Sta se krcka u piljotini?
Metabo izgleda nisi primetio ovometabo wrote:ima, ima... svašta nešto od gasova koji sa vlagom iz vazduha prave kiseline i baze, koje onda dalje prave sranje.mbole wrote:Jel bes ima i metana?metabo wrote:Trulež oslobadja gasove (SO2, SO3, CO2, CO..)
"pa cak i slojeva pilotine koristene kao podloga pri uzgajanju piladi! "
Kod fermentacije pticjeg izmeta se oslobadja bas metan
Za početak, ne moramo svaku temu da pretvaramo u sprdačinu. Saša je u pravu.Sasa wrote:E nemojte da se zezate, ja ozbiljno pitam!?
Ja sam ti ozbiljno odgovorio - PAMET U GLAVU!
Nisam ni morao da primetim jer je ovo stolarski sajt a ne provera znanja iz hemije. Da je tema bila hemijska, možda bih i primetio. Ajmo ljudi, to da li ima metana ili CO2 uopšte nije bitno za temu. Da li je bitno od ćega će požar koji napravi sranje nastati? Cenim da je mnogo važnije da do njega ne dođe i da je to od informacija sasvim dovoljno.Metabo izgleda nisi primetio ovo
Saša, poenta je da te gomile piljevine što pre staviš pod kontrolu i nešto korisno uradiš.
Slusaju Bocu (metaba), covek zna o cemu prica (ing. tehnolog).
Nije se zezati sa velikim kolicinama bilo kog organskog materijala. Jako vole da se upale/eksplodiraju/naprave sranje....
Rasciscavaj to brdo sto pre mozes. Ako nista drugo razvuci ga na veliku povsinu, onda ce sve to sto se izdvaja iz njega da se bezbedno oslobodi.
PS
Jooooooooj, ispravljam post vec tri puta, posto mi svira "Ulazak u harem" od SMAK-a i "ne merem da se skoncentrisem"
Nije se zezati sa velikim kolicinama bilo kog organskog materijala. Jako vole da se upale/eksplodiraju/naprave sranje....
Rasciscavaj to brdo sto pre mozes. Ako nista drugo razvuci ga na veliku povsinu, onda ce sve to sto se izdvaja iz njega da se bezbedno oslobodi.
PS
Jooooooooj, ispravljam post vec tri puta, posto mi svira "Ulazak u harem" od SMAK-a i "ne merem da se skoncentrisem"

Ajde ti tu piljevinu iskoristi za kompost pa dodatno zaradi.Naravno ako imaš mjesta ljepo je izmješaj sa zemljom i sa dodatnim biorazgradivim otpadom i napravi kompost i dodatna zarada je tu.
Proizvođači povrća na veliko su ovisni o kompostu ustvari njihova proizvodnja neide bez dobrog komposta a bogme i vinogradari podhranjuju svoje vinograde stoga imaš potencijala.
Proizvođači povrća na veliko su ovisni o kompostu ustvari njihova proizvodnja neide bez dobrog komposta a bogme i vinogradari podhranjuju svoje vinograde stoga imaš potencijala.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Ista stvar kao sa stajskim gnojem u Njemačkoj na velikim farmama se griju tako da dok gnoj fermentira oslobađa se velika količina topline i oni su postavili cijevi kroz koje struji voda i zagrijava ju.
U većini slučajeva oni koriste piljevinu za nastor ispod stoke a pogotovo kod tova junadi i nakon nekog vremena taj sloj se vadi i stavlja novi sloj piljevine a ovaj iskorišteni ide na kompost hrpu i tamo se odvija taj proces fermentacije i nastajanje topline i to je to badava grijanje.
U većini slučajeva oni koriste piljevinu za nastor ispod stoke a pogotovo kod tova junadi i nakon nekog vremena taj sloj se vadi i stavlja novi sloj piljevine a ovaj iskorišteni ide na kompost hrpu i tamo se odvija taj proces fermentacije i nastajanje topline i to je to badava grijanje.
Čovijek sniva a Bog realizira!