Простор < oд потребног

Razne teme o raznim stvarima
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

To sa sipkama bi zasigurno radilo posao za pomeranja u par meseci, za cesce je verovatno mucenje.
Pada mi drugi pristup na pamet... Ima li sanse da jednu masinu podignes na neku platformu (mozda i izlivenu) i tako pozicionias masine da se dobije prostor za manevrisanje medju njima u jednoj prostoriji. Ako raskrajas table iverice i ta prostorija ti je mala ali ako nemas potrebe za tako necim, mozda...samo mozda
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

На два наспрамна зида сам пробио два прозорчића (60x60) и сада могу да прерађујем комаде и дуже од 3m , на фрезеру . Поента је само да померим машину , комбинирку , када нешто склапам да имам више простора . јначе како оне сада стоје има места за рад на њима .
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Не бих да те убеђујем. Рачунај: Ако је од осовине до точка 50мм а од осовине до твоје руке 500мм кад запнеш са 30 кг тамо подигнеш 300 кг. Даље сам размишљај.....
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako bas moras da je pomeras, ovo resenje sa polugom je sasvim OK.
Jednostavno, robusno. Samo pazari tockove odgovarajuce nosivosti (ima ih) da ne bi sve otislo u... dok je vozis.
Naravno da ce za 500 kila konstrukcija podizaca da bude od celicnih kutija ili cevi, ali ne vidim zasto bi to bio problem. Pa njh bar ima na svakom stovaristu, a ni varilaca ne nedostaje.
Jedini problem je sto se sila na poluzi menja tokom supustanja/podizanja, i najveca je upravo u trenutku tik pre nego sto se masina osloni na pod, odnosno kada se zavrsava spustanje (kod podizanja, najveca je kad pocinjes). To ume da iznenadi, pa da masina "tresne" prilikom spustanja, ali treba samo voditi racuna.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Za meko spustanje moze da posluzi mala hidraulicna dizalica, pre spustanja je
postaviti. Moze se iskoristiti i tzv. krokodil dizalica za sistem podizanja i povlacenja,
razmisli i o tome.
Last edited by branimir on 25 Nov 2011 13:35, edited 1 time in total.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Сад замисли који је то тресак кад се толика машина суноврати са висине од 1-1,5 сантиметар!
Дођох, видех, побледех
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Са 1-1,5 cm не знам али са 10-ак знам .
Јутрос сам испробавао са крокодилком и први пут када сам је спустао тако је треснула о под и предњи сто ме спичио у главу , тако да се замало нисам онесвестио . Ево сад пипам још увек ми стоји чворуга која боли .
Чим сам одвио онајвијак са којим се терет спушта машина је нагло пала , то ме баш изненадило , јер је код моје дизалице то другачије , када полако одвијаш , терет се полако спушта .
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Оно што сам покушао да ти објасним подиже машину свега 2-3 цм од пода. Довољно да је возиш по радионици (надам се да је под од бетона)
Дођох, видех, побледех
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

stolart wrote:Са 1-1,5 cm не знам али са 10-ак знам .
Јутрос сам испробавао са крокодилком и први пут када сам је спустао тако је треснула о под и предњи сто ме спичио у главу , тако да се замало нисам онесвестио . Ево сад пипам још увек ми стоји чворуга која боли .
Чим сам одвио онајвијак са којим се терет спушта машина је нагло пала , то ме баш изненадило , јер је код моје дизалице то другачије , када полако одвијаш , терет се полако спушта .
Moras da vezbas, vijak se polako odvrce, to je hidraulicna dizalica.Imam je (Einhel) i dobro radi.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Problem stolarta je i moj pa i ja razmišljam o rešenju.
Najjeftinije što sam isštrumpfvovao je uz pomoć ove dizalice odignuti jedan kraj mašine pa podmetnuti ispod ova kolica i tako na sva četri ugla mašine ili ukoliko je mašina nepravilnog oblika onda na 6 mesta i problem je rešen.
Dizalica košta oko 400 dinara a jedna kolica su manje od 300 din...možda se mogu i napraviti u DIY varijanti.
Evo i slika
Image
Image
Image
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

prijatelju to je za premestanje namestaja po kuci ili stanu i koristi se za krevete,komode ili slicno koje nisu teze od 100kg a ovo je masina od preko 500kg ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Singer na ovoj ručici piše 150 kg. Cenim da nije teško napraviti je masivnije i da može da izdrži veći teret. Usotalom ova dizalica samo treba da odigne mašinu od poda (ova na slici ima mogućnost i da ga odvuče), a kada odigne mašinu onda joj se podmetnu par kolica sa te strane čija je visina 2,5-3 cm. Smatram da kada se mašina tako nagne na jednu stranu ne pristiska svom težinom na dizalicu ili kolica već nešto manje. Ova kolica drže po 150 kg tako da bi par ovih kolica podneo i 300 kg, a onda se pređe sa druge strane i ponovi postupak. Četiri kolica mogu da nose 600 kg pa smatram da je ovo ok rešenje. Kolica inače omogućavaju da se kreću u svim pravcima.
U jednom storvarištu doduše odavno sam video da se sa sličnim kolicima voze kotlovi za parno grejanje čija je težina približna mašini...pa vi sad vidite. Za kotlove su koristili samo jedna kolica sa jednom kuglom i pridržavali su ih rukom zbog balansa tako da...i dalje mislim da ovo nije rđavo rešenje
Last edited by saša on 26 Nov 2011 23:01, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nebi ja to pricao da nemam takve tockice,:D

sranje u boji,ali nek proba jer ne boli mnogo finansijski,;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Flasencug i dobra metalna greda i vozaj, manji je teret za ledja, a godine ce stizati.
Profesor ti je dao najbolji predlog, prosirenje ili dogradnja prostora.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasa, moze da pise na njima svasta, al to jednostavno nije dovoljno jako.
Moji su ispustili dusu nakon jedne TA peci (koja je ipak dosta laksa od 500Kg).
Post Reply