usta :) Ti doneses robu i kad se pojavis na granici, oni ti naplate spediciju, pa na to i carinu i pdv. Mafija je to Bole, paze oni da se mi, sitna boranija, ne obogatimo :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad mesas spediciju i transport :)
Na spediciju ne mogu da ti naplate carinu (PDV se normalno placa, kao i za svaku drugu uslugu), posto je spedicija domaca usluga. Spediter odradjuje poslove papirologije za carinjenje, pregled, dozvolu uvoza...

Naplata carine i PDV na vrednost sa troskovima transporta ima nekog smisla, bez obzira koliko se to nama ne svidjalo. U sustini transport je usluga koju si platio u inostranstvu, i kao takva podleze placanju carine i PDV-a. Slicno je i sa ostalim uslugama. Druga stvar je sto su usluge retko vidljive, pa samim tim i naplative.

Sve drzave na svetu tako funkcionisu, pa i ova. Da imamo nebuloza, imamo koliko hoces, ali nisu ni ostali bas postedjeni toga.
danko31
Majstor

Post by danko31 »

ja bih ovo da kupim: http://alturl.com/mm4z4 ali nemam pojma kako ,

ja bih to pravio kod strugara ,ne verujem da ce da kosta vise !
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

a) clan 6
Пошиљке мале вредности послате од стране физичког лица другом физичком лицу
do 70€ u vrednost nije uracunata vrednost transporta!!!!

b) clan 29
Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе
do 50€ u vrednost uracunat i transport tj postarina

iz Nemacke imaju obicaj da salju DHLom. E to kod nas nije normalna posiljka vec "nenormalna" i carina insistira na spediciji. Vodite racuna trazite od prodavaca da ne salju kurirskim sluzbama vec postom!!!

Ovo se obicno ne primenjuje na knjige ali nikad se ne zna !!!!

http://mfp.gov.rs/UserFiles/File/podzak ... ASTICE.pdf

Od kako su dozvolili paypal i Srbima MF se dosetilo kako da dodatno zaradi tj popuni budzet

Dopis carinicima!!!
http://ge.tt/m/3cbqN3f

PDV se placa na sve pod b) bez obzira na iznos!!!!! cak i ako kosta 1€ :D

ovo je dovelo do ozbiljnijeg zagusenja na carinama pa se na posiljke ceka nikad duze!!!

clanak u Politici

http://www.politika.rs/rubrike/potrosac ... nu.sr.html
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Izgleda Danko da si u pravu. Nasi se kao ravnaju prema EU, a kod njih je limit 150 evra.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Ja sam kupovao sa donjeg linka, pre pay-pal-a, moze da se plati karticom i navedem kada kupujem da stave cenu manju od 50 E, stave recimo 33,19 dolara. Vrednost te robe je nekad prelazila 150 E. Meni uredno dodje kuci papiric od postara, odem u postu i podignem, bez ikakve naknade(samo postarina u srbiji 300-500 din). Naravno nisam niakda narucivao po 5 komada necega.....
Verovatno moze i na ostalim sajtovima da se tako "dogovori" sa njima.

http://www.sunsky-online.com/
Post Reply