Razlika u ceni

Razne teme o raznim stvarima
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pezzo wrote:.....
Dikar, ja se secam da je k-320 bila oko 2500 DM u Beogradu u prodavnici, prodavali su ih u Balkanskoj, mislim da je firma bila Agrooprema. A one 410 su bile 3800. A taj tvoj prijatelj je verovatno isao sam po nju u Bugarsku. Frezercic im je bio 700. Inace, ko god je kupio Yakorudu, svi su im menjali lezajeve, a ljudi su se zalili i da mnogo rdjaju. E sad je verovatno fabrika privatizovana od strane nekog nemca, pa nose i nemacke nazive, medjutim ne mogu oni tako lako da izjednace cene sa felderom i scm... mogu da pokusavaju, ali tradicija je nesto za sta su potrebne godine.
Jeste kupio je u Bugarskoj direktno u fabrici Yakoruda. Samo u to vreme (1992-1993) i tamo nije se moglo lako kupovati. Zato je sef prodaje trebalo "kupiti" sa 100-200Dm. Ovaj prijatelj je tako kupio 6-7 masina. 2 za sebe, ostalo prodao od 1500-2500Dm,
Inace ne mislim da se Yakoruda sa cenom od 3000eur "nosi" sa Felderom, na primer CF 531 (slicna klasa sa KP 320), a kosta ko 2-3 Yakorude
http://www.landwirt.com/tags/felder-kom ... ne-cf-531/
Last edited by dikar on 06 Feb 2013 21:02, edited 1 time in total.
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

Imam abrihter diht tm 410 ,bugarski,mislim da su im masine nezne , u principu ja sam pre za polovnu italijanku, koristim frezer cirkular scm st4w masina je dosta robusna i poderace nekoliko bugarki.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

Pezzo wrote:Kome je stalo da kupi masinu, 10% je carina na masine
Vlada omogućila privredi uvoz novih mašina bez carine u 2013
http://www.poslodavci.org.rs/vesti/vlad ... 013?id=166
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pajo, to je za poslodavce i pise dole da ne moze da se otudji 3 godine bez placene carine. Znaci, ako ne zaposljavas radnike, najverovatnije nista od toga. Inace je 10%, to mi je rekao jedan prodavac.

Dikar, nije vise 3000, bilo nekad. Inace, sto kaze zzz, italijanske su napravljene ljudski i to traje, pa onda nema svrhe porediti ih sa bugarskim i rizikovati. Evo cena scm:
http://www.makxilia.biz/combinate-combi ... 32_34.html
http://www.makxilia.biz/toupie-c-60.html
To je roba koja i polovna uvek ima kupca i nije to bez razloga.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Za carinjenje spediter naplati nesto sitno jer ne vozi samo tebi, tek da pokrije troskove cekanja na carini dok mu obave proceduru
Da spediteri su opste poznati dobrotvori :), i rade tek da pokriju troskove, a ne da bi zaradjivali.
Speditera platis 50-tak evra, pa carinio jedan CD sa softverom ili 5 vagona, posto je papirologija potpuno ista.
Usput, spediter uopste ne vozi, on odradjuje papirologiju za prevoz.
Za svaku posebnu firmu, mora da se radi posebna papirologija, pa makar u istom kamionu/vagonu/avionu bila roba za 30 firmi. U principu je isto i za fizicka lica, ali tu moze da se promuva da sve ide na jedan JCI, dok kod firmi jednostavno mora zasebno (inace firma ne moze da primi robu u skladiste, plati carinu i porez... jer sve to mora i da se rasknjizi).

Pezzo wrote:Pa Ivice, mene kosta 150 eura ukupno i putarina i gorivo kad odem do Venecije i nazad. Kakvih 400 evra od Bugarske do Pirora 45 km.
Pa na pivo usput potrosis toliko :)

E sad, "malkice" se razlikuje tvoje putovanje do Venecije i transport kamionom.

Od Pirota do Bugarske stvarno ima 45 kilometara, al nesto ne verujem da je radnja u kojoj prodaju ove masine na 3 metra od granicnog prelaza.
Daklem pricamo o oko 88 Km, koliko ima od Pirota do Sofije. Na to dodas jos oko 300 koliko ima do Bg-a, pa sve zajedno izadje skoro 400. Dobro, ne mora bas do Bg-a, al recimo do Kragujevca ima 300.

Drugo, tebe je gorivo i putarina do Venecije, u tvom autu kostalo 150 a ne iznajmljivanje kamiona. Sumnjam da bi ovo masince bas mogao da upakujes u "keca".
Te pare naplacuju za vozikanje kombijem po Bg-u, od Vozdovca do Zemuna.
Pezzo wrote:I robu spedicija i ne istovaruje na carini, samo se pogleda kamion i zapecati, ostalo je administracija.
Ako se samo zapecati kamion, to znaci da roba nije ocarinjena, odnosno da se tera u carinarnicu u nekom drugom mestu (recimo tamo gde it zivis), ili da recimo tvoja firma ima sopstveno carinsko skladiste (samo tada opet placas sve isto ko i da si terao u njihovo). Ako je roba ocarinjena, nema potrebe da se pecati kamion.
A na toj carini gde ce ti stvarno cariniti, platis lezarinu, carinski pregled, taksu, taksicu, APP... Sve i da roba fizicki nije videla ni C od carinskog skladista, lezarinu u njemu moras da platis bar za jedan dan (nisam ja pisao propise, zanam da je idiotski, al tako je).
Maricaivica ti je lepo napravio racunicu, a koliko znam prilicno se razume u tu pricu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma nisu to Bole troskovi kao za auto. Ne kazem da ih nema, ali se radi o jednoj paleti od 32 u sleperu i ceo transport kosta 1000-1500 evra, pa racunaj. A cifra od 150e me je izlazila sa kombijem, ne sa kecom. Inace ga gazim i ne stajem, pa bi ta cena bila i manja ako bi se vozilo ekonomicnom brzinom od 90km/h. Ali nije to ni mnogo bitno, cena je tu negde. Temu sam postavio jer me je iznenadila tolika razlika u ceni, u vreme kada ih svi spustaju. I ti kad kupujes alat, verovatno nesto i racunas :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bg-Venecija-Bg 1440 Km.
Po trenutnoj ceni goriva ovde, ako ti auto trosi 7 litara, to izadje 136 evrica. 14 Eur mi deluje malo za putarine odavde do Venecije, tako da ce biti da je tvoj kombi trosio oko 6-6.5 litara.

Dobar kombi.

Samo to slabo ima veze sa celom pricom, posto se ne tera kombi, ne radi uvoz u licnoj reziji itd, itd...

To da nasi trgovci umeju da zveknu cenu uopste ne sporim. Sa druge strane, uz mali promet kakav imaju, moraju da imaju i visoke marze. Jednostavno smo malo trziste za takvu robu.

Naravno postoji ona: kad bi cene bile manje, promet bi bio veci, ali sta mislis koliko komada bi toga ovde mogao da prodas mesecno da ti je cena kao ova u Ukrajini? Pa onda napravi racunicu za prezivljavanje i eventualno neku zaradu firme. Ne zaboravi da imas gomilu fiksnih troskova, koji su tu prodalo se sto masina ili nijedna (poslovni prostor, takse, plate, struja...).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne moze to tako da se racuna. Pre svega uvoznik oko toga sve ukupno neka ima jedno 2 sata administrativnog posla. Neka je kupi on od mene po toj ceni, ja cu da je uvezem :)
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

mislim da bi gospoda trgovci ipak morali da snize svoje marze i da kroz asortiman raznih proizvoda i usluge kupcu traze izvor svoje zarade ,a ne kroz zidanje marzi nebu pod oblake.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Da je moglo koju stotkicu nize, moglo je a ti uvek imas izbor da potegnes za Bugarsku :)
Prevoz neces naci bez 400 eura"
-----
Troskovi su, primera radi, na 1000 evra vrednosti: roba 1000 + prevoz 100 + spedicija 50 + carina na sve to 10% + PDV na sve ukupno 20% i to izadje oko 1500. Znaci, po svemu sudeci, vise se isplati bugarsku masinu kupiti u Kijevu :)
Cena prevoza je relativna jer zavisi od vise faktora. Mene je uvek nerviralo sto se placa porez na carinu... to je uvek bilo protivustavno i ni jedna vlada to nije htela da ispravi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko znam carinu ne placas na spediciju (posto je to domaca usluga), i ona ne ulazi u osnovicu za PDV, posto PDV na spediciju placas "normalno", kao i za svaku drugu uslugu u zemlji, to jest iskazan je na racunu speditera.

Elem racunica:
(vrednost robe 1000 + 100 prevoz)* 1.32 (preracunato 10% pa na to 20%) + 50 spedicija + carinski troskovi (neznam tacno kolike su takse i taksice, lezarine itd).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Eh, ma domaca je i carina pa placas pdv i na nju :) I nigde ni u jednom pravu ne postoji porez na porez, ali kod nas postoji. Sve u svemu, u ovoj prici mene vredja sama cinjenica da prodavac reklamira jeftinu i kvalitetnu robu. Jeftino nije, jer Kinezi prodaju bolje i za 200-300$, a visoko kvalitetne industrijske za 1500-3000$. A ovi Bugari to Ukrajincima prodaju za oko 1000e, pa dok se tamo ocarini i dodje do kupca, kosta 1900. I sta misliti i o tom kvalitetu ? Evo na primer jedne kvalitetne kineske: http://italian.alibaba.com/product-gs/2 ... 86381.html i ta bugarska ne moze ni da joj prismrdi, a da ovu narucis iz Kine, nece vise da te kosta. Ne znam ko je kod nas bezobrazniji, ali zato svi i kukaju jer se samo gleda ko ce koga da zavrne.
Nemaju na svakom artiklu cenu i ne pise da imaju nemacke lezajeve :) http://italian.alibaba.com/promotion/pr ... -list.html
Post Reply