Konacno :)
Stigla prva knjgica placena PayPalom 

Ukupni troskovi=0, nula, nista, ninch, nada :happy:
Na kartonskoj omotnici u kojoj je stigla opaljen pecat: "Ne podleze carinskoj kontroli".
Dostavljeno regularnom postom (doneo postar).
Naruceno 31.5. 2013, poslato iz trgovine u Engleskoj 4.6.2013 (posto je naruceno u petak uvece, otpremljeno je u utorak), stiglo juce ili za vikend, nisam siguran, posto sam narucivao na adresu od drugara jer kod njega uvek ima neko kuci (a i ja malo eskiviram pozive za saobracajne prekrsaje dok ne zastare
)

Ukupni troskovi=0, nula, nista, ninch, nada :happy:
Na kartonskoj omotnici u kojoj je stigla opaljen pecat: "Ne podleze carinskoj kontroli".
Dostavljeno regularnom postom (doneo postar).
Naruceno 31.5. 2013, poslato iz trgovine u Engleskoj 4.6.2013 (posto je naruceno u petak uvece, otpremljeno je u utorak), stiglo juce ili za vikend, nisam siguran, posto sam narucivao na adresu od drugara jer kod njega uvek ima neko kuci (a i ja malo eskiviram pozive za saobracajne prekrsaje dok ne zastare

ja bih ovo da kupim: http://alturl.com/mm4z4 ali nemam pojma kako se to placa. Kod Filosa je to 265 evra, doduse Omas, ali isto radi. Ovde su dve cene, ne znam koja je za nas
Jel moze da se placa sa karticom komercijalne banke, mislim na one pri pejd za placanje preko neta ?

Za nas je cene bez poreza (exkl. MwSt.) posot se roba izvozi.
Pri tom, racuna da ces morati da platis carinu i PDV posto ovo prevazilazi limit od 50 Eur do kog si oslobodjen placanja carine.
Carinu placas na vrednost robe + transportne troskove, a PDV na vrednost robe + transportne troskove+carinu.
Odokativno to izadje:
recimo da je transport reda 15 eur.
100+15=115 E
Carina je obicno po opstoj stopi 10% znaci ona je 11.5 E
PDV: 115+11.5=126.5 pa 20% =25.3
Sve skupa: 151.8
Uz to moras da platis i carinski pregled i lezarinu (reda 10-15 E), a u zavisnosti od toga kako stigne, moze da se desi da platis i speditera (reda 40-50E).
E sad, ne razumem bas Nemecki, pa ne znam da li prodavac uopste salje za Srbiju.
Da li ta kartica radi, proveris tako sto otvoris nalog na PayPal-u. Kad uneses sve podatke o kartici, oni ti skinu 1.5E, i vrate ih nazad (meni su vraceni maltene trenutno, cujem da je negde trajalo po dan dva dok je vraceno).
Ako je neka od kartica iz Visa, Master... i slicnih sistema, ne vidim sto ne bi radila i na PayPalu.
Pri tom, racuna da ces morati da platis carinu i PDV posto ovo prevazilazi limit od 50 Eur do kog si oslobodjen placanja carine.
Carinu placas na vrednost robe + transportne troskove, a PDV na vrednost robe + transportne troskove+carinu.
Odokativno to izadje:
recimo da je transport reda 15 eur.
100+15=115 E
Carina je obicno po opstoj stopi 10% znaci ona je 11.5 E
PDV: 115+11.5=126.5 pa 20% =25.3
Sve skupa: 151.8
Uz to moras da platis i carinski pregled i lezarinu (reda 10-15 E), a u zavisnosti od toga kako stigne, moze da se desi da platis i speditera (reda 40-50E).
E sad, ne razumem bas Nemecki, pa ne znam da li prodavac uopste salje za Srbiju.
Da li ta kartica radi, proveris tako sto otvoris nalog na PayPal-u. Kad uneses sve podatke o kartici, oni ti skinu 1.5E, i vrate ih nazad (meni su vraceni maltene trenutno, cujem da je negde trajalo po dan dva dok je vraceno).
Ako je neka od kartica iz Visa, Master... i slicnih sistema, ne vidim sto ne bi radila i na PayPalu.
Da, to je visa kartica i treba samo licna karta da se dobije. Hvala ti na detaljnoj informaciji. Kolko znam da se carina naplacivala na robu preko 150 evra, a vidim sad da spominjes 50e. Znaci i tu smo utanjili...
I da meni treba samo to... Kod nas ti je sve sto ulazes u poso 50% skuplje, a roba koju proizvedes jeftinija. To ide nekom cudnom logikom, ali ko se snadje snade da lovi u mutnom. Ja se bas i ne snalazim najbolje sa tim racunicama, ali trudim se 

Mesas unosenje robe (kada ti ulazis u zemlju sa robom), i primanje posiljki.
Kada primas posiljku, vaze druga pravila.
Postoje dve granice.
1. kada ti posiljku salje fizicko lice (ne znam dal su bas tako krstili, ali u prinicpu je to), to jest kada nema racuna, i tada je granica za oslobadjanje od carine 70 E (cini mi se da se to zove "posiljka nekomercijalne prirode")
2. Kada ti salje pravno lice (postoji i racun), i tada je granica 50E (ovo je "posiljka komercijalne prirode").
Do pre nekih godinu dana ili tako nesto, obe granice su bile 20 evra, tako da se stvar bar malo popravlja
Nekada je ta granica bila 150 (ili bese cak 200), ali onda je krenuo masovni uvoz preko Neckermana, sa robom izdeljenom u pakete vrednosti 150 E, pa je granica oborena na 20. To se desilo jos pre desetak godina (2002 ili 2003 ako se ne varam).
U ovu granicu NE ULAZI cena transporta, barem prema terminima koji su korisceni, i prema par tumacenja koja sam nasao. Posto je to "vrednost robe".
Medjutim, kada nema oslobadjanja od carine, i kada se carina obracunava, tada se carina racuna u odnosu na "carinsku osnovicu" (mozda je i malo durgaciji termin, mrzi me da sad trazim), koja pradstavlja vrednost robe + troskove transporta.
Kada primas posiljku, vaze druga pravila.
Postoje dve granice.
1. kada ti posiljku salje fizicko lice (ne znam dal su bas tako krstili, ali u prinicpu je to), to jest kada nema racuna, i tada je granica za oslobadjanje od carine 70 E (cini mi se da se to zove "posiljka nekomercijalne prirode")
2. Kada ti salje pravno lice (postoji i racun), i tada je granica 50E (ovo je "posiljka komercijalne prirode").
Do pre nekih godinu dana ili tako nesto, obe granice su bile 20 evra, tako da se stvar bar malo popravlja

Nekada je ta granica bila 150 (ili bese cak 200), ali onda je krenuo masovni uvoz preko Neckermana, sa robom izdeljenom u pakete vrednosti 150 E, pa je granica oborena na 20. To se desilo jos pre desetak godina (2002 ili 2003 ako se ne varam).
U ovu granicu NE ULAZI cena transporta, barem prema terminima koji su korisceni, i prema par tumacenja koja sam nasao. Posto je to "vrednost robe".
Medjutim, kada nema oslobadjanja od carine, i kada se carina obracunava, tada se carina racuna u odnosu na "carinsku osnovicu" (mozda je i malo durgaciji termin, mrzi me da sad trazim), koja pradstavlja vrednost robe + troskove transporta.
Sad mesas spediciju i transport 
Na spediciju ne mogu da ti naplate carinu (PDV se normalno placa, kao i za svaku drugu uslugu), posto je spedicija domaca usluga. Spediter odradjuje poslove papirologije za carinjenje, pregled, dozvolu uvoza...
Naplata carine i PDV na vrednost sa troskovima transporta ima nekog smisla, bez obzira koliko se to nama ne svidjalo. U sustini transport je usluga koju si platio u inostranstvu, i kao takva podleze placanju carine i PDV-a. Slicno je i sa ostalim uslugama. Druga stvar je sto su usluge retko vidljive, pa samim tim i naplative.
Sve drzave na svetu tako funkcionisu, pa i ova. Da imamo nebuloza, imamo koliko hoces, ali nisu ni ostali bas postedjeni toga.

Na spediciju ne mogu da ti naplate carinu (PDV se normalno placa, kao i za svaku drugu uslugu), posto je spedicija domaca usluga. Spediter odradjuje poslove papirologije za carinjenje, pregled, dozvolu uvoza...
Naplata carine i PDV na vrednost sa troskovima transporta ima nekog smisla, bez obzira koliko se to nama ne svidjalo. U sustini transport je usluga koju si platio u inostranstvu, i kao takva podleze placanju carine i PDV-a. Slicno je i sa ostalim uslugama. Druga stvar je sto su usluge retko vidljive, pa samim tim i naplative.
Sve drzave na svetu tako funkcionisu, pa i ova. Da imamo nebuloza, imamo koliko hoces, ali nisu ni ostali bas postedjeni toga.
ja bih ovo da kupim: http://alturl.com/mm4z4 ali nemam pojma kako ,
ja bih to pravio kod strugara ,ne verujem da ce da kosta vise !
ja bih to pravio kod strugara ,ne verujem da ce da kosta vise !
a) clan 6
Пошиљке мале вредности послате од стране физичког лица другом физичком лицу
do 70€ u vrednost nije uracunata vrednost transporta!!!!
b) clan 29
Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе
do 50€ u vrednost uracunat i transport tj postarina
iz Nemacke imaju obicaj da salju DHLom. E to kod nas nije normalna posiljka vec "nenormalna" i carina insistira na spediciji. Vodite racuna trazite od prodavaca da ne salju kurirskim sluzbama vec postom!!!
Ovo se obicno ne primenjuje na knjige ali nikad se ne zna !!!!
http://mfp.gov.rs/UserFiles/File/podzak ... ASTICE.pdf
Od kako su dozvolili paypal i Srbima MF se dosetilo kako da dodatno zaradi tj popuni budzet
Dopis carinicima!!!
http://ge.tt/m/3cbqN3f
PDV se placa na sve pod b) bez obzira na iznos!!!!! cak i ako kosta 1€
ovo je dovelo do ozbiljnijeg zagusenja na carinama pa se na posiljke ceka nikad duze!!!
clanak u Politici
http://www.politika.rs/rubrike/potrosac ... nu.sr.html
Пошиљке мале вредности послате од стране физичког лица другом физичком лицу
do 70€ u vrednost nije uracunata vrednost transporta!!!!
b) clan 29
Пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе
do 50€ u vrednost uracunat i transport tj postarina
iz Nemacke imaju obicaj da salju DHLom. E to kod nas nije normalna posiljka vec "nenormalna" i carina insistira na spediciji. Vodite racuna trazite od prodavaca da ne salju kurirskim sluzbama vec postom!!!
Ovo se obicno ne primenjuje na knjige ali nikad se ne zna !!!!
http://mfp.gov.rs/UserFiles/File/podzak ... ASTICE.pdf
Od kako su dozvolili paypal i Srbima MF se dosetilo kako da dodatno zaradi tj popuni budzet
Dopis carinicima!!!
http://ge.tt/m/3cbqN3f
PDV se placa na sve pod b) bez obzira na iznos!!!!! cak i ako kosta 1€

ovo je dovelo do ozbiljnijeg zagusenja na carinama pa se na posiljke ceka nikad duze!!!
clanak u Politici
http://www.politika.rs/rubrike/potrosac ... nu.sr.html
Ja sam kupovao sa donjeg linka, pre pay-pal-a, moze da se plati karticom i navedem kada kupujem da stave cenu manju od 50 E, stave recimo 33,19 dolara. Vrednost te robe je nekad prelazila 150 E. Meni uredno dodje kuci papiric od postara, odem u postu i podignem, bez ikakve naknade(samo postarina u srbiji 300-500 din). Naravno nisam niakda narucivao po 5 komada necega.....
Verovatno moze i na ostalim sajtovima da se tako "dogovori" sa njima.
http://www.sunsky-online.com/
Verovatno moze i na ostalim sajtovima da se tako "dogovori" sa njima.
http://www.sunsky-online.com/