Glupost ( i prevara) zvana hho

Razne teme o raznim stvarima
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovaj nas, svi znamo, trosi se minimum 10% vise, auto ide minimum 10% slabije
Idemo na 20%! :groota:
Pre nedelju dana sam došao sa slovenačkim gorivom iz Slovenije i srednja potrošnja na auto putu, sa klimom i pri brzini od 120-130, je bila 7,5l. Sa našim gorivom 9,5! (benzinac, 1.6 16V). Cena goriva ista.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

metabo wrote:
Ovaj nas, svi znamo, trosi se minimum 10% vise, auto ide minimum 10% slabije
Idemo na 20%! :groota:
Pre nedelju dana sam došao sa slovenačkim gorivom iz Slovenije i srednja potrošnja na auto putu, sa klimom i pri brzini od 120-130, je bila 7,5l. Sa našim gorivom 9,5! (benzinac, 1.6 16V). Cena goriva ista.
Ugradjuj HHO :skratta:
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

No nebitno što sam lupio oko ona dva eletrona u vodi !! ! Mada saću ti do dam Bole profesore nagledo sam se video klipova more o tome i u 3D molekulima i nisam dobro zapamtio! Ok jeste kao što si naveo ja sam iz hemije slab ali .... napisao sam da ima novih pronalazaka a to je plazmamatični vodonik koji troši opet više vodu nego vodonik ? Prosto je izbacuje na izduve ! Izbiće puno još novih enreg. ideja ljudi novih sranja ali sranja postoje i rade, malo je ipak sve sumljivo da se toliko puno ljudi bavi tim pitanjem a da niko baš nije proniko u suštinu ? Teorija zavere postoji nebi neko gubio život ili glavu zbog svog pronalaska, to je ono opet na šta mislim ! Imam puno viđenja i nisam glup daleko sam otišo tako da nemam namere da kofronitram nekome nu nečemu nasuprot sve je za pohvalu. Istina je daleko !! ali ispred naših očiju ! I odavno je postojala. Ja neverujem u Mendeljejevu tablicu i sve što je po prirodnim zakonima. I tačka !!
Dva put zine , a tri put slaže
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

u svakom slucaju se moze proveriti kupis neku pod konradovih igracaka i proveris jeli stvar radi ilil ne. Doduse ovde treba da se pokrene igracka od 100-200 grama, a ne auto od 1 tone
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=191420
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=198062
Last edited by dikar on 19 Aug 2011 23:54, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

maricaiivica wrote:"Benzin: 34 MJ/L" to je za neki drugi benzin, ne ovaj sa kojim se mi vozimo. Ovaj nas, svi znamo, trosi se minimum 10% vise, auto ide minimum 10% slabije a sigurno nije 0.014141*1.2=0.0169692MJ/L.
Nije ti ovo bas dobra matematika.
Ja i ti smo izgleda ucili neke razlicite matematike :)

Zasto si pomnozio gustinu energije vodonika sa 1.2 ako je nas benzin 20% losiji? Babe i zabe.
I da skines tih 20% opet da bi dobacio do energije koju ima litar benzina treba ti 2 kubna metra vodonika, ili 2000 litara. A ovo sokocalo pravi 40 litara na sat.
Koliko struje za to potrosi? 0.18KW/h (prema tvrdnji proizvodjaca)
1KW/h=3.6MJ
Znaci prema njihovoj tvrdnji potrosis 0.648 MJ elektricne energije da bi dobio
40L vodonika sto je 40L* 0.014141MJ/L=0.565 MJ

To je efikasnost od oko 87% sto je fenomenalna cifra, i iskreno receno sumnjam u nju posto se efikasnost pri elektrolizi tipicno krece oko 60%, al ajde neka je i tako.

Pre toga tu struju je morao da napravi alternator, cija je efikasnost takodje oko 60% i to za najnovije modele.
Da bi alternator napravio struju morao je da potrosi mehanicku energiju okretanja radilice.

Daklem uzeo si motoru 1.08MJ mehanicke energije (koje si mogao da posaljes pravo na tockove), od toga napravio 0.648 MJ elektricne energije, da bi na kraju od toga napravio 0.565 MJ hemijske energije.
Tu hemijsku energiju ces sad da gurnes nazad u sus motor, koji ima efikasnost od oko 50% (i manje al neka bude 50%).
Na kraju smo ponovo dosli do mehanicke energije, koju saljemo na tockove, samo sto je sada imamo 0.282 MJ ili skoro 5 puta manje nego na pocetku.

Znam da je u ljudskoj prirodi da voli da dobije nesto "za djabe", ali to ne sme da nas sprecava da racionalno mislimo.
Sa istim ovim generatorima (fabricke proizvodnje) se sece metal ozbiljne debljine, nije to tako mala energija.
Niko ne kaze da neki generator ne moze da proizvede dovoljnu kolicinu vodonika da bi njome mogao da se radi neki posao. Samo je pitanje koliko struje prvo treba za to da potrosi.
I u voznji ako isklucis to napajanje, da pasce mu snaga ali ne 25%.
Napravicemo ti i ja jednu probicu bas sa tim kolima a ti ces posle da vodis na pivce big_smile
Za pivo sam uvek tu :)
A ako mu padne snaga nakon iskljucivanja, to moze da bude posledica vise stvari. Jedna od njih su recimo lose dizne, to jest lose rasprsen dizel, pa motor zato neredovno pali, pa mu ta mala kolicina vodonika pomogne da upali smesu. Ali to je ekstremni slucaj, i tada bi taj motor trebalo da kada se sredi trosi manje samo na dizel. Isto tako moguce je da je motor jednostavno dotrajao, i da ima losiju kompresiju, pa opet u tom slucaju radi "pomoc" pri paljenju smese, ali to opet dovodi do jako ubrzanog habanja.
Jedan od najcescih tirikova na novijim motorima je iskljucivanje senzora kolicine vazduha (ili preprogramiranje racunara), sto natera motor da radi sa siromasnom smesom. Tako zaista moze da se ustedi gorivo, ali razbijes motor ko dete zvecku.

PS
Sad sam ukapirao da sam pogresno napisao:
Ali kad predjes na gustinu energije po zapremini:
Vodonik: 0.014141 MJ/Kg (143MJ/kg * 0.09889 g/L /1000)

Treba Vodonik: 0.014141 MJ/L (po litru a ne po kilogramu, lapsus tastaturis)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

MapleMan wrote:napisao sam da ima novih pronalazaka a to je plazmamatični vodonik koji troši opet više vodu nego vodonik
Ajde probaj i sam da shvatis sta si napisao.
Vodonik koji trosi vise vodu nego vodonik????
MapleMan wrote:Ja neverujem u Mendeljejevu tablicu i sve što je po prirodnim zakonima. I tačka !!
A jel verujes u Deda mraza?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Javorko,

Vodonik (H2) pri sagorevanju (+O2) daje vodu (=H2O) + toplotna energija (Q) . Voda je PROIZVOD SAGOREVANJA VODONIKA i nikako nije dobrodošla u bloku motora i izduvnom sistemu. "Vodonik u obliku plazme" je samo pokušaj da se što efikasnije i kontrolisano sagori vodonik, a ne da nekontrolisano eksplodira (da nije tako, vodonik bi odavno bio pogonsko gorivo). Vodonik u filteru vazduha pravi dva sranja: 1) pravi vodu koju sus motor ne voli i 2) ODUZIMA kiseonik gorivu koje se ubrizgava u motor pa ono ostaje manje sagoreno nego što bi bilo da nema tu "prepreku" u filteru vazduha.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole wrote:
maricaiivica wrote:"Benzin: 34 MJ/L" to je za neki drugi benzin, ne ovaj sa kojim se mi vozimo. Ovaj nas, svi znamo, trosi se minimum 10% vise, auto ide minimum 10% slabije a sigurno nije 0.014141*1.2=0.0169692MJ/L.
Nije ti ovo bas dobra matematika.
Ja i ti smo izgleda ucili neke razlicite matematike :)

Zasto si pomnozio gustinu energije vodonika sa 1.2 ako je nas benzin 20% losiji? Babe i zabe.
I da skines tih 20% opet da bi dobacio do energije koju ima litar benzina treba ti 2 kubna metra vodonika, ili 2000 litara. A ovo sokocalo pravi 40 litara na sat.
Moja tvrdnja je bila da neki tamo golf uspara 25% goriva sa hho generatorom a da je nase gorivo 10% losije pa odatle ta matematika.
Svakako, moje ubedjenje je da to na neki nacin poveca efikasnost sus motora, sto neznaci da sam u pravu.
Nije ni vazno, vazno je da su neki ljudi srecni sto to imaju u svojim kolima pa makar to bila zabluda a drugi sto nemaju. :skool:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moja tvrdnja je bila da neki tamo golf uspara 25% goriva sa hho generatorom a da je nase gorivo 10% losije pa odatle ta matematika
Kako iz 25% ustede i 10% losijeg goriva izvuce koeficijent od 1.2? :)
Ajde procitaj jos jednom deo recenice:
"a sigurno nije 0.014141*1.2=0.0169692MJ/L."

Sta sigurno nije? Hocu da kazem, ne kapiram sta si hteo ovom jednacinom da kazes?

Elem, da je stvar takva ko sto se tvrdi, firme koje to prave bi tukle po oglasima non stop.
No tamo postoji zakon, koji kaze ne smes da reklamiras nesto ako nije istina (odatle ona sitna slovca na gomili reklama).
No, one se reklamiraju "inkognito" preko youtube-a, po forumima, blogovima, spamom...

Nadalje, glavno mesto na njihovim stranicama bi zauzimao sertifikat neke ozbiljne ustanove, koja se bavi ispitivanjem motora i motornih vozila, i koji potvrdjujue da taj i taj uredjaj, mereno tako i tako, na tom i tom vozilu, daje ustedu od toliko i toliko.
Pod ozbiljnom ustanovom, mislim na Masinski fakultet, institut neke poznate auto firme...
Cudno, al toga nigde nema.

Postoje samo izjave tipa: ko god hoce ja cu da mu dokazem da to radi.
:)
Stvari funkcionisu malkice drugacije (ili bi barem trebalo da tako funkcionisu):
Prvo ti dokazes da to radi, kako radi, i koje su sve posledice toga sto radi, pa ga onda pustis u prodaju.

Ono sto mene cudi je da u zemlji Dafina, Jezdi, i svih ostalih prevara kojih smo se nagledali za ovih par decenija, ljudi i dalje padaju na ovakve sarene laze.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

C8H18. formula benzina, gorivo za normalne automobile.
nitro gorivo CH3NO2. za trkacke automobile (vole ga ameri)
metil alkohol CHOH dok mi ugradjijemo TNG na zapadu se ugradjuje ovo gorivo,
ako hocemo sagorevanje mora da imamo kakav takav vodonik ili njegovo jedinjenje.
Voda ili vodena para se javlja nakon izgaranja u svakoj varijanti doduse kod benzina najmanje. Od vodene pare najpre strada zadnji lonac na auspuhu, jer je ovde prugusivac zvuka i deo vodene pare ovde zaostaje. To je i razlog brzog propadanja zadnjeg lonca u odnosu na prednji ili srednji ako ga ima (ovo zavisi od vozila).

Dalje nije mi jasno da se nakon elektrolize vode dobije od 1L vode (0.989..kgr) par grama vodoroda i kisloroda.
Pitanje Gde nestane ostatak vode???
Pre 3 godine i sam se petljao malo sa ovim HHO generatorima. Definitivno sistem radi ali ima puno problema.
1. ne oslobadja se samo HHO nego ima i puno vodene pare H2O. Zato se i cuje prsakavi zvuk. .Gledao sam plazma aparat za zavarivanje (fabricki naravno) praskanja ovde se jedva i cuje.
2.Za nekontrolisanu eksploziju ste apsolutno u pravu. Sreca da je bila mala kolicina ove smese pa sam prosao sa opekotinama 1 stepena. 35% ostecenja na desnom uvcetu.(bilo je 30% nakon JNA)
3.Savet nemojte zasad da se igrate sa ovim "generatorima u SSM varijantama" moze da bude veoma opasno.
Ostavimo ovo inzinjerima i laboratorijama. Uostalom odavno se ekpserimentise sa Vodorodom i gorivnim celijama.Resenje zasad nije ekonomski isplativo pa se ne nudi u prodaji.
Pre 20tak godina bilo je saputanja oko elektro pogona, a danas je hibridni pogon stvarnost, isto i pravi elektroautomobili.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pre nekoliko godina bio je intersantan magnetni motor Perendev, kao solucija za "besplatnu energiju"
http://www.youtube.com/watch?v=Jc9rbysrv24
Nudio je i komercijalne magnetne generatore od 100KW za 20.000 eura i 300KW za 40.000 eura. Rok upotrebe je bio 100 godina za magnetne rotore. Nakon sto je ubedio 60 nemaca i uzeo im novac, a nije isporucio generatore zavrsio u cuzu zbog pronevere.
http://pesn.com/2010/04/24/9501640_Mich ... ezzlement/
Pa ispada da besplatna energija nije tako "besplatna"
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

dikar wrote:Pre nekoliko godina bio je intersantan magnetni motor Perendev, kao solucija za "besplatnu energiju"
http://www.youtube.com/watch?v=Jc9rbysrv24
Nudio je i komercijalne magnetne generatore od 100KW za 20.000 eura i 300KW za 40.000 eura. Rok upotrebe je bio 100 godina za magnetne rotore. Nakon sto je ubedio 60 nemaca i uzeo im novac, a nije isporucio generatore zavrsio u cuzu zbog pronevere.
http://pesn.com/2010/04/24/9501640_Mich ... ezzlement/
Pa ispada da besplatna energija nije tako "besplatna"
Da taj je na robiji. A magneti su se prodavali go ludi ! + ne 100 godina nego 400 godina je trajanje ( bar sam tako čito da je ) Neodymium magneti !!
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:metil alkohol CHOH dok mi ugradjijemo TNG na zapadu se ugradjuje ovo gorivo,
Nesto nisam bas siguran da tamo trose metanol, posto je otrovan ko zlo.
Brazil trosi etanol (C2H5OH) vec decenijama, a isti se razmatra kao alernativno gorivo i u ostatku sveta.
dikar wrote:Dalje nije mi jasno da se nakon elektrolize vode dobije od 1L vode (0.989..kgr) par grama vodoroda i kisloroda.
Pitanje Gde nestane ostatak vode???
Ne dobije se od jednog litra par grama. Dobije se za sat vremena par grama, posto se toliko vode elektrolizom pretvori u praskavi gas. Ostatak vode, naravno stoji i dalje u svojoj flasici.
dikar wrote:1. ne oslobadja se samo HHO nego ima i puno vodene pare H2O. Zato se i cuje prsakavi zvuk. .Gledao sam plazma aparat za zavarivanje (fabricki naravno) praskanja ovde se jedva i cuje.
Koliko ce vodene pare da se oslobodi pri elekrolizi zavisi od efikasnosti procesa. U sustini ono sto ne ode na elektrolizu pretvori se u toplotu, koja greje vodu, i ova usled toga isparava. Mada to bi trebalo da je prilicno malo pare.
Gas se zove praskavi, zato sto pri paljenju "prasne", nebitno da li ima u njemu vodene pare ili nema.

Vodonik se koristi pri plazma varenju u jako maloj kolicini, ili nikako. Koristi se ili cist argon, ili smesa od 98% argona i 2% vodonika. Energiju pri varenju (ili secenju) plazmom uopste ne daje gas, vec struja koja jonizuje gas. Smesa sa vodonikom se koristi jako retko.
http://www.cimindustry.com/article/weld ... ma-welding
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

MapleMan wrote:Da taj je na robiji. A magneti su se prodavali go ludi ! + ne 100 godina nego 400 godina je trajanje ( bar sam tako čito da je ) Neodymium magneti !!
Opet si pobrkao loncice :)
Prodato je 61 komad generatora, koji nikada nisu isporuceni i zbog toga je zaglavio robiju.
Nikada ni jedan generator nije napravljen, i naravno nikada nije testiran, osim od strane samog preveranta, koji je naravno tvrdio da rade.

Usput se bavio i prodajom magnetnih prstenova koji bi po njegovim tvrdnjama trebalo da poboljsaju zdravlje. Takve "zdrave magnete" smo videli i ovde.

Neodmijumski magneti, ili "rare earth" magneti su sasvim normalna stvar, i nisu nikakvo cudo, mada su relativno novijeg datuma (napravljeni su 80-tih). Ima ih da se kupe u radnji i kod nas (recimo u Mikroprincu), nalaze se u svakom racunarskom hard disku... Nista neobicno. Jesu jaki, ali nisu nikakva "abrakadabra".

Usput, magnet nema "rok trajanja".
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole za argonsko zavarivanje znam, ali meni je varilac "objasnio" da je plazma smesa vodoroda i kisloroda i ja mu poverovao.
U pravu si nije metanol nego etanol.
Sto se vodene pare tice stvara se na pocetku malo ali nakon 20 minuta temperatura se je penjala na 80 stepeni. Kod trece probe bocu sam stvljao u hladnu vodu i bilo je prilicno kondenzata, a prasak je imao malo drugaciji, cistiji zvuk. Kod cetvrtog pokusaja sve je otislo u 3 lepe p... m... dobro oprljao sam desnu ruku, a uvce je zujalo 3 nedelje. Ipak za ovakve zezancije trebaju kontrolirani uslovi i oprema. Sama smesa HHO sagori odjedanput. Za kontrolisano sagorevanje je potrebno da se gasovi odvoje, a ovo u kucnoj radionice jednostavno nije moguce.

Inace neodujimske magnete imamo na svakom magnetnom nastavku za busilice, srafilice, to je onaj kruzic unutar nastavka.
Ovo cisto da nekako povezemo ovu temu sa stolarijom da se Brane ne ljuti ;)
Post Reply