maricaiivica wrote:"Benzin: 34 MJ/L" to je za neki drugi benzin, ne ovaj sa kojim se mi vozimo. Ovaj nas, svi znamo, trosi se minimum 10% vise, auto ide minimum 10% slabije a sigurno nije 0.014141*1.2=0.0169692MJ/L.
Nije ti ovo bas dobra matematika.
Ja i ti smo izgleda ucili neke razlicite matematike
Zasto si pomnozio gustinu energije vodonika sa 1.2 ako je nas benzin 20% losiji? Babe i zabe.
I da skines tih 20% opet da bi dobacio do energije koju ima litar benzina treba ti 2 kubna metra vodonika, ili 2000 litara. A ovo sokocalo pravi 40 litara na sat.
Koliko struje za to potrosi? 0.18KW/h (prema tvrdnji proizvodjaca)
1KW/h=3.6MJ
Znaci prema njihovoj tvrdnji potrosis 0.648 MJ elektricne energije da bi dobio
40L vodonika sto je 40L* 0.014141MJ/L=0.565 MJ
To je efikasnost od oko 87% sto je fenomenalna cifra, i iskreno receno sumnjam u nju posto se efikasnost pri elektrolizi tipicno krece oko 60%, al ajde neka je i tako.
Pre toga tu struju je morao da napravi alternator, cija je efikasnost takodje oko 60% i to za najnovije modele.
Da bi alternator napravio struju morao je da potrosi mehanicku energiju okretanja radilice.
Daklem uzeo si motoru 1.08MJ mehanicke energije (koje si mogao da posaljes pravo na tockove), od toga napravio 0.648 MJ elektricne energije, da bi na kraju od toga napravio 0.565 MJ hemijske energije.
Tu hemijsku energiju ces sad da gurnes nazad u sus motor, koji ima efikasnost od oko 50% (i manje al neka bude 50%).
Na kraju smo ponovo dosli do mehanicke energije, koju saljemo na tockove, samo sto je sada imamo 0.282 MJ ili skoro 5 puta manje nego na pocetku.
Znam da je u ljudskoj prirodi da voli da dobije nesto "za djabe", ali to ne sme da nas sprecava da racionalno mislimo.
Sa istim ovim generatorima (fabricke proizvodnje) se sece metal ozbiljne debljine, nije to tako mala energija.
Niko ne kaze da neki generator ne moze da proizvede dovoljnu kolicinu vodonika da bi njome mogao da se radi neki posao. Samo je pitanje koliko struje prvo treba za to da potrosi.
I u voznji ako isklucis to napajanje, da pasce mu snaga ali ne 25%.
Napravicemo ti i ja jednu probicu bas sa tim kolima a ti ces posle da vodis na pivce big_smile
Za pivo sam uvek tu

A ako mu padne snaga nakon iskljucivanja, to moze da bude posledica vise stvari. Jedna od njih su recimo lose dizne, to jest lose rasprsen dizel, pa motor zato neredovno pali, pa mu ta mala kolicina vodonika pomogne da upali smesu. Ali to je ekstremni slucaj, i tada bi taj motor trebalo da kada se sredi trosi manje samo na dizel. Isto tako moguce je da je motor jednostavno dotrajao, i da ima losiju kompresiju, pa opet u tom slucaju radi "pomoc" pri paljenju smese, ali to opet dovodi do jako ubrzanog habanja.
Jedan od najcescih tirikova na novijim motorima je iskljucivanje senzora kolicine vazduha (ili preprogramiranje racunara), sto natera motor da radi sa siromasnom smesom. Tako zaista moze da se ustedi gorivo, ali razbijes motor ko dete zvecku.
PS
Sad sam ukapirao da sam pogresno napisao:
Ali kad predjes na gustinu energije po zapremini:
Vodonik: 0.014141 MJ/Kg (143MJ/kg * 0.09889 g/L /1000)
Treba Vodonik: 0.014141 MJ/L (po litru a ne po kilogramu, lapsus tastaturis)