Mlazni motor na piljevinu :)
Ljepo tema je pokrenuta i slika je postavljena šta uvelike pojašnjava detalje i stvar pojednostavljuje.
Kolko vidim ovdje je elektronika najkompliciranija,možda griješim mislim za one koji su sa tim na ti je jednostavno ali za nas koji smo sa strujom na Vi je malo drugačije.
Imam neka pitanja za početak,na koji način se pali piljevina kako se započinje proces izgaranja dali je to neki otvoreni plamen ili ima neki grijač na struju (da ga tako nazovem)?
Onaj ventilator mi je jasan za šta je i puž je na svom mjest jedino način paljenja.
Dalje način doziranja piljevine kako to ide to me interesira?
Hvala unaprjed.
Kolko vidim ovdje je elektronika najkompliciranija,možda griješim mislim za one koji su sa tim na ti je jednostavno ali za nas koji smo sa strujom na Vi je malo drugačije.
Imam neka pitanja za početak,na koji način se pali piljevina kako se započinje proces izgaranja dali je to neki otvoreni plamen ili ima neki grijač na struju (da ga tako nazovem)?
Onaj ventilator mi je jasan za šta je i puž je na svom mjest jedino način paljenja.
Dalje način doziranja piljevine kako to ide to me interesira?
Hvala unaprjed.
Čovijek sniva a Bog realizira!
На електронику се немојте много обазирати.
Пиљевина се пали шибицом. Угасиће се само кад је нема.
Дозирање је Мирко (аутор ове машине) покушао да реши електроником - зато сам на почетку предложио да се електроника занемари. Код мене то ради једна гусана плоча (клапна) коју пиљевина подиже кад улази у ложиште а клапна преко осовине и полуге (која је ван ложишта) притиском на микропрекидач зауставља рад мотора који окреће пуж а и укључује кад пиљевине нема довољно. Мало стрпљивог подешавања и ради ли ради.
Пиљевина се пали шибицом. Угасиће се само кад је нема.
Дозирање је Мирко (аутор ове машине) покушао да реши електроником - зато сам на почетку предложио да се електроника занемари. Код мене то ради једна гусана плоча (клапна) коју пиљевина подиже кад улази у ложиште а клапна преко осовине и полуге (која је ван ложишта) притиском на микропрекидач зауставља рад мотора који окреће пуж а и укључује кад пиљевине нема довољно. Мало стрпљивог подешавања и ради ли ради.
Дођох, видех, побледех
Колико троши? Само колико треба ;-)
Колико дрва (буковине на пример) би потрошио за грејање? колико метара*650 Кг=тежина потребне пиљевине.
1кг пиљевине=1кг дрвета.
1Кг сувог дрвета ( са испод 18% влаге)=5 Kw. Даље сам рачунај...
Најбоље је помешано ситна+крупна=циркулар+абрихтер!
Колико дрва (буковине на пример) би потрошио за грејање? колико метара*650 Кг=тежина потребне пиљевине.
1кг пиљевине=1кг дрвета.
1Кг сувог дрвета ( са испод 18% влаге)=5 Kw. Даље сам рачунај...
Најбоље је помешано ситна+крупна=циркулар+абрихтер!
Дођох, видех, побледех
Можда је ово боље од слике:

Крозгорњу цев са леве стране долази "дрво у праху", кроз доњу ваздух.
Пиљевина помера клапну падајући низ косину плоче кроз коју се дозира ваздух.
Клапна преко полуге притисне микропрекидач и заустави дозирање кад је доста пиљевине у ложишту.
Ватра излази кроз цев десно
Унутрашњост обложена шамотом

Крозгорњу цев са леве стране долази "дрво у праху", кроз доњу ваздух.
Пиљевина помера клапну падајући низ косину плоче кроз коју се дозира ваздух.
Клапна преко полуге притисне микропрекидач и заустави дозирање кад је доста пиљевине у ложишту.
Ватра излази кроз цев десно
Унутрашњост обложена шамотом
Last edited by sloba10 on 10 Oct 2011 09:01, edited 1 time in total.
Дођох, видех, побледех