Ajd jednom da i ja branim carinuZ@P wrote:iz Nemacke imaju obicaj da salju DHLom. E to kod nas nije normalna posiljka vec "nenormalna" i carina insistira na spediciji. Vodite racuna trazite od prodavaca da ne salju kurirskim sluzbama vec postom!!!

Carina nema nista sa ovim. To je stvar kurirske sluzbe. Pre par godina je ovde na forumu covek koji se bavi time, detaljno objasnio o cemu se radi.
Postoji takozvano: carinjenje po skracenom postupku, gde kurir (posta ili kurirska sluzba), obavlja "trijazu", i odlucuje da li neka roba moze da ide na zajednicki JCI i po skracenom postupku, ili mora da ide po punom carinskom postupku koji podrazumeva spediciju i kompletan carinski pregled. Ako se ne carini po skracenom postupku, sleduje sve navedeno cak i ako je ocigledno da posiljka ne podleze carini.
Da bi to mogla da radi, posta/kurir mora da ima obucenog i od strane carine licenciranog sluzbenika koji sortira posiljke.
Posta to ima. Vecina kurirskih sluzbi ili nece, ili imaju dil sa spediterima pa zbog toga nece, ili je neki treci isto tako besmisleni razlog.
Ako se dobro secam (mada nisam siguran), TNT mi je svojevremeno doneo neku dranguliju, narucenu od Dicka, koja je carinjena po skracenom postupku, a DHL mi je trazio puni carinski postupak za update CD sa softverom (besplatan).
Zato, ako ste fizicko lice (firme uvek moraju da idu po punom carinskom postupku), gledajte da transport bude preko obicne poste. Nebitno je da li je u pitanju avionska, hitna, ili superhitna, bitno je samo da ide preko regularne poste, a ne preko kurirske sluzbe.
Recimo iz Engleske preko Royal mail, Iz USA preko USPS (nije isto sto i UPS).
Takodje, izbegavajte da saljete na adresu firme (iako to ima svoju logiku), jer vam se moze desiti da morate da dokazujete da to nije za firmu vec za vas licno, a tada lako mozete da naletite na "divljeg salterskog sluzbenika" koga to ne zanima: Jel ovo na adresu firm? Jeste. Pecat i ovlascenje od strane direktora, izvod banke kojim je izvrseno placanje, spediter....