pogledaj onu na strani 6 .pdf-a (odnosno originalnoj stranici 29)
Briketirka i briketi
Pregledao sam jos onaj dan kada si zakacio i super je tekst.Vrlo koristan.mbole wrote:Nasao sam. Jeste bilo je u Majstoru, i radilo se o kaminima. Ustvari zovu ih kaminske peci, pa sad...
[url]http://dc97.4shared.com/img/88184838/ee5b52dd/Kamini.pdf[/url]
pogledaj onu na strani 6 .pdf-a (odnosno originalnoj stranici 29)
Delimicno si u pravu kada kazes da se koristi sekundarni vazduh ali se radi o pasivnom sekundarnom vazduhu.
Pogledaj sta prica ovaj baja.To je primenljivo i kod nasih peci uz mala ulaganja.Ako je neko shvatio ste se TACNO dogadja neka skicira i zakaci da prokomentarisemo.OK?
Ja sam kao video da je gurnuo sulundar u loziste valjda a ono kasnije mi bas i nije jasno.
http://www.youtube.com/watch?v=qzSiQ3dk ... re=related
Ide zima a ja sam se zagrejao na temu pelet ...
E sad pitanje za stručnjake:
Imam viska piljevine na strugari, recimo mnogo viska ....... pa me interesuje da li mogu od nje da pravim pelete ?
Ima jedna začkoljica - piljevina je sirova (juce na njoj tica pevala) i uglavnom je od topole i camovine ...
E sad pitanje za stručnjake:
Imam viska piljevine na strugari, recimo mnogo viska ....... pa me interesuje da li mogu od nje da pravim pelete ?
Ima jedna začkoljica - piljevina je sirova (juce na njoj tica pevala) i uglavnom je od topole i camovine ...
Hvala na odgovoru ....
Tema peleta mi se samo ucinila zanimljivim pa sam zbog toga se dao u tu pricu ali necu se ogranicavati samo na to.
Recimo ovako: znaci imam puno sirove piljevine (radim samo primarnu obradu gradje, grede, daske itd), ljudi je odvlace non stop za kojekakve njihove potrebe a ja sam je nesto gledao kao potencijalnog kandidata za zimski ogrev.
Znaci objasnite mi postoji li kakva efikasna metoda grejanja na piljevinu - naravno samo ako je jeftina i ako ne zahteva neko ogromno angazovanje po pitanju vremena (tipa treba da je pakujem 3 meseca).
Inace imam centralno grejanje u kuci koju grejem do sada uglavnom okorcima sa strugare, pa mi malo dosadilo .....kuca je oko 160 kvm.
Tema peleta mi se samo ucinila zanimljivim pa sam zbog toga se dao u tu pricu ali necu se ogranicavati samo na to.
Recimo ovako: znaci imam puno sirove piljevine (radim samo primarnu obradu gradje, grede, daske itd), ljudi je odvlace non stop za kojekakve njihove potrebe a ja sam je nesto gledao kao potencijalnog kandidata za zimski ogrev.
Znaci objasnite mi postoji li kakva efikasna metoda grejanja na piljevinu - naravno samo ako je jeftina i ako ne zahteva neko ogromno angazovanje po pitanju vremena (tipa treba da je pakujem 3 meseca).
Inace imam centralno grejanje u kuci koju grejem do sada uglavnom okorcima sa strugare, pa mi malo dosadilo .....kuca je oko 160 kvm.
Kolega drvosječa, meni je poznato da u Srbiji imaju četiri fabrike za proizvodnju peleta. Godišnji kapacitet im je oko 50000 tona, a od toga više od 90% se izvozi. Najnovija je otv orena u Boljevcu, tako ako hoćeš bliže informacije malo guglaj pa ćeš pronaći sve bliže informacije. Toliko za pelet. Za brikete možeš pročitati baš u ovom forumu.
Å to se tiče kotlova za pelet, odpad i pilotinu evo ti nekoliko proizvođača:
Bioflam, tip D EB ya odpad i pilotinu,
W V term
Stadler TVT
Viessmann
Centrometal, itd. itd. proizvođača ima koliko hoćeš, tako da ćeš garantovano naći nešto za svoje potrebe.
Å to se tiče kotlova za pelet, odpad i pilotinu evo ti nekoliko proizvođača:
Bioflam, tip D EB ya odpad i pilotinu,
W V term
Stadler TVT
Viessmann
Centrometal, itd. itd. proizvođača ima koliko hoćeš, tako da ćeš garantovano naći nešto za svoje potrebe.
Saša, posjeti adrese navedene u ovom forumu i mnogo što šta će ti biti jasnije, bar što se tiče kotlova, a što se tiče mašina za proizvodnju peleta,preporučio bih ti da posjetiš nekog proizvođača iz okruženja. Ne bih ti savjetovao da praviš mašinu.
Ti imaš dobru sirovinu za pelet, tako da je šteta ne iskoristiti je. A imeš i drugu mogućnost. Da uzmeš samo kotao na pilotinu i bio masu, tako da ćeš i sa njim uraditi posao, ali svakako pelet je mnogo kvalitetniji.
Ti imaš dobru sirovinu za pelet, tako da je šteta ne iskoristiti je. A imeš i drugu mogućnost. Da uzmeš samo kotao na pilotinu i bio masu, tako da ćeš i sa njim uraditi posao, ali svakako pelet je mnogo kvalitetniji.
Ma pelet jeste kvalitetniji ,kaloricniji,lakoradniji ...Ali uvek ono ali dali se to isplati u nasim uslovima odnosno dali postoji jeftinije resenje?Pre neki dan sam gledao u jednomlokalu pec na pelet ,lokal 200tak kvadrata kafic je u pitanju ,lepo nema sta naspes dzacic uskladiste samo dozira samo pali ,cisto nemam reci.Zena mi rece da je platila oko 2000 evrica bez pdv verovato da je to za tu kvadraturu za kvadraturu koju Sasa trazi mora da bude i cena zanimljivija.Sta sa masinom za proizvodnju peleta,susarom ma to ce da izadje ko svetog petra kajgana.Mislim da smo ovde diskutovali o tim kineskim masinicama od 3000-5000 eura da su to zapravo masine za proizvodnju zivotinjskih granula.Sami ste rekli odnosno neko od nas da pucaju te spingle i da je stvar propala .Za pravu peletirku ja mislim da treba izdvojiti mnogo vise nego za ozbiljniju briketirku.Vec drugi treci puto ovih dana pitam ljude koliko imaju tog otpada piljevine i drva a zasto dali je sve to ekonomski isplativo.Gaga je bio kod mene mi smo mala firmica koja bas ima dosta piljevine prvo smo mislili da kupimo briketirku pa smo odustali jer nismo imali dovoljno piljevine kad smo se presabrali i izveli racun dok je dovuces od drugog pojo car vajdu.Uradili smo susaru od 15 tak kubika i opet fali.Sasa neznam kolika ti je proizvodnja koliko imas te piljevine ali dobro sabiraj i oduzimaj .Za taj prostor ogromna je to investicija .

!1900 e 100 kvadrata greje 15 kg peleta dnevno u sadasnjim uslovima.Navodno im je Italijan rekao da mogu da greju 300 kvadrata cisto sumnjam.Sad radi i greje lepo al kad sastavi u januaru sedam dana-20 neverujem u tu pricu.Da je lagano jeste ,izrucis dzacic u rezervoar i mirna backa.
Metabo:
Malo sam umešao prste

Trudi se da ti slike koje se direktno prikazuju ne budu veće od 20-30KB
Last edited by metabo on 25 Oct 2009 21:27, edited 1 time in total.