Zavarivanje - Korak po korak
Pa probacu i te ESAB, valjda ih ima i kod nas. Znam za taj Jadran-S, pa sam zato i ja te kupovao. Inace isto je i ja prvo nacnem malo negde sa strane i cim se ona malo zagreje onda ide. treba malo rutine, ja je jos nemam, pa kad imam nesto ozbiljnije i vise posla, onda sve pripremim, isecem na meru i angazujem zeta, on je ko munja 

Za 50 evrova tesko da ce naci nesto da kupi u radnji (polovno je druga prica, ali i macka u dzaku, pogotovu kad nemas iskustva sa njima).
Cak i najjeftiniji kung-fu tipa Matrix, krece od oko 70.
Najjeftiniji inverter koji sam nasao je enhelov od 80A (15% rada), oko 130 Eur.
Najjeftiniji trafo "ozbiljne firme", varex od 120A krece otprilike od oko 140 Eur
Za oko 280 moze da se nadje iskrin najmanji MIG (145A)
Iskrini inverteri krecu od oko 300 Eur (120A), a varstrojevi od oko 650 Eur.
Pojavljuje se tu i tamo neki Metabo od 155A (electra beckum) po oko 200 evrica. Deluje mi da je u pitanju stariji model pa da se rasprodaju zalihe. Mozda je interesantno.
Cak i najjeftiniji kung-fu tipa Matrix, krece od oko 70.
Najjeftiniji inverter koji sam nasao je enhelov od 80A (15% rada), oko 130 Eur.
Najjeftiniji trafo "ozbiljne firme", varex od 120A krece otprilike od oko 140 Eur
Za oko 280 moze da se nadje iskrin najmanji MIG (145A)
Iskrini inverteri krecu od oko 300 Eur (120A), a varstrojevi od oko 650 Eur.
Pojavljuje se tu i tamo neki Metabo od 155A (electra beckum) po oko 200 evrica. Deluje mi da je u pitanju stariji model pa da se rasprodaju zalihe. Mozda je interesantno.
Trgovci menjaju cene, pa cas spuste cas podignu. Ja sam ga kupio u Uradi Sam, naisla veca kolicina i cena je bila 4950din, evo ovakav: http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_ ... US-POW-725
Nije neki, ali radi. Posle su mu menjali cenu, cas 9900, cas 7000, pa oko 5,500, ali to je to. Manje vise, za 10-20 evra neces propasti. To je tek da ne moras nikoga da cekas i molis kad ce imati vremena da ti nesto malo pecne. A inace sam citao i po forumima, ljudi se zale da se taj i Varex, onaj najjeftiniji, cesto iskljucuju cim se radi o duzem varenju, ali za manje poslice je ok.
Nije neki, ali radi. Posle su mu menjali cenu, cas 9900, cas 7000, pa oko 5,500, ali to je to. Manje vise, za 10-20 evra neces propasti. To je tek da ne moras nikoga da cekas i molis kad ce imati vremena da ti nesto malo pecne. A inace sam citao i po forumima, ljudi se zale da se taj i Varex, onaj najjeftiniji, cesto iskljucuju cim se radi o duzem varenju, ali za manje poslice je ok.
Ljudi ne citaju karakteristike proizvoda 
Obicno lepo pise sa kojom strujom koliko moze da radi. Recimo za mali varin 130 (nisam nasao na netu podatke za varex):
35% 130 A
60% 105 A
100% 80 A
Sto ce reci, sa 80A mozes da varis non stop, ali sa 130A moras da ga na svakih 3.5 minuta rada pustis da se ohladi 6.5 minuta (taj podatak, takozvani ED% ili Duty cycle se uvek izrazava u odnosu na 10 minuta).
Cak i za velike tipa Varus 300 je odnos slican:
35% 300A
60% 230A
100% 180A
Pismeniji aparati imaju automatsku zastitu pa se ugase kad se pretera, a oni drugi rade dok ih ne spalis.
Bolje je da se sam ugasi, nego da pregori

Obicno lepo pise sa kojom strujom koliko moze da radi. Recimo za mali varin 130 (nisam nasao na netu podatke za varex):
35% 130 A
60% 105 A
100% 80 A
Sto ce reci, sa 80A mozes da varis non stop, ali sa 130A moras da ga na svakih 3.5 minuta rada pustis da se ohladi 6.5 minuta (taj podatak, takozvani ED% ili Duty cycle se uvek izrazava u odnosu na 10 minuta).
Cak i za velike tipa Varus 300 je odnos slican:
35% 300A
60% 230A
100% 180A
Pismeniji aparati imaju automatsku zastitu pa se ugase kad se pretera, a oni drugi rade dok ih ne spalis.
Bolje je da se sam ugasi, nego da pregori

Pozdrav,
Ja sam nedavno kupio Varin 1600 za nekih 320€ i prvi utisci su odlični. Pošto radim u uslovima gdje je veliki pad napona imam osjećaj da ovom aparatu uopšte ne smeta za razliku od transformatoskog kome je to bio priličan problem. Ovaj Varin ima i ventilator koji stalno radi i izgleda da je prilično veliki a takođe ima i termostat koji se uključuje u slučaju preopterećenja ili čega li već. Meni se nije uključivao. Elektrode 2,5 mm pržim na 90 A a do 105A je intermitencija je 100% a za 130A 60%. Probao sam zavarivati i sa elektrodama 3,25 mm i to ide odlično negdje oko 125A. Možda nije mjesto ali mene više zanima kako riješiti rezanje brusilicom pod 45 stepeni a da i rez bude vertuikalan. Znam da postoje gotovi nosači brusilica ali mi ne ulijavaju baš povjerenje. Ima li neko neki nacrt ili slično za neki nosač brusilice 230 mm koji bi imao ulogu pravilnog rezanja. Unaprijed hvala.
Ja sam nedavno kupio Varin 1600 za nekih 320€ i prvi utisci su odlični. Pošto radim u uslovima gdje je veliki pad napona imam osjećaj da ovom aparatu uopšte ne smeta za razliku od transformatoskog kome je to bio priličan problem. Ovaj Varin ima i ventilator koji stalno radi i izgleda da je prilično veliki a takođe ima i termostat koji se uključuje u slučaju preopterećenja ili čega li već. Meni se nije uključivao. Elektrode 2,5 mm pržim na 90 A a do 105A je intermitencija je 100% a za 130A 60%. Probao sam zavarivati i sa elektrodama 3,25 mm i to ide odlično negdje oko 125A. Možda nije mjesto ali mene više zanima kako riješiti rezanje brusilicom pod 45 stepeni a da i rez bude vertuikalan. Znam da postoje gotovi nosači brusilica ali mi ne ulijavaju baš povjerenje. Ima li neko neki nacrt ili slično za neki nosač brusilice 230 mm koji bi imao ulogu pravilnog rezanja. Unaprijed hvala.
Ako će da izbroji oko 500€ da kompletira garnituru alata da bi PROBAO da nauči da vari meni ne smeta - neka kupi šta mu je volja (i šta mu pojedini ovde preporuče)Å trkić wrote:Pa onda reci na način da te svi odmah razumiju nije ovo rasprava o prodaji nuklearne bombe.феникс wrote:Pokušao sam da na fin način kažem nešto drugo:
Znam čime sam počeo da varuckam - sa tri redno vezana akumulatora 12V 180Ah. Pune se celu noć i sutra do popodne da bih vario sat vremena.
Kad sam shvatio da to mogu da uradim a da mi ne smeta što mi kapi čelika upadaju u cipele kupio sam trafo aparat pa kasnije garnituru za autogeno varenje pa CO2 ...
Koliko posla će mu uraditi komšija varioc za 500€?
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Gledaj nemora izdvajati 500€ za komplet da bi počeo variti,ima mu sasvim dovoljno 200€ i to da je sve NOVO i njega će služiti.феникс wrote:Ako će da izbroji oko 500€ da kompletira garnituru alata da bi PROBAO da nauči da vari meni ne smeta - neka kupi šta mu je volja (i šta mu pojedini ovde preporuče)Å trkić wrote:Pa onda reci na način da te svi odmah razumiju nije ovo rasprava o prodaji nuklearne bombe.феникс wrote:Pokušao sam da na fin način kažem nešto drugo:
Znam čime sam počeo da varuckam - sa tri redno vezana akumulatora 12V 180Ah. Pune se celu noć i sutra do popodne da bih vario sat vremena.
Kad sam shvatio da to mogu da uradim a da mi ne smeta što mi kapi čelika upadaju u cipele kupio sam trafo aparat pa kasnije garnituru za autogeno varenje pa CO2 ...
Nije mi samo jasno odakle si izvukao ovih 500€!::neznam::
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pa ima da se probere do 250 evra nov i lep uredjaj, sasvim dovoljan za samovca: http://www.e-merkur.rs/radionica/masine ... za-varenje
Ja iz slamarice :oskyldig:Å trkić wrote:Gledaj nemora izdvajati 500€ za komplet da bi počeo variti,ima mu sasvim dovoljno 200€ i to da je sve NOVO i njega će služiti.феникс wrote:Ako će da izbroji oko 500€ da kompletira garnituru alata da bi PROBAO da nauči da vari meni ne smeta - neka kupi šta mu je volja (i šta mu pojedini ovde preporuče)Å trkić wrote:Pa onda reci na način da te svi odmah razumiju nije ovo rasprava o prodaji nuklearne bombe.
Nije mi samo jasno odakle si izvukao ovih 500€!::neznam::
Kad neko pita za mišljenje da li da kupi alate žutog porekla (a i Einhel je to) svi mu održe predavanje kako je to šljam i kako treba da skupi još koju stotinu € i kupi pravu alatku.
kad sad ja prihvatim cenu koju napiše prof. ="Iskrini inverteri krecu od oko 300 Eur (120A), a varstrojevi od oko 650 Eur." pa nek je ovaj od 300€ + maska +koja kutija elektroda + čekić za šljaku + piće - red je da časti društvo što se ponovio i eto 500€ bude NEJASNO koja je to matematika
NOVI varstroj inverter do 100 A plaćen 200€ uz njega došlo staklo za masku došo piketin oliti mali čekić za šljaku i došla čelična četka.
Paket elektroda od 2.5 mm 13€ i još maska 10€ i to da biraš i piće za društvo max 250€.
A nek se nađe vrhunski majstor varioc koji će reći da za jednog laika u varenju i čovjeka koji će se zajebavati u radionici s time,da to nije i više nego dovoljno.
Dovoljno je meni koji varim i deblje stvari i koji se zajebajem po radionici pa skurim paket u mjesec dana pa da neće biti njemu koji će eventualno potrošiti dva paketa u godinu dana.
Paket elektroda od 2.5 mm 13€ i još maska 10€ i to da biraš i piće za društvo max 250€.
A nek se nađe vrhunski majstor varioc koji će reći da za jednog laika u varenju i čovjeka koji će se zajebavati u radionici s time,da to nije i više nego dovoljno.
Dovoljno je meni koji varim i deblje stvari i koji se zajebajem po radionici pa skurim paket u mjesec dana pa da neće biti njemu koji će eventualno potrošiti dva paketa u godinu dana.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Ajmo malo loptu dole 
Elem, vinkl nije napisao da trazi jeftin aparat, ili ja bar nigde ne vidim tako nesto. To sto pise da mu treba za povremena varenja, ne znaci da hoce nesto jeftino.
I takodje niko nije napisao da treba da kupi TIG monstruma od 600A, po mogunosti robotizovanog i za 10000 evrova.
Dat je pregled raznih uredjaja, sa raznim cenama i mogucnostima.
Ni ja ni drugi nemamo pojma koliki je vinklov novcanik, koliko parica on hoce da izdvoji za to, i sta to treba povremeno da vari. Ne znamo ni dal covek jednostavno voli da ima dobar alat ili ce ga zadovoljiti bilo sta (mada, da je bilo sta, onda ne bi ni pitao, vec bi kupio najjeftiniji).
Stoga, pisemo o prednostima, manama i cenama raznih varijanti, a odluka je na njemu.
Nemam zaista nista protiv logike da se za par varova uopste ne isplati kupovati ga, a kamoli kupovati neki od 500 ++ evra. Ko sto napisa, za te pare ce mu lokalni bravar variti 5 godina.
Samo Strkicev komentar se uopste nije odnosio na to.

Elem, vinkl nije napisao da trazi jeftin aparat, ili ja bar nigde ne vidim tako nesto. To sto pise da mu treba za povremena varenja, ne znaci da hoce nesto jeftino.
I takodje niko nije napisao da treba da kupi TIG monstruma od 600A, po mogunosti robotizovanog i za 10000 evrova.
Dat je pregled raznih uredjaja, sa raznim cenama i mogucnostima.
Ni ja ni drugi nemamo pojma koliki je vinklov novcanik, koliko parica on hoce da izdvoji za to, i sta to treba povremeno da vari. Ne znamo ni dal covek jednostavno voli da ima dobar alat ili ce ga zadovoljiti bilo sta (mada, da je bilo sta, onda ne bi ni pitao, vec bi kupio najjeftiniji).
Stoga, pisemo o prednostima, manama i cenama raznih varijanti, a odluka je na njemu.
Nemam zaista nista protiv logike da se za par varova uopste ne isplati kupovati ga, a kamoli kupovati neki od 500 ++ evra. Ko sto napisa, za te pare ce mu lokalni bravar variti 5 godina.
Samo Strkicev komentar se uopste nije odnosio na to.
Da podsetim - obeležio sam mogući odgovor.Vinkl wrote:Majstori,
Sigurno ste imali potrebu da tu i tamo nesto "pecnete" u toku proizvodnje i drugih potreba u samom procesu proizvodnje... da li ste se upustali u samostalno zavarivanje ili ste "postovali zanat" pa zvali kolegu da to odradi?
Koliko je proces zavarivanja komplikovan za DIY potrebe (par varova tu i tamo) i da li je skup da bi pojedinac uopste nabavljao neki pristojniji alat u te svrhe?
Koju literaturu treba procitati da bi se uopste napravio prvi var?
*znam da je stolarski forum al' se dosta clanova javlja da su metalci, masinci ili da su radili ranije sa metalom pa zato pitam*
Jedan od razloga sto nisam postao stolar je bas taj aparat za varenje. Kad god treba da nesto uradim, napravim plan "majstorije" normalno za rad sa drvetom, i kad prekontantam ponovo te busenja. te tiplovanja, te stege od 0.5 pa do 2 metra itd. Jednostavno narucum profile, vinkle itd odsecem na mere i zavarim i konstrukcija je gotova. (Ovo se odnosi na stvarcice koje mogu da se odrade ili drvetom ili profilima, plakar svakako ne, ali.......)
Da kupim aparat za varenje me je nagovorio sin,kupio sam Varex 140A, polovnjak naravno za 70 eura. Kako se vari ucio me sin, koji je gledao prijatelja koji nam je vario ogradu. I tako i ja sam poceo da varim, bez knjiga i ostalo. sistem ucenja "greska -ispravka" nije omanuo, mada je u pocetku bilo mnogo pogresaka i normalno ispravaka.
Sto god se spremao da varis pored sebe moras imati komad otpadnog gvozdga, na njemu ces se najpre uciti, a koristi poslo da zagrejes elektrodu, hladna elektroda se lepi. Kad se elektroda zagreje onda mozes da varis. Dakle spojis masu sa gvozdgem i elektrodu nagnutu pod 45 stepeni povlacis u desno ili u levo, kad dobijes luk elektroda je zagrejana i mozes da varis.
Ako treba da varis elektroda je opet nagnuta pod 45 stepeni, a ako hoces da seces onda pod 90 stepeni.
Kad varis elektrodu povlacis u stranu praveci kratke krugove i tako se dobija bolji var i igleda kao da je liven.( par puta mi je uspelo da dobijem taj kvalitet)
Ako spajas profilie pod nekim uglom recimo 90 stepeni, Profili ce "povuci" na strani gde je var i izgubices ugao. Ovde najpre "pelcujes" na 2-3 mesta pustis malo da se ohladi, i onda cekicem koregujes ugao i zatim pelcujes i drugu stranu profila, proveris ugao, koregiras i onda puni var.
Ono sto sam dosad ukapirao bez propratne literature, da luk treba malo da stopi proifile koji se spajaju,
Sto se tice novih aparata za varenje od 50-60 eura, imaju problem sa namotajima trafoa. Svi imaju trafo od aluminijumske zice umesto bakarne.
Ono sto sam dosad ukapirao bez propratne literature, da luk treba malo da stopi proifile koji se spajaju,
Invertere sam gledao, nisam radio sa njima, malo sam probao CO2 -lepo radi, al uopste nije jeftin
Inace Varex 140 ima manu da se brzo pregeje, nakon 2-3 elektrode, ja sam ugradio dodatni ventilator sad izdrzi 4-5 elektroda, a onda pauza od pola sata, normalno sa pivom ;
Ja necu da ti sugeriram sta da kupis, sta je jeftino, a sta je skupo odlicijes ti
Da kupim aparat za varenje me je nagovorio sin,kupio sam Varex 140A, polovnjak naravno za 70 eura. Kako se vari ucio me sin, koji je gledao prijatelja koji nam je vario ogradu. I tako i ja sam poceo da varim, bez knjiga i ostalo. sistem ucenja "greska -ispravka" nije omanuo, mada je u pocetku bilo mnogo pogresaka i normalno ispravaka.
Sto god se spremao da varis pored sebe moras imati komad otpadnog gvozdga, na njemu ces se najpre uciti, a koristi poslo da zagrejes elektrodu, hladna elektroda se lepi. Kad se elektroda zagreje onda mozes da varis. Dakle spojis masu sa gvozdgem i elektrodu nagnutu pod 45 stepeni povlacis u desno ili u levo, kad dobijes luk elektroda je zagrejana i mozes da varis.
Ako treba da varis elektroda je opet nagnuta pod 45 stepeni, a ako hoces da seces onda pod 90 stepeni.
Kad varis elektrodu povlacis u stranu praveci kratke krugove i tako se dobija bolji var i igleda kao da je liven.( par puta mi je uspelo da dobijem taj kvalitet)
Ako spajas profilie pod nekim uglom recimo 90 stepeni, Profili ce "povuci" na strani gde je var i izgubices ugao. Ovde najpre "pelcujes" na 2-3 mesta pustis malo da se ohladi, i onda cekicem koregujes ugao i zatim pelcujes i drugu stranu profila, proveris ugao, koregiras i onda puni var.
Sto se tice novih aparata za varenje od 50-60 eura, imaju problem sa namotajima trafoa. Svi imaju trafo od aluminijumske zice umesto bakarne.
Invertere sam gledao, nisam radio sa njima, malo sam probao CO2 -lepo radi, al uopste nije jeftin
Inace Varex 140 ima manu da se brzo pregeje, nakon 2-3 elektrode, ja sam ugradio dodatni ventilator sad izdrzi 4-5 elektroda, a onda pauza od pola sata, normalno sa pivom ;
Ja necu da ti sugeriram sta da kupis, sta je jeftino, a sta je skupo odlicijes ti
Last edited by dikar on 16 Mar 2013 17:01, edited 1 time in total.
Moj matori je inace profesionalni varioc,ja sam presao na cistije i prirodnije materijale,ali sam ipak sebi kupio CO 2 Varstroj aparat,uvek zatreba da se nesto zavari,nije sve stvar para nego i vremena.Pored matorog sam probao obicne elektricne aparate nije mi nesto islo,sa CO 2 aparatom je ipak mnogo lakse variti.