Internet, browseri i slicno

Razne teme o raznim stvarima
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Od kada uredno stavljam licenciran OS (XP) i licenciran Office 2003 (ne pada mi na pamet da još prelazim na Vistu, Win7 i slične MS bahinalije) i licencirani AV program (AVIRA) NEMAM nikakvih problema :)

Na poslu mreža od 10 računara. Kod kuće mreža od 3 računara + deca tinejdžeri (sa svojim xxx i torent potrebama) i sve fercera već par godina, uz pravilnu obuku dece kako da se ponašaju u određenim situacijama kad se javi AV program ili kad IE zapita za neku instalaciju. BTW, ja koristim Chromu i zadovoljan sam.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Amerima moze svasta da se zamerI, ali imaju jednu nenadjebivu izreku: NE POSTOJI BESPLATAN RUCAK (u slobodnom prevodu)

Drugim recima: kad god ti neko ponudi nesto besplatno, samo se zapitaj GDE TO TREBA DA PLATIM?
Ovo je istina ,ja sam istog misljenja ,i koristim programe samo koji mi trebaju ,i to su oni koji trose minimum resursa ,stalno sam u kontaktu sa rusima ,koji se bave kompjuterima i programiranjem ,isto mi kazu ,dobar antivirus ,i samo programe za potrebe .
Rad je molitva.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole i Metabo ako hocete mozete i platiti verziju imaju i to. Firma je Iobit .
Dalje sigurno ste culi za Avast, avg, avira ,comodo lavasoft itd svi oni su poceli sa free verzijama a sad su neko i nesto. i svi jos uvek imaju i free verziju i dolarsku verziju.
Skim komunicira moj racunar o tome vodi racuna Comodo firewall, i naravno traker a ako se desi nesto sto ne mogu da sredim onda pozovem sina koji nesto posalje nezvanom gostu i pregleda sto je skinuto sa mog racunara e sta dalje radi pojma nemam, a po svemu sudeci pojma nema i onaj sto ga je snaslo.
E sad u vezi microsoft zakrpa problem znate i sami bolje od mene Ako napravimo analogiju napravili su vrata koja ne ztavara, pa sad dodaju dascice, lepe, strugaju itd i posle izdaju Vistu pa sp 2 i naravno windows 7 naravno drzi dok ga hakeri za 2-3 meseca na rasture.
Linuks jeste da je bezbedniji OS ali poceli su i njega da cackaju. Najvise strada Microsoft jer je i najzastupljeniji, ako je obrnuto stradao bi Linuks i oni bi pravili zakrpe.
Dosli su a tek dolaze neki novi klinci (citaj hakeri)
Ima samo jedno pravilo na netu nikad,nikad nisi 100% siguran. Nikad ne placajte karticama na netu jer se upravo to trazi,i za iste nemojte da zapisujete podatke na racunaru,i nigde na racunaru ili netu ne ostavljajte licne podatke, a ako vam neko skine neko pismo u My documents valjda nece propasti niti svet niti Vi.
Ja licno radim racunovodstvo na racunaru ali na drugom (P 3) a backup radim na trecem(p1) naravno ova dva su u mrezi koja sa ovim racunarom i internetom nemaju blagu vezu.
Iskustva u kojima pricate imao sam ranije a imam isad, imao sami spamiranje, i phfising
Last edited by dikar on 08 Jan 2010 22:25, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Nemojte mi samo reci da placate licence svake godine za XP Sp 1,2,3...itd i Office isto tako
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:
dikar wrote:Gaga ako ne mozes da sredis ovo Sto ti je Bole preporucio inastaliraj Advanced SystemCare
- cisti registre,
trazi malwere (doduse samo one najjednostavnije)
cisti cash svih browsera ,
proverava sistem sekjuriti,
pravi smart defragmentaciju
cisti i optimizira memoriju
optimizira brzinu internet veza
i besplatan je, ja ga koristim vise od godinu dana i zadovoljan sam

Mbole zadnji postovi nemaju veze sa onom testerom, vajda je vreme da prebacite u neku novu temu koristenje brousera, securiti softwara i sl
Ako hocete savet nekoga kome je petljanje sa racunarima posao, ovakve programe zaobilazite u sirooooookom luku.
Problem je u tome sto o zakrpama i podesavanjima OS-a koja napravi Microsoft, svaki proizvodjac softvera na svetu hteo ne hteo mora da vodi racuna. O podesavanjima i dodacima koje uradi neki NN softver niko ne vodi racuna.
Zlatno pravilo: sto manje instaliranih programa, sto "cistiji" sistem, bez ikakvih tweaker-a - to manje problema.
Onda dragi Mbole racunar ostaje za igranje pasijansa i sl moras priznati da je za to jeftiniji spil karata :=)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

dikar wrote:Nemojte mi samo reci da placate licence svake godine za XP Sp 1,2,3...itd i Office isto tako
Ja sam po profesiji programer baza podataka. Od MS leba jedem (a i on od mene :) ). Nemam problem da plaćam licencu na godišnjem nivou za sve nabrojane programe. Cena maltretiranja, skidanja kojekavih krekova i sl. je mnogo veća. Ako nešto ne možeš da opipaš, ne vidim razlog da to ne platiš. Da li to znači da svako jutro, kada komšiji donesu mleko iz mlekare ispred njegove piljare, treba lepo da se prošetam do "besplatne" gomile i uzmem svoju litru? Eventualno da kažem sinu da gleda sa terase i pazi da neko ne vid dok kupujem...
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ja ne jedem leba od programiranja, ja placam moje programere. Sa XP kome je licenca prosla pre 2-3 godine nemam nekih problema, updatira svikih 15-20 dana mozda ne dobijam sve udate koje dobijaju licencirani korisnici, ali velika stvar. Glavni problemi su mi bili sa registrima koje su malware i crvi zarazili pa ni antivirusi nisu pomagali. Netkom je bio dobar , cistio je registre, a posle je i on pao. Resenje preinstalacija cena - kad mi sin preinstalira sitem ispadne skuplje ;=) ali je opet jeftinije nego placati licence za sve i svasta. Da platim licencu ok mogu ali dokle do sledece zakrpe. Aj kazi mi koja im je OS bio dobar svi su stradali, kad sam imao W-98 svaki mesec sam ga preinstalisao.
Da sam ja programer sigirno bih se ponasao kao ti. Da sam profesionalni stolar gledao bih koji Holzman da kupim , a ne da se bakcem einhelima B&D isl
Licno imam 3 racunara i sin ima 2 plus jedan laptop i ajde sad plati licence za sve,
a za Comodere 64 (taj jos cuvam) sta da licenciram (jedino njemu nikad nije pao OS)
Pomenuo si mleko, ja sam bankar ajmo ovako imas vrecu eura i nosis je na ledja. Kad tad ce provaliti sta imas u vrecu i ukrasce je. Ako je stavis u banku (racun, sef) tesko da ce te neko pokrasti.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pomenuo si mleko, ja sam bankar ajmo ovako imas vrecu eura i nosis je na ledja. Kad tad ce provaliti sta imas u vrecu i ukrasce je. Ako je stavis u banku (racun, sef) tesko da ce te neko pokrasti.
Ne razumem poređenje :rolleyes: Ja sam samo pokušao da kažem da sve što koristiš da to treba i da platiš, ma kako lako mogao da dođeš do toga a "da te niko ne vidi kad kupuješ". Ne vidim zašto bih šetao vreću para na leđima :cool: Ispravno poređenje bi bilo da ja imam vreću para, a ti kao bankar sefove u banci. Ja lepo dođem u banku, stavim pare u sef, uzmem ključ i izađem. Kako bi se ti kao bankar osećao da to uradim, a da ti ne platim korišćenje sefa? Pokradeno jer živiš od rentiranja sefova. A ja mogu i da te pitam: "Å ta ti znači taj jedan sef kad je i onako prazan?"
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

SEF kosta 35 eur za godina dana, a novac ti je na sigurnom. e kao bankar bih ti preporucio da ga stavis na racun i orocis i jos dobijes kamatu, ili kupis akcije (mada u ovom trenutku nikome to ne preporucujem na Balkanu.
a Xp platis 100 eur i nikad nisi siguran!!!:)
Kad sam kupio ovaj kompjuter pre 3 godine uzeo sam i licencirani XP SP-2 negde oko 100-120 eura programeri su instalirali i avast (Free verzija) (kao dobar je- u stvari najgora iskustva sam imao bas sa avastom i NOD 32)
Masina je bila namenjena samo za internet i kad za 1-2sata prestala je da radi- zaglavila je.
XP kao ima i Firewall (magarca da pustis proci ce) posle sam nekako instalirao avg koji je nasao 3 trojanca sredili su registre a jedan je usao u windows.exe - i sad kome da se zalim, ako mi se pokvari cirkular zna se servis garancija itd. Ovako preinstalacija 2-3 sata i opet isto. u vezi ovoga bio je na netu odgovor Forda na Gejtsov komentar za autombile-misli da ga je neko staviou u Razbibrigu
Posle sam stavio Comodo i avg koji je imao neku zastitu u realnom vremenu ( free verzije) i jos sam dodao I Spyboot. Sistem je bio ok godina dana kad mi je naleteo opet trojanac i neki crv koji su bukvalnio rasturili sistem. Word stranica -prazna se otvarala 3 minuta. Resenje je bila Avira i ot tada se ne odvajam od nje. Njihova free verzija radi jako lepo i sigurno i zajedno sa Comodom Pro (koji ima i anti virus-na pocetku je bio jako slab ali sad je ok) Ako nesto prevari jedan antivirus drugi ga uhvati i tako vec 2 godine nemam nekih bitnih problema. Iobitov Advanced SystemCare koristim oko godinu i po dana uglavnom za sredjivanja registra( e sad cete kao i svaki programer reci to ne smes da diras -pokvarices kompjuter, to je naravno tacno sa Netkomom mi se desilo) nije kao Netkom ili registry booster ali radi posao imaju i pro verziju e ova se placa
Dalje Metabo placanje licence? najpre kako ono sto ima u Makedoniji ok ali ima malo, ostalo karticom. E mom kolegi koji se uvek hvalio da nema antivirus i nema virusa na kompjuteru za 2 sata su maznuli sa racuna 450EUR. Kolega je kupio nesto na netu i upecali ga hakeri. A i da platis siguran si samo koji dan ili mesec dok hakeri ne provale novu foru, a uvek nalaze.
Uh ovo se oduzilo
Pozdrav
Last edited by dikar on 09 Jan 2010 00:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Sa XP kome je licenca prosla pre 2-3 godine nemam nekih problema
Kakav ti je to XP kome je istekla licenca?
Jedine dve varijante koje imaju licencu sa "rokom trajanja", su volume licence i MAPS (licence vaze dok im obnavljas godisnji ugovor), ali obe su namenjene firmama.
Sve ostale verzije licenciranja su trajne.
Ne postoji kod MS-a "delimican" update. Ili ti je licenca (po onome sto oni znaju), validna i mozes da pristupis savakom updateu, ili nije validna i nemozes ni jednom.
a Xp platis 100 eur i nikad nisi siguran!!!smile
Auto platis 23000 Eur, i on se pokvari.
Pare ostavis u banku i ne vidis ih vise nikada :) (ajd da si sa nekih drugih prostora, al da neko na balkanu izjavi da je sigurno drzati pare u banci :))

Ne postoji program koji nije trivijalan (tipa "hello world"), a da nema gresku. Pa makar ko da ga je pisao. Sa slozenoscu programa raste i broj gresaka. OS je veoooma slozen program (ustvari zbir velike kolicine veoma slozenih programa). Kao sto si lepo napisao, MS-ovi operativni sistemi su samo izlozeni vecem traganju za greskama, posto su najrasprostranjeniji (ne isplati se busiti one koji su instalirani na 1% racunara).
Ah da, placam licencu svake godine (ustvari placa firma u kojoj radim).

Sto se tice placanja karticama preko interneta, ono je u velikom broju slucajeva vise nego bezbedno. Sad ako si resio da das svoj broj kartice i podatke nekom tamo NN liku koji drzi XXX sajt... Po toj logici mogao bi da das novcanik tipu sumnjivog izgleda na buvljaku, i kazes "uzmite koliko treba" verujuci u njegovo postenje :)
Sustinski ne postoji bas nikakva razlika izmedju toga da li si podatke o kartici poslao internetom ili je podatke sa kartice prepisao neko u prodavnici. Rizik je potpuno isti. Ustvari rizik je cak veci kada das karticu trgovcu, posto njemu ne treba ama bas nikakvo znanje, hakerisanje niti bilo sta slicno. Samo papir i olovka ili malo bolje pamcenje.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Kad sam instarilarao SP-3 stari kod licence mi nije prihvatao posle dest uklucivanja sistem se zakljucao. konsultirao sam Microsoft kancelariju u Makedoniju i oni su mi rekli da je pitanju greska i poslali su mi instalacioni cd koji opet nije radio, opet sam ikontaktirao ispalo je da je u pitanju opet neka greska i tako sam pokusavao par puta i bio sam bez kompjutera jedno 3 nedelje. Na kraju sam opet stavio Sp-2 i dan danas radi.
Sto se kartica tice veruj mi znam mnogo, ali nisam imao nikakvih problema jer kreditnu ne koristim posto je nemam. Pre Nove godine sam narucio Visu ali sa no limit -bez kredita . Ida je provale ne mogu da uzmu nista. Ovo su mi savetovali programeri u banci koji rade u IT sekjuriti centru. Decki imaju strasna iskustva i sa trojancima i svakavim "bubama". Pre svega trojance su izmislili da bi krali znas sta, a to sta ima u bankama i banke su neprestano na udaru.
Sto se hakera tice pre 6-7 godina isao sam na jedan sajt koji je upravo bio hakiran i bila je jedna poruka koje mi je ostala u secanju- "
Nece vas spasiti AV,nece vas spasiti ni firewal, nece vas spasiti niti gospod ustvari nece vas niko spasiti"
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

metabo wrote:. Kod kuće mreža od 3 računara + deca tinejdžeri (sa svojim xxx i torent potrebama) i .
E sad kome ovde placas licencu za torente -ovde se bas najvise krse autorska prava,programi,muzika film itd.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

dikar wrote:
metabo wrote:. Kod kuće mreža od 3 računara + deca tinejdžeri (sa svojim xxx i torent potrebama) i .
E sad kome ovde placas licencu za torente -ovde se bas najvise krse autorska prava,programi,muzika film itd.
Ja sam govorio o licenci za OS, Office i AV. To su ključni programi na mašini koji su skloni da je "baguju"
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sve se baguje to i sam znas.
Btw diskusija ne vodi nikamo. podseca me na amatersku klasu.
Mislim da je daleko bolje savetovati forumase u vezi zastite na netu.Ja nisam programer ali sam imao sva iskustva na netu dosad i trojance i spyware i phfising i spamiranje itd
Last edited by dikar on 09 Jan 2010 13:51, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad neko "hakne" server u banci, tada je savrseno sve jedno, da li imam ili nemam karticu, da li imam ili nemam para na racunu, uostalom da dobacim do bancinog servera, zar stvarno mislis da bi dirao racun nekog tamo jadnicka, ili bilo ciji racun uopste (hmmm...mozda ipak recimo da skinem nekim likovima par milioncica i prebacim recimo drustvu za proveru kvaliteta domaceg piva :)), vec direktno bancine parice, ustvari dirao bi nicije parice, one su virtuelne, mozes da ih napravis niizcega u neogranicenim kolicinama.

Kartica polako ali sigurno, i na ovim prostorima postaje neminovnost. Kao sto sam napisao potpuno ista (cak i gora) bezbednosna rupa postoji kad god bilo kome das svoju karticu da je pogleda (provuce kroz terminal ili jos gore kroz onu stancericu), kao sto postoji i kad placas preko neta.

Postoje strogo namenske kartice koje vaze iskljucivo preko neta i nikako drugacije ne mogu da se koriste (recimo VISA virtuon). Inace sto se tice kartica vecina misli da su sve kreditne. Upravo obrnuto, vecina kartica su debitne. Drugim recima moras da imas pare na racunu za koji su vezane, da bi uopste bilo sta moglo da se plati tom karticom. Niko ti ne brani da imas dva, tri, pet racuna, i posebnu karticu vezanu za svaki od njih. Preko neta placas samo jednom, na tom racunu drzis nula para, a prebacujes sa drugih racuna po potrebi (narevno e-bankingom :)).

Sve u svemu, mnogo je veca novinarska prasina i paranoja koja postoji usled nepoznavanja sistema, nego sto je realna opasnost da ti neko mazne pare sa racuna. Jos uvek imas daleko vise odzeparenih., nego onih kojima su pare odhakerisane sa racuna, pa ipak svi i dalje nosimo novcanike :)
Post Reply